Kärkipoliitikkojen vahtimisketju

TP

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat tiistaina 13. tammikuuta 2015 Ukrainan tilanteesta ja Venäjästä. Tulitaukoa on rikottu viime päivinä Donbassin alueella useasti. Myös iskuista Harkovassa, Odessassa ja Hersonissa on raportoitu. Suomi pitää tärkeänä neuvottelujen jatkumista ja edellyttää Minskin tulitaukosopimuksen täyttä toimeenpanoa. Suomi kannustaa Ukrainan hallitusta viemään maan sisäisiä uudistuksia ripeästi eteenpäin.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat Pariisin terrori-iskuista ilmaisten osanottonsa uhrien omaisille ja läheisille. Suomi tuomitsee terrorismin jyrkästi.

http://presidentti.fi/Public/default.aspx?contentid=319577&culture=fi-FI
 
Alakurtin tukikohdan uudelleenkäynnistely on herättänyt keskustelua eduskunnassa.
Tuomioja tuntuu taas kääntävän toista poskeaan itään, kun taas jotku kansanedustajat olivat esittäneet puheenvuoroissaan suurta huolestuneisuutta puolustuksemme tilasta ja uhkan kasvamisesta lähialueellamme.
 
Erkki Tuomioja vauhdissa taas.

Tuomiojan lausunnot ovat synnyttäneet diplomaattisen kriisin Viron ja Suomen välille. Tuomiojahan moitti virolaisia siitä, että eivät aikanaan ottaneet käyttöön valtiollisia venäjänkielisiä lähetyksiä.

http://hbl.fi/nyheter/2015-01-15/70...e-diplomatisk-kris-mellan-finland-och-estland

Joo ja valehteli kaiken lisäksi. Kuten jutusta käy ilmi Virossa on kolme venäjänkielistä lehteä, venäjänkielinen radiokanava (lähettää kellon ympäri) ja periaatepäätös TV-kanavan perustamisesta. EU:n on voitava vastata Venäjän suoranaisiin valheisiin.

HBL: Tuomiojan Venäjä-puheista diplomaattinen kriisi Suomen ja Viron välille

Erkki Tuomioja
Markku Ulander
Julkaistu: 15.1.2015 19:01
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) puheet ovat aiheuttaneet diplomaattisen selkkauksen Suomen ja Viron välille, kertoo Hufvudstadsbladet.

Lehden mukaan taustalla ovat Tuomiojan esittämät kommentit Viron, Liettuan, Tanskan ja Briannian ulkoministerien kannanottoon Venäjän EU-maissa harjoittamasta propagandasta. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkealle edustajalle Federica Mogherinille osoittamassaan kirjoituksessa ulkoministerit kertoivat olevansa huolissaan siitä, että Venäjä saa levittää yksipuolista propagandaansa EU:n reuna-alueiden mediassa.

Tuomioja totesi keskiviikkona HBL:n haastattelussa ministerien kannanoton liittyvän Baltian maiden nationalistiseen politiikkaan ja haluun kieltää venäjäkieliset uutiset alueella.

– Olemme toimineet toisin Suomessa, Tuomioja totesi haastattelussa.

HBL:n mukaan Suomen Viron-suurlähettiläs kutsuttiin torstaiaamuna puhuteltavaksi Viron ulkoministeriöön. Lehti kertoo myös Viron lähettilään käyneen Tuomiojan kanssa keskusteluja tämän puheista.

Viron Helsingin-lähettiläs kertoo myös presidentti Toomas Hendrik Ilveksen olevan pahoillaan väärän tiedon levittämisestä. Lähettiläs sanoo uskovansa kommenttien aiheuttavan pitkäaikaista haittaa Suomen ja Viron välisille suhteille.
 
Tuomioja on maanpetturi, hän on erittäin vaarallinen nykytilanteessa. Ryssäsfasistien persenuolija, naamakin on vanhan pavianikommarin persen näköinen.
 
Viimeksi muokattu:
Tuomioja ei puolla EU:n propagandatoimiston luomista. Ehkä ei ole tarpeellistakaan. Tarpeeton oli kuitenkin myös Tuomiojan kommentti: Virolaiset ovat nationalisteja koska heillä ei ole vieläkään venäjänkielisiä lähetyksiä.

Nyt irvailee Viron presidentti! Tuomiojan ikioma pronssisoturi-kiista... Ja arvaanpa kuka tanssii riemusta riemusta saadessaan kalvinsa kautta hajaannusta...

"Koska kaikki eivät aina ymmärrä ironiaa kiirehdin lisäämään, että Virossa on ollut venäjänkielisiä lähetyksiä ETV:n ensimmäisestä päivästä lähtien."

Ilves siis irvailee, ettei Suomen ulkoministeri tunne ainakaan Viron television sisältöä. ETV on Viron valtiollinen televisioyhtiö, joka vastaa tehtäviltään Suomen Yleisradiota. Marraskuussa ETV ilmoitti perustavansa kokonaisen venäjänkielisen televisiokanavan. Sen on tarkoitus aloittaa toimintansa aikaisintaan syyskuussa 2015.

Viron ulkoministeriön mukaan maassa toimii jo nyt venäjänkielistä mediaa, lehtiä ja radiokanava, joten Tuomiojan puheet uutisten puuttumisesta eivät pidä paikkaansa.

Virolaislähteiden mukaan Suomen Viron-lähettiläs on torstaina ollut kuultavana asiasta maan ulkoministeriössä. Myös Viron Suomen-lähettiläs on käynyt Erkki Tuomiojan luona keskustelemassa tämän medianäkemyksistä.


http://www.hs.fi/politiikka/a1421298102506?jako=4c40fea8309004f683b278022166835f
 
Viimeksi muokattu:
Kuten Lasse Lehtinen joskus sanoi, virolaisia on varoitettu itsenäistymästä, siirtymästä omaan valuuttaan, liittymästä Natoon, siirtelemästä patsaita, ja niin edelleen. Eikö jo riitä?
 
Hmm. Joku voisi ehkä kysyä Tuomiojalta, oliko tuo nyt sitten tarkoituksellinen vai tarkoittamaton. Naapurivaltioon suunnattu provokaatio ulkoministeriltä on joka tapauksessa tapahtunut tosiasia.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014122918959727_uu.shtml

Tuomioja tutkijan väitteistä: "Tarkoituksellinen provokaatio"
 
Tuomioja on maanpetturi, hän on erittäin vaarallinen nykytilanteessa. Ryssäsfasistien persenuolija, naamakin on vanhan pavianikommarin persen näköinen.
Kokeillaan kuitenkin pitää vähän tasoa yllä kommenteissa. Tämä ei ole ala-aste jossa tökerimmän ilmaisun keksinyt kruunataan luokan kovimmaksi kaveriksi.

Sisältöä enemmän, puskista huutelua vähemmän.

-setämies-
 
Jos seuraava hallitus on SDP-Keskusta, niin se oli Suomen taru siinä. Vielä vasemmistoliitto sinne sekaan. Natoon ei haeta, Nato jäsenyyttä ei valmistella, Nato jäsenyyden valmistelusta ei saa puhua edes. Triplalukko hallitusneuvotteluihin. PV leikataan vielä pienemmäksi.
 
Jos seuraava hallitus on SDP-Keskusta, niin se oli Suomen taru siinä. Vielä vasemmistoliitto sinne sekaan. Natoon ei haeta, Nato jäsenyyttä ei valmistella, Nato jäsenyyden valmistelusta ei saa puhua edes. Triplalukko hallitusneuvotteluihin. PV leikataan vielä pienemmäksi.

Siinäpä olisi käytännössä aivan sama porukka hallituksessa kuin talvisodan edellä. Kaikki varustautuminen puolustusvoimilta karsittiin minimiin..
Se maksoi suomalaisille vähintäänkin kaksinkertaisina omina tappioina siihen nähden että olisi ollut riittävästi aseistusta ja ammuksia puolustautumiseen..Käytännössä heikko varustilanne helpotti myös NL:n joukkojen taistelua. Jos meillä olisi ollut riittävästi tehokasta aseistusta (suurin piirtein se mitä hyökkääjillä oli) olisi saattanut käydä jopa niin että venäläiset olisi torjuttu lähtökuoppiinsa.

Voi sanoa että (Talvi)sotaa edeltävän hallituksen poliitikot (sosdem, maalaisliitto) myötävaikuttivat typeryydellään/päättämättömyydellään suomalaisille äärimmäisen suuret tappioit niin ihmishenkinä, haavoittumisina kuin aluemenetyksinäkin. Ikävä kyllä on jopa nähtävissä että nämä Tuomiojat, Väyryset, Pekkariset, Korkeaojat ym. ovat todella vaarallisia päättäjiä Suomen kansalle.

Eikä tarvitsisi tehdä muuta kuin hyväksyä Suomen olevan eurooppalainen valtio, EU:n jäsenmaa joka tarvitsee samanlaiset puolustusvalmiudet kuin käytännössä kaikki muutkin EU:n jäsenmaat + Norja pohjoisrajallamme. Siis päättää hakeutumisesta NATO:n jäseneksi nopeimmalla mahdollisella aikataululla.

Venäjä varustautuu itärajamme välittömässä läheisyydessa (50 km päässä) sellaisilla joukko-osastoilla joiden ensisijainen tehtävä sodan aikana liittyy nopeisiin hyökkäyksiin, uudenaikaisemmilla taisteluhelikoptereilla. Venäjän Karjalan seuduilla ei ole kyseisille joukoille mitään muuta järkevää tehtävää kuin tunkeutuminen vihollisen alueelle. Käytännössä hyökkäys kohdistuisi vain ja ainoastaan Suomeen. Eihän siellä ole eikä sinne missään teoreettisessa tilanteessakaan tule muiden osapuolten joukkoja. Enkä jaksa uskoa että Venäjä pelkäisi tai varustautuisi Suomen hyökkäykseen itään. Jos kuitenkin Suomi sijoittaisi vastaavia joukko-osastoja Venäjän rajan läheisyyteen saisimme välittömästi vastalauseen/Nootin Venäjältä jossa se kertoisi toteuttavansa vastatoimia Suomesta tulevalle uhkalle. Mutta meillä on sekä poliittinen että sotilaallinen johto hiljaa, uskaltamatta sanoa mitään koko aiheesta. Todennäköisesti myös lehdistöä on pyydetty vaimentamaan keskustelua tapahtuneesta. Tässä Ala-Kurtin tapauksessa Venäjän varustautumisella on pohjimmiltaan vain yksi ja ainoa tarkoitus. Toki he mielellään myös katsovat minkälaisella kortilla Suomi vastaa (sotilaallisesti ja poliittisesti) tähän avaukseen.."Tehdään siirto ja katsotaan miten tsuhna vastaa", naureskellaan Venäjän luoteisen alueen esikunnassa..

Hyvin todennäköinen jatko tällä Ala-Kurtin varustamiselle on sotilaallisen toiminnan vilkastuminen kaikkialla (suljetuksi sotilas-/raja-alueeksi määritellyllä) Venäjän Karjalan alueella. On myös mahdollista ja pitäisin sitä tulevaisuudessa jopa todennäköisenä että Venäjä lisää näkyvyyttä/toimintaansa myös Pohjanlahden merialueella. Käytännössä kyse voisi olla esimerkiksi laivaston ja ilmavoimien yksiköiden sotaharjoituksia mm. Perämerellä. Varsinkin siinä tulevassa tilanteessa kun/jos Ruotsi jättää NATO-jäsenyyshakemuksen. Samalla myös painostus ja häirintä Ahvenanmaan rannikolla saattaa lisääntyä.

Peli on käynnissä (Venäjän yrittää estää NATO-jäsenyyttä)...Suomi ja Ruotsi avasivat (NATO-isäntämaasopimus). Venäjä vastaa tunnustellen (Ruotsia härnättiin hieman sukellusveneellä ja Suomea avaamalla Ala-Kurtin tukikohdan). Mihin Suomi ja Ruotsi koettavat tehdä pientä jäynää myös yhteisellä meri- ja ilmapuolustushankkeella. Nyt odotellaan miten Suomi vastaa Ala-Kurttiin (vai uskaltaako enää tehdä mitään). Venäjältä löytynee vielä säkillinen konkreettisia siirtomahdollisuuksia käyttämättä....Ruotsalaisen saattavat jo pian kilauttaa kaverille (USA:aan).
 
Jos nyt halutaan tämä Alakurtin asia nähdä edes vähän positiivisemmassa valossa, niin voidaan toki ajatella, että se ei ole pelkästään Suomea varten vaan yleiseen arktisen alueen suojaamiseen (esim. öljykentät). Eli siis halutaan, että on alueella nopean toiminnan joukkoja mahdollista laajempaa Nato-kärhämää ajatellen. On joukkoja, joilla päästään nopeasti Norjaan. Ja Alakurtissa oli valmiina sotilastukikohta tyhjillään, joten helpompi ottaa se käyttöön kuin perustaa uusi tukikohta jonnekin pohjoisempaan.

Toki kyseessä on suora uhkaus Suomea vastaan. Venäläiset tuntuvat toimivan käänteisellä logiikalla verrattuna länsimaihin. Meidän näkökulmastamme, jos joku haluaa estää Suomen Nato-jäsenyyden, niin heidän pitäisi olla mahdollisimman ystävällismielinen meitä kohtaan, jotta emme tuntisi tarvetta hakea apua muilta. Mutta venäläisten näkökulmasta he ajattelevat, että mitä aggressiivisemmin he käyttäytyvät, niin sitä vähemmän me uskallamme hakea Natoon. Eli me ajattelemme, että porkkana olisi parempi houkutin välttää Natoa, kun taas Venäjä näkee, että kepillä uhkaaminen on parempi tapa.
 
Jos nyt halutaan tämä Alakurtin asia nähdä edes vähän positiivisemmassa valossa, niin voidaan toki ajatella, että se ei ole pelkästään Suomea varten vaan yleiseen arktisen alueen suojaamiseen (esim. öljykentät). Eli siis halutaan, että on alueella nopean toiminnan joukkoja mahdollista laajempaa Nato-kärhämää ajatellen. On joukkoja, joilla päästään nopeasti Norjaan. Ja Alakurtissa oli valmiina sotilastukikohta tyhjillään, joten helpompi ottaa se käyttöön kuin perustaa uusi tukikohta jonnekin pohjoisempaan.

Toki kyseessä on suora uhkaus Suomea vastaan. Venäläiset tuntuvat toimivan käänteisellä logiikalla verrattuna länsimaihin. Meidän näkökulmastamme, jos joku haluaa estää Suomen Nato-jäsenyyden, niin heidän pitäisi olla mahdollisimman ystävällismielinen meitä kohtaan, jotta emme tuntisi tarvetta hakea apua muilta. Mutta venäläisten näkökulmasta he ajattelevat, että mitä aggressiivisemmin he käyttäytyvät, niin sitä vähemmän me uskallamme hakea Natoon. Eli me ajattelemme, että porkkana olisi parempi houkutin välttää Natoa, kun taas Venäjä näkee, että kepillä uhkaaminen on parempi tapa.
Jos Venäjä alkaa sotilaallisesti suojaamaan arktisia alueita länttä vastaan, se hyökkää myös Suomeen. Emme ikipäivänä onnistuisi pysymään moisesta konfliktista sivussa. Lisäksi voimme joutua erillisen sodan tai painostuksen kohteeksi. Venäjän nykyjohto käyttää sotilaallista voimaa ulkomailla, jos se katsoo sen itselleen edulliseksi.

Venäjä ei todellakaan pyri olemaan rakastettu vaan pelätty. Maidanin jälkeen Putinilla olisi edelleen ollut merkittävästi pehmeää valtaa Ukrainassa käytettäväksi, mutta hän päätti vallata Krimin ja aloittaa sisällissodan.
 
Jos nyt halutaan tämä Alakurtin asia nähdä edes vähän positiivisemmassa valossa, niin voidaan toki ajatella, että se ei ole pelkästään Suomea varten vaan yleiseen arktisen alueen suojaamiseen (esim. öljykentät). Eli siis halutaan, että on alueella nopean toiminnan joukkoja mahdollista laajempaa Nato-kärhämää ajatellen. On joukkoja, joilla päästään nopeasti Norjaan. Ja Alakurtissa oli valmiina sotilastukikohta tyhjillään, joten helpompi ottaa se käyttöön kuin perustaa uusi tukikohta jonnekin pohjoisempaan.

Toki kyseessä on suora uhkaus Suomea vastaan. Venäläiset tuntuvat toimivan käänteisellä logiikalla verrattuna länsimaihin. Meidän näkökulmastamme, jos joku haluaa estää Suomen Nato-jäsenyyden, niin heidän pitäisi olla mahdollisimman ystävällismielinen meitä kohtaan, jotta emme tuntisi tarvetta hakea apua muilta. Mutta venäläisten näkökulmasta he ajattelevat, että mitä aggressiivisemmin he käyttäytyvät, niin sitä vähemmän me uskallamme hakea Natoon. Eli me ajattelemme, että porkkana olisi parempi houkutin välttää Natoa, kun taas Venäjä näkee, että kepillä uhkaaminen on parempi tapa.

Mitä todennäköisimmin olet oikeassa tuossa Venäjän asenteessa. Se on hyvin loogista sanelua suurvallaksi itseään kuvittelevalta taholta pienelle naapurilleen..

Suomalaiset poliitikot noudattavat juuri tuota mainitsemaasi ajatusta hissuttelevan hiljaista nöyristelyä ja jo etukäteistä perääntymistä omista intresseistään. Siis suoraan sanottuna, pelätään jo etukäteen sitä mitä Venäjä mahdollisesti ajattelee asiasta...ja siksi annetaan, varmuuden vuoksi, periksi jo ennenkuin koko asia edes konkretisoituu.
 
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/765...-mittavin-itsepetos-onko-suomi-italian-tiella

kerrankin joku kepulainen kirjoittaa asiaa. Vaikka ton Virenin jutut tossa se paras sisältö onkin.

Saksittua:
"Oppositiopuolue keskustaa edustavan Timo Kauniston mukaan kevään 2011 vaikeissa hallitusneuvotteluissa olisi luotettu jopa 3,5 prosentin keskimääräiseen talouskasvuun vuosina 2011–2015, jotta hallitus eriävine talouslinjauksineen saatiin kasattua. Valtiovarainministeriön kevään 2011 julkisissa ennusteissa bruttokansantuotteen kasvuksi tosin ennustettiin keskimääräinen 2,5 prosenttia vuosina 2011–2015.

– Hallitusohjelman kasvuarvio yli tuplattiin siitä, mitä virkamiesten vastuullinen valmistelu kertoi. Tänään jokainen ymmärtää, että neljän vuoden pituinen, 3,5 prosentin vuotuinen talouden kasvuarvio on Suomen lähihistorian mittavin itsepetos, Kaunisto väittää blogissaan.

Kaunisto sanoo Uudelle Suomelle pohjaavansa väitteensä hallitusneuvotteluista kuulemaansa. Hän kuitenkin myöntää, että julkisissa ennusteissa näin korkeista kasvuluvuista ei puhuttu. Esimerkiksi kesäkuussa 2011 ministeriö arvioi, että sinä vuonna bkt kasvaa 3,9 prosenttia, mutta seuraavina vuosina enää 2,8 ja 2,5 prosenttia.

Professori Matti Virén ei usko hallituksen tai ministeriön sortuneen aivan Kauniston väittämään liioitteluun. Siitä hän on kuitenkin yhtä mieltä, että vuonna 2011 vaikeat ratkaisut kuten menoleikkaukset kierrettiin rankasti ylioptimistisella kasvuennusteella.

– Viimeistään nyt on selvää, että hallitusohjelma rakentui täysin epärealistisen tulevaisuudenkuvan päälle. Hallitusohjelman taustalla olleesta VM:n kevään 2011 ennusteesta ollaan jo nyt jäljessä 11 prosenttia, Virén kirjoitti äskettäin Pohjalaisenkirjoituksessaan.

–Ei se ole mikään maailman kahdeksas ihme [ettei talous kasva]. Olemme nähneet monia muitakin maita, joissa rakenneongelmat ovat sellaisia, että talous ei kasva vuosiin, Virén sanoo.

– Enää ei voida lupailla, että kuuden kuukauden päästä se kasvu alkaa.


Professori näkee tilanteessa jotain hyvääkin. Hän uskoo, että puolueiden ja poliitikkojen on lopultakin pakko tuoda julki talouspoliittiset linjauksensa ja esimerkiksi esityksensä menosäästöistä. Talouskasvu ei auta, jos sitä ei ole.

–Aika vaikea tämän ohi on luistella huhtikuussa sanoen, että ”panostamme kasvuun ja innovaatioihin”, Virén sanoo.

– Olisi vastuutonta nojautua kaikkein optimistisimpaan skenaarioon.

Myös keskustan Kaunisto uskoo, että paremman päivän odottelu on ohi. Kevään 2011 hallitusneuvotteluiden jälkeen Suomen velkataakka on kasvanut entisestään, kun odotettu talouskasvu ei ole saapunut eikä hallitus ole säästöistä huolimatta saanut velkaantumista suitsittua.

"
 
Back
Top