Yle: Sotaharjoituksen suunnitteleminen yllätti puolustusvaliokunnan – tiedonkulku on aiheuttanut valiokunnassa närää aiemminkin
Puolustusvaliokunnan Ilkka Kanerva ja Sirpa Paatero kummeksuivat A-Studiossa sitä, ettei tieto Jussi Niinistön aikeesta kutsua Yhdysvallat mukaan sotaharjoitukseen tavoittanut ollut tavoittanut heitä. Puolustusvaliokunta on viime vuosina kokenut toistuvasti jäävänsä tiedonsaannissa sivuun.
PUOLUSTUSMINISTERI JUSSI NIINISTÖ (sin.) esitti Yhdysvalloille kutsun osallistua Suomen tulevaan sotaharjoitukseen vuonna 2020 tai 2021. Asiasta kertoi
tänään STT.
Sotaharjoituksen suunnittelusta Niinistö kertoi viikonloppuna MTV:lle. Harjoituksen on tarkoitus olla suurin piirtein yhtä suuri kuin Ruotsin syksyllä järjestämä Aurora-harjoitus. Auroraan osallistui noin 20 000 sotilasta.
Tänään Ylen A-studiossa vierailleet puolustusvaliokunnan puheenjohtaja
Ilkka Kanerva (kok.) ja jäsen
Sirpa Paatero (sd.) kummeksuivat Niinistön toimintaa tulevan sotaharjoituksen päätöksenteossa.
Niinistön ehdotus tuli heille yllätyksenä, kertoo
Yle verkkouutisessaan.
Tätä koko päätöksentekojärjestelmää täytyy hämmästellä”, oli Sirpa Paatero tiukkana. Paatero arveli, että ellei harjoitusta ole käsitelty hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa, presidenttikään ei olisi siitä tietoinen.
PAATERO KUTSUI Jussi Niinistön toimintaa sooloiluksi. Maltillisemmin esiintynyt Ilkka Kanerva arvioi, ettei asia tullut presidentille yllätyksenä.
Sen sijaan sekä Kanervalle että Paaterolle harjoituksen aikataulu ja laajuus olivat yllätys. Eikä Niinistö voi päättää harjoituksesta yksinään.
”
Ei tämä mikään Jussi Niinistön kotiteatteri voi olla”, sanoi Kanerva. Tarve ja asiallinen perustelu harjoituksen virittämiseen tulee Kanervan mukaan puolustusvoimista, mutta päätöksenteon tulee tapahtua asianmukaisissa poliittisissa puitteissa.
Myös presidentti
Sauli Niinistötotesi maanantaina Yhdysvaltojen puolustusministeri
James Mattisin kanssa pitämänsä lehdistötilaisuuden jälkeen, että asiasta pitää puhua kaikessa rauhassa ensin myöskin eduskunnan valiokuntien kanssa.
Aiemmin myös kansanedustaja
Erkki Tuomioja (sd) syytti puolustusministeri Niinistöä sooloilusta. Niinistö tyrmäsi väitteen toteamalla, että on käyttänyt valtaansa kuten kuuluukin. Muutoin oikeuskansleri puuttuisi asiaan.
HS kertoi asiasta
tiistaina.
KERTA EI OLE ensimmäinen, kun puolustusvaliokunta on kokenut jäävänsä päätöksentekokoneistossa jalkoihin.
Suomi on avustanut Hollantia Itä-Ukrainassa vuonna 2014 alas ammutun malesialaiskoneen rikostutkinnassa. Suomi auttoi tekemällä venäläisen Buk-ilmatorjuntaohjuksen laukaisun. Asian tultua ilmi 2016 puolustusvaliokunnan puheenjohtajana tuolloinkin toiminut Ilkka Kanerva kertoi
Aamulehdelle, ettei puolustusvaliokunnalle oltu kerrottu asiasta.
Kun Yhdysvaltojen kansalliskaartin lentolaivueen vierailusta Suomeen kerrottiin alkuvuodesta 2016, puolustusvaliokunnan jäsen
Markus Mustajärvi (vas.) ja varapuheenjohtaja
Mika Kari (sd.) tekivät kirjallisen kysymyksen siitä kuka oli vierailun järjestämisessä aloitteellinen.
HS kertoi tuolloin, että Ilkka Kanerva piti kysymystä aiheellisena, sillä hänestä oli perusteltua että eduskunnan elimiä informoitaisiin kaikista harjoituksista.