Tutkija vastaa Jussi Halla-aholle: ”Tulijoita Eurooppaan on enemmän kuin voimme vastaanottaa, voisimme hyötyä tästä kansakuntana”
20.5.2018 18:29
- Kuva: EPA / All Over Press
Tutkija Alan Salehzadeh arvioi, että maahanmuuttopolitiikkaa järkevöittämällä työpaikat voidaan Suomessa säilyttää ihmisillä robottien sijaan.
Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh arvioi, että maahanmuuttopolitiikkaa järkevöittämällä työpaikat voidaan Suomessa säilyttää ihmisillä robottien sijaan.
–Minusta paremmalla maahanmuuttopolitiikalla saadaan Suomesta vauraampi ja maailmasta oikeudenmukaisempi.
Maahanmuuttajat ovat ja tulevat olemaan yhteiskuntamme kulmakiviä mikäli he työllistyvät ja integroituvat. Maahanmuuttajat ovat pitkällä tähtäimellä elvyttäneet monien maiden taloutta ja rikastaneet isäntämaita kulttuurisesti ja taloudellisesti, Salehzadeh kirjoittaa
blogissaan.
Blogi on vastaus perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle, joka sanoi lauantaina
Ylen haastattelussa, että paikkaisi Japanin mallin mukaan väestön ikääntymistä teknologisella kehityksellä, robotisaatiolla ja toimintoja tehostamalla.
– Suomessa voi aivan hyvin olla tulevaisuudessa paljon pienempikin väestö. Japani halutaan pitää japanilaisena, ongelmia ei yritetä ratkaista maahanmuutolla, vaikka siihen olisi Aasiassa oikein hyvät edellytykset. Siellä on hyväksytty, että tulevaisuuden Japanissa on paljon vähemmän ihmisiä kuin tänä päivänä, Halla-aho totesi.
Salehzadeh myöntää blogissaan, että maahanmuuttajat työllistyvät Suomessa heikosti.
–Siksi maahanmuutto ei paranna yhteiskunnan huoltosuhdetta vaan pikemminkin kuormittaa sitä, ainakin ensimmäisessä polvessa.
Vaikka seuraan innolla teknologiakehitystä ja robotisaatiota, olen kuitenkin eri mieltä Halla-ahon kanssa siitä, että robotit olisivat paras ratkaisu tulevaan työvoimapulaan, hän kommentoi.
Suomi voisi hänen mukaansa kuitenkin helposti moninkertaistaa tänne tulevien kiintiöpakolaisten määrän.
–On resurssien haaskausta vastaanottaa valtava määrä turvapaikanhakijoita, pitää heitä vuoden tai kaksi täällä hakuprosessin ajan, käännyttää takaisin valtaosa, ja sitten ajatella, että turvapaikan saanut henkilö kouluttautuisi työvoimapulan alalle. Parempi olisi rekrytoida suoraan tarvittavia osaajia köyhemmistä maista Suomeen.
Tulijoita Eurooppaan on enemmän kuin voimme vastaanottaa, joten humanitäärisen auttamisen lisäksi voisimme hyötyä tästä kansakuntana, Salehzadeh sanoo.
Hän ehdottaa, että lähtömaissa järjestettäisiin suoria rekrytointeja esimerkiksi lähihoitajille.
–Pätevöityneistä kandidaateista valitaan parhaat, heille myönnetään vaikka viiden vuoden oleskelulupa ja työsopimus, ja ennen maahantuloa heille vielä järjestetään yhteinen koulutus kielitaidon ja muun osaamisen varmistamiseksi. Voisimme valita motivoituneimmat ja pätevimmät tekijät, ja hekin ilahtuisivat mahdollisuudesta työskennellä Euroopassa.
”Suomen kannalta maahanmuutto on avaintekijä”
Luottoluokittaja Moody’s arvioi aikaisemmin toukokuussa, että maahanmuutto vauhdittaa talouskasvua Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.
–Odotamme, että maahanmuutto tarjoaa kasvuruiskeen Pohjoismaille. Vaikka osalla maahanmuuttajista työllistymisaste onkin alempi, ovat sen julkiset kustannukset hallittavissa, Moody’s kirjoittaa
raportissaan.
Moody’s muistuttaa, että paineessa olevalle huoltosuhteelle täytyy tehdä jotain.
–Maahanmuutto kasvattaa työvoiman määrää ja lopulta tuottavuutta. Pitkällä tähtäimellä tämä helpottaa niitä ongelmia, jotka liittyvät väestön ikääntymiseen.
Luottoluokittaja lähtee raportissaan siitä, että maahanmuutto ja siirtolaisuus ovat kansainvälisesti pysyviä ilmiöitä. EU:n ulkopuolelta tulevat muuttovirrat Pohjoismaihin jatkuvat, joten niihin on Moody’sin mukaan sopeuduttava.
Moody’sin arvion mukaan pohjoismaisen politiikan valtavirta suhtautuu maahanmuuttoon rakentavasti, eivätkä maahanmuuttovastaiset voimat saa yliotetta päätöksenteossa.
–Suomen kannalta maahanmuutto on avaintekijä. Sillä pidetään väestön pieneneminen hallinnassa, Moody’s sanoo.
Moody’sin raportista uutisoi myös
Kauppalehti.