Kommentti: Suomi kulkee kohti synkkiä aikoja – tarvitsemme lisää maahanmuuttajia
Suomeen muuttajat eivät riitä kääntämään väkilukua kasvuun.(KUVA: Pekka Elomaa, kuvankäsittely IS)
Julkaistu: 21.5. 19:43
Maahanmuuton olisi syytä olla iso teema tulevissakin vaaleissa, Taloussanomien uutispäällikkö Katja Okkonen kirjoittaa.
Tarvitsemme Suomeen lisää maahanmuuttajia, muuten meillä on pian aivan liian vähän veronmaksajia elätettävien määrään verrattuna.
Tämä on viesti, jota on viime aikoina kuultu monesta suunnasta. Viimeksi asian nosti esille palkansaajajärjestö STTK,
joka esitti viime torstaina, että työperäistä maahanmuuttoa pitäisi lisätä poistamalla työvoiman saatavuusharkinta.
Se helpottaisi työntekijöiden palkkaamista Euroopan talousalueen ulkopuolelta.
STTK:n puheenjohtaja
Antti Palolapuki sanoiksi sen, minkä takia moni saattaa aihetta vältellä:
– Asia on poliittisesti ja myös työmarkkinoiden näkökulmasta herkkä. Yhteiskunnallinen keskustelu kulkee usein ääripäissä maahanmuuton puolesta tai sitä vastaan, Palola sanoi.
Samaa viestiä on kuultu vahvasti myös työnantajaleiristä. Esimerkiksi
Teknologiateollisuus vaatiityöperäisen maahanmuuton voimakasta lisäämistä.
Suomen huoltosuhteesta ovat ymmärrettävästi huolissaan myös eläkeyhtiöt, jotka näkevät edessään ennusteet eläkemaksujen ja ulos maksettavien eläkkeiden kehityksestä.
Eläkkeitä maksetaan jo nyt ulos enemmän kuin eläkemaksuja kerätään. Erotus katetaan ottamalla eläkkeiden maksuun rahaa eläkerahastoista, joihin sijoitetaan osa työeläkemaksuista.
Sijoitustuotot ovat eläkkeiden maksun kannalta vielä nykyistäkin tärkeämmät tulevaisuudessa.
Maahanmuuton merkityksen Suomen väkiluvulle osoitti perjantaina Tilastokeskus, joka kertoi alkuvuoden väkiluvun kasvun tulleen vain ja ainoastaan maahanmuutosta. Syntyneitä oli nimittäin yli 3 500 vähemmän kuin kuolleita.
Suomi tulevaisuus synkempi kuin naapureiden
Suomen lisäksi monet muutkin länsimaat kamppailevat heikentyvän huoltosuhteen kanssa.
Luottoluokitusyhtiö Moody’s julkaisi aiemmin tässä kuussa
raportin, jonka mukaan maahanmuutto kasvattaa Pohjoismaiden talouksia ja vähentää väestön vanhenemisen aiheuttamia ongelmia, koska maahanmuuttajat ovat tyypillisesti varsin nuorta, työikäistä väkeä.
Vaikka joidenkin maahanmuuttajaryhmien alhainen työllisyysaste aiheuttaa kuluja julkiselle taloudelle, paineet ovat hallittavissa ja luultavasti laimenevat ajan myötä, Moody’s arvioi.
Luottoluokittajan olennainen viesti on, että maahanmuuton hyötyjä pitäisi katsoa pitkällä aikavälillä. Paineet julkiselle taloudelle vähenevät, kun maahanmuuttajat hiljalleen integroituvat yhteiskuntaan. Lisäksi turvapaikanhakijoiden määrän ei uskota kipuavan vuoden 2015 piikin lukemiin.
Suomen tilanne on kuitenkin Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna heikko. Kun muut saavat maahanmuutosta merkittävää apua väkilukunsa ylläpitämiseksi, Suomessa maahanmuutto ainoastaan hidastaa väkiluvun pienenemistä.
Moody’s huomauttaa, että talouskasvuun vaikuttaa toki se, millaisista maahanmuuttajista puhutaan ja se, miten hyvin maahanmuuttajat saadaan töihin ja integroitua yhteiskuntaan.
Suomen tulevaisuuden sekä esimerkiksi meidän nykyisten ja tulevien työikäisten eläkkeiden kannalta maahanmuutto on niin tärkeä teema, että sen pitäisi olla tulevissakin vaaleissa tärkeä.
Katja Okkonen