Näkökulma: Sinisten kannatuspaniikkipopulismi on vastenmielistä kansan huijaamista
Tänään klo 9:06
Kaksinaismoralistiset siniset ovat Sampo Terhon johdolla pitkään ja hartaasti ruinanneet itselleen veronmaksajien rahoja, ja kun eivät ole saaneet, haukkuvat muut puolueet siitä, että nämä ovat saaneet, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen.
Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho on saanut lukuisia kertoja selitellä julkisuudessa puolueensa umpisurkeita kannatuslukemia. TOMMI PARKKONEN
Alkuun sitaatti Wikipediasta, tuosta kaikkien toimittajien lahjomattomasta ja aina oikeassa olevasta tietolaarista:
”
Populismi (latinan sanasta populus ’kansa’) tarkoittaa kansansuosioon usein kansankiihotuksellisin keinoin tähtäävää poliittista toimintaa.”
Sininen tulevaisuus -puolueen perustaja ja todellinen johtaja, ulkoministeri
Timo Soini (tak) on tehnyt pro gradu -työnsä ”
Populismi – politiikkaa ja poltinmerkki: SMP:n roolinmuutos” (Helsingin yliopisto, valtio-oppi, 1988) nimensä mukaisesti populismista – ja se näkyy myös hänen nykyisen hillotolppaloikkapuolueensa toiminnassa.
Yleensä populismiin turvaudutaan sitä herkemmin ja sitä räikeämmin, mitä vähemmän poliittinen puolue menestyy varsinaisin asiakeinoin.
Ja sekin näkyy sinisissä.
****
Koska Ylen tuoreessa puoluekannatuskyselyssä sinisten kannatus laski lähes kolmanneksen – mikä on jo sinällään huikea poliittismatemaattinen suoritus – 1,1 prosenttiin, on puolueen johdossa näkyvissä railakas paniikki, kun eduskuntavaaleihin ja potentiaaliseen työttömyyteen on reilut puoli vuotta.
Ja se purkautuu räikeänä paniikkipopulismina – ja suoranaisena kansalle valehteluna.
Otetaan esimerkiksi ”puheenjohtaja”
Sampo Terhonperjantaina – eli päivä Ylen kyselyn jälkeen – julkaisema
blogikirjoitusotsikolla ”
Puoluetuki uudistettava”.
Koska edes harvat sinisten kannattajat eivät ole ko. kirjoitusta lukeneet, niin referoitakoon sen päättyvän seuraaviin sanoihin:
”
Puoluetukea pitää laskea reilusti.Vain 6 % suomalaisista kuuluu poliittisiin puolueisiin. Kysynkin kansalaiselta, haluatko todella maksaa mainokset, joilla poliitikot kauppaavat sinulle itseään? Ne maksetaan sinun rahoillasi.”
Ja samaan aikaan sinisten puoluesihteeri
Matti Torvinenjulistaa videoblogissaan, että ”
Suomen kansa ei ansaitse sitä, että puoluetoimistot mädätetään puoluetukirahoilla”.
****
Niin.
Viime kevään kehysriihessä siniset vaativat itselleen useita miljoonia euroja – erään arvion mukaan jopa yhdeksää miljoonaa euroa – puoluetukea, jotta voisivat perustaa puoluetoimiston ja voisivat kaupata itseään kansalaisille mainoksilla.
Toki sinisten kaipaamat rahat olisi sinisten toiveiden mukaan pitänyt tilittää puolueelle muilla tavoin kuin perinteisenä puoluetukena, sillä Soinin itsensä läpi puskema, Lex Soinina tunnettu puoluelakimuutos määrää, että kesken vaalikauden toisiin puolueisiin loikkaavat kansanedustajat eivät voi viedä puoluetukea mukanaan.
Soini kuvaili lakimuutosta ”seteliselkärankaisten rappiopykälän kumoamisena”.
Siispä sinisten 18 loikkarikansanedustajaa eivät lihota eurollakaan puolueen vaalimainoskassaa.
Eikä kevään kehysriihi ole ainoa kerta, kun siniset ovat vaatineet puoluetukea muodossa tai toisessa itselleen.
– Ovat ruinanneet ja vaatineet jatkuvasti rahaa, millä keinolla tahansa, eräs sisäpiirilähde kuvailee.
– He ovat halunneet minkä tahansa ratkaisun, kunhan vain saisivat rahaa vaaleihin, erään hallituspuolueen edustaja kuvailee.
– Terhon kirjoitus on ala-arvoista populismia, sillä siniset ovat tehneet kaikkensa saadakseen itselleen rahaa loikkauksensa jälkeen, toteaa toinen hallituslähde.
Mutta eivät ole saaneet.
****
Ja nyt Sampo Terho ja Matti Torvinen hurskastelevat yhteen ääneen, miten itkupotkuraivarikamalaa on, kun muille puolueille maksetaan puoluetukea veronmaksajien rahoilla.
Tuo on sama kuin Mähösen Seppo olisi Nesteen huoltamolta haettuine kukkapuskineen saanut kuusi kertaa rukkaset naapurin Sirpalta, ja sen jälkeen vakuuttaisi baarissa kavereilleen, etten minä koskaan ole ollut Sirpasta kiinnostunut, ihan ruma ja tyhmä lehmä se on.
Joku raja poliittisella selkärangattomuudellakin.
Raja on toki suomalaisessa politiikassa matalalla, mutta silti.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/18f2b5b2-e881-41b3-b932-4983d5a0cb03_pi.shtml