Ja lisää avoimuutta tulee. Yksi hallintarekisteriasiaan tiukimmin perehtyneistä toimittajista Jari Hanska päätettiin jättää huomisen, asiaa koskevan tiedotustilaisuuden ulkopuolelle.
Jari Hanska
2 t ·
Helsinki ·
”Valitettavasti ministeriössämme ei ole luottamusta sinua kohtaan. Laitamme materiaalin tulemaan sinulle tilaisuuden päätyttyä.”
Sain oheisen viestin tänään valtiovarainministeriön viestintäjohtajalta Liinu Lehdolta.
Olin kuullut, että VM on järjestämässä huomenna toimittajille taustabriiffin paljon kritiikkiä saaneesta hallintarekisteröinnistä. Joku on saattanut huomata, että olen seurannut asiaa toimittajana jo pitkään ja kirjoittanut siitä mielelläni. Laitoin tilaisuutta järjestävälle VM:n virkamiehelle Tommi Tolkille viestin, että haluaisin osallistua tilaisuuteen.
Tolkin sijaan sain vastauksen viestintäjohtaja Lehdolta. En ollut tervetullut tilaisuuteen, koska ministeriö ei kokenut luottamusta minua kohtaan. Syynä ei siis ollut se, että olen freelance-toimittaja, vaan luottamus. Luottamus! Sipilän hallituksen tunnussana.
Kiinnostavaa on, että huomisessa tiedotustilaisuudessa on kuulemma ainakin haastattelukielto, siteerauskielto ja twiittauskielto, mutta taustatietoja saa käyttää.
Valitettavasti tämä ei ole ensimmäinen kerta tämän vuoden aikana, kun valtiovarainministeriö kieltäytyy yhteistyöstä. Eduskunta III -näytelmän käsikirjoitusta tehdessäni yritin saada haastattelua VM:n johdolta liittyen fipo-lakiin.
Silloin viestintäjohtaja Lehto linjasi sähköpostitse, että
”valitettavasti valtiovarainministeriö ei anna näitä haastatteluja. Päätös perustuu siihen, että edellisellä kerralla haastatteluissa rikottiin mielestämme hyvää journalistista tapaa.”
Viesti oli hämmentävä, koska en tiennyt missä yhteydessä ja millä tavoin olisin journalistin ohjeita rikonut. Viestintäjohtaja Lehto tarkensi väitettä kertomalla, että Eduskunta I -näytelmässä käytetyt virkamiesten sitaatit oli tarkoitettu Voima-lehteen eikä dokumenttiteatteriesitykseen.
Korjasin viestintäjohtajalle, että toinen haastatteluista tehtiin nimenomaan näytelmää varten Ryhmäteatterin nimissä ja toinen haastattelu ilmestyi Voima-lehdessä ja on edelleen lehden verkkosivuilta luettavissa. Jälkimmäistä siteerasimme myös esityksessä, kuten siteeraamme monien muidenkin lehtien kirjoituksia.
Tämän jälkeen viestintäjohtaja ilmoitti, että ”VM:n virkamiehet päättävät itse antamistaan haastatteluista”. Yllättäen emme saaneet enää yhtäkään haastattelua koko ministeriöstä, ovet sulkeutuivat. Virkamiehet olivat ilmeisesti itsenäisesti näin päättäneet.
Miten tässä näin kävi? Mistä lähtien ministeriön on täytynyt kokea luottamusta yleisöä tai toimittajia kohtaan? Kuka ministeriössä voi edes päättää, ketä kohtaan luottamusta koetaan ja ketä kohtaan ei? Onko se ministerin, kansliapäällikön vai viestintäjohtajan asia? Voiko luottamuspulan perusteella evätä toimittajilta oikeuden saada tietoa ministeriöstä?
Valtionhallinnon viestintäsuosituksesta löytyy aiheeseen sopiva maininta:
”Mediaan suuntautuvan viestinnän tulee olla avointa, aktiivista, palvelevaa ja tasapuolista”.
Vaikka kyse on vain suosituksesta, niin se juontaa juurensa hallintolakiin ja sen kuudenteen pykälään.
”Viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Niiden on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia.”
VM, miten meni noin niinku omasta mielestä?