Kahta poliisia ammuttu Porvoossa

Poliisijohtajilta kova kommentti Porvoon ampumistutkinnan tietovuodoista – ”Kyseessä on rikos”Hyvä, että poliisiin kohdistunut poliisin tietovuoto herättää poliisijohtoa jotenkin. Poliisihan on vuotanut medialle esitutkinnan aikana tutkinnallisia asioita, kuin rikkinäinen saavi monissa muissa jutuissa, joissa uhreina/tekijöinä on ollut muita kuin poliiseja poislukien Aarnio etc. Silloin ei ole lain rikkominen tuntunut kiinnostavan poliisijohtoa. Aika valikoivaa herkkyyttä?
 
  • Haha
Reactions: TT
Ei oikeuslaitos mikään täysin tunnoton orgaani ole, senkin pitää elää ajassa. Toki lakia ehdottomasti kunnioittaen.
Se olisikin askel oikeaan suuntaan:

”Hämmästyttävä tuomio”
Kirjansa esimerkkien joukossa Rautaheimo nostaa esiin tapauksen, jossa miestä puukotettiin pitkäteräisellä leipäveitsellä rintaan ja vastaan. Alhaalta päin isketty veitsi pysähtyi juuri ennen sydäntä raapaistuaan myös maksaa.

Uhri jäi kuitenkin henkiin nopean ja tehokkaan ensihoidon ansiosta.

Puukottaja vangittiin tapon yrityksestä epäiltynä. Poliisi ja syyttäjä olivat yhtä mieltä rikosnimikkeestä. Myös pakkokeinotuomari oli samaa mieltä – jos toista lyö pitkäteräisellä veitsellä kahdesti sydämen seutuville, tekijän täytyy ymmärtää, että seurauksena saattaa olla uhrin kuolema.

Syyttäjä vei juttua eteenpäin tapon yrityksenä. Tuomioistuin kuitenkin katsoi, ettei puukottajalla ollut tappamistarkoitusta. Sen mukaan uhri ei myöskään ollut joutunut välittömään hengenvaaraan.

– Oikeuden mielestä kyse oli tapon yrityksen sijasta törkeästä pahoinpitelystä.Tuomio oli hämmästyttävä, vuosi ja kuusi kuukautta ehdollista vankeutta, Rautaheimo kirjoittaa.
 
Se olisikin askel oikeaan suuntaan:


Tuota en ymmärrä miten tuurilla henkiin jääminen voisi vähentää alkuperäistä hengenpoistamisen tarkoitusta.
 
Valitettavasti ensivaikutelmaksi jäi, että jotakin täytyi kaunistella koska poliittisen propagandaosaston ykkösnyrkkiin kuuluva Huhtela lähetettiin lausuntoa antamaan:


Arvostan noita jäyhiä tutkinnanjohtajia, jotka eivät turhia tutkinnasta lätise. Tekevät mielummin.

Lätinä tuntomerkeistä ei ole turhaa silloin, kun puukkojunkkari on vapaalla ja on ilmiselvästi vaarallinen. On tietenkin kansantaloudellisesti kannattavaa pyrkiä siihen, että häpeäpuukottajille annetaan riittävä etumatka maasta poistumiseen.
 
Ukoilla on parta + Huhtela + tiedottaminen. Laittoihan se hetkeksi ajattelemaan mitäs nyt.
Ehkä tuon Huhtelan pitäisi pysyä erossa tiedottamisesta.

Onneksi Taponen ei tiedotellut mitään twitterissä, tai ehkä tiedotti mutta kukaan ei onneksi trollaukseen tarttunut.

Mutta tuo jolla on äidinkielestä laudatur, ei louskuta paskaa eikä liene somessa itseään liannut - eikä siis anna henkilöön liittyvää tarttumapintaa.
 
Poliitikot viime kädessä järjestävät ainekset resursseihin, se on de facto.

Poliitikot voivat suoraan vaikuttaa poliisien määrään, kyllä.

Ns. yhteisen käsityksen luominen esim. siitä, että kehitys on pantava seis kuuluu myös poliitikoille, mitä virkaa heillä sitten on, jos eivät ota tulista otetta virkaväen niskavilloista, huomaa, että sitä varten ministereiden pitäisi olla. Saatiinhan raiskaustuomioihinkin hieman uusi linja, kun paine kasvoi tarpeeksi. Ei oikeuslaitos mikään täysin tunnoton orgaani ole, senkin pitää elää ajassa. Toki lakia ehdottomasti kunnioittaen.

Raiskaustuomioihin ja oikeuslaitokseen saatiin uusi linja.... ...kun eduskunta kiristi lainsäädäntöä. Niin se menee ja niin sen tulee mennäkin.

Kun seurauksia jaetaan, niin rankotaulukon yläpää on yleensä melko kovaa. Nyt ollaan casessa, jonka pitää tuottaa tekijöille ehdottomat maksimit. Ja jos en väärin ole tulkinnut maailmankirjoja, niin myös tapahtuu. Viestin kuuluu olla: murhayritä poliisia, istut ja pitkään.....tooosi pitkään. Kummasti kovakin jätkä tasoittuu, kun harmaapartana ulostuu vahon porteista. Ja se signaali....

Välillä oikeuslaitos tuottaa yllättävän lepsunkin tuntuisia rangaistuksia, mutta kyllä tässä pitäisi olla kaikki ainekset todella tymäkkään tuomioon. Toinen asia on sitten se, että ensikertalaisina pääsevät käytännössä varmaan aikaisemmin ulos kuin mitä nimellinen tuomio tulisi olemaan.
 
Jos viedään sinun ajatusmaailmaasi nyt loogiseen loppuun saakka, niin miksi noita pitäisi vangita 25-50v ajaksi päivästä päivään? Eikö olisi parempaa ja halvempaa esimerkiksi ampua heidät saman tien? Tai kun sinä pidä näistä taloudellisista ratkaisuista niin mieluiten haudataan elävältä. Sopisi sinulle varmaan hyvin? Oikeudenkäyntikin lienee turhaa, koska syyllisyys on selvä eikö?

Kai nyt tiedät, että missään päin maailmaa kovat rangaistukset läpi linjan eivät ole vähentäneet rikollisuutta?

Tässä puhutaan yhdestä yksittäisestä äärimmäisen harvinaisesta tapauksesta. Ei tästä tapauksesta oikeasti ole mitään perustetta mihinkään lainsäädännölliseen tai muuhunkaan toimenpiteeseen.

Tässä kohtaa kritisoin kaikkia jotka tällä perusteella kiljuvat tuhansia uusia poliisivirkoja ja uusia lakeja. Tämä tapaus ei liity mitenkään siihen asiaan. Se on aivan eri keskustelu. Tämän yksittäistapauksen liittäminen sinänsä tärkeään keskusteluun on hysterisointia. Se. että sitä käytetään siihen on toinen asia, mutta ei meidän pidä mennä siihen halpaan.

Tässä ei ole tapahtunut mitään maailmoja mullistavaa, Ikävä tapaus kyllä. Mutta ei mitään yhteiskuntaan kokonaisuutena vaikuttavaa.
Jokainen ajattelee omalla tavallaan. Minun mielestäni murhaajille, tappajille sekä kaikenlaisille ammattirikollisille pitää antaa riittävän kovat tuomiot.
- tällainen rikollisuus ei missään tapauksessa vähene lyhyiden tuomioiden johdosta. Tämä on yksinkertainen fakta.
- murhaajat ja tappajat tulisi aina eristää muusta yhteiskunnasta vähintään 20-30 vuoden vankeuteen, jopa todelliseen elinkautiseen asti. Kaikkein pahimmissa tapauksissa myös kuolemantuomio,.
- ammattirikollisten ja rikollisjengien jäsenille pitäisi aina jakaa rangaistus vähintään 2 x tuomionpituudessa.
- kovemmilla tuomioilla (siis pidemmillä vankeusajoilla) lisätään rangaistusten pelkoa mikä varmasti osaltaan vähentää rikoksi. Toisekseen vankilaan sulkeminen katkaisee kaikissa tapauksissa ko. rikollisen mahdollisuudet uusia tekojaan.

Näen että yhteiskunnalla on velvollisuus suojella jäseniään rikollisuudelta. Suomen nykyinen oikeuskäytäntö ei toteuta tätä velvollisuutta törkeimpien väkivaltarikosten osalta eikä myöskään ammattirikollisuuden osalta.
- pahimmillaan meiltä löytyy esimerkkejä tappajista jotka ovat yksittäisestä teodta samansa tuomion kärsittyään uusineet tekonsa jopa 2-3 kertaa.
- vastaavasti myös erilaisten ammattirikollisten määrä (=järjestäytyneiden rikollisryhmien) vahvasti lisääntynyt ja yhä lisääntymässä.
- myös ns. avoimen julkisesti toimivien tunnuksellisten rikollisryhmien määrä sekä niissä toimivien rikollisten määrä lisääntyy jatkuvasti
- luonnollisesti myös järjestäytyneen rikollisuuden tekemien rikosten määrä kasvaa ja yhä useammin kysymys on kansainvälisestä, rajat ylittävästä rikollisuudesta.
- tämä kansainvälisesti toimiva rikollisuus (huumeet, talousrikokset) kasvattaa myös muuta rikollista toimintaa yhteiskunnassa.
- erilaisilla pienemmillä omaisuusrikoksilla ja petoksilla hankitaan varoja huumeiden hankintaan ja käyttöön..kaiken lisäksi juuri tämä rikollisuus jää käytännössä lähes täysin poliisitutkinnan ulkopuolelle.
- pienemmän omaisuusrikollisuuden ohella myös kaikenlainen harmaatalous lisääntyy ja taustalta löytyy kansainvälisesti toimivia ammattirikollisia ja ryhmiä.

Murhaajien, tappajien ja kaikenlaisten ammattirikollisten kovat tuomiot ehkäisevät, estävät rikollista toimintaa ja vähentävät välillisesti rikollisuutta koko yhteiskunnassa. Pienessä ja harvaanasutussa maassa poliisi kykenee pitämään kiinnijäämisriskin varsin korkeana, erityisesti henkirikosten sekä ammattirikollisuuden osalta. Tavallisten kansalaisten näkökulmasta niin sanotuiksi heikoksi lenkeiksi jäävät oikeuslaitos(=demla) ja lainsäätäjät (=eduskunta ja siellä erityisesti äärivasemmisto).

Tässä topic'issa käsitelty tapaus on yksittäinen juttu. Sillä on kuitenkin omat yhteytensä järjestäyneeseen ammattirikollisuuteen. Tekoon syyllistyneet veljekset edustavat juuri sellaista rikollisuutta jolta pitää katkaista ns. siivet heti alkuunsa. Se ei onnistu millään varoituksilla ja muutaman vuoden vankeustuomiolla (jota ko. veljekset olivan mahdollisesti jopa tarkoituksellisesti hakemassa). Tämä ja muut mahdolliset motiivit selvinnevät aikoinaan.
- suomalaisen oikeuslaitoksen tuntien tästäkin tekijät selviää muutaman vuoden vankeudella, jonka jälkeen he pääsevät jatkamaan ammattirikollisen uraansa aivan uudelta pohjalta ja huomattavasti aikaisempaa vahvemmalla uskottavuudella.
- yhteiskunta ja kansalaiset tämänkin pelleilyn lopulta tulee maksamaan. Ehkä se on hyvä niin, vai..?
 
Kiinnioton ajankohtaan asti poliisin niukka tiedotuslinja johtunee siitä, että ainoa mikä varmasti yhdisti poliisin tekijöihin oli heidän puhelimensa. Tämä puhelin, jota poliisi pystyi ainakin jossain määrin seuraamaan (fakta) maanantai aamupäivästä lähtien (oletus, riippunee byrokratiasta ja teleoperaattorin vauhdista) liikkui ja oli siis oletettavasti tekijöiden mukana edelleen. Poliisi halusi käyttää edun täydellisesti eikä missään nimessä halunnut, että kännykkä dumpataan ja seurantayhteys vaarantuu. Julkisuuteen annettiin lopulta hyvin vähän tietoa tekijöistä, jotta nopea kiinniotto olisi edelleen mahdollinen. Minkään annettun tiedon ei pitänyt vihjata julkisuuteen, että poliisi on tekijöiden kannoilla, sillä poliisi tiesi jo kaiken mitä yhteisöltä olisi voitu kysyä.

Häke:n järjestelmään tallentui soittajan IMEI-koodi, jonka kautta ja ilman puhelinmaston liikenteenkin purkamista päästiin liikkuvan puhelimen jäljille. Oletukseni on, että hyvin varhaisessa vaiheessa kännykkää on alettu seurata, mutta mitä tapahtui maanantai aamupäivän ja illan kiinnioton välissä? On paljon avoimia kysymyksiä, joihin varmasti jossain kohtaa saamme vastauksia. Oliko kännykkä pois päältä? Linkittyikö se telemastoon Tampereen keskustan tiheään asutulla alueella, jolloin tarkempi paikantaminen on mahdotonta? Miksi autoa ei löytynyt aiemmin? Tampere on kuitenkin varmasti ollut seurannassa pidempään (useita tunteja) sillä paikalla oli n.30min takaa-ajon jälkeen jo Karhu ja suuri määrä muuta kalustoa. Päästettiinkö kaksikko jopa tahallaan pois tiuhemmin asutulta alueelta (Tampereen keskustasta?), jossa kiinniotto olisi voinut eskaloitua Ikaalisten idyllisen peltomaiseman mahdollistamaa suuremmaksi?

Muutamat erittäin typerät virheet saavat ajattelemaan, ettei operaatiota tekijöiden puolelta ole mitenkään voitu valmistella kovin kauaa, jos yhtään. Soitto Häkeen siviilipuhelimella eikä burnerilla. Oma auto, jota ei vaihdettu. Kaksi megaluokan epäonnistumista, jotka pienelläkin valmistautumisella ja suunnitelmallisuudella olisivat olleet korjattavissa. Siksipä alkaa mietityttää, että miksi tuo teko tehtiin? On vaikea hyväksyä, että satunnaisen poliisien virka-auton kaluston varastaminen olisi ainoa motiivi. Palkinto olisi pari pistoolia ja yksi järeämpi, jotka olisi hommattavissa paljon pienemmälläkin riskillä. Korttitermein pot odds on järjettömän surkea. Mikä on taustalla se syy, jonka vuoksi tämä riski piti ottaa noin, juuri tuossa hetkessä?
 
Minkähän takia tällaisten murhamiesten annetaan peittää kasvonsa oikeudessa? Esim. jenkeissä vastaava saasta viedään oikeuteen kahleissa, niin ettei kädet nouse eikä kasvot peity.

 


Malja on valunut jo aikaa sitten tämän porukan suhteen yli..... Taas yksin riman alitus pitkään listaan lisää. (Tässä sitä itäistä Arvo Pohjaa taas tyrkyllä......... :D )
 
Poliisijohto ei tykännyt partalapsivihjailuista. Ja minusta syystäkin.

Samat sanat. Vakavissa kysymyksissä arvailut sikseen ainakin julkisesti.

Omasta mielestäni kritisoin tiedottamista asiallisesti. Parempi varmaan saatana lopettaa se kritisointi tykkänään joka asiassa, en halua kantaa mitään tai kenenkään poliittista aisaa. Ja siihen ollaan tultu: kun esität kritiikkiä, niin jo ilmestyy kohta -joku- poliittinen tekijä, joka aloittaa oman -kritiikkinsä-....siinä sitten kannat sitä aisaa vaikket olisi halunnutkaan. :( En nimittäin oikeasti halua kantaa yhdenkään poliittisen puolueen tai -liikkeen aisaa, ei ole tarvis ja halu sellaiseen puuttuu tykkänään.
 
Samat sanat. Vakavissa kysymyksissä arvailut sikseen ainakin julkisesti.

Omasta mielestäni kritisoin tiedottamista asiallisesti. Parempi varmaan saatana lopettaa se kritisointi tykkänään joka asiassa, en halua kantaa mitään tai kenenkään poliittista aisaa. Ja siihen ollaan tultu: kun esität kritiikkiä, niin jo ilmestyy kohta -joku- poliittinen tekijä, joka aloittaa oman -kritiikkinsä-....siinä sitten kannat sitä aisaa vaikket olisi halunnutkaan. :( En nimittäin oikeasti halua kantaa yhdenkään poliittisen puolueen tai -liikkeen aisaa, ei ole tarvis ja halu sellaiseen puuttuu tykkänään.

Jep. Oletan että tämänsorttisissa rikoksissa poliisilla on todella perusteltu syy noudattaa niukkaa tiedotuslinjaa tutkinnallisista syistä. Persuilta aikas ala-arvoista politikointia hatusta vedettyine partalapsioletuksineen.
 
On paljon avoimia kysymyksiä, joihin varmasti jossain kohtaa saamme vastauksia. Oliko kännykkä pois päältä? Linkittyikö se telemastoon Tampereen keskustan tiheään asutulla alueella, jolloin tarkempi paikantaminen on mahdotonta? Miksi autoa ei löytynyt aiemmin?

Tuossa on keskeisiä kysymyksiä.

Sen verran tarkennan (asiantuntijat saavat tarpeen tullen korjata), että tiheästi asutulla alueella matkapuhelinverkon solukoko on pienempi ja paikannus on siksi tarkempaa kuin haja-asutusalueella.

Haja-asutusalueella voi toki olla helpompi haarukoida paikkaa muuten, jos 10 km2 alueella on vain yksi tie ja yksi maatila.
 
Jep. Oletan että tämänsorttisissa rikoksissa poliisilla on todella perusteltu syy noudattaa niukkaa tiedotuslinjaa tutkinnallisista syistä. Persuilta aikas ala-arvoista politikointia hatusta vedettyine partalapsioletuksineen

Epäilemättä....poliisin näkökulmasta. Jossain kohtaa muillakin näkökulmilla täytyy olla merkitystä. Tiedottaminen ei ole helppo laji, peilasin oikeasti tätä casea tiedottamisen osalta nimenomaan ns. harmaan vaiheen mahdollisiin tilanteisiin, ehkä tein siinä itse väärin, mutta teinpähän sitten niin. :) Harmittaa vaan oikeasti, että asiallinenkin pohdinta ja kritiikki valjastuu nykyään milloin minkäkin poliittisen tahon tai -tekijän-toimijan aisankantohommaksi.

Onneksi tekijöillä oli sentään kunnon parta. :)
 
Epäilemättä....poliisin näkökulmasta. Jossain kohtaa muillakin näkökulmilla täytyy olla merkitystä. Tiedottaminen ei ole helppo laji, peilasin oikeasti tätä casea tiedottamisen osalta nimenomaan ns. harmaan vaiheen mahdollisiin tilanteisiin, ehkä tein siinä itse väärin, mutta teinpähän sitten niin. :) Harmittaa vaan oikeasti, että asiallinenkin pohdinta ja kritiikki valjastuu nykyään milloin minkäkin poliittisen tahon tai -tekijän-toimijan aisankantohommaksi.

Onneksi tekijöillä oli sentään kunnon parta. :)
Ja komea takatukka. Kalju karehtii.
 
Back
Top