fulcrum kirjoitti:
No problemo, otamme siis vapaaehtoiset riviin silloin! Kysynnän ja tarjonnan laki toteutuu!
Ei ne ole sen enempää vapaaehtoisia kuin esimerkiksi poliisit ja sairaanhoitajat
fulcrum kirjoitti:
Tässäkin ajattelussa on fataali vika: Puolustusvoimat ei ole yritys tai liikelaitos. Se ei itse ole vastuussa tuloistaan vaan se saa rahaa vastikkeetta yhteiskunnalta. Jos rahat loppuu, se pyytää lisää.
Eikä ole. Tällä hetkellä nuo kustannukset ei näy puolustusvoimille. Jos varusmiehet maksaisi enemmän, heidän tulisi myös miettiä tarkemmin mihin käyttävät rahansa: kuinka paljon ja millaisia varusmiehiä, sekä miten he käyttävät ajan varusmiesten suhteen.
Eikä se rahan saaminen noin helppoa näytä puolustusvoimille olevan. Tälläkään foorumilla ei toki ole ketään joka näkee että PV tarvitsee enemmän rahaa, mutta sitä ei tule...
Tarkoitatko tällä sitä, että mielestäsi kannattaisi esimerkiksi poliiseiksi pakottaa nuoria miehiä? Eihän poliisilaitos ole yritys joka tuottaa liukuhihnalta jotain tuotteita mitä sen pitää myydä..
fulcrum kirjoitti:
Ah, rikkaiden vapautus kansalaisvelvollisuuksista. Jokaisen demokraattisen yhteiskunnan kulmakivi.
Kuten tiettyjen uskovaisten sekä naisten vapautus kansalaisvelvollisuuksista? Sotilaan työ on duunia. Ei henkilö joka ei sitä tee ole sen enempää vapautettu kansalaisvelvollisuuksista kuin esim. henkilö joka ei ole poliisi tai rajavartija.
fulcrum kirjoitti:
Onko puutarhasi ylläpito kansalliselle turvallisuudelle jotenkin välttämätön asia? En ymmärrä miten tästä saa minkäänlaista paralleelia tai analogiaa.
Puhuin kustannuksista.. Tässä on olennaista se, että jos tämä nörtti laitetaan 50 eurolla puutarhuriksi, ei se oikeasti tarkoita sitä, että kaikki hyötyisi. Jotkut ilmeisesti luulee, että tässä tilanteessa minä saisin vaan halvan puutarhurin eikä muita kuluja ole!
Tässä tapauksessa kustannus tälle nörtille kuukaudessa olisi 4000 - 50 e = 3950 e. Jos hän tekisi puoli vuotta tätä puutarhurin tointa hänelle koituisi kustannuksia 3950 x 6 = 23 700 e. Eli ei se, että PV maksaa pieniä päivärahoja tarkoita että ne olisi kaikki vaikutukset taloudelle.
Väännetäänhän nyt ratakiskosta kun ilmeisesti tuo esimerkki ei auennut.
-Matti suorittaa 12 kuukauden pituisen asevelvollisuuden. Muuten hänellä olisi siviilissä töitä jossa palkka 2000 e/kk. Yksinkertaisuuden vuoksi oletetaan että hänen työurallaan palkka ei nouse missään vaiheessa tai hän ei opiskele, eli hän tekee eläkeikään asti töitä samalla palkalla.
-Heikki on jostain syystä vapautettu asepalveluksesta. Hän tekee siviilissä töitä 2000 euron kuukausipalkalla. Yksinkertaisuuden vuoksi oletetaan että hänen työurallaan palkka ei nousisi tai hän ei opiskele, eli hän tekee eläkeikään asti töitä samalla palkalla.
Molemmat tekevät yhtä pitkän työuran ja eläköityvät samaan aikaan. Ero on se, että Matti on vuoden poissa työelämästä. Oletetaan että Matti saa vaikka 8 e/vrk eli 240 euroa kuukaudessa päivärahaa. Asevelvollisuuden vuoksi hän siis menettää tuloja kuukaudessa 2000 - 240 e= 1760 e, eli vuoden aikana 21 120 e.
Nyt joku asevelvollisuuden puolustaja luulee, että kun Matti on pakotettu 240 euron "kuukausipalkalla" armeijaan, niin missään ei näy se että hän on työelämästä pois. Väärin, se näkyy! Ja tämä on juuri se "näkymätön" kulu: siitä että henkilö pakotetaan asepalvelukseen ne kulut eivät ole vain päiväraha + majoitus + safka jne. mitä PV maksaa. Vaan ne on varusveijarin siviilityön hinta- päiväraha. Ja esim. Poutvaara on arvioinut näitä "piilokuluja" (siis kun osa on poissa siviilityöstä).
Moni oikeasti näyttää (täälläkin) luulevan, että oikeasti asevelvollisuudesta aiheutvat kulut ovat vain päivärahat jne. Että jos Matti saa 240 e/kk päivärahaa, niin siitä ei tule mitään muita kuluja, vaikka siviilissä hänen työnsä arvo olisi se 2000 e/kk.
Tässä tilanteessa siis Matti ikään kuin maksaa veroja 21 120 euroa enemmän kuin Heikki. Samalla yhteiskunta on menettänyt tämän 21 120 euroa, kun Matti on ollut poissa siviiliduunistaan. Toki yhteiskunta hyötyy siitä, että Matti urheana soturina on lisännyt valtiomme kykyä puolustaa itseään 8). Tätä ei vaan moni näytä tajuavan, vaikka pitäs olla aika selkeä juttu! Tätä ei moni näe, kun luulee että se päivärahojen korotus olisi niin kallista. Sen sijaan miksi Matti ei saisi hyötyä siitä, että on käyttänyt ajastaan 12 kk valtiomme maanpuolustuskyvyn lisäämiseen?
Asepalvelusta voitaisiin tehdä valikoivammaksi (sekä miehet ja naiset kutsuntoihin, tietyt rajat, päivärahaa enemmän/niitä veroalennuksia tms.).
Tetra kirjoitti:
Poliittisesti olisi kuitenkin varmaan hankala lähteä ajamaan puolustusbudjetin korotusta.
Tässä nyt nimenomaan pitäisi ihmisten tajuta tuo "näkymätön" hinta. Muuttuisikohan suhtautuminen tähän, jos ihmiset oikeasti tajuaisi tämän näkymättömän hinnan? Minusta tän pitäs olla aika itsestään selvä juttu. Tällä hetkellä maksajat ovat asepalveluksen suorittavat, naisten, jehovien ja muiden vapautettujen hyötyessä.
fulcrum kirjoitti:
Siihen ei MPK:ta tarvitse. Nollasin sen tuossa äsken. Kesti alle viisi minuuttia.
Poutvaara on väärässä. Sori kaikille jotka kuvittelivat toisin.
Ei ihan vakuuta. Aika paljon ekonomistit nähneet vaivaa aiheen tutkimiseen kun tuolla tavoin voidaan falsifioida tuo. Heh.
Tetra kirjoitti:
Ei niin. Sen sijaan ekonomisti kritisoisi rakennusmääräyksiä, sanoen että ne turhaan rajoittavat kilpailua ja hinnanmuodostusta aiheuttaen tehottomuutta ja tuhlausta rakennusmarkkinoilla. Seurauksena sitten raksamiehet asentavat heikkoja palkkeja ja valavat perustukset päin vittua. Tämä on muuten tosielämän esimerkki eräästä maasta jossa tehtiin juuri näin, kun taloustieteilijät sanoivat.
Et siis tajunnut tuota. Ekonomistin ei tarvitse tietää jonkun tietyn alan tarkkoja yksityiskohtia tai olla ammattilainen sillä alalla voidakseen analysoida sen alan taloudellisia vaikutuksia. Ei esimerkiksi ydinvoiman taloudellisia vaikutuksia arvioidakseen tarvitse olla ydinfyysikko ja tietää mitä siellä reaktorissa tarkalleen ottaen tapahtuu!