fulcrum kirjoitti:s91 kirjoitti:Tuo kertoo varsin vähän todellisesta maanpuolustustahdosta. Tällä hetkellä sodan ajan asevelvollisuusarmeija koskee n. 6% Suomen väestöstä. Sille 94%:lle ei ole kovinkaan suuri nakki sanoa, että "joo, lähetetään ne tykinruuat sinne kuolemaan".
Paitsi että nykyään sodissa taitaa enemmän kuolla niitä siviilejä kuin sotilaita. Lisäksi sillä 94 prosentilla on sukulaisia, poikia, tyttäriä, isiä jne siinä kuudessä prosentissa.
Mihin tuo tieto perustuu? Minun käsittääkseni se, että nykyajan sodassa (etenkin kun puhutaan symmetrisestä kahden valtion välisestä sodasta, eikä mistään sisällissodasta) kuolisi enemmän siviilejä kuin sotilaita, on myytti, jolle ei ole mitään tukea. Sanotaan näin, että jos sota menisi täysmittaiseksi ydinsodaksi, niin tuo voisi päteä. Muussa tapauksessa ei. Lisäksi jos kyse olisi täysmittaisesta ydinsodasta, niin veikkaisin, ettei vastaus siihen "pitääkö Suomen puolustautua"-kysymykseen olisi suoraa päätä kyllä.
Mistä he sen tietävät? Monella siitä joukosta on itselläkin sotilaskoulutus, ja on täysin mahdollista että heitäkin vedetään riviin. Maanpuolustusvelvollisuus koskee kaikkia.
He tietävät sen siitä, että armeijan sodan ajan vahvuus on se 6% väestöstä. Naisia ei takuulla lähetettäisi rintamalle, vaikka tilanne olisi mikä. Meikäläisen tyyppisiä vanhemman puoleisia miehiä voitaisiin periaatteessa lähettää, mutta käytännössä niin tuskin tehtäisiin, koska mitään kunnon kalustoa ei olisi antaa. Imagosyistä minun kannattaisi siis rinta rottingilla uhota olevani valmis puolustamaan maata, koska tietäisin, että todennäköisesti minua ei sinne riviin kuitenkaan tarvittaisi.
Koska nyt juuri ei jaksa/kerkiä, joku toinen voisi mennä, sota ei kuitenkaan ala nyt joten ei tarvitse. Miksi ihmiset yleensäkin lykkäävät tai jättävät tekemättä tärkeitä asioita jotka eivät ole ajankohtaisia juuri nyt.Miksi sinä et vapaaehtoisesti menisi hankkimaan koulutusta sitä maanpuolustusta varten, mutta menisit vapaaehtoisesti sotimaan?
Oletko tosiaan noin lyhytjänteinen? Sitten et varmaan toisin kuin valtaosa suomalaisista ole esim. hankkinut peruskoulun päälle koulutustakaan, koska siinä pitäisi tehdä nyt jotain sellaista, jonka hyöty tulee itselleen joskus tulevaisuudessa.
Mitä tuohon "sota ei kuitenkaan ala" -kantaan tulee, niin tulisiko meidän sitten lopettaa koko puolustusvoimat, jos ajattelusi on tuollaista?
Pyytää aina saa, mutta ei PV ole sellaisessa asemassa, etteivätkö valtion talouden realiteetit koskisi sitä tuossa tilanteessa ihan niin kuin koskevat nykyisinkin.
Ei tietenkään ole, mutta ilman palkkoja vastaavaa lisäbudjettia kyseessä on sitten yksinkertaisesti resurssien huomattava leikkaus - ei siis mikään resurssien tehostus, mistä oli puhe.
Ok, sinun kirjoittamastasi "Jos rahat loppuu, se pyytää lisää" sai kyllä aika lailla eri kuvan kuin se, että kyse oli vain lisäbudjetista, joka vastaisi sitä, mikä vapaaehtoisten varusmiesten palkkakustannus olisi.
Mitähän nämä sotatilanteessa "hyödyttömät" asiat olisivat?
Täällä mainittiin jo vaikkapa ne päiväpeittojen viikkaamiset. Omalta inttiajaltani muistan, että sodan ajan sijoitukseni kannalta viimeisten kolmen kuukauden koulutuksesta (siis RUKin jälkeen) ehkä n. kolmannes oli jossain määrin relevanttia. Loppu oli pelkkää ajan tappamista. RUK oli oikeasti hyvää koulutusta. AuK puhdasta simputusta hieman höystettynä jonkinlaisella koulutuksella ja alokasaika sodan ajan touhun kannalta todennäköisesti suht hyödytöntä touhustelua.
Esimerkkinä sodan käynnin kannalta täysin hyödyttömästä touhusta: sulkeiset.
Armeija ei vastaa sodassa kysyntään samalla tavalla kuin yritys joka toimii markkinoilla, siksi on täysin absurdia käyttää jälkimmäisen perusperiaatteita ensinmainittuun: armeijalle on olennaista että se on riittävän voimakas - mitä voimakkaampi, sen parempi.
Mikä tuossa ei päde yritykseen? Yrityksen tavoite on käytettävissä olevin resurssein tehdä voittoa, mitä enemmän, sen parempi. Täsmälleen sama pätee armeijaan. Silläkään ei ole rajattomasti resursseja käytössä, vaan sen pitää niitä käytettävissä olevia resursseja hyödyntäen tuottaa mahdollisimman uskottava puolustus.
Nykysysteemissä nämä resurssit on siinä mielessä armeijan kannalta typerästi hinnoiteltu, että se ei hyödy juuri lainkaan siitä, että tehostaisi toimintoja niin, että niissä käytettäisiin vähemmän asevelvollisia, koska se ei joudu maksamaan niistä asevelvollisista todellista hintaa. Sen sijaan rahan suhteen sillä on tiukat budjetissa määrätyt rajat. Tämä johtaa siihen, että se korvaa varusmiehillä rahaa, eli teettää heillä hommia, joilla säästää sitä budjettirahaa, vaikka se kokonaisuuden (koko kansantalous) kannalta tämä ei olisi järkevää. Tämä on juuri se Tetran puutarhuvertauksen avainkohta. Olisi järkevämpää, että nörtti ohjelmoisi tietokoneita, mistä häntä verotettaisiin, millä maksettaisiin puutarhurin palkka kuin että hänet pakotetaan tekemään sitä puutarhurin työtä. Edellisellä tavalla tuotetaan enemmän hyvinvointia.
Ei ole mitään mieltä ruveta sodassa säästelemään että koitetaan nyt selvitä mahdollisimman pienellä kulungilla. Kustannustehoton mutta voimakas armeija on parempi kuin voimaton mutta kustannustehokas.
Armeija, joka käyttää sille annetut resurssit tehokkaimmin, on voimakkaampi kuin armeija, joka käyttää sille annetut tehottomasti. Ja kyllä sodassakin talouden realiteetit pätevät. Suomen sotimisbudjetti ei suinkaan ollut sama kuin koko BKT viime sodan aikana.
Ilman muuta edellinen: se laittaa köyhät ja rikkaat rinta rinnan. Jälkimmäisessä skenaariossa hän joutuu marssimaan rintamalle kuukahtamaan rikkaiden sijasta.Niin, kumpi on köyhälle mukavampi asia: Se, että hän palvelee pakotettuna asevelvollisarmeijassa, eikä saa siitä mitään korvausta vai se, että hän palvelee vapaaehtoisarmeijassa, jossa rikkaat maksavat hänen palkkansa?
Siis, kummassakin skenaariossa hän joutuu marssimaan rintamalle. Edellisessä hänet pannaan vankilaan, jos hän ei siihen suostu. Jälkimmäisessä hänelle maksetaan siitä palkkio, jos suostuu. Minun on vaikea nähdä, miksi edellinen olisi hänelle jotenkin parempi.
Harva sotilas (etenkään vapaaehtoinen!) muuten lähtee sotaan siellä kuukahtaakseen.
Onko muuten demokratia jotenkin karikolla kaikissa niissä Euroopan maissa, joissa ei ole asevelvollisuutta?
Ei, mutta maanpuolustus on.
Maalipuut siirtyvät. Sinun väitteesi koski demokratiaa. Ja oletko tosiaan sitä mieltä, että maanpuolustus on karikolla kaikissa Euroopan maissa, joissa ei ole asevelvollisuutta? Onko se muuten karikolla myös USA:ssa, jossa myös on vapaaehtoisarmeija?
Onko jokaisen varusmiehen rivissä olo siis sinusta "kansalliselle turvallisuudelle välttämätön asia"? Jos ei, niin se Tetran esimerkki oli täysin relevantti analogia.
Sotatilanteessa ilman muuta.
Eli jos yksikin asevelvollinen jää rivistä pois, niin kansallinen turvallisuus romahtaa siihen paikkaan? Etköhän vähän liioittele.
Jos tämä verotaakka jaettaisiin tasaisemmin koko yhteiskunnan kesken, huomattaisiin, kuinka kallis asevelvollisuussysteemi oikeasti onkaan ja syntyisi poliittinen paine siirtyä johonkin edullisempaan.
Paitsi ettei sellaista "edullisempaa" ole.
Tietenkin on, sellainen, joka arvottaa kutakin resurssia niiden markkina-arvon mukaan. Sinun uskosi sosialistiseen komentotalouteen resurssien tehokkaimpana allokointitapana on viimeistän NL:n romahtamisen myötä haudattu mitenkään järkevänä menetelmänä.
Minäpä se taisin kuitenkin perustella väitteeni. Poutvaaran puolustajat nojaavat hänen auktoriteettiinsa taloustieteilijänä.
Se, että sanot "Poutvaara on väärässä" ei ole mikään perustelu. Se on puhdasta inttoa.
"Poutvaaran mukaan puolustusmenoja voitaisiin asevelvollisuudesta luopumisen jälkeen nostaa, ja kansantalous jäisi silti voitolle." Jotta tuo ei pätisi, pitäisi nykyisen varusmiesmäärän, joka määräytyy ennen kaikkea ikäryhmän koon ja sivariin hakeutumisprosentin, olla maagisesti juuri tehokkaimman tuloksen tuottava.