Tulipa luettua koko ketju ja päätin sitten liittyä mukaan keskusteluun. On tullut foorumia seurattua pidemmän aikaa ja olen huomannut, että tätä kautta saa varsin hyvin tietoa tapahtumista ja taustoista. Ja löytyy myös aitoa keskustelua.
Näin myös Katalonian tilanteesta. Vaikka välillä rönsyilee muihin aiheisiin, niin infoakin löytyy. Hyviä linkkejä jaettu myös. Sitten itse asiaan.
Joku linkkasi tuolla aiemmin tämän:
http://petterilohivesi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243874-kuningas-felipen-tunkkainen-puhe Siitä sain paljon tietoa kauempaa historiasta. Ja uuden linkin tänne:
http://janneriitakorpi1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243567-katalonialla-on-oikeus-kansanaanestykseensa
Nuo kirjoitukset ovat pitkiä ja kuivia. Mutta valaisevat nykytilannetta huomattavasti lisää. Etenkin tuo jälkimmäinen. Toki pitää muistaa, ettei siinäkään varmaan totuutta sanota, mutta vaikuttaa asiaan perehtyneeltä opiskelijalta.
Jutust selviää mm. seuraavanlaista:
- Kysymys ei ole nopeasti eskaloituneesta ja yllättävästä tilanteesta kenellekään. Pyrkimys itsenäisyyteen tai ainakin jonkinlaisen äänestyksen järjestämiseen on ollut voimakkaasti esillä Katalonian parlamentaarisissa elimissä jo ainakin seitsemän vuotta. Itsenäisyyttä ajavat ovat systemaattisesti ja ilmeisen demokraattisesti vieneet eteenpäin agendaansa.
- Nykyinen itsenäisyyttä vaativa liike sai alkunsa 2010, kun Katalonian jo ratifioima neuvotteluteitse saatu heille ilmeisesti parempi itsehallintosopimus vesitettiin nykyisen pääministerin Rajoyn ja hänen PP puolueen toimesta
- Kuten täällä palstallakin on ehdotettu uutta äänestystä tai edes kansalaiskyselyä, joka olisi tasapuolinen ja laillinen, niin Katalonian itsenäisyyttä ajavat ovat juuri siihen pyrkineetkin ja asiaa esittäneet monta kertaa keskushallinnolle ja aina vastaus on ollut ei. Ei neuvotteluja.
- Ilmeisesti itsenäisyysliikkeellä on varsin vahva ja demokraattinen mandaatti ajaa itsenäisyyttä. Vuoden 2015 Katalonian parlamenttivaaleissa ehdottoman enemmistön saivat puolueet, joiden vaaliohjelman keskiössä oli itsenäisyyden tavoitteleminen. Tosin äänestysprosentti oli tuolloin 48%.
En ole asiantuntija asiassa millään muotoa, mutta mielenkiintoista on tapahtumia seurata, yrittää ymmärtää ja spekuloidakin.
Olen monen kanssa samaa mieltä, että Madrid, tai pitäisikö sanoa Rajoy, on pelinsä menettänyt. Vaikka peruisivat Katalonian autonomiankin, niin miten muuten kuin miehittämällä saisivat edes jotenkin alueen hallintaansa? Täysi sotilaallinen miehitys taas tuntuu aivan absurdilta ajatukselta. Vai onko se sittenkään sitä?
Olihan sekin aika "mielenkiintoista", että PP-puolue syytti välittömästi vuoden 2004 Madridin iskujen jälkeen ETA:a pommituksesta eikä kovin helpolla luopunut linjastaan, vaikka todisteet alkoivat ilmeisen pian näyttämään toiseen suuntaan.
https://www.theguardian.com/world/2007/oct/31/spain.marktran Ilmeisesti puolueessa on vielä 2000-luvullakin hiukan francolaista näkemystä asioista.
Vaikea nähdä neuvotteluratkaisuakaan, jos sitä ei ole syntynyt edellisinäkään vuosina. Ilmeisesti Katalonian johdolla on paljon pelissä henkilökohtaisestikin, kun syytteet ja vahingonkorvausvaateet odottavat, jos Madrid saa päättää. Ja toisaalta Rajoy pitää sinnikkäästi kiinni totaalikiellosta mihinkään itsenäisyyteen liittyvästäkin kyselystä yms. Mikä olisi kompromissi? Katalonian suurempi itsehallinto tai liittovaltio? Juuri senhän Rajoy vaivalla sai kumottua aiemmin. Jos siihen myöntyy, niin onko poliittinen ura siinä vai pystyisikö näyttäytymään vielä voittajana?