Katalonian itsenäisyysäänestys

ETYJin (muistaakseni) perusperiaatteiden mukaan valtioiden rajoja ei saa muuttaa ilman niiden omaa suostumusta. Tämä oli yksi Venäjän kritiikki Kosovon itsenäisyyttä kohtaan - mutta vissiin se ei enää heidänkään mielestä päde? *köh*Krimi*köh*

Espanjahan ei ole tunnustanut Kosovoa, varmaankin juuri tästä syystä.
Juu, nimenomaan tuo oln syynä Espanjan suhtautumiseen Kosovon osalta ja se kertoo myös että tämä Katalonian pulma ei ole mikään uusi muoti-asia.

Venäjä tukee kaikkia Venäjän ulkopuolella olevia separatistiliikkeitä ja Venäjällä separatismi on 4 tai 5 vuoden linnatuomion arvoinen. Tai siis Kremlin rikolliset tukevat...
 
Eikö tuota Kärnää oikeasti saada kuriin? Hän tekee ihan uskomatonta hallaa Espanjan-suhteille, ja tietääkseni perustuslaissa kuitenkin sanotaan, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa, ei edustaja Kärnä.

Veikkaan että miehellä on nyt kiire saada jotain aikaiseksi. Väyrynen on ilmoittanut palaavansa Brysselistä eduskuntaan ja tämän myötä Kärnä menettää paikkansa.
 
Veikkaan että miehellä on nyt kiire saada jotain aikaiseksi. Väyrynen on ilmoittanut palaavansa Brysselistä eduskuntaan ja tämän myötä Kärnä menettää paikkansa.
Kärnähän kuulemma suoltaa tiedotetta medialle päivittäin. Aktiivinen somessa ja ottaa kantaa Pohjois-Suomen asioihin päivittäin.

Lisäksi kannattaa viiniä maitokauppoihin :eek:
https://www.verkkouutiset.fi/keskus...nien-myynnin-sallimista-maitokaupoissa-66985/

PS. Entinen Rajan upseeri
 
Juu, voisi jos Espanja rikkoo lakeja tai EU:n keskeisiä periaatteita, mutta kun tässä Espanja nimenomaan nojautuu lakeihin kun taas Katalonian itsenäisyysmieliset esittävät että heillä on legitimiteetti (esittävät myös että olisi kansaivälisoikeudellisesti laillinen oikeus) julistaa kansakuntansa itsenäiseksi. Kv. oikeuden proffat ovat aika yksimielisesti tyrmänneet sen kv. oikeuden mukaisen laillisuuden.

Hyvin usein valtioiden itsenäistyminen on tosin "laitonta". Tässäkin saamme nähdä mitä tapahtuu...


Tällä hetkellä ehkä noin, mutta riippuen siitä miten tilanne Kataloniassa kehittyy, niin voi hyvinkin olla, että Euroopassa nähdään taas ensimmäiset poliittiset vangit.

Separatismi on yleensä siitä ikävä, että vihollinen tai terroristi, ei erotu hirveästi tavan siviilistä, eikä todisteita aina ole helppo löytää. Poliittiset vangit on melkein luonnonlaki niissä oloissa.

Ja koska Espanja ei voi rikkoa kansainvälisiä tai EU:n lakeja, niin veikkaan että Espanja joutuu ottamaan käyttöön puolisotilaalliset joukot, jotka vain epävirallisesti kuuluvat Espanjan komentoon.

Siis JOS tilanne tästä eskaloituu. Silloin Espanja voi käyttää kansainvälisen lain kieltämiä menetelmiä. Eikä EU voi sanoa mitään, jos edes haluaa - eurojärjestelmällä on jonniin verran saatavia Espanjasta.
 
Barcelonan kaduilla nähtiin perjantain ja lauantain välisenä yönä ensimmäiset tappelunujakat liittyen Katalonian perjantaina tekemään itsenäisyysjulistukseen ja sitä nopeasti seuranneeseen Espanjan senaatin päätökseen jäädyttää Katalonian itsehallinto toistaiseksi.

Toistaiseksi kenenkään ei kerrota loukkaantuneen yhteenotoissa vakavasti.

Lisäksi Katalonian itsenäisyyttä kannattavan paikallisradioaseman journalistit joutuivat linnoittautumaan sisälle toimitukseensa, kun itsenäistymistä vastustava vihainen väkijoukko pyrki sisälle lopettamaan radioaseman lähetykset.


http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201710282200493693_ul.shtml

Helposti unohtuu, että tämä on myös Katalonian sisäinen kriisi kun kansa on jakaantunut kahteen leiriin...

Tuoreiden mielipidetiedustelujen mukaan Katalonian reilusta seitsemästä miljoonasta asukkaasta vähän yli puolet vastustaa tällä hetkellä itsenäistymistä ja vähän alle puolet kannattaa sitä. Alue on siis voimakkaasti sisäisesti jakautunut.

Tuostakin voi vielä seurata vaikka mitä, jos siellä heilutellaan nyrkkejä jo tässä vaiheessa.
 
Tammikon mukaan itsenäisyyttä kannattavien vaalitappio on mahdollinen, koska Katalonian kriisi on aiheuttanut hallaa ihmisten arkeen. Esimerkiksi 1 700 yritystä päätti siirtää pääkonttorinsa muualle ja työpaikat voivat siirtyä perässä.

– Se voi tarkoittaa hyvin isoa taloudellista taantumaa Kataloniassa, mitä ihmiset eivät katso hyvällä. Lisäksi monelle itsenäisyyden kannattajalle olisi riittänyt voimakkaampi itsehallinto ilman täyttä itsenäisyyttä. Se olisi voinut olla saavutettavissa ilman julistusta. Pettymys itsenäisyysporukkaan voi olla suuri.


https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005427463.html
 
Huudoissaan mielenosoittajat vaativat Puigdemontin vangitsemista.

Moni protestoijista oli myös vihaisia Espanjan pääministeri Mariano Rajoylle, joka heidän mukaansa ei ole ollut tarpeeksi kova Katalonian separatistijohtajia vastaan.

– Se, mitä tapahtui Kataloniassa, on häpeällistä, ja niin oli sekin, mitä tapahtui sen jälkeen, sanoi kaivosinsinööri Carlos Fernandez.

Mielenosoitukseen osallistunut Fernandez istui betonipaaden päällä ja puristi käsissään Espanjan keltapunaista lippua. Hänen mielestään keskushallinnon toimet vain pidentävät ongelmaa.


https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005427502.html
 
Heippa,

UK, Espanja, Italia, Belgia, Hollanti, viimeisimpänä Espanja. Lista tuntuu vaan pitenevän ja pitenevän. Kyseessä ei ole enää mitään yksittäisiä tapahtumia vaan poliittisen ajattelun ilmapiirin muutos. Jos vielä parikymmentä vuotta sitten olisi joku olisi ennustanut, että noissa listaamissani valtiossa on sisältäpäin tulevia hajottavia pyrkimyksiä, eivät ne ennustukset olisi saaneet kovin korkeaa huomiota.

Näin se maailman meno muuttuu. Ne kansojen ylitse yltävät instituutiot, mitä toisen maailmansodan jälkeen on Euroopassa ja koko maailmassa rakennettu, natisevat liitoksistaan. Tietyt väestöryhmät hakevat itsenäisyyttä edes tarkemmin tietämättä mistä sitä eroa haetaan ja mikä muuttuu. Identiteettiä haetaan jo lähes unohdetuista kielistä tai historian hahmoista. Ainoa yhdistävä tekijä noissa itsenäisyysliikkeissä on se, että omalla alueella toimivat yritykset ja raaka-aineet koetaan jotenkin ”omiksi” ja niiden tahkoamaa rahaa ei saisi sitten enää käyttää sen muun osaa maata rakentamiseen ja kuluihin. Olemme menossa kovaa vauhtia kohden itsekkyyden aikaa, joka pirstaloi Eurooppaa ja käytännössä ainoat jotka siitä tulevat hyötymään ovat Venäjä, Kiina ja USA.

Suomeen uudet trendit ajautuvat aina viiveellä ja muuttuneina. Uskon kuitenkin, että Suomessakin äänenpainot alueellisen hallinnon kehittämiseen alkavat jossain määrin lisääntymään. En olisi ollenkaan hämmästynyt siitä, etteikö suurten puolueiden sisälle alkaisi muodostua vähemmistöjä, jotka alkavat nostaa kysymyksiä esille siitä, miksi eteläisen Suomen pitäisi maksaa pohjoisen kuluja. Kyllä tämä vielä tullaan näkemään populismin seuraavana aaltona, siinä vaiheessa, kun se EU -vastaisuus ei enää saa tarpeeksi huomiota.


Simpauttaja
 
Barcelona 1937. Kaivetaanko tällä kertaa mauserit esiin?

speciale11%5B1%5D.jpg
 
Olemme menossa kovaa vauhtia kohden itsekkyyden aikaa, joka pirstaloi Eurooppaa ja käytännössä ainoat jotka siitä tulevat hyötymään ovat Venäjä, Kiina ja USA.

Suomeen uudet trendit ajautuvat aina viiveellä ja muuttuneina. Uskon kuitenkin, että Suomessakin äänenpainot alueellisen hallinnon kehittämiseen alkavat jossain määrin lisääntymään.
Olen samaa mielta tuosta 1. virkkeesta. Mutta eikos sote tuo jo tarpeeksi maakuntia, vai vielako pitaisi "kehittaa"?
- en muuten ole huomannut, etta mikaan osa Hollannista olisi irtautumassa. Tarkkaanottaen se on toki vain osa Alankomaita - ehka he haluavat tyrkata ei-aidot erilleen:)?
 
- Tämä on se isoin kysymysmerkki, keille Katalonian virkamiehet ovat lojaaleja. Aivan varmasti tulemme näkemään tietynlaista tottelemattomuutta virkamiesketjussa. Ei ole täysin selvää, kuka on hierarkian kärkipäässä.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201710282200493942_ul.shtml

Espanjan keskushallinto voi toimillaan ohjata katalaanien vihaa. Tammikon mukaan Espanjan asema on erittäin vahva, ja omia lakejaan noudattamalla se voi pitää väkivallan aisoissa.

Mitä rajummin Espanja pidättää katalaanien separatistipoliitikkoja, sitä kireämmälle pinna menee. Espanjalla olisi kiinniottoihin motiivi, sillä Katalonian uudet aluevaalit pidetään joulukuussa. Keskushallinto haluaa, etteivät keskeiset agitaattorit pääse ehdolle.

- Separatismi ei missään tapauksessa tukahdu, mutta Espanjan keskushallinnolla on tässä tilanteessa kaikki kortit puolellaan. Katalaanit käyttivät viimeisen korttinsa, ja aika tyhmästi suoraan sanottuna.
 
Jos Varsinais-Suomi ilmoittaisi Suomen valtiolle että päivästä x ollaan sitten itsenäinen valtio, niin mitäs siitä seuraisi? Verta ja rautaa tottakai. Katsotaan ketkä jää pystyyn kun kentällä juostaa toisiaan päin.
Eikö Espanjan tilannetta voi verrata ihan samaan, EU ei tule siihen puuttua mutta ei myöskään tukea tai rohkaista Kataloniaa tuolla tiellä.

Ei ehkä ihan sama tilanne, kun Varsinais-Suomella ei ole omaa kieltä, autonomiaa eikä omaa kansallista identiteettiä. Kyllä Suomessa ainoa vastaava esimerkki olisi Ahvenanmaan julistautuminen itsenäiseksi, kun heiltä löytyy nuo samat elementit eli kieli, identiteetti ja autonomia.
 
Tilaisuus sattui sopivasti, niin paavikin paasi lausumaan:
Francis spoke at the end of a two-day conference at the Vatican called “Re-Thinking Europe”. Dozens of participants attended, including European Parliament President Antonio Tajani, the vice president of the European Commission, Frans Timmermans, and religious leaders.

While the pope did not specifically mention the situation in Catalonia, where the region’s leaders want to break away from Spain, or Britain’s decision to leave the EU, he spoke often of solidarity, teamwork and mutual sacrifice.

“A European Union that, in facing its crises, fails to recover a sense of being a single community that sustains and assists its members – and not just a collection of small interest groups – would miss out not only on one of the greatest challenges of its history, but also on one of the greatest opportunities for its own future,” he said.

“Particular and nationalist agendas risk... Toim. HUOM. "everything that we hold dear"... oli nimittain pitka puhe
 
Suomeen uudet trendit ajautuvat aina viiveellä ja muuttuneina. Uskon kuitenkin, että Suomessakin äänenpainot alueellisen hallinnon kehittämiseen alkavat jossain määrin lisääntymään. En olisi ollenkaan hämmästynyt siitä, etteikö suurten puolueiden sisälle alkaisi muodostua vähemmistöjä, jotka alkavat nostaa kysymyksiä esille siitä, miksi eteläisen Suomen pitäisi maksaa pohjoisen kuluja. Kyllä tämä vielä tullaan näkemään populismin seuraavana aaltona, siinä vaiheessa, kun se EU -vastaisuus ei enää saa tarpeeksi huomiota.

Simpauttaja

Ehkei tuo Suomessa kovin voimakkaana. Ainahan ko. aihepiirin populisteja on erityisesti kokoomuksessa ja vihreissä joka voi antaa pintaa idän suunnalta tapahtuvaan vaikuttamiseen. Vaikka poliitikot olisivatkin sitä mieltä että sanoma on suunnattu kuntavaalipolitikointiin tai vastapainoa keskustan politiikalle.

Joku ennusteli sitä että Euroopasta tulee "kaupunkivaltioiden Eurooppa".
Kukas se olikaan?

Antaakohan euvostoliitto luvan käyttöön Lissabonin sopimuksen kuolemantuomion "lisäpykälän": "except in the case of war, riots, upheaval"? En ihmettelisi yhtään.

Olisi sellaisen laatikon avaaminen joka heijastelee muuallekin, mm. Italiaan. Suuttumusta ja kiukkua.
 
Viimeksi muokattu:
Ei ehkä ihan sama tilanne, kun Varsinais-Suomella ei ole omaa kieltä, autonomiaa eikä omaa kansallista identiteettiä. Kyllä Suomessa ainoa vastaava esimerkki olisi Ahvenanmaan julistautuminen itsenäiseksi, kun heiltä löytyy nuo samat elementit eli kieli, identiteetti ja autonomia.

Omaksi kieleksi riittää murre, kunhan sillä on takana riittävän iso armeija.
Vrt. Jugoslavia - aikoinaan oli serbokroatian yleiskieli, nyt on serbian ja kroatien kielet ja valtiovierailuilla käytetään tulkkeja.

Ja itsehän olen sitä mieltä että Lapin, Norrbottenin ja Finnmarkin pitäisi erota emomaistaan ja perustaa oma valtio. Voisi siihen vuolla hyvän siivun Kuolan-Lappiakin.
 
Back
Top