Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Vaihteeksi ilmailukirjallisuutta. FB-kaverini David Gledhill laati kyseisen arvostelun. David on eläkkeellä oleva entinen RAF:n lentoupseeri (F-4 Phantom & Tornado F3), joten tietänee mistä puhuu.

teos.jpg

Thinking The Unthinkable by Nigel Walpole.

This 230 word paperback came with a magnificent inset, signed by many of the contributors. Nicely produced, well structured and well written, the book is compelling reading, as one would expect from an author of Nigel Walpole's stature.

Starting with my dislikes which were few. The fascinating images are monochrome and some colour would have been a bonus. The pictures are numerous but quite small. I can only assume this was a publishing constraint because they deserved to be larger. This is quandary as none are worthy of omission. Nevertheless, the content is superb and would have been essential viewing in a Cold War intelligence vault.

The book begins with an explanation of the operational context before looking at the squadrons, air defence, command and control, strike attack and finishing with military realities. The emphasis is a little more with the East German Air Force than with NATO, but I suspect that is what most western readers would wish. The insights into how the EGAF trained and flew is fascinating and benefits from many firsthand recollections. It spans the years from immediately after WW2 to the fall of "The Wall".

For the era in which I served in Germany, it reinforced my own view of how we in NATO would have fared and the quality and capabilities we would have faced; reassuringly so. Having researched many of the topics myself, I can vouch for the accuracy and credibility of the descriptions.

The author, in his Preface says that the book is "no literary gem, nor is it an intellectual polemic on the Cold War". I would disagree. It is an authoritative work that examines, in some detail, the strengths and weaknesses of both air forces. It is undoubtedly a worthy addition to any bookshelf and a must for those interested in the Cold War.
 
Täällä kun on niin viisaita niin osaako joku suosittaa hyvää kirjaa näistä Ilomantsin taisteluista -44? Jos sellaista kirjaa on olemassa.
 
firefox_HqaA2JsLa9.png
Tästä en nähnyt vielä mitään mainintaa, mutta jos Vietnamin ajan vaunusikailu kiinnostaa, niin vahva suositus. Archive.orgista löytyi online-varaukseen ja tuli luettua kahdelta istumalta läpi. Kertoo M48 Patton- vaunujen taisteluista viidakossa ja niiden käyttötavoista muunmuassa bunkkerintuhoajina ja yön pimeydessä lipuvien salakuljettajien jokiveneitä kiusaavana elementtinä.

Sanomansieppaajia ja koodinmurtajia, Stella Polariksen perintö ja Irtoviiksimies tuossa nyt kököttää näköpiirissä, niin arvostellaan nekin. Kaksi ensimmäistä on aika kuivaa tekstiä, mutta onhan niissä vähän sitä salamyhkäisyyden charmia, joka jaksoi pitää mielenkiinnon yllä. Irtoviiksimies taas osui ja upposi aika hyvin, mutta ehkä olenkin vielä vaikutusalttiissa iässä. Olihan se toki aikamoista tilitystä välillä, mutta mielestäni siitä vain välittyi se hieman pessimistinen ja analyyttinen näkemys elämästä mitään siloittelematta. Lopussa piti kyllä pitää pieni ajatustauko, aika raffia settiä.
 
Hyvä kirja (tai kirjat), mutta sen teesit itsenäistymisprosessista eivät kelpaa nykyisille punaisille sosiologeille, jotka ajavat puhtaan kansalaissodan tulkintaa.
Vaikka todellisuudessa Polvisen 'irtautuminen yhdistymistä varten' on täysin itsestäänselvyys, kun rehellisesti tarkastelee bolshevikkien toimia (tai toimettomuutta, mitä tulee esim. vanhan armeijan joukkojen vetämiseen Suomesta).
Sosiologia ei ole sama kuin historiatiede. Ohessa muutama päivä sitten HS:ssa ollut useamman nimekkään tutkijan uusarviointi kirjasta nykypäivän tietojen valossa. Tähän Polvisen pääteesiin otetaan selkeästi
kantaa. Samoin Kekkosen suhtautumiseen tähän "Leninin lahjaan". Lyhyeen artikkeliin ei ole mahtunut UM:n virkamiesten myöhempi selitys, että lahjatarina luotiin aikoinaan tarkoituksella: Leninin antamaa lahjaa eivät myöhemmät kommunistijohtajat voi ottaa pois. Se siis takasi Suomen itsenäisyyden.

Polvinen_1967_HS_27052020.PNG
 
Viimeksi muokattu:
Päädyin tilamaan Talvisota Kuhmossa I ja II kirjat, ennen kuin loppuvat. Katsoin siinä sivussa miten näitä mitäkin löytyy kirjastosta, esim Helmet tarjosi yhden (1) kopion kummastakin kirjssta. Lisäksi laitoin settiin Kuljun Talvisota Lapissa kirjan.

Kirjastoon meni varaukset Ässät jyllää historiikista ja Irincheevin Jatkosodan diplomatia venäläisin silmin kirjoista.

Näillähän sitä taas hetken pärjää.
Kuhmo I-II jäi jälkitoimitukseen, mutta Kuljun Kaksintaistelu lumessa saapui perjantaina, ja on kyllä ylevää luettavaa!

Eivät suotta kirjan mainoksessa kehuneet Lapin taisteluiden jääneen suotta Suomussalmen ja Laatokan kuuluisampien erämaataisteluiden varjoon.

Ylivoima oli kovempaa, olosuhteet karummat, mutta mekanisoitu vastustaja laitettiin runtuun hurjan asenteen ja selustayhteyksien määrätietoisen häirinnän kautta. Näinhän toki näissä kahdessa muussakin suunnassa, mutta tosiaan: Salla ja Petsamo jääneet suotta jopa tuntemattomiksi, jos kadun tallaajalta kysytään (arvaisin).

Jos Neuvostoliitto olisi Talvisodassa(kin) onnistunut edes yhdessä hyökkäyssuunnassa, niin se olisi ollut menoa. Ei onnistunut. Ja se on aivan käsittämätöntä, niin suuri oli resurssien epäsuhta.

Muoks: laajennetaan nyt samalla hieman kirja-arvostelun suuntaan.

mainImage_ee8d86bd-72b3-41e7-8dbd-809a8f759544_x640.jpg


Ostin kirjan näkemättä sisällysluetteloa, kirja mainosti sen käsittelevän Petsamon ja Sallan suunnan taisteluja, joista se käyttääkin molempiin noin kolmanneksen sivumäärästä. Kaksisataasivuisessa kirjassa se on lopulta sangen vähän, noista taisteluista olisi saanut periaatteessa vaikka oman kirjan molemmistakin.

Toki vielä niin, että alussa sangen mielenkiintoinen johdanto alueen suomalaiseen (sotilas)historiaan itsenäisyydestä sodan syttymiseen. Läskikapinakin saa lyhyen tilansa.

Viimeinen kolmannes on sitten jonkinlainen nopea yhteenveto kaikista mulsta taistelusuunnista, eikä minulle suoraan sanoen oikein avaudu mikä idea siinä oli. Muu kuin että aika tai aiheet (?) loppui kesken.

Todella harmillista, tämä olisi voinut olla vieläkin mielenkiintoisempi kokonaisuus. Mutta koska huonoja sotahistoriakirjoja ei ole - eikö niin - niin teokset voisi jakaa vaikkapa kahteen kastiin: ne jotka voi lainata kirjastosta, ja ne jotka on ihan pakko ostaa. Tämä tipahtaa harmillisesti lopultakin tuohon ensimmäiseen laariin.

Mutta ehdoton lukusuositus toki, Lapin suunnan talvisodan taistelusta on sangen vähän kirjoja olemassa.
 
Viimeksi muokattu:
Tämmöinen meni hankintaan. Kertoo merijalkaväen panssarivaunumiehen tarinan. Toimi ennen haavoittumistaan Irakissa vuonna 2004 M1A1 Abramsin komentajana. Huhtikuussa 2003 oli ensimmäisten amerikkalaisten joukossa Bagdadissa. Seuraavana vuonna vuorossa oli Fallujah, jossa meni näkö. Odotan mielenkiintoista lukukokemusta.

91zH5f10P9L.jpg
 
Tämmöinen meni hankintaan. Kertoo merijalkaväen panssarivaunumiehen tarinan. Toimi ennen haavoittumistaan Irakissa vuonna 2004 M1A1 Abramsin komentajana. Huhtikuussa 2003 oli ensimmäisten amerikkalaisten joukossa Bagdadissa. Seuraavana vuonna vuorossa oli Fallujah, jossa meni näkö. Odotan mielenkiintoista lukukokemusta.

Katso liite: 40737
Miehellä komea tekosilmä. Toinen silmä ei ole täysin sokea.
nick-popaditch-semper-fi-eye.jpg
 
Back
Top