Fiktio-osastolta voisi suositella vaikkapa isänpäivälahjaksi Remeksen uutta tuotantoa. Aihepiiri liittyy kuitenkin alati ajankohtaiseen itänaapuriimme.
Ilkka Remeksen uudessa teoksessa Venäjä on mahdoton uhka
Kirjailija varoittaa uudessa teoksessaan Suomea Sofi Oksasen tapaan
Kulttuuri 12.10.2014 2:00 Päivitetty: 12.10.2014 18:50
Vesa Karonen
Milla von Konow
Propaganda on tärkeässä osassa Ilkka Remeksen uutuusromaanissa.
Kuinka kauas ulottuu näköpiirissä oleva tulevaisuus? Poliitikkomme ovat koko vuosituhannen toistelleet, että meihin ei kohdistu sotilaallista uhkaa "näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa".
Ilkka Remeksen jännitysromaanissa Horna Venäjä ei ole mahdollisuus vaan mahdoton uhka. Jälkisanoissaan kirjailija toteaa, että "maailma muuttui dramaattisesti Hornan tekovaiheen aikana". Fiktion muuttuminen faktaksi on hänestä "pelottavaa".
Propaganda on Hornassa tärkeässä osassa. Venäläinen tiedusteluguru myhäilee suomalaisten olevan "miellyttämisenhaluisia, varovaisia, hyväuskoisia".
Remes yhtyy
Sofi Oksasen Suomen Kuvalehdessä (40/2014) esittämiin varoituksiin Venäjän käymästä informaatiosodasta. Tai onko Oksanen ensin lukenut Remeksen varoitukset?
Molempien mielestä Venäjä vedättää fasismiretoriikallaan suomalaisia oikein kunnolla. Meitä uhkaa hornan tuutti.
Ruotsi liittyy varoittamatta Natoon, Suomi jää yksin. Horna on myös ulkopoliittinen mielipidekirja.
Jännitysromaanina Horna syöksyy Remeksen aiemmasta tuotannosta tuttuun tuuttiin. Näköpiirissä on alusta alkaen salamyhkäisten venäläisten, amerikkalaisten ja suomalaisten tiedusteluporukoiden monikerroksinen peli. Äkkiä reme "maailmanlaajuisen taistelukentän" painopiste siirtyy Ukrainasta Suomeen.
Putin,
Obama ja meidän
Niinistömme ottavat mittaa toisistaan. Päähenkilöinä kuitenkin ovat salaisessa sodassaan taistelevat Tim, Lari, Arkadi, Anna, Sara ja Oleg.
Rakkaus ja petos, ystävyys, uskollisuus, vihollisuus, kyynisyys, ihanteellisuus, sankaruus risteilevät heidän välillään. Luonnekuvia ei turha syvällisyys rasita.
Henkilöt testataan toiminnassa. He juoksevat hyppäävät, ampuvat... Jännitys on heidän luontonsa ydin: Timin "vatsanpohjassa kouraisi", hän "haukkoi henkeään".
Venäjä ja Yhdysvallat kamppailevat, ja Suomi pinnistelee välissä. Tehtaankadun lähetystössä soditaan! Horna tarjoaa jännitystä turboteholla. Keinot ovat perinteiset. Sana "päläs" on romaanin tärkein sana, vaikka Remes ei käytä sitä kertaakaan. Hornan henkilöt yrittävät jatkuvasti päästä pälkähästä.
Koko Suomi on pinteessä, kun Venäjä propaganda- yms. hyökkäysten lisäksi lamauttaa tieto- ja sähköverkot, "sähköisen logistiikan". Junat jumiutuvat kuin lumisateella, kodit ja ostarit pimenevät.
Tietokoneisiin ja sähköön perustuva elämäntapa on yksi hornan tuuteista, kuten Remes jälkisanoissaankin varoittaa, syystä. Romaanin filosofi Marko Raevaara pohtii netti- ja selfiekulttuurin petollisuutta.
Suomalaisten salainen ase propaganda- ja muita hyökkäyksiä vastaan on ollut huumori.
Armas J. Pullan Ryhmy ja Romppainen seikkailivat läpi sotien 1939–44 muhevasti sanaillen, Mörökölli-kissa kumppaninaan, koivuhalko kourassa, hirveä sipuliviina lääkkeenä.
Remes ei naurata. Hän käyttää huumoria aseena tasan yhtä paljon kuin Sofi Oksanen.
Kuinka naurattaisikaan, kun kaiken takana ovat paitsi suurvallat myös "sotilasteolliset, voitontavoitteluun tähtäävät voimat". Jännitystoiminnan keskellä Remes julistaa sanomaa maailman hornamaisuudesta.
Hornassa on osuutensa myös "Unto Minkkisen romaanilla Horna". Tuota Minkkisen Hornaa ei löydy Fennica-luettelosta eikä Suomalaisen Kirjallisuuden Seurallakaan ole siitä tietoa. Se lienee fiktiivisempi teos kuin Remeksen oma Horna.
http://www.hs.fi/arviot/kirja/a1412993775185
Ilkka Remes: Jäätyvä helvetti
25.10.2015 00:01
Ilkka Remes. Jäätyvä helvetti WSOY 2015. 442 s.
Ilkka Remeksen uudessa trillerissä Suomi jää pakkasen armoille sähkön ja viestintäyhteyksien katkettua. Jäätyvä helvetti jatkaa Remeksen edellisessä romaanissa Horna alkanutta tarinaa.
”Kirjan taustalla on tosielämän faktoja”,
Ilkka Remes sanoo. “Suomessa voi keskellä talvea tapahtua viikkoja kestävä valtakunnallinen sähkökatkos. Kreml on viime aikoina hylännyt perinteisen sodankäynnin säännöt ja luonut uudet. Venäläiset ostavat systemaattisesti ja organisoidusti kiinteistöjä Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta kriittisiltä alueilta.”
Jäätyvän helvetin alussa venäläinen tiedustelukone törmää Suomenlahden yllä Finnairin matkustajakoneeseen, joka tekee epäonnistuneen pakkolaskun jäälle. Samana iltana selittämättömät sabotaasit ja kyberiskut katkaisevat sähköt ja viestiyhteydet koko maasta.
Suomalaiset jäävät uutispimentoon ja pakkanen alkaa hiipiä asuntoihin. Paniikki kiihtyy tunti tunnilta. Ihmiset pakenevat kuolemanloukuiksi muuttuvista kodeistaan ja kaaos leviää ruokahuollon ontuessa. Kauhua lisäävät selittämättömät sabotaasi-iskut eri puolilla maata. Sekasorron keskellä valtiojohto saa kylmäävän viestin Moskovasta.
“Tarinaa tehdessäni havahduttavinta oli huomata se, millaiseen tilanteeseen jokainen meistä joutuu sinä päivänä kun luonnonvoimien tai tahallisten tekojen seurauksena sähköstä riippuvainen yhteiskuntamme romahtaa. Sivistyksen pintakuori on ohut, kun alkaa kamppailu niukoista resursseista ja koko olemassaolostamme.”
http://www.wsoy.fi/uutiset/tiedote-ilkka-remeksen-jaatyva-helvetti-pimentaa-maan/
On hyvä syy, miksi pidin
Ilkka Remeksen Jäätyvä helvetti -trilleristä. Maisemat ovat Suomessa, kaikki tapahtunut on teoriassa mahdollista, ja toimintakuvaus on luontevaa. Ihmissuhteiden kuvaukset hieman onnahtelevat, mutta sekin on tyypillistä koko kirjallisuuden lajille.
Konflikti tulee ja on. Se pitää ratkaista. Vierastin aika lailla jonkinlaisen komentoketjun puutetta ja tapahtumissa yhden yksittäisen, varsin ratkaisevan teon yksinkertaisuutta: ei ole mahdollista tunkeutua suurvallan ytimeen paiskaamaan noin vain pikku äänivalotuhoajaa. Hieman ylemmälle alinta aidanrakoa seuraavalla kerralla, jos saan luvan pyytää.
Tapahtumat kulkevat ympäri Suomenmaan, mutta etupäässä tapahtumat ovat koko Suomen valtakunnan kaikkia osia koskevia, ja pientapahtumat sijoittuvat Pietariin. Pää tosin pyörii vieläkin oikeaoppisen asian lapsellisessa helppoudessa: eikö Venäjällä ole mitään turvaluokituksia, muualla ainakin on.
Toimintaa on kyllin, ja useimmiten se päättyy verenvuodatukseen. Tosin tikustakin ehditään tehdä asiaa, mutta liika toiminnallisuus siinä on jo pelleilyä.
Itse olisin enemmän kiinnostunut väestönhuollosta ja sen tyyppisistä asioista, kun nyt niitä vain sipaistaan sieltä täältä. Kuva jää ohueksi ja todelliset kärsijät polun varteen.
Trillerikirjailija ei ole yhteiskuntatieteilijä, mutta hyvä trilleristi on myös sitä. Remes on aika kylmä. Hän ei ole luontevimmillaan läheiskuvaajana eikä hän myöskään kuvaa miehekkään karheasti taisteluveljiä.
Yksi asia on, missä Remestä on lähes mahdoton pieksää: se on faktatiedon määrä, laatu ja tarkkuus. Ihmissuhdeoppaan kirjoittajaksi hänestä ei ole.
http://www.savonsanomat.fi/viihde/kirjat/ilkka-remes-jaatyva-helvetti/2156482