Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Tämä on jonkinmoinen haitta tänä päivänä. Luen juuri tämmöistä ja siinä alkuperäiskertojien puute näkyy erikoisen selvästi:
Ketjussa on ollut juttua suomalaisista ilmasotakirjoista. taidettiin todeta mm. Kari Stenmanin jo entistä toistavat uutuudet. Pääongelma meillä ilmasotamme kirjallisuudessa on kritiikitön asenne ja jopa hymistelevä ilmapiiri, jota etenkin entiset Ilmavoimien eversti- ja kenraalitason miehet harrastavat vuodesta toiseen (mm. eräs Heikki). Hyvä esimerkki tästä ilmapiiristä on se raivo, jolla jotkut arvostelivat Markku Iskaniuksen harvinaisen suoraselkäistä Jarl Lundqvist -elämäkertaa. Yksi arvostelija (PM:n apparatsikki Jukka Knuuti) jopa nosti lähinnä fantasiakirjallisuudeksi luokiteltavan Rikhard Lorentzin Iskuja ilmaan -pamfletin Iskaniuksen edelle. Iskaniuksen työ vaan on ainoa Ilmavoimien henkilöstöstä kertova elämäkerta, joka täyttää akateemiset ja historiatieteelliset kriteerit.
Erittäin mielenkiintoinen kirja joka alaotsikostaan huolimatta kertoo laajasti sarjatuliaseiden historiasta sekä ennen kaikkea sotilasorganisaatioiden uskomattomasta taipumuksesta takertua traditioihin ja perinteeseen huolimatta siitä miten maailma muuttuu ympärillä. (Ei muuten ole tuntematon ilmiö meilläkään näinä päivinä.)
.
.
.Pokkarina tuo kirja maksaa oluttuopin verran joten tuon hankkiminen ei ole rahasta kiinni. Suosittelen.
Näkisin muuten yhtenä puutteena sen, ettei ainakaan Ilmavoimien Esikunnan historiaa ole kirjoitettu vielä laisinkaan
Ei ole kirjoitettu Päämajankaan historiaa...
Puhuttu on tästäkin asiasta pitkään. Kadettiupseeritaustaisille kirjoittajille tuntuu vain olevan mahdotonta kirjoittaa mitään negatiivista korkeista upseereista. Esille tulisivat juuri veli @tulikomento n mainitsemat keskinäiset
ristiriidat ja niiden vaikutus tapahtumiin. Lunqvistin ansiot Ilmavoimien nostamisessa jaloilleen on aikaisemmassa historiankirjoituksessa sivuutettu. Suurin piirtein siten, että kaikki myönteiset asiat tapahtuivat lentäjätaus-
taisten johtajien ansiosta ja kaikista pieleen menneistä jutuista syytetään Lunqvistia. Iskanius on toisaalta taas tutkimustyötä tehdessään ehkä liikaakin samaistunut Lunqvistiin ja näkee asiat joskus liikaa hänen kannaltaan.
Erittäin mielenkiintoinen kirja joka alaotsikostaan huolimatta kertoo laajasti sarjatuliaseiden historiasta sekä ennen kaikkea sotilasorganisaatioiden uskomattomasta taipumuksesta takertua traditioihin ja perinteeseen huolimatta siitä miten maailma muuttuu ympärillä. (Ei muuten ole tuntematon ilmiö meilläkään näinä päivinä.)
Kalashnikovin kehitystarina on myös erinomaisen kiinnostavaa, aseen "keksijäksi" nimetty Mihail Timofejevitš Kalašnikov olikin itse asiassa enemmän tai vähemmän keulakuva, näyttelijä joka taustansa ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa vuoksi sopi Stalinin neuvostoliiton tarpeisiin, proletariaatin sankariksi, eläväksi osoitukseksi siitä että neuvostokansan riveistä nousee "spontaanisti" maailmaa muuttavia yksilöitä.
Todellisuudessa Ak-47:n suunnittelija oli Neuvostoliiton aseteollinen infrastruktuuri jonka sadat nimettömiksi jääneet suunnittelijat olivat tutkineet vuosikymmeniä systemaattisesti sotilasaseisiin liittyviä kysymyksiä keräten tietoa ja yhdistellen parhaita piirteitä olemassaolevista toimiviksi tunnetuista aseista. Eikö muuten ole hassu yhteensattuma että venäläisten vangitsema saksalainen Hugo Schmeisser, alkuperäisen rynnäkkökiväärin suunnittelija, vietti maailman kaikista paikoista ne vuodet joina Ak-47 suunniteltiin juuri samassa kaupungissa jossa Mihail Timofejevitš viilaili kivääriään?
Itse asiassa kalashnikovissa on ainoastaan yksi piirre joka tekee siitä poikkeuksellisen kaltaistensa joukossa: Täysin järjenvastaiset valmistusmäärät. Asetta valmistettiin vuosikymmeniä suunnitelmatalouden ykkösprioriteetilla määriä joita kukaan ei ollut tilannut eikä tarvinnut. Miljoonat kiväärit täyttivät varaston toisensa jälkeen kunnes ne Neuvostoliiton romahduksen jälkeen dumpattiin maailmalle ilman mitään kontrollia. Kirjassa kerrotaan muun muassa DDR:n perustetusta "salaisesta" asetehtaasta joka puski varastoihin kalashnikov -määrän jolla olisi aseistanut koko DDR:n asujaimiston vauvasta vaariin moneen kertaan.
AK:n tarinan sivussa kerrotaan myös AR_15:n alkuvuosien surullinen saaga, siitä miten keskeneräinen protokivääri työnnettiin ilman perusteellista testausta huono-onnisten sotilaitten käsiin.
Pokkarina tuo kirja maksaa oluttuopin verran joten tuon hankkiminen ei ole rahasta kiinni. Suosittelen.
Kun Hannu Valtosen teokset on kehuttu niin kehumpa tätä:
Hieno dokumentti suomalaisesta teknologiateollisuuden historiasta. Blenheim oli joka suhteessa 30-luvun lopun huipputeknologiaa ja se, että suomalaiset pystyivät pitämään tuotantolinjan käynnissä läpi sodan on uskomaton tarina, osittain seikkailukin. Suosittelen.
Minusta kriittistä otetta löytyy ainakin Hannu Valtosen kirjoista, sai aikoinaan moitteita mm. siitä, että kertoi näkemyksenään suomalaistenkin ilmoittamissa ilmavoitoissa olevan ns. "löysää." Calle Geustin tutkimukset Venäjän arkistoissa vahvistanevat tätä näkemystä. En ole Iskaniusta lukenut, mutta ihan totta, että Lunkkaa on pidetty koko ajan sylkykuppina (Lorentz, Magnusson, Karhunen, Nikunen ym.).
Näkisin muuten yhtenä puutteena sen, ettei ainakaan Ilmavoimien Esikunnan historiaa ole kirjoitettu vielä laisinkaan. Mitähän siitä mahtaisi paljastua ? Tulehtuneita henkilösuhteita, kapiaisten keskinäistä kyräilyä ja kilpailua ? Ilmavoimien arvovallan heikentämistä sanoisi joku.
Tuli tuossa selattua jo aiemmin mainittua Pentti Perttulan Nykyaikaista ilmasotaa. tekstiä lukiessa tuli mieleen pahimmat nikusmaiset fanipoikatekstit; kirja on puhdasta jenkkinäkökulmaa. Perttulan ideologia näkyy vaikkapa siinä, että puhdasverinen ilmahyökkäys onkin "ilmakampanja". Iahn siis kuin mainoskampanja. Lähdeluettelossa on ainoastaan suomen- ja englanninkielisiä lähteitä, mikä paljastaa karulla tavalla nyky-Suomessa vallitsevan sivistymättömyyden (joo, en osaa käytännössä itsekään muita kuin noita kahta kieltä (virkamiesruotsia ei lasketa), mutta enpä kirjoittele kirjojakaan) ja yksipuolisuuden. Perttulalle sen tunnustaminen, että ilmavoimat ovat omimmillaan siviilien terrorisoinnissa (ainoa aselaji, joka lähes kaikissa osallistumissaan sodissa on aiheuttanaut enemmän siviili- kuin sotilastappioita), on mahdotonta. Eikä hän kertaakaan pohtinut, että mitkä ovat seuraukset, jos maanisen lähetyshengen omaavalle valtiolle, jonka johtajat uskovat valtionsa ylivertaisuuteen kautta historian, annetaan mahdollisuus levittää sanomaansa ilman pelkoa omiosta tappioista ("robottiaseet"). Puistattava kirja.
Suhteellisen kriittisellä asenteella olet liikkeellä. Voitko suositella jotain tasokkaampia sotahistorioitsijoita?ö-luokan tuhertaja Beevor