Riippuu alueesta. Esimerkiksi Stalingradin taisteluista on kirjoittanut jo mainittu David Glantz. Aussi Jason D. Mark on kirjoittanut/kustantanut useita Stalingard-kirjoja, jotka ovat ehdotonta huippua. Ovat vain aika kalliita.
Ardennien taisteluista paras yleisteos on Jean-Paul Palludin Battle of the Bulge Then & Now. Berliinin taisteluista kaikki Tony Le Tissierin kirjat ovat hyviä, samoin Stephan Hamiltonin Bloody Streets.
Erittäin hyvä Barbarossa-kirja on Craig Lutherin Barbarossa Unleashed.
Kukin tulee uskollaan autuaaksi, mutta tässä on paikallaan muistuttaa:
David Glanz on Yhdysvalloissa tunnettu vaatimuksestaan, että enemmän tutkimuksessa olisi pitänyt käyttää neuvostoliittolaisia lähteitä. Toisaalta häntä on moitittu siitä, että hän on sijoittanut historiantutkimustensa henkilöille ajatuksia ja sanoja, joita ei voi dokumentoida mitenkään. Muuten hänellä on erilainen ote, jos kaanonista haluaa poiketa.
Aikoinaan Sotilasaikakauslehdessä oli Nikusen artikkeli Balkanin ilmapommituksista. Vastineessa Pekka Visuri repi Nikusen artikkelin palasiksi ja totesi sen edustavan lähinnä Naton propagandaa. Visurin tekstiä oli ilo lukea: siinä ammattilainen pisti amatöörin oikeaan paikkaan.
.
Uskoisin Nikusen (ilmasotakoulu, lennonopettajuus, Air command and Staff College, lennoston komentajuus, ilmavoimien komentajuus) ammattitaidon ilmasodankäynnissä olevan aivan riittävän verrattuna Pekka Visuriin (kranaatinheitinkomppaniasta Parolan kautta korkeakouluun), mutta poliittisesti heidän silmänsä katselevat hyvin eri tavalla.
Yritin keskustelua Jugoslavian hajoamissodista aikanaan, mutta eipä se oikein kiinnostanut ketään - tai sitten on niin vieras aihe. Tunnen alueen jollain lailla. Alustus on tuossa linkissä:
http://maanpuolustus.net/threads/jugoslavian-hajoamissodat.4073/#post-185840
Duoda duoda...
Kirjojen arvottaminen sen perusteella, miten Nato-vastaisia ne ovat ja miten ottavat huomioon Neuvostoliiton näkemyksen, lienee yhtä yksisilmäistä kuin uskoa Pentagonin historiakatsaukseen.
Beevorin suurin synti (venäläisystävieni mielestä) on se, että hän teki puna-armeijasta raiskaajan. Mutta ei Beevor sitä tehnyt, vaan Ilja Ehrenburg. Vihaan kiihottaminen saa aikaan kaikenlaista.
Iskaniuksen Lundqvist -kirja? Pidin siitä. Jossain määrin siinä yritetään hiukan ristiriitaisesti esittää, että Lundqvist yritti huonolla menestyksellä juurruttaa armeijaan
Mannerheimin hyväksymää ja pääministeri
Paasikiven muotoilemaa "uuden suunnan politiikkaa". Mannerheimin valinta komentajaksi varmasti johtuikin siitä, ettei Lundqvistilla ollut rasitteita saksalaismielisyydestä, mutta kenraalille ei todellakaan annettu tehtävksi 33 upseerin erottamista. Lundqvist yritti komentajana painostaa ansioituneita upseereita eroamaan pitäen näitä neuvostovastaisina (joukossa oli muiden muassa kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari, kenraalimajuri Pajari. Lundqvist käänsi takkia vähän liian reippaasti ja ajoi puolustusvoimien "demokratisoimista" ja kehotti upseereita liittymään Suomi-Neuvostoliitto-seuraan (kuten hän itse teki). Teknisesti hän kuitenkin ylitti valtuutensa, koska upseerien nimittäminen ja erottaminen oli vain Tasavallan presidentin ja ylipäällikön eli marsalkka Mannerheimin oikeus. Mannerheim ei Lundqvistin menettelyä hyväksynyt. Mannerheimin erottua presidentin virasta keväällä 1946 Lundqvist yritti vielä saada upseerien erottamisvaatimuksilleen tukea uudelta presidentiltä J. K. Paasikiveltä sekä maan hallitukselta, mutta molemmissa tapauksissa turhaan. Tämän jälkeen Lundqvistille ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin itse erota. Eikä yksikään upseeri enää halunnut hänen nimeään edes mainittavan.
Ilmavoimia sodassa komentanut laski sitten sillä tavalla, vuonna 1945.
Mutta ei Lundqvist sotakomentajana ja erityisesti ilmavoimien kehittäjänä lainkaan huono ollut, vaikka näin yritetään välillä esittää - ehkä juuri tästä sodanjälkeisestä liian pitkälle menneestä takinkäännöksestä syntyneestä vihasta johtuen. Tuossa on lyhyt ja aika selkeä teksti:
http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/0...94afa/Jarl+Frithiof_Lundqvist.pdf?MOD=AJPERES