Kirjat

Ospreyn panssarisotasarjan uutuuksia. Kylmän sodan alkuvaiheen panssarit jaetussa Euroopassa.

 
Alottelin tänään kuuntelemaan tätä:

Olli-Pekka Kallasvuon puhelin soi öisin​


kallasvuo.jpg

Nokian entisen johtajan teos ”Puhelin soi öisin - mitä opin globaalina yritysjohtajana” kertoo Kallasvuon elämästä yritysmaailman huipulla. Teoksen on kirjoittanut Juhana Rossi ja se kertoo monipuolisesti siitä, millaista elämä on yritysmaailman huipulla.

Suomen tunnetuinta menestystarinaa rakentamassa


Kallasvuosta tuli Nokian juristi jo 27-vuotiaana ja kymmenen vuoden kuluttua Nokian johtokunnan jäsen. Kallasvuo on saanut kokea 1980-luvun ja rakentaa 1990-luvulla Suomen yrityshistorian yhtä suurinta ja tunnetuinta menestystarinaa. Työ Nokian talousjohtajana ja sittemmin toimitusjohtajana oli ympärivuorokautista ja siinä on saanut olla mukana päättämässä useita yrityksiä koskevista suurista ratkaisuista.
Kallasvuo on saanut kokea Nokian menestysvuodet ja myös kilpailijoiden rynnistämisen markkinoille. Nokia oli ylivoimaisesti suurin matkapuhelinvalmistaja vielä vuonna 2007, mutta muutamaa vuotta myöhemmin mm. Apple oli jyrännyt tai jyräämässä Nokian alleen.

Tarina yritysjohtajuudesta ja elämän käännekohdista

Kallasvuon on koonnut kirjassa oppinsa neljänkymmenen vuoden urallaan yritysjohtajana ja hallitusammattilaisena siitä, miten hienot suunnitelmat onnistuvat tai romahtavat. Kirjassa myös muistellaan pilke silmäkulmassa Kallasvuon kohtaamia vallankäyttäjiä Suomessa ja maailmalla.
”En halunnut kirjoittaa suoraviivaista Nokia-historiaa, sillä niitä kirjoja on kirjoitettu jo riittävästi. Haluan kertoa kiinnostavasti suurelle yleisölle siitä, millaista yritysjohtajan työ on ja mitä se on minulle opettanut”.
Kallasvuo oli etulinjassa todistamassa sitä muutosta, jossa suljettu Suomi avautui ja liittyi globaaliin talouteen. Kallasvuo kertoo kirjassa myös havaintonsa kahdesta maailmantalouden jätistä eli Kiinasta ja Yhdysvalloissa.
Kallasvuo aloitti Nokialla vuonna 1980 ja hänen uransa päätyi potkuihin toimitusjohtajan paikalta syksyllä 2010. Potkuista hän sai lukea Wall Street Journalista, ennen kuin hänelle itselleen niistä oli ilmoitettu.
 
Aloin kuuntelemaan.
Katsotaan tarjoaako mitään uusia teorioita.
Hah, minulla on tismalleen sama menossa. Olen lukenut/kuunnellut kirjailijan muitakin teoksia ja ihan hirveästi en sen pohjalta osaa odottaa.
 
Tämmöinen kirja on ilmestynyt:

ESS.

"He eivät yhtään tienneet, mihin olivat tulleet" – tappava luotisade yllätti monet suomalaisnuoret talvisodassa​

Markku Hattulan romaani vie Kuhmon korpimetsiin talvisodan synkkinä kuukausina.

Talvisodan korpisoturit on ollut Markku Hattulan mukaan kahden vuoden projekti. – Kirjoitustyön ohessa tein koko ajan taustatutkimusta. MIA LAGSTRÖM

Kiinnostus siihen, millainen kokemus sota on mahtanut nuorukaisille olla, on saanut riihimäkeläiskirjailija Markku Hattulan tarttumaan aiheeseen uudestaan ja uudestaan.

– Isäni oli rintamalla viiden vuoden ajan. Minua on aina kiinnostanut, miten nuoret miehet selvisivät niin äärimmäisestä tilanteesta, millaista pelkoa ja kauhua he mahtoivat tuntea.

HATTULA julkaisi syyskuun alussa seitsemännen sotaromaaninsa. Talvisodan korpisoturit (Karisto) kertoo, millaista oli puolustaa kotiseutuaan ylivoimaista vihollista vastaan Kuhmon soisessa erämaassa.

Kirjassa sotaa tarkastellaan nuoren kuhmolaispojan silmin.

– Vihollinen oli ylivoimainen niin aseistukseltaan kuin miesmäärältään. Taistelut olivat kovia. Vihollinen pyrki katkaisemaan Suomen kahtia Kajaanin ja Oulun korkeudelta.

Satavuotias seikkailija Pauli Lampinen kävi salaisissa sotahommissa myös ulkomailla: "Kaukopartio on aina helvetillistä juttua, se on vissiä se"

KUHMON pohjoispuolella sijaitseva Suomussalmi ja Raatteentie ovat monelle sotahistoriasta kiinnostuneelle tuttuja paikkoja.

Kuhmon taistelut ovat sen sijaan jääneet vieraammiksi.

– Samoin kuin Raatteentie kulkee Suomussalmelta rajalle, kulkee Kuhmosta rajalle Saunajärven tie ja Hukkajärven tie. Niiden varrella oleviin erämaihin vihollinen talvisodan aikana motitettiin. He eivät päässeet etenemään, mutta eivät myöskään perääntymään. Sota olikin pitkälti sissisotaa metsässä liikkuvia vihollispartioita vastaan.

Kuhmo on Markku Hattulalle rakas ja mieluisa paikka.

– Meillä on siellä käytössä kesämökki Lammasjärven rannalla ja talviasuttava vapaa-ajan asunto perukassa, kuten kuhmolaiset syrjäkyliään kutsuvat.

Kariston kustantama Talvisodan korpisoturit on Hattulan seitsemäs sotaromaani. MIA LAGSTRÖM
KIRJA perustuu Hattulan vuosien varrella Kuhmossa keräämään aineistoon. Hän on kuullut ja lukenut kuhmolaisveteraanien kertomuksia ja tutustunut Kuhmossa sijaitsevan Suomen talvisotamuseon aineistoon.

– Olen kierrellyt paljon paikoissa, joissa taisteluja käytiin. Myös valokuvamateriaalia on paljon – todella koskettavia kuvia.

Hattulan mieleen on jäänyt etenkin eräs kuva, jossa on koulupoikien näköisiä nuorukaisia suksilla sarkavaatteet päällä, karvahatut päässä.

– Heidän silmistään näkee, etteivät he yhtään tienneet, mihin he ovat tulleet. Olen usein miettinyt, säilyivätkö kuvan pojat hengissä. Nuorilla oli maaseudulla kasvaneina osaamista pärjätä talvisessa metsässä, mutta mitä, kun vastaan tuli luoteja? Eräs veteraani kertoi luotien tulleen niin yllätyksenä, ettei hän ehtinyt tekemään mitään. Luodit menivät läpi hänen molemmista jaloistaan. Hän selvisi kuitenkin hengissä.

Jatkosodan hyökkäysvaihe toi suuren tragedian mikkeliläiseen Tertin kartanoon – Pylkkäsen upseeriveljeksistä Eskon murhasivat viholliset, Paavo joutui oman tykkitulen uhriksi

HATTULAN kirja pohjautuu todellisiin tapahtumiin ja sotilaiden todellisiin kokemuksiin. Hän ei ole halunnut kuitenkaan tehdä pelkästään selostusta taisteluista, vaan päästä sotilaiden mielen sisään.

– Yritän kirjoissani päästä ihmisen sieluun, miten he ovat asiat nähneet ja kokeneet. Se on kirjan fiktiivinen osuus.

Hattulan mukaan on erittäin tärkeää, että sota-ajoista puhutaan ja kirjoitetaan edelleen.

– Ei ihannoiden, eikä sankaritekona, vaan realistisesti. Sodassa ei ole mitään ihannoitavaa. Se on hirvittävä tilanne. Sellaiseen tilanteeseen ei pitäisi koskaan enää joutua.

Lukion oppikirjoissa Suomi ei ollut tahdoton ajopuu lähtiessään jatkosotaan

HATTULA on kirjoittanut urallaan reilut parikymmentä kirjaa. Sotaromaanien lisäksi hän on kirjoittanut maaseutukertomuksia, dekkareita ja kirjoittajaoppaita.

Lisäksi hän on tehnyt toistakymmentä näytelmää.

– En osaa piirtää enkä laulaa, joten pitää kirjoittaa, hän naurahtaa ja katselee kirjahyllyssään olevia teoksiaan.

– Josko saisi yhden hyllyvälin täyteen, sitten olisi hyvä.

Seuraava kirja on jo mietinnässä.

– Jatkan varmaan sota-aihetta, mutta pitäisi keksiä uusi näkökulma. En halua alkaa toistaa itseäni.
 
Mulla on äänikirjana työn alla.

Jos ei olisi ison kustantajan kirja jonka kirjoittaja on ilmeisesti tunnettu politiikan tutkija, voisin helposti luulla että tämä on persu-propagandaa; sen verran eri sävyyn puolueesta kirjoitetaan kuin mihin on mediassa tottunut. Toisaalta, se kertoo siitä, kuinka vinoutuneesti Perussuomalaisiin mediassa suhtaudutaan.
 
Back
Top