Katso liite: 82099
Hägglund, Gustav; Jaakkonen, Pasi; Simula, Matti: Värikkäät kenraalit - sankaritekoja ja skandaaleja
Kirjassa käsitellään tiivistetysti viidentoista kenraalin elämä. Yleensä on erikseen painopisteeseen otettu jokin kenraalin elämän kannalta merkittävä ajanjakso tai tapahtuma, kuten Keinosen komentajavuodet tai Ehrnroothin eläkevuosien toiminta yleisenä maanpuolustustahdon ylläpitäjänä ja myöhemmin arvostettuna veteraanien ikonina ja pidettynä puhujana. Kenraalit on valittu sillä perusteella, että heidän tekemisissään on ollut hyvässä tai joskus pahassakin jotain muutakin poikkeavaa tai mielenkiintoista kuin pelkkä kenraaliksi asti nostanut sotilasura. Kaikki kirjan käsittelemät kenraalit on valittu siten, että he ovat jo kuolleet. Muutama heistä ehti palvella Gustav Hägglundin aikana, ja heistä on hieman Hägglundin omia kokemuksia ja muistoja.
Esitystavaksi on valittu sellainen, että kunkin kenraalin osalta aloitetaan pienellä anekdootilla jostain tilanteesta kenraalin elämässä, siirrytään lyhyeen elämäkertaan ja ohessa käsitellään alussa mainittu tilanne tarkemmin. Dramaturgisesti se on hyvin toimiva ratkaisu.
Siilasvuo muodostaa kirjan kerronnassa poikkeuksen. Hänen osaltaan teksti on enimmäkseen Siilasvuon omakerronnallista tekstiä YK-vuosistaan ja se on lainattu lehtijutusta, jonka lähdettä en enää muista (mahdollisesti Sinibaretti-lehti jostain takavuosilta). Tyylipoikkeama ei minua haitannut, pitkän ja monivaiheisen YK-uran vaiheet tulevat parhaimmin kerrottuna Siilasvuon omin sanoin.
Kun kirjassa on sivuja 384 ja siihen on mahdutettu 15 kenraalin elämä ja sotilasura tiettyine valikoituine anekdootteineen ja siihen päälle esipuhe, ei tietenkään kovin pitkiä ja syvälle meneviä elämäkertoja tämä kirja tarjoa. Kirja on vähän kuin "Valittujen Palojen Kirjavaliot"-tyyppinen kokoelma 15 kenraalin elämäkerroista. Huomasin, että itse en oikeastaan enempää jäänytkään kaipaamaan. Kirjoittajat ovat tehneet hyvää työtä kiteyttäen kunkin käsitellyn henkilön elämän keskeiset vaiheet mielestäni hyvin, vaikka käsittelyn taso onkin kaukana yksityiskohtaisesta. 15 kenraalin kattauksesta voi tietysti valita sellaiset, joista haluaa myöhemmin lukea lisää vaikka kokonaisen elämäkerran tai muistelmien edestä.
Kirjassa käsiteltiin seuraavat kenraalit:
jääkärikenraalit
Hägglund, Woldemar
Sihvo, Aarne
Wallenius, K. M
Talvela, Paavo
Oesch, Lennart
Heinrichs, Erik
Vihma, Einar
Lundqvist, Jarl
"ryssänupseerit" eli tsaarin armeijassa sotilasuransa aloittaneet kenraalit
Wilkama, Karl Fredrik
Nenonen, Vilho
sotien jälkeen kenraaliksi ylenneet veteraanit
Keinonen, Yrjö
Siilasvuo, Ensio
Sutela, Lauri
Ehrnrooth, Adolf
sota-ajan jälkeen sotilasuransa aloittanut
Pajunen, Aimo
Itse pidin mielenkiintoisimpana antina seuraavia:
- Jarl Lundqvist: miehen upseeriura sisällissodan jälkeen tuntui olleen kompurointia ja epäpätevyyttä lähes kaikessa muussa, paitsi osaamisessa ilmavoimien hallinnollisen byrokratian pyörittämisessä. Uran lopullisena mahalaskuna liian pitkälle menevä YYA-touhuilu sodan jälkeen PV:n komentajana ja sen jälkeen vielä oman talouden karille ajaminen. Nuorena esiupseerina vehkeili Mäntsälän kapinallisten kanssa niin pitkälle, että tuomio ei olisi ollut mikään vääryys.
- Vilho Nenonen: omalaatuinen tutkijatyyppi sotilaaksi ja tykistöaseen mestari
- Yrjö Keinonen: loistava sotilas ja kouluttaja sodassa ja rauhan aikana, huono PV:n komentaja oman persoonallisuutensa takia. Antina kuitenkin varusmiespalveluksen järkeistäminen ja harjoitustoiminnan standardisoiminen.
- Ensio Siilasvuo: vertaansa vailla ollut YK-ura
- Lauri Sutela: voitokas kamppailu PV:n puolesta maanpuolustusta heikentävien kotimaisten vasemmistopasifistien ja YYA-konsultaatioita vaativien neukkujen puristuksessa
- Aimo Pajunen: sosiaalinen ja erittäin sivistynyt älykkö, mutta epäsotilaallinen persoonallisuus. Puolustuspolitiikan huippuosaaja. Uran loppupuolella tärkeä tekijä Hornet-hankinnoissa ja halvoissa Itä-Saksan ylijäämähankinnoissa.
- Adolf Ehrnrooth: Aatu on legenda, josta oli mukava lukea ulkopuolisen kertomusta
Eniten minua kiinnosti siis kenraalit, joiden uran merkkihetket koettiin sotien jälkeen. Sota-ajan sankarikenraaleista olen saanut lukea jo muutenkin niin paljon, että heistä en vaan saanut paljoakaan uutta irti.
Jos saisin lisätä kirjaan jotain, niin lisäisin Väinö Valveen ja Erkki Raappanan. Valve oli kuitenkin merivoimien komentaja sodan aikana ja rajaupseereita kirjassa ei esiinny lainkaan, siksi Raappana olisi voinut ansaita paikkansa. Ehkä heidän elämäntarinoissaan ei ollut mitään erityisen mieleen painuvaa paitsi saavutukset sotilaina, mutta eiköhän heistä olisi kuitenkin saanut luettavaa tekstiä kummastakin irti.