tulikomento
Supreme Leader
Löysin divarista edullisesti tämän muutaman vuoden takaisen upseerielämäkerran. Tykistön upseereista on kirjoitettu vähän, jos ollenkaan. Muistanko oikein että @Panssari Salama olisi lukenut tämän teoksen ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Joo, tuli ostettua aikoinaan. Hieman ehkä kuivakka mutta silti oikeinkin mielenkiintoinen elämänkerta yhdestä tykistöaselajin varhaisista kehittäjistä.Löysin divarista edullisesti tämän muutaman vuoden takaisen upseerielämäkerran. Tykistön upseereista on kirjoitettu vähän, jos ollenkaan. Muistanko oikein että @Panssari Salama olisi lukenut tämän teoksen ?
Katso liite: 100468
Kyseinen trilogia on parasta A-ryhmää. Kirjoittaja on taustaltaan West Pointin mies ja ye-koulutettu. Ja lähdepohja on vankka.Tänään saapui kirja: From the Realm of a Dying Sun: Volume I - IV. SS-Panzerkorps and the Battles for Warsaw, July–November 1944
Katso liite: 100683
Kertoo nimensä mukaisesti ss iv armeijakunnan tapahtumista 1944. Armeijakunnan tie vei varsovan edustalta, jossa tuhosivat Radzymin taistelussa neuvostoliiton 3. panssariarmeijakunnan ja vakauttivat saksan linjat pitkäksi aikaa varsovan edustalle. (taistelun lopputulos oli myös todennäköisesti merkittävä syy miksi NL ei auttanut varsovan kansannousua) Jonka jälkeen yhtymä siirrettiin budapestin edustalle, jossa osallistuivat moneen vastahyökkäys yritykseen sekä kuuluisaan viimeiseen saksan offensiiviin maaliskuussa 1945 (Operaatio Frühlingserwachen) josta vetäytyivät aikanaan viennaan ja antautuivat amerikkalaisille.
Raportoin kirjasta jahka saan luettua sen ja katson tilaanko 2 jatko-osaa
*armeijakuntaan kuului mm. SS-divisioona Wiking
Onko palstalaisten arvosteluja näitten kirjoittajien suomennetusta Mossad-kirjasta?Katso liite: 101195
Tulipa moinen pläjäys tilattua Adlibrikseltä. Saas nähdä minkälainen teos tulee!
A riveting follow-up to Michael Bar-Zohar and Nissim Mishal's account of the most memorable missions of the Mossad, No Mission Is Impossible sheds light on some of the most harrowing, nail-biting operations of the Israeli Special Forces.
In No Mission Is Impossible, Michael Bar-Zohar and Nissim Mishal depict in electrifying detail major battles, raids in enemy territory, and the death- defying commando missions of the Israeli Special Forces. The stories are often of victories, but sometimes also of immense failures, and they run side by side with the accounts of the lives and accomplishments of some of Israel's most prominent figures.
Captivating and eye-opening, No Mission Is Impossible is essential reading for anyone interested in understanding how these crucial missions shaped Israel, and the world at large.
Kirjailija:
ISBN: 9780062379009
Kieli: Englanti
Paino: 408 grammaa
Julkaistu: 2016-11-01
Kustantaja: Ecco Press
Sivumäärä: 384
Martti Turtola on sen Mannerheimin kritiikin ainakin kirjoittanut, ml. päämajan työskentelyn ja organisoinnin epäonnistuminen.Kun on tullut luettua mm. Tynkkysen kirja sekä tuo kuvassa näkyvä Mikko Karjalaisenkin sinällään hyvä kirja, niin edelleen se kritiikki on hyvin rajallista. Kenraalielämäkerroissa se kritiikki kohdistuu käytännössä kyseisten henkilöiden persoonaan ja ehkä poliittisiin tekemisiin, mutta yhdessäkään ei perehdytä syvällisesti kohteen sotataidolliseen kritiikkiin. Se ei kerta kaikkiaan riitä, että luetellaan kenraalin julkaisuja ja luentoja. Kunnollisessa kritiikissä otetaan esimerkiksi jokin taistelu ja analysoidaan kenun toiminta siinä taistelussa.
Toinen suuri rajoite on, että Mannerheimin kritiikkiä vältetään kuin mehumatti pilapiirroksia. Ei uskalleta sanoa, että esimerkiksi henkilöjohtajana Mannerheim oli kusipää, jolle henkilökohtaiset välit olivat tärkeämmät kuin ammattimaisuus. Muuten ei voi selittää esimerkiksi Laatikaisen paapomista. Samaten puuttuu se ratkaiseva kritiikki Mannerheimin Päämajan organisaatiosta, joka oli mikrojohtamisen riemuvoitto. Kun Mannerheim sekaantuu pikkuasioihin, on kyseessä aristokraattinen nerous. Samojen tahojen mielestä Hitleriltä samanlainen toiminta on diletantin suuruudenhulluutta.
Hyvin tyypillistä on suomalaisten kirjoittajien irvailu sakujen toiminnasta Suomessa. Mutta kukaan ei uskalla pohtia, miten suomalainen jermuilujoukkio olisi pärjännyt vaikkapa Stalingradissa tai Kaukasuksella.
Lueskelin tuon kirjan kursorisesti ja oli paha pettymys. Lentäjämuistelmista luen mieluiten koelentäjätaustaisten kirjoittamia, koska niissä on yleensä paljon enemmän itse asiaa eli lentämistä ja lentokoneita. Mansikan kirja on noitten suhteen paha pettymys. Ja tuo mainospuhe "Suomen vaarallisimmasta ammatista" on kyllä melkoista huuhaata.Hitto, en jaksanut kuunnellä radiosta parina päivänä Ylen tuotantoa... kuuntelin kertauksena Book Beatista Hessu Mansikkaa:
Hornet-lentäjä - Heikki Mansikka - E-kirja - Äänikirja - BookBeat
”Muistan ajatelleeni, että jos oli meidän vuoromme tehdä historiaa, niin olkoon sitten niin.” Tarina nuoren miehen matkasta Hornet-lentäjäksi kurkistaa Suomen vaarallisimman ammatin kulisseihin ja maamme ensimmäisen superhävittäjän ohjaamoon. Kun psykiatriseks...www.bookbeat.com
Joo, Turtolalta on ollut kritiikkiäkin. Jotenkin vaan Turtolan kirjoittamista elämäkerroista tulee esimerkiksi Laaksosen vastaaviin verrattuna mieleen pinnallisuus. Esimerkiksi Airo-elämäkerta on kovin lyhyt.Martti Turtola on sen Mannerheimin kritiikin ainakin kirjoittanut, ml. päämajan työskentelyn ja organisoinnin epäonnistuminen.
Joo, Turtolalta on ollut kritiikkiäkin. Jotenkin vaan Turtolan kirjoittamista elämäkerroista tulee esimerkiksi Laaksosen vastaaviin verrattuna mieleen pinnallisuus. Esimerkiksi Airo-elämäkerta on kovin lyhyt.
Hmm. Turtola-kritiikilläni tarkoitin sitä, että hän kirjoittaa hyvin suppeasti. Ts. hänen kirjansa ovat tekstimäärältään varsin lyhyitä, jolloin kohteeseen ei kaivauduta syvälle todella perusteellisesti. Hyvän kenraalielämäkerran esimerkkinä pidän D'Esten Patton-kirjaa, joka on tekstimäärältään vaikka Turtolan Airo-kirjaan verrattuna ehkä nelinkertainen.Kaikki kunnia Laaksoselle mutta mielestäni hän ei täysin käsitä sotilasjohtamisen poliittisuutta ja hänen johtamiskäsityksensä on minusta yksiulotteinen. Tarkoitan tällä sitä ettei sodan johtaminen ole mitään arvosidonnaista toimintaa jota voidaan arvioida pelkästään jollain insinöörimittareilla. Se mitä on ”hyvä sotilasjohtaminen” kun ei ole mikään yksiselitteinen kysymys. Toki johtamistakin voidaan arvioida mutta sitten pitää tuoda kaikki arviointikriteerit ja niiden taustaoletukset selkeästi esiin. Mielestäni Laaksonen ei toisten toimintaa arvioidessaan täysin kykene reflektoimaan omia taustaoletuksiaan hyvästä johtamisesta ja hänen johtopäätöksensä jäävät siksi osin pinnallisisksi. Tämä ei ollut pelkkä moite vaan myös kehittämiskohde.
Tuli ihan vasta luettua yllä mainittu Turusen kirja. Olin aluksi hieman skeptinen kun asiakirjoihin perustuen kylmän sodan tutkiminen Suomen osalta on todella hankalaa ja vaatinee hyvin laajaa asiakirjapohjaa ja osin rivien välistä lukemista. Monia asiakirjoja on poltettu, jäänyt tekemättä ja käskyjä annettu suullisesti. Kaikki tämä on huomioitu Turusen teoksessa. Taustalla on laaja lähdepohja ja hyvään kriitikkiin perustuvaa tarkastelua. Herättää myös laajaa pohdintaa siitä, mikä on muistelmien ja tarinoiden rooli historiantutkimuksessa.
Erityisen hyvänä pidin Turusen lähdekriittistä arviointia sen suhteen, että oliko Suomen reagoinnista vuonna 1968 kyse Prahan tapahtumista vai uhkakuvan muuttumisessa sekä sen myötä jo aiemmin. Turunen osoittaa, että oli kyse jälkimmäisestä. Pääesikunnassa oli upseereita, jotka jo heti sodan jälkeen olivat esittäneet nuorina ye-upseereina alueellista järjestelmää ja vihollisen kaappaushyökkäyksen mahdollisuutta. Tähän toden teolla ryhdyttiin reagoimaan vasta 1960-luvulla kun muutosvastarinnasta oli päästy ja kriittisesti puolustusjärjestelmään suhtautuvat olivat pääkallopaikoilla.
Jos uhkakuvan taustaa ei tiedä, voi se helposti näyttää Tsekkoslovakian hyökkäykseen suuntautuvasta nopeasta suunnanmuutoksesta tai nopeana reagointina. Tätä ei myöskään helpottanut hyvin niukka tiedotuslinja: kaappaushyökkäyksen/yllätyshyökkäyksen uhkakuvasta viestittiin laajemmin vasta syksyllä 1968 ja keväällä 1969!
Vähän OT, liittyen tähän:
Lisäksi hyvänä huomiona se, että teoksessa on kartoitettu myös Suomessa syntynyttä tuolloista tilannekuvaa ja sen mukaan toimimista. Vastaavaa tarkastelua on hyvä käyttää myös II. ms koskevassa tutkimuksessa. On helppo ryhtyä nykypäivän näkökulmasta kaikenlaiseen anakronistiseen arviointiin, mutta usein jää huomaamatta se, että minkä tiedon, minkä koulutustaustan, minkä tilannekuvan pohjalta raktaisuja tehtiin? Tämä onkin astetta vaativampaa ja perusteellisempaa tutkimusta vaativaa. Mitä on sotataito? Se on hyvä määritellä.
Vastaava oli itselläni isoimpana kritiikkinä Visurin teoksissa. Tiedämme, että mitä nyt tapahtui ja meillä on kuva kaikista epäonnistumisista kohelluksineen, mutta ymmärrämmekö aina sotien ajan tai kylmän sodan ajan tilannekuvaa ja sotilasjohdon ajattelua?