Posti kiireiltään sai toimitetuksi tämän kirjan joka onkin yllättävän "paksu" teos, 555 sivua, ja näitä on ollut myynnissä 5 - 15 € riippuen ostopaikasta.
Suom. Mika Tiirinen.
Tammi 2011. 555 s.
Kansanmurhien kansainvälisten hirviömestaruuksien pronssimitalimies
Adolf Hitler keksi termin, joka elää suomen kielessä edelleen suorana käännöksenä: sana on sturmgewehr, rynnäkkökivääri. Hitler nimitti lyhennettyä kiväärinpatruunaa ampuvan jalkaväkitaistelijan konepyssyn uudelleen vuonna 1944.
Tuon saksalaisen Stg 44:n, ensimmäisen oikean rynnäkkökiväärin sosialistinen jälkeläinen on maailman kaikkien aikojen eniten valmistettu konetuliase Kalashnikov-automaatti. Saksalaisen esikuvan suunnittelija opetteli kuvausten mukaan vodkan juontia vangittuna vihollisen spesialistina samalla Izevskin asetehtaalla, jonka suojissa haavoittunut punaisen armeijan panssarijoukkojen ylikersantti
Mihail Kalashnikov aloitti uransa konstruktöörinä.
New York Timesin Moskovan kirjeenvaihtajana toiminut entinen merijalkaväen upseeri
C. J. Chivers on tutkinut Kalashnikovin aseen syntyvaiheita pitkään ja perusteellisesti, mutta erityisvanki
Schmeisserin mahdollinen osuus AK-47:n syntyyn ei ole varmistunut, eikä epäily hänen roolistaan ole kadonnut.
Chivers totesi törmänneensä tyypilliseen sosialistiseen legendaan: urhokas työläissankari puursi voittoisalle synnyinmaalle puolustusvälineitä ja niin edelleen. Neuvostoliitossahan ei esiintynyt objektiivisia, vaan poliittisia totuuksia.
Nykyään jo kenraaliksi ylenneen, edelleen elävän Kalashnikovin mukaan nimettyjä varmatoimisia aseita on 60 vuoden aikana valmistettu Neuvostoliitossa, sen entisissä satelliittimaissa, ystävien pajoilla ja ties missä niin paljon, ettei edes kaiken kuolemantuotannon määrää tunneta. Arviot vaihtelevat 35 miljoonasta 100 miljoonaan aseeseen.
Yksin Afrikan rähinöissä pyörii ainakin seitsemän miljoonaa AK-rynnäkkökivääriä. Mutta mistä köyhiin maihin ja kurjille rosvoille valuu panoksia? No, esimerkiksi Ugandan kiinalaiselta patruunatehtaalta.
Afganistanissa taistellaan edelleen vuonna 1954 valmistetuilla AK-47-pyssyillä. Afrikassa samoilla aseilla voidaan paukutella vielä tämän vuosisadan loppupuolella. Vähintään.
Sarjatulen kehitystä
Chiversin kirja on sarjatuliaseiden sosiologisen maailmanhistorian kuvaus. Hän lähtee liikkeelle intiaani- ja siirtomaasotien raskaista ja sitten keventyvistä konepyssyistä, Gatlingeista ja Maximeista.
Samanaikaisesti kolmen naisen kanssa naimisissa olleen
Hiram Maximin kuularuiskut ovat kenties jo historiaa, mutta tohtori
Richard Gatlingin pyörivät piiput ovat palanneet lentokoneiden nokille. Vuosien takaisen havaintoni mukaan Gatlingin oivallus oli löytänyt tiensä Israelin asevoimien pick-upin lavallekin. Sehän pelotti.
Jostain syystä Chivers jättää utahilaisen mormoniperheen teknisen neron
John Moses Browningin lyhyen maininnan varaan. Browningin konetuliaseita käytetään maailmalla edelleen. Venäläisen asesuunnittelun kannalta Browningilla on merkitystä siksi, että hän siirsi ensimmäisenä kaasumäntäperiaatteen konekivääreihin.
Tsaarin armeija tilasi Browningin ja Coltin kaasumäntätoimista konekivääriä, joka tunnettiin nimellä Anglishki shakaz eli "engeslmannin kuokkamies".
Leninin kumouksen voiton jälkeen heti ensimmäiset uudet venäläiset konetulipyssyt olivat kaasumäntätoimisia.
Tämän aseryhmän tunnetuin edustaja on Degtarjevin pikakivääri, isävainajan sukupolven Emmana tuntema ja arvostama ase. Se oli varmatoimisempi konepyssy kuin kytkettyyn massasulkuun perustuva suomalainen Lahti-Saloranta, Jyväskylän valtiollisen kivääritehtaan tuote.
Voimansa tunnossa Yhdysvallat vastasi Kalasnikovin haasteeseen Coltin M-16-automaatilla,
Eugene Stonerin suunnittelemalla aseella, joka toimi Vietnamin sodassa surkeasti. Liian tiukka ja huonosti viimeistelty ase jumitti ja syöpyi. Myöhemmin laatu on kuulemma parantunut.
Mutta viidakossa ajatus pienestä ja nopeasta luodista ei vieläkään toimi kunnolla: kuulat kimpoilevat oksista sinne tänne maalien ohi.
Suomalaiset ja muut
Chiversin lukuisiin Kalashnikovin aseita sivuaviin historiallisiin kertomuksiin kuuluu myös tieto siitä, että pienen Suomen asiamiehet ostivat kenraali
Sakari Simeliuksen kehotuksesta AK-47:n osia. Myöhemmin Neuvostoliitosta saatiin ystävyyden edistyessä erä kokonaisia rynnäkkökiväärejä.
Valmetin insinöörit kehittivät esikuvasta parannetun muunnoksen, jonka tyyppimerkintä on RK 62. Tähtäimien asettelun vuoksi suomalainen rynkky on esikuvaansa tarkempi ase.
Chivers ei enää mainitse suomalaisen kehitystyön jatkoa: kun Sakon RK 95 sai kovametalliytimellä varustetun luodin, teho nousi Naton pienten ja nopeiden patruunoiden tasalle.
AK-47 muunnettiin myös Israelissa läntiselle patruunalle sopivaksi ja tuotteen nimi oli Galil. Kuulemieni ammattimiesten puheiden mukaan keskisuomalaista karkaisun osaamista tarvittiin siinäkin puuhassa. Ja Galilin puolestaan kopioivat Etelä-Afrikan rotusortohallituksen asesepät.
Chiversin kirja on perusteellista ja mielenkiintoista luettavaa. Suomentaja on pyrkinyt tarkkuuteen, mutta alan vakiintunutta käsitteistöä hän ei täysin hallitse.
Juhana Lepoluoto