Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Pari tutustumisen arvoista israelilaisen hävittäjälentäjän kirjoittamaa teosta.

kirja1.jpgkirja2.jpg

Prikaatikenraali evp. Spector on israelilainen hävittäjä-ässä. Oli mukana mm. surullisenkuuluisassa USS Libertyn tapauksessa vuonna 1967. Hän oli myös mukana kuuluissa 1970-luvun alun Israelin ja Egyptin välisen "näännytyssodan" ilmataistelussa, jossa Israelin hävittäjät taistelivat menestyksellä neuvostoliittolaisten lentämiä Egyptin hävittäjiä vastaan (operaatio Rimon 20). Hävittäjän ohjaamosta Spector siirtyi esikuntatehtäviin ja oli mukana suunnittelemassa ilmaiskua, jossa tuhottiin Irakin ydinreaktori (ns. Osirakin pommitus). Mielenkiintoiset muistelmat värikkäästä urasta Israelin ilmavoimien palveluksessa.

Kenraali Amirin teos on hyvin samankaltainen. Omaelämäkerrassaan tämä kertoo kokemuksistaan Mirage -lentäjänä ensin kuuden päivän sodassa ja sitten Jom Kippur -sodassa. Myöhemmin Amir lensi F-4 Phantomilla. Ilmataistelukuvaukset ovat vauhdikkaita ja uskottavan tuntuisia. Kirjasta käy hyvin selville se, että Israelin hävittäjälentäjät olivat ja ovat yhä tänäkin päivänä maansa puolustusvoimien erinomaisesti koulutettua eliittiä.

Voi suositella kumpaakin kirjaa kaikille aiheesta kiinnostuneille.
 
Laitetaan vielä yksi arvostelu tälle päivälle. Itse asiassa olen varmasti tämän kirjan jo maininnut ketjussa jokunen vuosi sitten, mutta kun tässä aivan äskettäin luin kirjan uudestaan niin samahan se on jos nyt vaikka raapustelee tästä ihan oikean esittelyn.

Alf Ingesson Thoorin omaelämäkerta on yksi parhaimmista ruotsalaisista ilmailukirjoista jonka olen lukenut. Thoor liittyi Flygvapnetin lentävään henkilökuntaan 60-luvun lopulla. Alkeis- ja jatkokoulutuksen jälkeen tästä koulittiin rynnäkkökoneen lentäjä. Aluksi ajokkina toimi Saab 32 Lansen ja myöhemmin Viggen. Näiden lisäksi Thoor oli myös lennonopettaja, joten Saab 105 tuli myös tutuksi, samoin tämän tyypin rynnäkköversio.

Kirja on hyvin kirjoitettu ja se antaa hyvän kuvan kirjoittajan persoonasta. Kirjassa on monen monta tarinaa ja sattumusta pitkältä sotilaslentäjän uralta. Mielenkiintoisimmasta päästä ovat kuvaukset mm. heittoistuinhypystä Lansenista, sekä matalalla räimimisestä pitkin Tanskan salmia (samalla räimivät amerikkalaisen lentotukialuksen vierestä). Mukana on myös mielenkiintoista tarinaa kylmän sodan hälytyspäivystyksistä ja siitä mitenkä Thoor Viggenillä joutui tiukkaan vääntöön MiG-29:n kanssa Itämerellä. Mainioita ovat myös tarinat laivuevierailuista Flygvapnetin ja RAF:n välillä. Näillä ekskursioilla britit pääsivät kokeilemaan Viggeniä ja ruotsalaiset Jaguaria.

Thoor opetteli uransa aikana lentämään myös helikoptereilla ja hänestä tuli myös Ruotsin ilmavoimien ainoa kriisipsykologi. Päätehtävä oli auttaa lento-onnettomuuksissa menehtyneiden pilottien lähioimaisia ja palvelustovereita. Thoor oli sittemmin myös mukana Aasian vuoden 2004 tsunamin avustustöissä. Kirjassa tämä muuten kertoo tehneensä Thaimaassa kriisiaputyötä hyvässä yhteistyössä suomalaisten auttajien kanssa.

Nykyään "Affe" on jo toki eläkkeellä ilmavoimista, mutta mies on yhä tänäkin päivänä aktiivinen toimija ruotsalaisissa ilmailupiireissä. Useiden vuosien ajan Thoor lensi historialentueen Lansenia esityslentäjänä. Nyttemmin tämä lentää ainakin Saab Safirilla Team 50 -nimisen taitolentoryhmän riveissä.

Lyhyesti sanottuna erittäin hyvät lentäjämuistelmat. Todella paljon asiaa eri konetyypeillä lentämisestä kylmän sodan päivistä nykypäivään asti. Jos toinen kotimainen taipuu ja aihe kiinnostaa, niin suosittelen kirjaa ilman muuta.

affe_tredje_omslag.jpg
 
Eilen ostin reilut 40 kpl. sotakirjoja lisää omaan kirjastooni. Toki muutama olikin noista jo, mutta useampi oli minulle täysin tuntematon kirja.
Kiitos näistä kuuluu nuorelle sotahistoriasta kiinnostuneelle H.I:lle Varkauteen.
 
Brian Callison, -petetty saattue-...osui vahingossa kynsiin, hyvä romaani.
Maltan kaappari on toinen laatuluokan teos Callisonilta. Huomattavasti kevyempi ja humoristisempi.
"Levee uffari! Levee uffari!"
 
Sanoisin että tämä kirja kuuluu yleissivistykseen mikäli talvisodan ilmataistelut kiinnostavat.

Tehtävä Utissa kertoo Kaakkois-Suomen alueella käydyistä ilmataisteluista Lentolaivue 24:n Fokker D.XXI -pilottien näkökulmasta. Ja totta kai, mukana on se maailmankuulu Jorma Sarvannon urotyö. Tämä 6.1.1940 käyty ilmataistelu käsitellään sitten laakin tarkkuudella. En ole missään muualla nähnyt yhtä yksityiskohtaista kuvausta neuvostopommittajien joutumisesta luutnantti Sarvannon Fokkerin maaliksi. Suosittelen kaikille ilmasodankäynnin historian ystäville.

1008_tehtävä_utissa1436.jpg
 
Sanoisin että tämä kirja kuuluu yleissivistykseen mikäli talvisodan ilmataistelut kiinnostavat.

Tehtävä Utissa kertoo Kaakkois-Suomen alueella käydyistä ilmataisteluista Lentolaivue 24:n Fokker D.XXI -pilottien näkökulmasta. Ja totta kai, mukana on se maailmankuulu Jorma Sarvannon urotyö. Tämä 6.1.1940 käyty ilmataistelu käsitellään sitten laakin tarkkuudella. En ole missään muualla nähnyt yhtä yksityiskohtaista kuvausta neuvostopommittajien joutumisesta luutnantti Sarvannon Fokkerin maaliksi. Suosittelen kaikille ilmasodankäynnin historian ystäville.

Enpä ollut tästä edes kuullut. Kuulostaa mielenkiintoiselta, laitoin samantien tilaukseen kun Antikvaarista löytyi useampikin kappale :)
 
Kävin tänään töiden jälkeen noutamassa kirjakaupasta. Nyt on ensimmäiset sata sivua luettu ja lupaavaltahan tämä vaikuttaa. Beevor ei juuri kehuja jakele Market Gardenin suunnittelusta vastanneille upseereille. Kenelläkään ei ollut kanttia aukaista suutaan ja sanoa ääneen että koko operaatiosuunnitelma oli täysin ylioptimistinen ja lähtökohdiltaan huono. Se perustui ajatukselle siitä, että Normandiassa murjottu Wehrmacht oli romahtamispisteessä. Ja siinä tilanteessa Saksan armeija ei kyllä vielä alkusyksyllä 1944 ollut.

untitled.png
 
Heh, samalla kirjakauppakäynnillä hommasin muuten sivuostoksena töihin sotakamreeri Lehväslaihoa äänikirjana. :p

Pitää huomenna iskeä soimaan toimistolla. Miten uskallankin veikata että tarina sijoittuu jonnekin Itä-Karjalan korpeen kenttävartiolle. Aluksi miehet makoilevat korsussa piereskellen ja sitten lähdetään ryssän linjojen taakse kaukopartiokeikalle. Porukkaa johtaa joku sissivääpeli tai luutnantti ja osastoon kuuluu se pakollinen koltta, joka on siitetty alulle jossain pohjan perukoilla saamelaisen noitarummun säestyksellä. Ruumiita varmasti tulee kun Suomi-konepistoolit niittävät iivanaa poikki ja pinoon.

lehvaslaiho_isku_mp3.jpg
 
Cambridgen yliopisto ilmeisesti pisti lihoiksi perinteikkään kirjapainonsa joitakin vuosia takaperin (vanhoissa niteissä lukee painaja ja sitoja aina kirjan perässä) ja painaa nykyään digitaalisesti.
No, tämän ei pitäisi olla ongelma, mutta ainakin vanhempien teosten uusintapainosten kanssa näyttää olevan laatu mitä hirveintä paskaa.

Ostin pari ensimmäistä osaa 'The Cambridge History of China' -teossarjasta (aikaisemmin lukenut vain viimeistä dynastiaa, tasavaltaa ja kansantasavaltaa käsittelevät niteet) ja teksti on lähes lukukelvotonta, sumeata tuhrua. Kuvista ja kartoista ei saa mitään selvää.

Selailin paria muuta Cambridgen julkaisemaa teosta ja ainakin Jonathan Frankelin 'Prophecy And Politics' -teoksen 'digitaalisesti painetun' uusintapainoksen teksti on myös melko pehmeää, mutta ei ihan niin huono kuin yllä mainituissa.

Väittäisin hintalaatusuhteen olevan heikohko näissä uusintapainoksissa, onhan nuo yliopistojen julkaisemat niteet yleensä hinnakkaita laitoksissa opiskelemattomille. Tähän päälle Cambridgen ja muiden ennen maineikkaiden yliopistojen poliittiset peliliikkeet mm. identiteettipolitiikan saralla, niin jää kyllä kirjat ostamatta (ja joo, käytettynä ostin noi tsainateoksetkin).
 
Löytyykö muita, joissa Suomi sodassa toisen maailmansodan jälkeen?

Veikko Koppisen Räjähtävä tyhjyys tulee päällimmäisenä mieleen. Siinä hyökkääjällä on ainakin suihkuhävittäjät ja rynnäkkökiväärit ja puolustava osasto yrittää pysäyttää tämän hyökkääjän kymenlaakson alueella.
 
Onkohan muita 3.maailmasodasta kertovia kirjoja kuin Clancyn Myrsky nousee? Suosituksia?

Tuon lainasin joskus nuoruudessa. Jäi lukematta heikon kielentuntemuksen takia. Onkohan tuosta suomennosta?


https://en.wikipedia.org/wiki/Team_Yankee
From Wikipedia, the free encyclopedia

Team Yankee is a techno-thriller novel written in 1987 by Harold Coyle, then a major in the United States Army, whose subject is the actions of a company-sized armor unit of the United States Army in the World War IIIscenario as depicted by General Sir John Hackett in his novel, The Third World War: The Untold Story. General Hackett's scenario takes place in 1985; Coyle never specifies the year, but it is assumed to take place in the late 1980s. While Hackett's book emphasizes strategy and world politics, Coyles features the experiences of the tank crews and infantrymen fighting on the front lines.
The novel achieved best-selling status and became a series of comic books, an Origins Award-winning board wargame and later a video game. In 2015, it was adapted as a sister scenario for the Flames of War wargame.
 
Back
Top