Onko palstalaisille tuttu von Tippelkirschin 'Toisen maailmansodan historia'? Tuli luettua pitkästä aikaa.
Nimihän on sinänsä väärin, koska se ei käsittele kauko-idän tapahtumia käytännössä lainkaan, vaan pelkästään sotaa Euroopassa.
50-luvulla kirjoitettuna teoksena se tietysti sisältää runsain mitoin väärää tai vanhentunutta tietoa ja on ehtaa sodan jälkeistä länsisaksalaisista tuotetta eli kaikki oli Hitlerin syytä ja Endlösungiin ei kiinnitetä suhteettoman paljon huomiota, joka on mielestäni hyvä.
Kyseessä ei ole myöskään akateeminen tutkimus, vaan sotilaan kirjoittama historia. Lähdeviitteitä ei käytännössä ole, vaan pelkästään ilmoitus käytetyistä teoksista ja lähdearkistoista.
Lähempää esimerkkiä voi hakea Hannulan vapaussodan ja maailmansodan historioista, jotka mielestäni eivät omissa aihealueissaan yllä läheskään Tippelkirschin teoksen rinnalle, vaikka niitä periaattessa arvostankin.
Kuitenkin on ajoittain virkistävää lukea teoksia, joissa sakuista ei tehdä ehdottomia pahoja poikia, joka varsinkin angloamerikkalaisessa historiankirjoituksessa tuppaa olemaan vakio. Mussolini saa osakseen vähän tarpeetonta naljailua, mutta se ei teosta pilaa.
Suomalaiset sotahistorioitsijathan (ei sosiologit) ovat tunnetusti suhtautuneet jatkosodan aseveljiin objektiivisemmin tai paremminkin vähemmän kriittisesti.
Ja kysymys: onko kukaan lukenut massiivista, kymmenosaista Sotahistoriallisen tutkimuslaitoksen toimittamaa jatkosodan historiaa 'Suomen sota 1941-1945'?
Pitää varmaan viimein ruveta lukemaan, kun en edes muistanut kys. teossarjaa hyllystä löytyvän. Pikaselauksella vaikuttaisi asteen paremmalta teossarjalta kuin 20-luvun suuret vapaussodan historiateokset.