Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Trumpilla ei ole mitään tekemistä väkivaltaisen äärioikeston kanssa – Dosentti Ruotsilan Sydänmaiden kapina -kirja tekee konservatismin termeistä selvää

syda%CC%88nmaidenkapina.jpg

Dosentti Markku Ruotsila oikoo uutuuskirjassaan monta vallalla olevaa harhakäsitystä yhdysvaltalaisuudesta – esimerkiksi sen väitteen, että valtaosa amerikkalaisista ei olisi konservatiivisia. Kirja kertoo, että konservatiivinen enemmistö on ollut siitä asti, kun asiaa on ryhdytty tutkimaan, eli 1970-luvulta lähtien. Tälläkin hetkellä vain yhdeksässä osavaltiossa viidestäkymmenestä asuu enemmän vasemmistolaisia kuin konservatiiveja.

Sydänmaiden kapina – Donald Trump, amerikkalainen konservatismi ja äärioikeiston nousu selventää myös äärioikeiston historiaa ja sitä, että republikaanipuoluetta on yritetty kytkeä vaaralliseen äärioikeistoon aiemminkin historiassa.

sydanmaiden_kapina.jpg


Kirja avaa tärkeitä konservatiivisuuden termejä, joita on ymmärrettävä voidakseen tulkita yhdysvaltaista politiikkaa. Hyvä esimerkki lukuisista konservatisimin määritelmistä on paleokonservatismi, joka on vastakohta neokonservatisimille.

– Paleokonservatismi ei ole joukkoliike. Termillä tarkoitetaan niitä, jotka haluavat palata amerikkalaisen konservatismin alkuperäisiin, aitoihin tai ‘oikeisiin’ käytäntöihin, aikaan ennen kylmää sotaa, Ruotsila selventää.

Hän sanoo, että Breitbart Median halllituksen puheenjohtajaa, Steve Bannonia voi tällä hetkellä kutsua eräänlaiseksi paleokonservatismin lähettilääksi – eritoten hänen Eurooppaan kohdistuneita “tukimatkojaan”.

Ruotsilan mukaan paleokonservativismi nousi presidentti George W. Bushin valtakaudella, koska hän edusti politiikallaan neokonservatismia, jota amerikassa pidettiin jopa vasemmistolaisena.

– Näköharha tulee juuri tässä. Bushin väitettiin olevan hyvinkin oikealla – eritoten Euroopassa – mutta neokonservatismin juuret ovat osittain trotskilaisuudessa, Ruotsila sanoo. (Trotskilaisuus on venäläisen Lev Trotskin ajatuksiin pohjautuva marxilainen aatesuunta.)

Myös presidentti Ronald Reagania syytettiin kytköksistä äärioikeistoon

Ruotsilan sanoo, että Trump, Reagan ja kaikki muutkin republikaanipresidentitovat osittain käyttäneet samaa sanastoa, jota myös äärioikeisto viljelee. Koska heidän on täytynyt saada äänestäjiä puolelleen.

– Republikaanit ovat aina yrittäneet saada äänestäjiä peitellyllä sanastolla äärioikeistolaista, mutta se ei tarkoita, että liikkeellä olisi kytkös puolueeseen, hän tarkentaa.

Myös esimerkiksi Breitbart -media lainaa äärioikeiston sanastoa.

– Tästä esimerkkinä on ”The Red Pill” eli punainen pilleri, josta käytetään myös red pilled -sanaa. Nimi tulee Matrix-elokuvasta. Punaisen pillerin ottaminen ”todellisuuteen” heräämistä, Ruotsila selventää.

Äärioikeisto -termin käyttö

Ruotsilan mukaan äärioikeisto -termiä ei saisi käyttää turhaan, sillä on olemassa ihan oikea äärioikeisto. Osa siitä on vaaralllinen ja väkivaltainen.

– Liike uskoo valkoiseen ylivaltaan ja siihen, että Yhdysvallat kuuluu valkoiselle miehelle tai naiselle. Äärioikeiston missio on, että joko koko Yhdysvalloista tulee valkoisten ihmisten maa tai sitten sellainen perustetaan johonkin. Liike on antisemitistinen ja osa jäsenistöstä on ihan uusnatseja, Ruotsila selventää.

Uusoikeisto

Myös suomalaisessa mediassa äärioikeisto termiä käytetään runsaasti. Poikkeuksena on mainittava Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkarin 3.11.2018 julkaistu analyysi venäläisten vaikutusvallasta suomalaisin poliitikkoihin. Analyysissään Junkkari käytti termiä uusoikeisto kuvaamaan Euroopan maahanmuuttovastaisia liikkeitä.

Trumpin leimaaminen äärioikeistolaiseksi on hänen aiemman toimintansa valossa hieman erikoista.

Presidentti Trump sai 1987 rasismin ja syrjinnän vastaisen Ellis Island Medal -palkinnon yhdessä kansalaisoikeustaistelija Rosa Parksin ja nyrkkeilyn raskaansarjan kolminkertaisen maailmanmestarin Mohammed Alin kanssa. Palkinto jaettiin tuolloin ensimmäistä kertaa. (Kuva: The Wrap)


Trump-Parks.jpg



HELI-MARIA WIIK
 
Robert Brantberg

Hän on tietokirjailija, joka on julkaissut paljon teoksia sotahistorian alalla. Hänen kunkin asinomaisen vuoden sotakirjaksi äänestettyjä kirjojaan ovat seuraavat:

- Kaukopartioritari (2009)
- Arnold Majewski, Rukajärven legenda (2013)
- Tiedustelueversti Reino Hallamaa (2014)

Hän on julkaissut useita marsalkka Mannerheimia koskevia tietokirjoja ja suomalaisten kenraalien elämänkertoja. Olen itse lukenut hänen kirjoistaan 8. Voisiko tämän palstan seuraajat kertoa jotain muistoja hänen tekemistään kirjoista. Itse pidin ainakin Arnold Majewskin koskettavasta tarinasta.

Minusta Brantberg on enempi kertomakirjallisuutta tuottava kirjailija kuin mikään varsinainen historioitsija. Tarkoitan tällä sitä, että mies kyllä kirjoittaa vetävää tekstiä, mutta varsinainen lähdekritiikin hallinta ja käyttö jää lapsipuolen asemaan.
 
Raija Oranen: Hirmuinen mies (2015)

Monisivuinen, mutta mielenkiintoinen kuvaus Juho Kusti Paasikiven elämästä vuodesta 1870 alkaen. Hän kuulemma syntyi savusaunassa ja huusi heti raikuvasti. Niin hän teki myöhemminkin toisenlaisissa tilanteissa. Hyvä mies lapsesta tuli. Olkaamme hänelle kiitollisia myös maanpuolustajana Suomen historian tosi vaikeissa olosuhteissa.

Kirjan lopussa Alli sanoo miehelleen näin: "Ilman sinua tälle maalle olisi käynyt huonosti. Sinä se olit viimeinen turva aina kun tulivat kovat ajat."

"Ja Mannerheim", Paasikivi huomautti.
 
Viimeksi muokattu:
940 sivua täyttä asiaa. Maanpuolustus.net -käyttäjille lähes pakollinen luettava.
Miksi tarvittiin maaorjuus? Venäjän kirkon rooli. Miksi tappioista ei välitetä?
Vaikka tunsin Venäjän historiaa varsin hyvin, tässä kirjassa on niin perinpohjainen katsaus sodankäyntiin tuhannen vuoden ajalta, että on pakko suositella vankasti.

1542716862451.png

Sota Venäjällä - Venäjä sodassa
Pertti Luntinen

Sota on koetellut Venäjää sen historian alusta lähtien. Milloin ovat venäläiset lähteneet valloittamaan Aasian maita, milloin taas läntisiä naapureitaan. Kun Venäjä on ollut heikko ja hajanainen, ovat skyyttalaiset, tataarit, turkkilaiset, puolalaiset, saksalaiset, ruotsalaiset ja joukon jatkona suomalaisetkin hyökänneet maahan tuoden hävitystä, orjuutta ja kuolemaa. Venäjän tsaari, keisari, pääsihteeri on koettelemuksista selvitäkseen pannut kansan yrittämään kaikkensa hintaa laskematta ja uhreja säikkymättä. Kansanvaltaa ei sodan uhatessa ole haikailtu, talonpojat ovat ruokkineet sotaväen ja työläiset takoneet aseita. Sota Venäjällä - Venäjä sodassa on ensimmäinen kattava, kaikki venäläisten sodat sisältävä teos aiheesta. Taistelut, sotavalmistelut ja sotien seuraukset on kirjassa kerrottu yleistajuisesti ja asiallisesti. Millään muulla kielellä ei ole ilmestynyt vastaavanlaista esitystä. Kirjaa täydentää runsas kartta-aineisto, kattava kirjallisuusluettelo ja hakemisto.

https://www.adlibris.com/fi/kirja/sota-venajalla---venaja-sodassa-9789517469784
 
940 sivua täyttä asiaa.

:solthum:

Mitä taas tulee Lauri Jänttiin, niin jo kirjan nimi "Kannaksen suurtaisteluissa" kertoo aiheen. Enemmän patterin päällikön omaa näkökulmaa on 1969 ilmestyneessa "Tykinjyskeessä Jatkosodassa". Kirjaa myytiin aikanaan paljon joten sitä on hyvin saatavissa.

Patterin päällikön näkökulmaa löytyy myös Martti Ulkuniemen teoksesta "Tykistö taistelussa". Toimi patterin päällikkönä molemmissa sodissa ns. Aallon patteristossa. Tämän patteriston perinneyhdistys toimii edelleen vireästi Etelä-Pohjanmaalla, varsin poikkeuksellista nykyaikana.

Tykinjyskeessä -kirjaa on runsaasti saatavilla Antikvaarissa, samoin tuota "Tykistö taistelussa" -kirjaa!

Laitanpa tilaukseen samantien :salut:

Kirjat tulla pemahtivat postiin tänään, aloitin Ulkuniemen teoksesta luku-urakan samantien. Kun vielä päädyin lopulta tilaamaan Käkelän "Panssaridivisioonan" Panssarikillan myymälästä, niin täytyy todeta että kirjatilanne tässä joulua odotellessa alkaa olla sanoisinko peräti erinomaisessa kunnossa.

Uikuniemen kirjan ekat luvut siis menossa, patteristo saapui juuri YH:n toiselle sijoituspaikalleen, Kiviniemeen. Kirja vaikuttaa juurikin tarjoavan sitä pateri- ja patteristotason näkökulmaa, jota toivoinkin :salut:
 
Viimeksi muokattu:
Itse pidän juuri niistä sissitarinoista. Kehittää mielikuvitusta kun metsässä mennään välillä itään ja välillä länteen ja kierretään kukkuloita eri puolilta. Tarkkana saa olla että itse pysyy kartalla.

Tarina jossa kaveri pelastetaan kantamalla toistuu monessa kirjassa. Samoin siihen liittyvä huippukohta kun venäläiset yrittävät yllättää nuotion ääreen nukahtaneen kaksikon. Venäläiselle käy huonosti: ampuvat tyhjää leiriä ja joutuvat itse tuhotuksi.
 
Bookbeat:ssa on 14 kuunneltavaa Lehväslaihon teosta, mutta putkeen ne voi ruveta tökkimään. Väliin voi kuunnella vaikka Matti Alahuhta / Johtajuus.
Mutta Nokian lyhytaikainen pomo, Risto Siilasmaa / Paranoidi optimismi ei miellyttänyt sitten yhtään.< vedän sanani takaisin. Risto kyllä kertoo kirjassaan hyvin asiansa ja annankin Riston kirjalle arvosanan 4/5, eli kannattaa todellakin kuunnella. Tätä muutosta piti vähän puida ystävän kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Itse pidän juuri niistä sissitarinoista. Kehittää mielikuvitusta kun metsässä mennään välillä itään ja välillä länteen ja kierretään kukkuloita eri puolilta. Tarkkana saa olla että itse pysyy kartalla.

Tarina jossa kaveri pelastetaan kantamalla toistuu monessa kirjassa. Samoin siihen liittyvä huippukohta kun venäläiset yrittävät yllättää nuotion ääreen nukahtaneen kaksikon. Venäläiselle käy huonosti: ampuvat tyhjää leiriä ja joutuvat itse tuhotuksi.
Jokaisessa kirjassa seuraavat hahmot:
Kapteeni Viitanen, Akaan Rantanen, joku jonka lakkiin mahtuu viisi litraa puolukoita, Tampereen suunnasta joku iso mulkkuinen naistenmies, Kolttatiedustelija. Radisti kaukopartioista komennuksella.
 
Jokaisessa kirjassa seuraavat hahmot:
Kapteeni Viitanen, Akaan Rantanen, joku jonka lakkiin mahtuu viisi litraa puolukoita, Tampereen suunnasta joku iso mulkkuinen naistenmies, Kolttatiedustelija. Radisti kaukopartioista komennuksella.

Ja tuon tuosta ylennyksiä ja kunniamerkkejä jaetaan joka miehelle. Ulostamisen, virtsaamisen ja piereskelyn yksityiskohtainen kuvaaminen on myös Lehväslaihon sissitarinoiden vakiokuvastoa.
 
Mielestäni kannattaa lukea myös mm. Tikkasta (kaukopartiomies oikeasti) , Anttala, Aapa jne..

Ei Pentti H. Tikkanen ehtinyt kaukopartioon. Syntyi 1927. Oli rajalla töissä sitten sodan jälkeen. Tutut ympäristöt ja tarinat. "Uula Aapa" oli nimeltään Akseli Väänänen, esikuntamies, jo yli nelikymppinen vapaussotaankin osallistunut komppaukko (Kekkosen ikäluokkaa, s. 1900) jatkosodan aikana. Minulla ei ole sellaista käsitystä, että hän olisi ollut varsinaisesti kulun päällä, mutta hän oli loistava suunnittelija ja juonien keksijä.

"Esa Anttala" (syntynyt Urpo Lempiäisenä Uudellakirkolla, myöhemmin otti nimekseen Urpo Arhosuo) oli kaukopartiomies.
 
Mielestäni kannattaa lukea myös mm. Tikkasta (kaukopartiomies oikeasti) , Anttala, Aapa jne..

^Hitto, sekoitin Jorma Tikkasen Pentti.H. Tikkaseen joka kirjoitti, ja Jorma Tikkanen oli kaukopartiomies.

Sorry.

Tässä dataa:

"Päämajan sissit"

TIKKANEN.JPG
Käsissäni kuluu kirja ”Päämajan sissit”, jonka yli 32 kirjaa kirjoittanut sotakirjailija Pentti H. Tikkanen kirjoitti viime vuonna. Kirjan hintaa en tiedä, koska sen on minulle ystävällisesti lahjoittanut päämajan alaisessa Osasto Marttinassa palvellut vänrikki Mikko Klemetti.

Kariston kustantama teos on tuhti lukupaketti siitä, mitä päämajan alaiset kaukopartio-osastot tekivät viime sotien aikana. Nämä partiothan suorittivat erikoistehtäviä vihollisen selustassa erityisesti jatkosodassa.

Kirja kattaa kuvituksineen 472 sivua tarinaa, jotka Pentti Tikkanen on koonnut autenttisista lähteistä. Teosta varten Tikkanen on haastatellut Utissa 1994 kaikkiaan 64:ää kaukopartiotoimintaan osallistunutta miestä ja viittä näissä tehtävissä kotimaassa palvellutta lottaa. Kysymyksessä on ehkäpä rehellisin kuvaus siitä, mistä kaukopartiotoiminnassa oli kysymys.

Teoksessa on paljon näiden isänmaallisten miesten ja naisten haastatteluja ja lausuntoja, sekä mittava määrä kuvamateriaalia, joka on ilmeisesti pääosin saatu kaukopartiomiesten omista kuva-arkistoista, joissa on toki vieläkin paljon julkaisematonta ja osin dokumentoimatontakin materiaalia.

Esimerkiksi kesällä 1997 haastattelemani kaukopartiomies Jorma Tikkasen henkilökohtaiset arkistot käsittävät parisataa kuvaa ja kaukopartiomies Mikko Klemetinarkistot osin täysin ennen julkaisemattomia partiokertomuksia.

Monumentaalinen teos
Tikkanen on perusteellinen kirjailija. Hän selvittää osastojen synnyn ja organisaation, tehtävät eri vaiheissa. Monumentaalinen teos on myös tulvillaan kuvia ja karttoja siitä, missä ja millä asioilla miehet oikein liikkuivat.
Tikkasen kirjan kanssa kilpailee lähinnä Lasse Saressalon kirjoittama ”Päämajan kaukopartiot jatkosodassa”, mutta monumentaalisuudessaan se jää Tikkasen kanssa ”hopealle”, kuten moni entinen mestarihiihtäjä sanoisi. Heitähän kaukopartioissa oli monia, kuten esimerkiksi Klemetti ja Jorma Tikkanen muistelevat. Eräs heistä oli Sulo ”Sulikka” Ohtonen, joka minulla oli niin ikään kunnia tuntea.

Tikkanen esittelee kaukopartio-osastojen päälliköt tuoden heistä esiin myös inhimillisen puolen, joka romaanitasoisessa kaukopartiokirjallisuudessa peittyy todellisten ja kuviteltujen urotekojen valoon.

Kirjoittaja esittelee kesä- ja talvipartioinnin erot sekä selostaa hyvinkin yksityiskohtaisesti useita pitkiä kaukopartiomatkoja. Viidenkymmenen vuoden takaiset sitaatit eivät tietenkään ole sanatarkkoja, mutta epäilystäkään ei ole siitä, etteivätkö kertojat olisi onnistuneet välittämään oikein ajan tunnelmat.

Moni kaukopartiomies saa kirjassa inhimillisiä piirteitä. Ihmisiähän he olivat ja on tärkeää, että inhimilliset tunteet ja tuntemukset välittyvät myös jälkipolville.

Näitä miehiä elää keskuudessamme enää vain vähän - kuukausi kuukaudelta heidän rivinsä harvenevat, mutta loppuun saakka ne pitävät. Niin kova on yhteenkuuluvaisuuden tunne näiden veteraanien joukossa ja niin kovia olivat ne yhteiset kokemukset, joita he kerran pari vuodessa kokoontuvat yhdessä muistelemaan.

On viimeiset hetket kirjata jälkipolville se, millaisia palveluksia he isänmaalleen tekivät. Tämän he tietävät itsekin ja esimerkiksi Osasto Marttinan perinnearkisto on huolellisessa hoidossa. Sinne miehet tallettavat muistojaan, joista kukaan ei vielä Neuvostoliiton aikana ollut kovin kiinnostunut.

Tikkanen on tehnyt tarkkaa työtä. Monen miehen kohtalon voi elää kirjaa lukiessaan, mutta heidän urakkansa todellista raskautta on vieläkin (ja erityisesti nykyisin) hyvin vaikea käsittää. Toistatuhatta kilometriä jalkapatikassa ja kuukausikaupalla vihollisen selustassa annettuja erityistehtäviä suorittamassa. Ja missä olosuhteissa?

Luulenpa, että moni nykynuori paleltuisi moisissa pakkasissa ja monta marssia jäisi tekemättä.

Korvaavaa tiedustelua
Kaukopartiotoiminnalla korvattiin se, mihin muu tiedustelu ei kyennyt. Suomen ilmavoimat olivat huonosti varustetut, ja meillä oli ”maailman parhaat lentäjät, mutta huonoimmat lentokoneet”, muistelee Mikko Klemetti. Taustatietoja tarvittiin kuitenkin välttämättä. Oli tarpeen tietää, mitä vihollinen linjojen takana puuhaili.
Tavataan sanoa, että ”sota on julmaa ja ratsuväki raakaa”. Kaukopartiomiesten kertomuksia kuunnellessa vakuuttuu kuitenkin nopeasti siitä, että suomalainen kaukopartiotoiminta ei ollut mitään sukua vihollisen selustaamme lähettämien tuhoamispartioiden siviiliväestöön kohdistamien väkivallantekojen kanssa. Päinvastoin.

Siviileihin ei saanut kajota
Jorma Tikkanen muistelee, että osastoa johtanut majuri Marttina korosti jatkuvasti siviiliväestön kohtelun merkitystä. Heihin ei saanut kajota ja useat partiot jättivät heille itselleenkin välttämättömiä muona-annoksia karjalaisväestön pelastamiseksi nälänhädästä ja puutteesta. Tämä on helppo uskoa, sillä partiot saivat myös korvaamattomia tietoja siviiliväestöltä.
Partiotoimintaan liittyy myös muistoja, joista miehet eivät vieläkään mielellään puhu. Kysymys ei ole siitä, että he olisivat rikkoneet sodan lakeja vaan siitä, että pitkäaikaisen aseveljen kaatuminen ei poistu muistista puolessa vuosisadassakaan. Kysymättä tulee mieleen, että, voiko kahden miehen välillä olla lämpimämpää elinikäistä suhdetta kuin aseveljeys. Luultavasti ei.

Tikkasen kirja on oivallinen lukupaketti sille, jolla ei ole tilaisuutta haastatella viimeisiä jäljellä olevia kaukopartiosankareita. Monilla toki ehkä olisi, mutta kaikille ei vieläkään puhuta. Sellainen on koko elämän kestänyt etiikka.

Kirjoittaja on onnistunut jättämään jälkipolville erottamattoman ja tärkeän osan kansamme historiaa. Siksi tämä kirja kuluu isänmaanystävän hyllyyn. Suosittelen lämpimästi.

TIMO KERVINEN
5.9.1997
http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1997/5.syyskuu/TIKKANEN.HTM
 
Vihavainen-Manninen-Rentola: Varjo Suomen yllä - Stalinin salaiset kansiot (2017)

Tässä on mielenkiintoinen lukijalta jonkin verran Suomen historian tuntemusta vaativa kirja. Siinä kerrotaan uutta tietoa Suomen kohtaloita toteutuessaan uhkaavia tietoaja. Onneksi ne eivät tulleet tosiksi. Tuodaan esille myös neuvostoviranomaisten keskinäisiä erimielisyyksiä ja valtakamppailuja.

Uutta tietoa kerrotaan N-liiton politiikasta ennen sotaa 1930-luvun lopussa ja myöhemmin välirauhan aikana. Hangon tukikohtaa aiottiin laajentaa syvemmälle Suomeen. Kirjan tekijöinä on kolme suomalaista professoria, jotka ovat tällä alalla päteviä. Tiimissä venäläisenä asiantuntijana oli Sergei Zuravljov Venäjän tiedeakatemiasta.

Kirjan lukeminen on haaste lukijalleen. Kerrontatapa on tieteellinen. Suosittelen alan harrastajille.
 
Ville Kivimäki - Anssi Männistö: Sodan arki (2017) 200 sivua
Ville Kivimäki - Anssi Männistö: Sodan särkemä arki (2016) 240 sivua

Ne ovat mainiosti kuvitettuja teoksia. Ne kertovat sodasta juoksuhaudoista ja kotirintamalta katsoen. Millaisia jälkiä väkivalta ja menetykset jättivät paikalla olleisiin. Palkittu Ville Kivimäki kertoo sodan arjesta. Anssi Männistön valitsema kuvitus kertoo sodassa eläneistä ihmisistä tuohon aikaan.

Hyvässä kirjavinkit.fi -sivustossa nimimerkki "Mikko" sanoo asiasta näin:

Vaikka olisit lukenut jo paljon talvi- ja jatkosodasta, Sodan särkemä arki on silti antoisaa luettavaa. Tämä on myös sotakirja, jota on helppo suositella kaikille, muillekin kuin sodasta erityisesti kiinnostuneille, sen verran mielenkiintoisella tavalla tämä sotakokemusta valottaa.
 
Näin kirjoittaa Richard J. Evans 'The Coming of the Third Reich' -teoksen leipätekstin viimeisellä sivulla:

Most revolutions have ended, even if only temporarily, in the dictatorship of one man; but none apart from the Nazi revolution has actually been launched with this explicitly in mind.
Even the Bolshevik Revolution was meant to put in place a collective dictatorship of the proletariat, led by its political vanguard, until Stalin came along.

Miksi kansallissosialismin ja kolmannen valtakunnan historioitsijoilla on aina huomattavasti vaillinaisempi käsitys Venäjän vallankumouksesta, bolshevismista ja neuvostovaltiosta kuin jälkimmäisten historioitsijoilla?
Uljanoville tätä proletariaatin diktatuurin etujoukkoa edusti ensisijaisesti hän itse; Leninin doktriini oli yhtenäinen linja puolueessa aina ja joka tilanteessa eli se mitä vozhd tahtoi: vastustaa oli yhtä kuin tulla tuhotuksi.

Lokakuun 'vallankumouksen' ja kansallissosialistisen 'vallankumouksen' vertaaminen on paikallaan, koska kumpikaan ei ollut vallankumous, vaan edellinen aseellinen vallankaappaus ja jälkimmäinen osittain laillinen valtaantulo (äänestys valtakunnanpäiville) ryyditettynä lehmänkaupoilla (Hitlerin nimittäiminen valtakunnankansleriksi, ratkaisevin askel) ja iskujoukkojen kaduilla harjoittamalla väkivallalla ja painostuksella.

Kirjoittaja heti provosoivasti kysyy, että onko väärin aloittaa (kolmannen valtakunnan synnyn historia) Bismarckista? Miehestä, joka yhdisti (lähes kaikki) Euroopan saksalaiset alueet toiseksi valtakunnaksi.
Ilman muuta, jos tarkastellaan vain käsitystä vahvasta, yhdistyneestä Saksasta ja taistelusta kansainvälistä sosialismia vastaan valtakunnassa sisäisesti, mutta muuten yhdyspinta kansallissosialismiin jää heikoksi.
Toisin kuin Vilhelm II ja Hitler, rautakansleri ymmärsi hyvin, että Euroopassa pitää ollan vallan tasapaino; että brittiläinen imperiumi tai Venäjän keisarikunta ei tulisi koskaan hyväksymään Saksan yliherruutta mantereella.

Siksi Itävalta-Unkari oli olemassa, vaikka tämä tarkoitti huomattavan saksankielisen väestön jäämistä valtakunnan ulkopuolelle. Valtakuntaa oli varjeltava kahden rintaman sodalta: se olisi ollut Saksan loppu, siksi liennytys toisaalla kun pyllistys muualla.
Kun eräs omatoiminen Afrikan kävijä hankki Saksalle siirtomaita, niin Bismarck otti ne vastaan ei innokkaasti, vaan tapahtuneet tosiasiat tunnustaen. Englantilaisten kanssa päästiin sopimukseen eräiden briteille tärkeiden siirtomaa-alueiden luovuttamisesta.

Toisen valtakunnan synnyttämistä seuranneina vuosikymmeninä 19. vuosisadan lopulla ja seuraavan alkupuolella nousi esiin Saksan herruudesta Euroopassa ja koko maailmassa unelmoivia ryhmiä ja liikkeitä, jotka tulivat tunnetuksi ''kansallisena' (völkisch, sana jonka kääntäminen muille kielille on ongelmallista) liikkeenä.
Evans uhraa näille runsaasti tilaa kirjassaan, tietystikin yrityksenä luoda jatkumo teoksen pääaiheen syntymiseen.
Samoihin aikoihin Darwinin teoriat olivat kuumaa kamaa. Rodunjalostusoppi sai runsaasti jalansijaa sivistyneessä väestönosassa, erityisesti lääkäreissä. Perinteinen juutalaisvastaisuus sai jyrkempiä sävyjä.

Merkittävintä kansallisista liikkeistä edusti Yleissaksalainen liitto, joka perusteettin vastalauseena yllämainittuun, brittien kanssa tehtyyn siirtomaa-alueen luovutukseen. Se kannatti kaikkien saksalaisten saattamista saman valtakunnan alaisuuteen, laajenevaa siirtomaapolitiikkaa ja imperialismia yleensä, sekä vastusti saksalaisten sekoittumista (s. o. lisääntymistä) alempien rotujen, mukaan lukien juutalaisten kanssa.
Vuosisadan vaihteen aikoihin yleissaksalaisten keskuudessa tuli suosituksi 'heil' -tervehdys. Ikiaikainen tulipyörä, hakaristikin oli kovassa käytössä, erään suursaksalaisen linnanomistajan vetäessä hakaristilipun tankoon - kauan ennen maailmansotaa tai Hitler-puoluetta.

Näiden liikkeiden ja seurojen ajatukset kuitenkin pysyivät niukin naukin teorian tasolla ja toinen valtakunta kasassa arvaamattoman Vilhelm toisenkin hallitessa. Tarvittiin jotain tai jokin, joka saisit teoriat pulpahtamaan pintaan ja muuttumaan käytännöksi. Se tuli vuonna 1914 Suuren sodan merkeissä ja sotavuosien raaistamisen jälkeen kansi ei enää pysynyt kiinni.
Saksan tappio epäonnistuneen keväthyökkäyksen jälkeen länsirintamalla sodan viimeisenä vuonna ja aselepoa seurannut Versaillesin rauhansopimus järkyttivät syvästi saksalaista siviiliväestöä ja itärintamalla paljolti voitokkaina taistelleita sotilaita.

Sotatoimia johtanut Hindenburg ja tämän alainen Ludendorf olivat tosiasioiden edessä vuoden 1918 länsirintaman pettäessä ja tiesivät tulleensa sotilaallisesti lyödyksi. Rauhansopimuksen häpeää Saksan tappioksi he eivät keisarilleen halunneet aiheuttaa, joten he 'kannattivat' (vannoutuneina monarkisteina) tasavaltalaisen hallituksen perustamista.
Tämän hallituksen tehtäväksi tietysti pistettiin häpeällisen rauhansopimuksen allekirjoittaminen ja niin syntyi myytti 'selkäänpuukotuksesta', 'marraskuun rikollisista', siitä, että siviilihallinto - erityisesti juutalaiset - petti 'voitokkaan' Saksan armeijan.

Keisarikunta meni yli laidan, hallitsijan lähtiessä maanpakoon ja ennen mahtavan valtakunnan raunioille perustettiin ensimmäinen saksalainen tasavalta. Hyvin ei taival alkanut: kommunistit yrittivät vallankaappausta; sosiaalidemokraattien johtama hallitus palkkasi vapaajoukot kukistamaan kapinoinnit.
Monet, ehkäpä valtaosa rintamasotilaista olivat saaneet sotimisesta tarpeekseen ja palasivat takaisin rakentamaan kotimaataan, mutta osalle ei vasara tai kynä kelvannut enää kiväärin tilalle. Eri vapaajoukot tarjosivat tilaisuuden sotimisen jatkamiseen, joskin nyt sisäistä vihollista vastaan.

Kun kommunistien kapinat oli kukistettu, osa vapaajoukoista ja armeijasta näki, että oli aika oikaista häpeällinen rauhansopimus: Kappin vallankaappaus, joka epäonnistui alkuunsa kansalaisten tuen puutteessa ja näiden vieläpä sankoin joukon yhtyessä sosiaalidemokraattisen hallituksen vaatimaan yleislakkoon kaappauksen johdosta sen pysäyttämiseksi.
Vastaiskuna Kappin kaappausyritykseen, Ruhrissa sosialistit ryhtyivät vuorostaan kapinaan. Tästä seurasi käytännössä alueellinen kansalaissota, vapaajoukkojen jälleen saapuessa kukistamaan kapinaa.

Keisarikunnan aikana syntyneiden puolueiden rinnalle tuli sekä kokonaan uusia että vanhojen pienpuolueiden yhteenliittymiä. Jotkin olivat kansallisen liikkeen pääperiaatteet omaksuneita. Tällaisia olivat esimerkiksi Saksalaiskansallinen kansanpuolue, joka alkuunsa oli monenlaisten kansallisten suuntien tilkkutäkki, vastustaen tasavaltaa, rauhansopimuksia, juutalaisia ja vaikka mitä.

Saksalaiskansallista puoluetta johti alkuun Oskar Hergt, joka kuitenkin menetti kannatuksensa tultuaan kannattamaan Saksan sotakorvausten maksamisen järkeistämiseen pyrkinyttä Dawesin suunnitelmaa. Valtaosa kansallismielisistä voimista piti tietenkin sotakorvauksia huutavana vääryytenä, koska niiden maksamisen sinetöinyt rauhakin oli 'rikollinen'.
Hergt menetti valtansa lehtipampulle, tulevalle UFA -elokuvayhtiön omistajalle Alfred Hugenbergille, josta tuli puolueen tunnettu keulahahmo aina kolmannen valtakunnan syntymiseen asti. Puolue oli merkittävin kansallismielinen puolue aina 20-luvun loppuun asti.

Vaalimenestykseltään aluksi varsin vaatimaton oli Saksan työväenpuolue, joka sai pian nimensä liitteeksi 'kansallissosialismin', erään itävaltaisen korpraalin ottaessa puolueen käpäläänsä. Tulokas sai jäsennumeroksi 555. Ei sillä, että puolueessa olisi yli 500 jäsentä ollut, vaan tämä kuten muutkin kaltaisensa takiaispuolueet aloittivat jäsennumeronsa viidestäsadasta.
Tästä puolueesta ei juuri kuultu tai tiedetty ennen marraskuuta 1923, jolloin se lähti Italian Mussolinin esimerkkiä seuraten 'marssimaan Berliiniin' - müncheniläisestä oluttuvasta. Marssi jäi marssimatta, korpraalin käsi meni paikaltaan, sankariraatoja syntyi ja kaappausyritys kuihtui säälittävästi kasaan.

Häkki heilahti, vaikkakin kevyen puoleisesti, tuomiota kun oli jakelemassa kansallismielisyydelle myötämieliset tuomarit. Linnassa puolueen Johtaja saneli omaelämäkerrallisen teoksensa, jonka myyntiluvut eivät aluksi päätä huimanneet, vaikka vuosikymmentä myöhemmin se löytyi lähes jokaisesta saksalaisesta taloudesta.

Epäonnistuneesta kaappausyrityksestä viisastuneena puoluejohto päätti pitäytyä pintapuolisesti laillisessa toiminnassa ja saada ukkoa valtakunnanpäiville. Vaikkakin kaappausyrityksen oikeudenkäynti oli tuonnut paljon lähes ilmaista mainosta kansallissosialistiselle työväenpuolueelle, niin menestystä saatiin siltikin odotella 1920-luvun loppuun, jolloin suurlama tuli hätiin.

Kun vapaajoukoille ei löytynyt isompia kapinoita kukistettavaksi, niin näistä monet ryhtyivät eri puolueiden 'järjestystenvalvojiksi'. Yksi, nimittäin Stahlhelm (teräskypärä), rintamasotilaiden liitto, pysytteli pitkään pois puolueuskollisuuden tunnustamisesta, mutta tasavallan loppuvaiheessa asettui saksalaiskansallisen puolueen taakse. Teräskypärät ajattelivat itseään rauhansopimuksen johdosta pieneen miesvahvuuteen kahlitun armeijan reservinä.

Hitleriläinen puolue perusti nyrkikseen ruskeaan pukeutuneen 'myrskyosaston' tai iskujoukot ja kun nämä eivät tuntuneet Johtajasta tarpeeksi uskollisilta, perustettiin mustat suojajoukot, jotka vannoivat uskollisuutta itse pomomiehelle. Sosiaalidemokraatit, keskustapuolue ja demokraatit perustivat 'musta-puna-kulta valtakunnanlippunsa' tasavallan suojaksi.

Kommunistisen puolueen puolisotilaalliseksi joukoksi tuli punainen taistelurintama.

Nämä joukot eivät tietenkään pysyneet toisistaan erossa, vaan pitivät tasavallan kadut levottomina - ja verisinä, aina kolmannen valtakunnan syntyyn asti. Tässä kunnostautuivat erityisesti kansallissosialistien iskujoukot ja kommunistien punarintamalaiset.

Richard J. Evans lainaa kirjassaan erään kansallismielisen sekä isänmaallisen, sotaan vapaaehtoisesti lähteneen saksalaisen päiväkirjaa toistuvasti. Tämä ei pidä tasavallasta ja on keisarikunnan lopusta erittäin pahoillaan ja olisi valmis taantumukseen. Hän ei kuitenkaan pysty asettumaan kansallismielisten puolueiden ja joukkojen taakse.
Miksi? Siksi, että nämä kansallismieliset ovat kaikki kauttaaltaan jyrkän juutalaisvastaisia ja kirjoittaja on juutalainen. Samassa tilanteessa olivat kaikki saksanjuutalaiset, jotka jakoivat kirjoittavan saksalaismielisen kannan. Heille ei ollut paikkaa Saksan suuruuden palauttamisessa.

Maailmansodan aikana Saksan sodanjohto oli teettänyt tutkimuksen asevoimissa, jolla haluttiin osoittaa juutalaisten olevan aliedustettuna armeijassa. Tulokset olivat kuitenkin päinvastaiset ja prosentin koko Saksan väkiluvusta tehneet saksanjuutalaiset suuresti yliedustettuina miehistössä.
Sitten yritettiin todistaa, että nämä juutalaiset olisivat yliedustettuina selustatehtävissä, mutta jälleen tulos oli muuta kuin oli etsitty: saksanjuutalaiset olivatkin yliedustettuina taistelevissa rintamajoukoissa. Saksanjuutalaiset olivatkin siis ehkä jopa perussaksalaista uskollisempia keisarikunnalle.

Monet saksalaiset odottelivat messiasta, Saksan suuruuden palauttajaa jo tasavallan alkupäivinä. Sellainen tuli ilmaantumaan.

Ensimmäinen saksalainen tasavalta oli lähes mahdottomien ongelmien edessä. Versaillesin rauhansopimukset teesit olivat julmat, sotakorvaukset valtavat. Valuutta ei pysynyt vakaana, vaan sen arvo laski, lopulta ajautuen hyperinflaatioon vuonna 1923.

Paperimarkan arvo ei ollut itse paperin väärti ja kahvilassa käydessä oli parasta maksaa etukäteen, koska hinta saattoi sumppia juodessa moninkertaistua. Rahan menettäessä arvonsa, sotakorvausten maksamisesta tuli mahdotonta ja kun maksut sakkasivat, Ranska ja Belgia - korvausten saajia - miehittivät Saksan Ruhrin. Pienten karvaisten miesten ilmestyminen aiheutti niin Ruhrin kuin koko Saksan kansalaisten taholta passiivista vastarintaa.
Rahakriisi saatiin lopulta hallintaan, kun paperimarkan tilalle otettiin kultakantaan sidottu rentenmark ja sotakorvauksia päästiin taas maksamaan.

Ympärysvallat miehittivät myös osan Reininmaata Suuren sodan päätteeksi pitääkseen Saksan ruodussa ja varmistaakseen, että korvaukset juoksevat. Ranska toi miehitysalueelleen siirtomaajoukkoja: saksalaiset olivat kauhistuneita mustan afrikan edustajista ja arabeista kotikonnuillaan.
Kun Reininmaalta ja Saksasta yleensä tavattiin sittemmin toiseuden edustajia, näitä kutsuttiin 'reininmaalaisiksi äpäriksi', jotka olivat muka syntyneet siirtomaalaisranskalaisten raiskausten seurauksena - vaikkakin todellisuudessa valtaosa mustista saksalaisista olivat saksalaisten siirtomaaisäntien tuotoksia afrikatarten kanssa.

Sodan jälkeen työttömyys oli kova ja elintaso huono. Rahan arvon huikea lasku pahensi tilannetta entisestään ja vaikka raha saatiin viimein vakiinnutettua, korkeat työttömyysluvut jäivät. Inflaatio oli vienyt monien niin isot kuin pienetkin säästöt, asunnot ja omistukset yleensä. Ihan kuin tässä ei olisi ollut tarpeeksi, 20-luvun lopulla iski Wall Streetilta alkunsa saanut suurlama, joka katkaisi ulkomaiset investoinnit ja uudet lainat, lainanmyöntäjien ruvetessa vanhoja peräämään saksalaisilta yrityksiltä.

Tällöin ennestään kova työttömyys nousi hälyttäviin lukemiin ja miljooniille saksalaisille näytti nousevan tie pystyyn. Tasavaltalainen sosiaaliturvajärjestelmä oli suunniteltu vajaalle miljoonalle työttömälle lyhyeksi määräajaksi, jonka jälkeen kaikki tuet loppuivat. Kun työttömiä oli moninkertainen määrä, tukijärjestelmä sakkasi ja lakkasi käytännössä olemasta.
Tämä jätti miljoonat saksalaiset täysin tyhjän päälle. Tuli tunne monille, että jotain tarttis tehdä. Tartuttiin vaikka oljenkorsiin. Sellaisia korsia olivat kaikista jyrkimmät puolueet, erityisesti kommunistipuolue ja kansallissosialistinen työväenpuolue.

Kansallissosialismin kotialueella katolilaisessa Baijerin Münchenissa Hitler-puolue ei sittenkään saanut suurta kannatusta, se kun nähtiin vihamieliseksi perinteissään piehtaroivaa katolilaista kirkkoa ja elämänkulkua vastaan. Luokkatietoinen 'työväenluokkakaan' ei sankoin joukoin innostunut, vaan se ajautui maltillisesta sosiaalidemokratiasta kommunismia kohden.
Sen sijaan suurissa talousvaikeuksissa olevat luterilaiset, pohjoissaksalaiset talonpojat innostuivat puolueesta ja puoluejohdon yllätykseksi ilman suurempaa propagandaa ja vaalityötä. Myös kaikenlaisesta sosialismista ja liitoista irrallaan pysyneet palkansaajat alkoivat ajautua Liikkeen kannattajiksi.

Mitä tämä kansallisosialistinen liike sitten tarjosi? Vaalityössä eri väelle eri asioita, jonka taktiikan oli puolueen mestariagitaattori tohtori Goebbels hyväksi havainnut. Puolueohjelma oli kuitenkin tyhjä paperi. Vain 'kansojen tuberkuloosin' - juutalaisten - ja sen vaikutuksen poistaminen saksalaisesta ilmapiiristä näytti olevan tärkeää ja kuuliaisuus Johtajaa kohtaan.
Oli niitä äänestäjiä, jotka pitivät ohjelman puutetta suorastaan vahvuutena, koska olivat pettyneet siihen, että puolueet eivät äänet saatuaan pitäneet lupauksiaan.

Koko 20-luvun huonosti menestynyt Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue sai siis lamasta nosteen ja syyskuussa 1930 se sai 107 edustajapaikkaa 577:stä valtakunnanpäiville, reilun 18% kaikista äänistä. 82% äänioikeutetuista äänesti, tasavallan aikana korkein äänestysprosentti. Myös kommunistit olivat selvässä nosteessa saaden 77 edustajaa sisään. Suurlaman laskeuma näytti siis satavan ääriainesten säkkeihin. Tasavallan lähtölaskenta oli alkanut.

Seuraavissa vaaleissa heinäkuussa 1932 Hitler-puolue teki jytkyn ja sai 230 edustajapaikkaa, yli 37% äänistä, nousten valtakunnanpäivien suurimmaksi puolueeksi. Sosiaalidemokraatit menettivät nyt kuten edellisissä vaaleissa kymmenen paikkaa. Kommunistit saivat 12 paikkaa lisää.

Adolf Hitlerin johtama puolue oli tehnyt hartiavoimin - kirjaimellisesti, kun SA-miesten toimet kadulla lasketaan - vaalityötä, Hitlerin 'lentäessä Saksan yllä' puhumaan lukemattomissa tilaisuuksissa ja Goebbelsin käyttäessä kaikki ässät hihastaan. Tulos oli kova, mutta valtaenemmistöä ei sittenkään saavutettu.
Puoluejohto oli melko tyytyväinen tulokseen, mutta valta ei sittenkään langennut käsiin. Oliko aallonharja saavutettu? Pääasiassa puolueen jäseniltä kerätty vaalikassa oli tyhjä ja tohtori Goebbelsiltakin ideat loppu.

Uusia valtakunnanpäivien vaaleja ei tarvinnut odotella pitkään. Ne pidettiin marraskuussa 1932. Kansallissosialistinen puolue pysyi edelleen suurimpana, mutta menetti hälyttävästi 34 edustajapaikkaa. Kommunistit lisäsivät taas edustajiaan 11 paikalla. Tasavallan loppu oli lähellä ja näistä tuli viimeiset vapaat vaalit.

Tasavallan ensimmäinen presidentti, kuusi vuotta istunut sosiaalidemokraattinen Friedrich Ebert oli käyttänyt presidentille tasavallan perustuslain artikkelissa 48 myönnettyjä hätätilaoikeuksia taajaan, 134 kertaa kaikkiaan. Nämä antoivat laajat oikeudet presidentille valtakunnanpäivien ohitse. Ebertin asettama ennakkotapaus tuli olemaan kohtalokas.
Ensimmäistä presidenttiä seurasi kaksi vain viikkoja istunutta penkinlämmittäjää Toukokuussa 1925 presidentin viran sai käsiinsä Suuren sodan ensimmäinen sotilas, sotamarsalkka Paul von Hindenburg ja hän istui virassaan kolmannen valtakunnan päiville asti ja kuoli presidenttinä.

Marraskuun vaalien jälkeen Hitler suostui menemään hallitukseen vain valtakunnankanslerina. Vaiherikkaiden lehmänkauppojen jälkeen presidentti Hindenburg nimitti tämän valtakunnankanslerin virkaan 30. tammikuuta 1933. Kolmas valtakunta oli syntynyt.
Kansallissosialistit saivat kolme ministerivirkaa: Hitler valtakunnankanslerina, Wilhelm Frick sisäministerinä ja tärkeimpänä kaikista Hermann Göring Preussin sisäministerinä, joka saattoi Preussin poliisivoimat Göringin käsiin. Vaalit eivät kuitenkaan olleet tuoneet hitleriläisille enemmistöä ja valtakunnankanslerina Hitler vakuutti presidentin valtakunnanpäivien hajottamisesta ja uusien vaalien järjestämisestä.
Uudet vaalit oli määrä käydä maaliskuussa 1933.

Vaalitilannetta tuli muuttamaan eräs sattumus. Hollantilainen kommunisti Lubbe nimittäin tuikkasi valtiopäivätalon tuleen ja kansallissosialistit julistivat tapauksen olevankin kommunistien vallankaappausyritys. Hitler kuiskaili Hindenburgille, että tämän pitäisi säätää uusi kansalaisten perusoikeuksia runsaasti kaventava hätätilalaki ja tästä seurasi 'laki kansan ja valtion suojaamiseksi'.
Tämän lain nojalla kommunistien toimintaa rajoitettiin ja tuhansia kommunisteja pidätettiin. Iskujoukot aloittivat valtavan muilutuksen kaduilla kommunisteja ja sosiaalidemokraatteja vastaan. Göringin johtamat poliisivoimat sulkivat silmänsä.

Viimeiset vaalit käytiin maaliskuun kuudentena. Hitler-puolueelle 288 paikkaa, 17 miljoonaa ääntä, lähes 44% prosenttia annetuista äänistä. Ei vieläkään valtaenemmistöä, joten kahdeksan prosentin kannatuksella varustetuksi kääpiöksi laskenut, Hugenbergin johtama Saksalaiskansallinen kansanpuolue hallituskumppaniksi.
Hugenberg uskoi määrävänsä tahdin, mutta tuli - kuten monet ennen häntä - erehtymään kuka vie ja kuka vikisee, kun tanssiparina on Hitler.

Kaikki langat olivat kansallissosialistisella puolueella ja Hitlerillä käsissään. Tahti tasavallan purkutalkoissa tuli olemaan kova. Kommunisteja ja sosiaalidemokraatteja ruvettiin muiluttamaan huolella ja vankilat olivat pian täynnä. Tarvittiin jotain muuta ja sellainen muu perustettiin ensimmäisenä Baijerissa sijaitsevaan Dachauhun, jonka tarjoamasta 'turvasäilöstä' tulivat tuhannet 'nauttimaan'.

Saksan sosiaalinen elämä oli vahvasti politisoitunut jo Bismarckin aikana. Eri puolueilla oli omat laitoksensa. Esimerkiksi sosiaalidemokraateilla olivat omat nuoriso- ja urheiluseuransa, käsityökerhonsa, kahvilansa, ravintolansa, neuvontapalvelunsa, kirjakerhonsa ja tietysti liittonsa ja vaikka mitä vastaavaa.
Kansallissosialistit olivat luoneet vastaavat järjestöt omalle puoluelleen. Kun valta valahti käsiin, kaikkien muiden suuntausten ja puolueiden laitokset sulautettiin kansallissosialistien laitoksiin nopeudella, joka hakee vertaistaan.

Vappu nimitettiin saksalaisen työn päiväksi - vastaavaa päivää olivat sosiaalidemokraatit ja kommunistitkin pitkään tahtoneet - ja kolmannen valtakunnan ensimmäistä työn päivää seuranneena päivänä SA ja SS miehittivät sosiaalidemokraattien ammattiyhdistykset ja niistä tehtiin pikaisesti loppu, tilalle tullen tietysti kansallissosialistinen omat tehdasorganisaatiot ja kauppa- sekä teollisuusorganisaatiot, jotka asettuivat Saksan työrintaman alle.

Kaikki laitoksia ruvettiin pikaisesti 'kansallissosialisoimaan'. Kommunistiset, sosiaalidemokraattiset ja juutalaiset - kantaan katsomatta - saivat lähteä valtion laitoksista. Yliopistoista poistettiin 'epäsaksalainen' aines, jossa toimessa kansallissosialistilla ylioppilailla oli osansa.
Nämä kansalliset ylioppilaat myös tyhjensivät erään seksuaalitutkimuslaitoksen laajan kirjaston ja 'tutkimusaiheeseen' liittyvän kuva-arkiston ja tuikkasivat ne tuleen. Seuraavaksi tyhjennettiin muitakin kirjastoja 'epäsaksalaisista' teoksista kokkoihin. Kirjakokot ovat historioitsija Evansin mukaan asia, joka tulee väistämättä natseista mieleen.

Jyrkän juutalasvastaiset puheet ja toimet - viraltapanot 'epäsaksalaisina' ja kauppojen boikotointi, joka ensi alkuun kesti tosin vain muutaman päivän aiheuttaessaan liikaa kielteistä julkisuutta ulkomailla - saivat yli 30000 juutalaista lähtemään maasta pelkästään vuoden 1933 aikana.
Hyökkäys 'rappiotaidetta' kohtaan sai Saksan taiteen kärkijoukon myös nostamaan kytkintä. Jäljelle jäi - historioitsija Evansin mielestä - vain keskinkertaisuuksia.

Jos William Shirerin jo klassikkoaseman saavuttanut '...nousu ja tuho' ei saksalaisvastaisuudessaan pysynyt ihan kartalla ja Fischerin sekä Burleighin 'uudet kolmannen valtakunnan historiat' menivät hieman metsään, niin tämä Richard J. Evansin kolmannen valtakunnan historian ensimmäinen, sen syntyä kuvaava osa on jo mittavasti parempi teos.
Johdannossa historioitsija ilmoittaa pysyvänsä objektiivisuudessa, vaikka jo seuraavan lauseen sanamuodot välittävät tuomitsevan kannan.

Evans tarjoilee runsaasti tosiasioita Saksan kolmanteen valtakuntaan johtaneesta historiasta ja silloin kirjoittaja on vahvimmillaan. Kun mennään tulkintojen puolelle, sisältö heikkenee. Kirjoittaja melko vakuuttavasti näyttää monien kansallissosialistien keskeisten ajatusten alkuperän löytyvän Saksan omasta historiasta, vaikka joitain temppuja kopioitiinkin Italian fascisteilta.
Teoksen laatija on päättänyt kääntää kaikki saksankieliset sanat, haluten poistaa niiltä 'mystiikan', jota tämän mielestä monet kansallissosialismin historioitsijat ovat vaalineet. Pari poikkeusta on, yksi niistä tietenkin 'Reich', koska 'empire' ei olisi muka sopiva vastine.

Valtaosa käännöksistä on hyviä, mutta esim. 'völkischin' kanssa kirjoittaja on tehnyt oudon valinnan. Völkischer Beobachter -sanomalehden Evans on kääntänyt 'Racial Observeriksi'. Ärsyttävä piirre on myös se, että kirjoittaja käyttää ilman mitään johdonmukaisuutta 'far', 'extreme', 'ultra' -etuliitteitä 'oikeistolle' ja taisipa noiden lisäksi olla vielä jotain muitakin.

Joka tapauksessa Evansin kolmatta valtakuntaa käsittelevän trilogian ensimmäinen osa on erittäin mielenkiintoinen ja erityisesti Weimarin tasavallan aikakausi tulee melko hyvin kuvatuksi. Ennen muuta teos voittaa edellä mainitut Shirerin, Fischerin ja Burleighin teokset mennen tullen. Kuitenkaan ei ihan saavuteta John Tolandin Hitler -elämäkerran objektiivisuutta.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top