Panssari Salama
Respected Leader
Laitetaan vaikka tänne. Eilen oli jenkkien Veteraanien päivä. Olen Jaska Jokuseni lukenut, mutta en ollut koskaan huomannut tätä Veteraanienpäivä -teemaa. Lukekaa säie läpi, tässä eka viserrys
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kirja tuli luettua läpi, oli oikein mielenkiintoinen lukukokemus. Mutta ei ollut mitä odotin, ymmärsin otsikosta että Lauri Jäntti kertoisi kokemuksistaan patterinkomentajana, mikä olisi ollut todella mielenkiintoinen näkökulma. Sen sijaan hän kirjoitti Panssaridivisioonan historiikin kesältä 1944. Eli ei ihan sitä mitä tosiaan odotin.Kiitos, tulihan tuo keskustelu jopa luettua silloin. Sama pää kesät talvet. Mutta tämän muistuttamana tilasin nyt liipasimella olleen "Kannaksen suurtaisteluissa kesällä 1944 : kesäsodan taustaa, tapahtumia ja lähikuvia Panssaridivisioonan patterinpäällikön näkökulmasta" kirjan antikvaarista. Kiinnostaa ihan yleisellä tasolla tämä näkökulma.
Kirja tuli luettua läpi, oli oikein mielenkiintoinen lukukokemus. Mutta ei ollut mitä odotin, ymmärsin otsikosta että Lauri Jäntti kertoisi kokemuksistaan patterinkomentajana, mikä olisi ollut todella mielenkiintoinen näkökulma. Sen sijaan hän kirjoitti Panssaridivisioonan historiikin kesältä 1944. Eli ei ihan sitä mitä tosiaan odotin.
Mielenkiintoinen yhtä lailla, etenkin huomioiden että kirjoitettu 1955. Esipuheessaan Jäntti aika vahvasti antoi ymmärtää, että monet eivät katsoneet suopeasti hänen kirjoitusurakkaansa, etenkin Viipurin menetys oli arka paikka, sai lopulta oikeuden kirjat yms käyttöönsä. Hän myös luetutti kirjansa osuudet osastojen komentajilla läpi, mihin useimmat olivat suostuneet, ainoastaan 11.D Heiskanen oli kieltäytynyt tiuskahtaen.
Lopputulema on eräällä tavalla aikaansa edellä oleva kokonaisuus. Vaikka "vain" patterinkomentaja olikin, osa kommenteista tulee epäilemättä kirjaa kommentoineilta komentajilta kuten Lagukselta, esimerkiksi Talin vastahyökkäysten komentojärjestelyitä hän moittii: Laguksen divisioonakomentopaikka ei ollut hänen mukaansa infraltaan kykenevä ottamaan näin isoa kokonaisuutta haltuun, vaan IVAK:n koementopaikan olisi hänen mukaansa pitänyt tulla eteen ottamaan tilanne haltuun.
Paljon mielenkiintoisia anekdootteja. Viipurin katastrofaalinen ammushuoltotilanne käydään läpi, tämän osalta hän kertoo, että perääntyessään Viipurin läpi ajanut PD:n Raskas Patteristo 14 kärsi huutavasta ammuspulasta itsekin, ja oli valmis tukemaan Viipuria vasta 20.6. klo 22 (muoks: vai olikojan klo 20, pitää tarkistaa), jolloin ampui ensimmäiset kohdistusammuntansa. Eli tuntikaupalla sen jälkeen kun peli oli menetetty. Tykistön edustajana hän laskee etenkin tykistötuen puutteen erityisen painavana tekijänä Viipurin nopeassa menettämisessä, mutta toteaa samalla että homma oli toivoton joka tapauksessa keskellä sitä vallinnutta kaaosta.
Kirjassa on harmittavan vähän hänen omia kokemuksiaan, yksi sellainen on kun hän saa käskyn viedä yhden tykeistään suora-ammuntasemaan Kivisillansalmen luo, panssareita vastaan. Monta tuntia hänen mukaansa tulppana paikallaan on vain hänen tykkinsä jota päätti mennä itse johtamaan eteen, yksi 45mm pstk, sekä pikakivääriryhmä. Onneksi viholliset pysähtyivät vetämään henkeä Viipurissa, toteaa lakonisesti.
Mielenkiintoista verrata Käkelän historiikkiin, jahka se saapuu!
Vahva lukusuositus, jos nämä vanhemmat kirjat yhtään kiinnostavat. Näitä oli vielä pari kappaletta Antikvaarissa, hakekaapa omanne pois
Kiitos. Tuleeko mieleesi yhtään "patterinkomentajan" muistelmaa sota-ajalta? Olisi ihan mielenkiintoista lukea tykistön näkökulmaa ajalta.Hyvä arvostelu. Joskus lukiossa aikoinaan tuo tuli luettua. Mielikuva on että oli hyvin kirjoitettu. Jänttihän ehti myös haastattelemaan PsD:n komentajaa Ruben Lagusta, joka kuoli jo 50-luvun lopulla. Panssaridivisioonaan liittyen olen myös lukenut Erkki Käkelän kirjoittaman divisioonan historiikin. Toinen tutustumisen arvoinen lähde on myös Panssariprikaatin komentajana toimineen eversti Sven Björkmanin päiväkirja joka on julkaistu nimellä Panssarikomentajan päiväkirja.
Kiitos. Tuleeko mieleesi yhtään "patterinkomentajan" muistelmaa sota-ajalta? Olisi ihan mielenkiintoista lukea tykistön näkökulmaa ajalta.
Tätä voi halukkaat verrata Lehväslaihon kirjaan "Sotkalla sodassa", jota jotkut ovat pitäneet historiateoksena.Tarkistin tuon Kivisillansalmen kohdan. Paikalla oli Jäntin johtaman yhden haupitsin lisäksi yksi 75mm pstk, sekä pari 45mm pstk:ta, sekä yksi BT-42, joka tosin hipsi ”huoltoon” heti kun silmä vältti.
Eräänä päivänä joku tuntematon henkilö soitti minulle töihin ja kysyi, missä olisin seuraavana iltana. Tämä kyseinen ”joku” halusi tavata minut siirtooni liittyen. Sovin tapaamisen L Pohjanheimon Asekokoelman tiloihin, ja seuraavana iltana sovittuna aikana ulko-oven summeri soi. En avannut ovea sisältä vaan menin ulos avaamaan sen. Minua odotti siellä siviilivaatteissa pienikokoinen, kovakuntoisen oloinen viisikymppinen mies. Yllään hänellä oli samanlainen pieniruutuinen puvuntakki, jollaisia Spede Pasasella oli tapana käyttää. En suostunut päästämään häntä sisään, ennen kuin hän näytti henkilökorttinsa. Vastahakoisesti vieraani näytti sen ja saatoin todeta siitä, että luokseni oli saapunut merivoimien upseeri Ilmavoimien Viestikoelaitoksesta.
https://www.verkkouutiset.fi/tallai...a-laitoksessa-nyt-siita-kuullaan-ensi-kertaa/
Kysyessäni, mitä kaikkea se Viestikoelaitos oikein tekee, sain vastaukseksi jo Puolustusvoimat ennen ja nyt -teoksesta minulle tutuksi tulleen lauseen, jonka mukaan ”Viestikoelaitos harjoittaa sähkömagneettiseen spektriin liittyvää tutkimus- ja mittaustoimintaa”…
No kyllä siinä koko otsikossa todettiin että "patterinpäällikön näkökulmasta"Tätä voi halukkaat verrata Lehväslaihon kirjaan "Sotkalla sodassa", jota jotkut ovat pitäneet historiateoksena.
Mitä taas tulee Lauri Jänttiin, niin jo kirjan nimi "Kannaksen suurtaisteluissa" kertoo aiheen. Enemmän patterin päällikön omaa näkökulmaa on 1969 ilmestyneessa "Tykinjyskeessä Jalvisodassa". Kirjaa myytiin aikanaan paljon joten sitä on hyvin saatavissa. Patterin päällikön näkökulmaa löytyy myös Martti Ulkuniemen teoksesta "Tykistö taistelussa". Toimi patterin päällikkönä molemmissa sodissa ns. Aallon patteristossa. Tämän patteriston perinneyhdistys toimii edelleen vireästi Etelä-Pohjanmaalla, varsin poikkeuksellista nykyaikana.
von Rosen, Richard Panssariässä. Vaununjohtajana idässä ja lännessä. Koala 2018.
Olipa kova kirja. Richard von Rosen lienee panssarisotaan paremmin perehtyneille tuttu nimi. Värväytyi 1939 vain 17-vuotiaana ja sai tulikasteen Barbarossan alkaessa. Toimi kesällä -41 PzKpfW III:n ampujana 3.PD:ssa kunnes haavoittui. Haavoittumisen jälkeen upseerikoulutus ja siirto vastaperustettuun 503. Raskaspanssarivaunupataljoonaan, joka varustettiin Tigereillä. Taisteluita -43 Stalingradin saartorenkaalta Miukselle ja osallistuminen Kurskin taisteluun, jossa haavoittui. Sitten Normandiassa, jossa taas haavoittui jonka jälkeen siirtyi pataljoonan mukana Unkariin, jossa taisteli helmikuuhun -45 saakka, jolloin haavoittui viidennen kerran ja sota loppui hänen kohdaltaan.
Kirjassa ei niin valtavasti ole verta ja suolenpätkiä ja pitkiäkin ajanjaksoja ohitetaan maininnalla. Myös kovistakin taisteluista saattaa olla pelkkä sivulause. Jokaista tuhottua vaunua ei tosiaankaan kuvata, mutta tämä on siinä mielessä hyvä, että selvästikään tarkoitus ei ole ollut mikään hasselmainen viihdekirja. Tietyllä tavalla parasta antia kirjassa on kuvaus komppanianpäällikkönä toimimisesta Unkarissa. Siinä käy hyvin ilmi valtava paine, kun toisaalta pitää johtaa koko komppaniaa sen aikaisilla välineillä ja toisaalta pitää oma vaunu taistelukykyisenä. Myös se tosiseikka, että määrävahvuuksiin päästiin vain harvoin, käy hyvin ilmi.
Mielenkiintoinen on huomio, että von Rosen ilmoittautuu aktiiviupseeriksi ja myös hyväksytään, mutta kuitenkin hänet nakataan ensin miehistöön ja sitten aliupseeriksi ja tehtävänä on vaunun ampuja. Vasta ensimmäisen haavoittumisen jälkeen hänet koulutetaan upseeriksi. Toinen, aika koskettavakin, kohta on kun sodan päätyttyä von Rosen havaitsee, ettei hänellä 24-vuotiaana ole sopivia siviilihousuja. Kun hän värväytyi 17-vuotiaana, hän käytti ajan mukaan polvihousuja. Tilanne on vähän sama kuin suomalaiselle tehtaalle tuli syksyllä -44 nuori mies hakemaan töitä. Kun työnjohtaja kysyi koulutusta, oli vastaus ollut "Konekivääriampuja." Mies sai paikan.
Teos on lähes 500-sivuinen, mutta sisältää erittäin paljon erittäin mielenkiintoisia kuvia. Kuvat on ripoteltu pitkin poikin kirjaa (välillä vähän hassustikin) ja myös kuvasivut on numeroitu, joten tekstin osuus karkeasti arvioden 2/3 tai 3/4 kirjasta.
Suosittelen lämpimästi kaikille.
Ellen ole ihan väärässä, muistelen joulumarkkinoille lupaillun kolmatta osaa... 'Tukydides: peloponnesolaisodat 1 ja 2.
Olen päässyt toisen kirjan loppuun ja on vasta sodan 21. vuosi..... ilmeisesti teos jää kesken.
Olennaista on että ateenalaiset olivat typeryyksissään lähteneet valloittamaan Sikeliaa ja menettivät siellä 40 000 taistelijaa. Nyt vain odotellaan ateena tappiota. Sikelian taistelua seuraavina vuosina Sparta ei hyökkää heti ateenaan vaan käännyttää ateenan liittolaisia Spartan puolelle. Loppuratkaisu jää näkemättä. Pitää etsiä muista teoksista.
Kurkkasin uteliaisuuttani löytyisikö tätä Amazonista Kindle-versiona, ja mitä ihmettä: tämä tuore käännös suomeksi on siellä! Ei ole aiemmin juuri suomennoksia siellä tullut vastaan. Hieno homma jos jatkossa Kindleen saa muitakin suomeksi kirjoitettuja ja käännettyjä kirjoja. Myönnettäköön että en juuri sotahistorian ja bisnes/ICT kirjallisuuden lisäksi muuta sieltä juuri koskaan etsinytkään...Laporte, Henry 1918 - Ranskalaisen silmin. Laatukäännös Jas 2018.
Teos on ilmestynyt ranskaksi vuonna 1929 ja on Helvetin kovaa kamaa. Laporte lähetettiin lokakuun vallankumouksen jälkeen Ranskasta diplomaattitehtäviin Pietariin, jonne mentiin Ruotsin Haaparannalta Tornioon ja sieltä junalla Suomen läpi Pietariin. Laporte ei pahemmin symppaa bolševikkeja (natsi? ) ja teos tarjoaakin erittäin kriittisen silminnäkijäkuvauksen Venäjästä loppuvuonna 1917. Sitten bolševikit karkottavat läntiset diplomaatit, joiden ainoa paluutie kulkee Suomen kautta. Suomessakin on valitettavasti asiat sekaisin ja diplomaattijuna päätyy ensin punaiseen Helsinkiin, josta päästään pienillä vippaskonsteilla Tampereelle. Sinne matka tosin pysähtyy ja käydään mielenkiintoisia neuvotteluita ympärillä riehuvan sisällissodan osapuolten välillä, kun länsimaalaiset yrittävät päästä rintamalinjojen läpi Tornioon ja sieltä Ruotsiin. Homma kusee totaalisesti, ja sittenpä herrasväki saakin aitiopaikalta seurata Tampereen taisteluita alusta loppuun saakka.
Laporte ei tosiaankaan sympatiseeraa punaisia, mutta antaa aika yks'niitisen kuvan myös valkoisista. Jonkinlaista myötäelämistä punaisia kohtaan on välillä havaittavissa, kun kirjoittaja kuvaa punakaartilaisia. Valkoisten osalta jääkärit ovat kaikkein vastenmielisimpiä, mikä tietenkin johtuu saksalaiskoulutuksesta. Patonginpurijalle hapankaalimeininki nostaa niskakarvat pystyyn välittömästi.
Teoksessa on 176 sivua harvaanladottua tekstiä, joten sen lukaisee nopeasti. Kuitenkaan kyseessä ei ole mikään kevyt välipala, vaan ulkopuolisen silminnäkijän oikeasti mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen teos - riippumatta lukijan omasta suhteesta vuoden 1918 tapahtumiin.