Lasse Laaksonen: Viina, hermot ja rangaistukset. Sotilasylijohdon henkilökohtaiset ongelmat 1918-1945. Docendo Oy 2017. 649 sivua. HUOM! Juuri nyt tarjouksessa kustantajalla linkissä (ei-maksettu mainos).
Lasse Laaksonen on palauttanut uskoni suomalaiseen sotahistoriankirjoitukseen. Vaikka Viina, hermot ja rangaistukset olisi helppo niputtaa nykyään niin yleisen likasankojournalismia lähentelevän tendenssin omaavien pamflettien, kirjoitelmien ja tutkimusten joukkoon, tulee tätä virhettä välttää. Laaksonen itsekin myöntää, että teoksen aihepiiri liippaa läheltä tuota kastia, mutta onnistuu kuitenkin ansiokkaasti välttämään jälkiviisauden ja lianheiton. Sen sijaan kyseessä on täysverinen tutkimus, jossa tuodaan esiin uutta tietoa ja ansiokkaasti asetetaan kontekstiinsa jo aiemmin tiedettyä sekä oiotaan väärääkin tietoa.
Laaksonen esittelee useita tapauksia, joissa vuosien 1918-45 välillä ylemmässä sotilasjohdossa toimineilla henkilöillä on ns. "lähtenyt lapasesta". Perisuomalaiseen tapaan kyse on yleensä viinasta, mutta mukana on myös selkeitä hermostollisia häiriöitä, kuten esim. Wilkaman tai Gunnar Heinrichsin tapauksissa. Tapauksia ruoditaan yleensä melkoisen perusteellisesti, muttei (yleensä) lainkaan puisevasti. Mielenkiintoinen lähdeaineisto on upseeriarviot, joissa ruodittiin melkoisen subjektiivisestikin myös upseereiden moraalis-eettistä puolta, pelkkien tietojen ja taitojen lisäksi. Yleensä tarpeen vaatiessa on perehdytty myös rangaistusluetteloihin, jotka joko vahvistavat tai asettavat kyseenalaiseksi aiemmin kerrottuja tietoja tai tarinoita.
Eniten käsitellään Walleniusta, Malmbergia, Öhquistia ja (peilikuvana) Mannerheimia. Kolme ensinmainittua toimivat merkittävissä asemissa jo ennen sotia, ja kaikilla heillä oli jonkinlaista häikkää toiminnassaan. Myös sota-ajalta riittää ruodittavaa. Laaksonen ei myöskään käsittele yhtä upseeria kerrallaan, vaan teos on kirjoitettu kronologiseen järjestykseen, jolloin määrätyt henkilöt käsitellään ajallisesti oikeaan aikaan. Myös muutamia muita upseereita käsitellään useamman kerran, aina tarpeen vaatiessa. Eräänlaiseksi surullisen hahmon ritariksi nousee Kemppi, joka loisti talvisodassa ja syöksyi syövereihin jatkosodassa - kahteen kertaan.
Mannerheimiin ei suoranaisesti kajota, koska hänestä muiden kaltaista lähdeaineistoa ei ole. Sen sijaan Mannerheim esitellään esimiehenä ja verrokkina (peilinä) muille upseereille ja alaisilleen. Tällöin Laaksonen käsittelee myös Mannerheimia, tosin mutkan kautta ja sensaatiohakuisuuden väistäen. Mitään uutta Mannerheimista ei kerrota, lähinnä esitellään "persoonallista" -johtamistapaa, vain hieman peitetysti kritisoiden. Hyvänä esimerkkinä toimii em. Kempin tapaus, jossa jo aiemmin romahtanut suosikki-eversti pääsee yrittämään vielä uudestaan - vain entistä pahemmin epäonnistuen.
Uskallan vilpittömästi suositella teosta. Se ei ole mitään "verta ja suolenpätkiä" -kamaa, ei henkilöpalvontaa, muttei myöskään kuvainraastantaa tai sensaatiohakuisuutta. Hyvä ja tasapainoinen teos, joka osaltaan monipuolistaa kuvaa suomalaisista sotilasta, tällä kertaa johtoportaasta.