Kirjat

Ei arvannut tohtori Livingstone mitä perinnöksi jätti kolmella koollaan eli korkeakulttuurillaan, kaupalla ja kristinuskolla, joiden avulla piti sytyttää valo pimeään Afrikkaan.

Skotlantilainen lähetyssaarnaaja (huonolla menestyksellä tosin) David Livingstone halusi lopettaa arabien harjoittaman orjakaupan Afrikassa, mutta tullakseen kuulluksi, tarvittiin mainetta. Niilin lähteen löytämisellä Livingstone uskoi sen saavuttavansa.

Löytämättä jäi, mutta vuosia teillä tietymättömillä ollutta Livingstonea etsimään lähetetty Henry Morton Stanley sen löysi tai paremminkin vahvisti J. F. Speken päätelmän Niilin lähteestä. Legenda kertoo Stanleyn lausuneen kuuluisat sanat 'tohtori Livingstone, otaksun?' löytäessään Livingstonen Tanganjikajärveltä.

Livingstone oli harjoittanut suhteellisen inhimillistä lähetystymistapaa toimiessaan neekeriheimojen ja yleensä afrikkalaisten kanssa. Stanley sen sijaan tarjosi 'lyijyä vatsan täydeltä' kaikille afrikkalaiselle, jotka asettuivat häntä vastustamaan löytöretkillään keski-Afrikassa.

Belgian kuninkaalla, Leopold toisella oli unelma: perustaa Belgialle siirtomaa. Esteenä tälle oli se, että belgialaisia tai Belgian hallituksia ei asia kiinnostanut. Leopold järjesti Brysselissä maantietellisen kokouksen vuonna 1876, johon osallistui noin neljäkymmentä Afrikka-asiantuntijaa ja jaloja tarkoitusperiä ajavaa rahamiestä. Kokouksen päätteeksi äänestettiin yhdistyksen perustamisesta, jonka tarkoitus olisi viedä hyvinvointia keski-Afrikkaan.

Tätä Kansainvälistä Afrikka-yhdistystä belgialaisten kuningas sitten käytti omiin tarkoitusperiinsä siirtomaan luomiseksi, näin jymäyttäen sekä kokoukseen osallistuneita että Eurooppaa yleensä kertomalla ajavansa inhimillisiä tarkoitusperiä.

Stanley toivoi saavansa Iso-Britannialta rahoitusta uusille löytöretkille keski-Afrikkaan, mutta kun tätä ei tullut, niin Stanley asettui kuningas Leopoldin (joka oli houkutellut Stanleyta palvelukseensa jo pidempään) asiamieheksi perustamaan kauppa-asemia Afrikan sydämeen. Tätä kuningas ei vielä Stanleylle kertonut (mutta joka tosin pian tajusi tarkoitusperän), mutta näiden tuli toimia sillanpääasemina kokonaisen valtion perustamiselle.

Kuninkaan myöntäessä todelliset tarkoitusperänsä siirtomaavaltion perustamisesta Stanleylle ja tehdessään selväksi, että tahtikapulaa ei annettaisi alkuperäisasukkaille, Stanley ei ollut innostunut ja uskoi afrikkalaisten pitävän tiukasti kiinni heimoasetelmistaan. Stanleyn tehtäväksi annettiin sopimusten allekirjoittaminen heimopäälliköiden (tietysti lukutaidottomien) kanssa, mutta Stanleyn laatimat sopimukset eivät olleetkaan niin ehdottomia (kaikkien oikeuksien luovuttamisen suhteen) kuin Leopold olisi toivonut. Tästä suivaantuneena kuningas väärensi Stanleylta saamiaan sopimuksia ja lähetti uusia miehiä hankkimaan parempia ehtoja.

Joka tapauksessa Stanley löi peruskiven Belgian kuninkaan siirtomaalle keski-Afrikassa, Kongo-joen valuma-alueelle.

Vuonna 1879 Leopold perusti Kansainvälisen Kongo-yhdistyksen, jolle se pyrki saamaan tunnustuksen Kongon hallinnasta. Tämä tunnustus tuli Berliinin konferenssissa vuonna 1885, jossa päätettiin Euroopan suurvaltojen kesken säännöistä Afrikassa käytävän kaupan ja tosiasiassa sen siirtomaaksi tekemisen suhteen.

Kyseinen kokous oli virallinen lähtölaukaus eurooppalaisten suurvaltojen kilpajuoksusta Afrikkaan, josta Thomas Pakenham on kirjoittanut erinomaisen teoksen 'The Scramble for Africa'.

Ranskan tiedustelu oli päässyt hajulle Leopoldin suunnitelmista Kongon suhteen ja lähetti oman löytöretkensä keski-Afrikkaan laivastoupseeri Pierre de Brazzan johdolla. Retki päätyi läntiseen osaan Kongon valuma-alueesta. Brazza kirjoitti sopimuksen Teke-heimon paikallisen kuninkaan kanssa, jolla tämä luovutti heimonsa alueen Ranskan hallittavaksi. Perustettiin löytöretken johtajan nimen mukaan Brazzaville.

Brazza kertoi alkuperäisasukkaille jokaisen Ranskan lipun alle asettuvan olevan vapaa ihminen Ranskan vallankumouksen asettamien periaatteiden hengessä. Alkujaan italialainen, mutta Ranskan kansalaisuuden saanut Pierre de Brazza on harvoja eurooppalaisia löytöretkeilijöitä, joita ei muistella Afrikassakaan huonolla, tämä kun ei turvautunut keppiin kuten esim. Stanley.

Muutamia kuukausia Berliinin konferenssin päättymisen jälkeen Leopold ilmoitti tyrmistyneille suurvalloille Kongo-yhdistyksen hallussa pitämien alueiden olevan nyt Kongon vapaavaltio. Kuningas tuli henkilökohtaisesti omistamaan tämän valtion. Belgian valtiolla ei ollut minkäänlaista hallintasuhdetta siihen, ennen kuin Leopold luovutti sen vastentahtoiselle Belgialle, vapaavaltiossa harjoitettujen julmuuksien tultua julkisuuteen ja orjuudenvastustajien saatua riittävästi julkisuutta.

Portugalilla oli vanha, mutta käytännössä hylätty siirtomaaomistus Kongossa. Leopoldin vallotuksen uhatessa Portugalin alueita, Portugali liittoutui Iso-Britannian kanssa torpatakseen Kongo-yhdistyksen laajenemisen.

Vuonna 1881 egyptiläinen upseeri Arabi aloitti kapinan Egyptin ja Sudanin nimellistä hallitsijaa, kediivi Tewfik Pashaa - joka oli virallisesti Turkin alamainen - vastaan. Alkuvuodesta 1882 Britannia ja Ranska asettuivat kediivin puolelle tunnustamalla tämän vallan ja lähettämällä sotalaivoja Aleksandrian edustalle. Kaupungissa tapahtui kristittyjä kohtaan suunnattu mellakka, jossa kymmeniä eurooppalaisia murhattiin. Brittilaivasto käski Arabin joukkoja antautumaan, johon ei suostuttu ja britit pommittivat Aleksandrian paskaksi. Arabi julisti sodan Iso-Britannialle. Britit voittivat sodan ja asettivat kediivin takaisin hallitsijaksi, mutta jättämällä Egyptiin brittiläiset miehitysjoukot ja pitämällä tätä tosiasiassa hallinnassaan pitkälle 1930-luvulle saakka.

Samaan aikaan Arabin kapinan kanssa Sudanissakin oli muhamettilainen vapahtaja (mahdi) nostamassa päätään. Muhammad Ahmad bin Abd Allah, kavereiden kesken julistettu sitten kyseiseksi Mahdiksi, oli kannattajineen tyytymättömiä Sudanin egyptiläis-turkkilaisia hallitsijoita vastaan. Vapahtaja julisti pyhän sodan Khartumissa majailevia egyptiläisiä isäntiä kohtaan, jotka lähettivät kaksi sotajoukkoa Mahdia vastaan, mutta jotka tämä joukkoineen tuhosi, joka oli polttoainetta vapahtajan kannatuksen nousulle sudanilaisten keskuudessa.

Britit nimittivät Charles Gordonin Sudanin kenraalikuvernööriksi Egyptin valtauksen jälkeen, joka lähti suorittamaan toimeansa Khartumiin. Muhammad Ahmadin joukot onnistuivat valloittamaan kuukausien piirityksen jälkeen kaupungin ja Gordon pääsi rytäkässä hengestään, kuten myös koko kaupungin egyptiläinen varuskunta ja tuhannet sudanilaiset siviilit. 'Kostakaa Gordonin kuolema!' tuli olemaan monien brittiläisten huulilla ja toiveen toteutti Herbert Kitchener (tuttu myöhemmin keskistysleirien perustamisesta ja poltetun maan taktiikasta buurien toisessa vapaussodassa) 13 vuotta myöhemmin Omdurmanin taistelussa.

Muhammad kuoli pian Khartumin valloituksen jälkeen ja tämän seuraajaksi tuli Abdullah Al-Kalifa, joka jatkoi mahdistisen valtion rakentamista. Tämä valtio kävi koko olemassaolonsa ajan sotaa Egyptiä vastaan ja Mahdin ja Kalifan aikana Sudanin talous tuhoutui täysin ja puolet väestöstä kuoli nälkään.

Eurooppalaisten suurvaltojen hallitsijat ja hallitukset, kuten myös väestö yleensä olivat haluttomia siirtomaiden perustamiseen, mutta kun yksityiset löytöretkeilijät ottivat alueita haltuunsa ja kirjoittivat sopimuksia alkuperäisasukkaiden kanssa, niin nämä joutuivat käytännössä kaikki perustamaan siirtomaavallan.

Bismarckilla ei ollut aluksi mitään kiinnostusta Afrikkaa kohtaan ja Saksan hallitus esim. ei suostunut tunnustamaan Carl Petersin siirtomaayhdistyksen (josta sittemin muodostui Saksan itä-Afrikan siirtomaa) haltuunsa ottamia alueita Saksan siirtomaiksi ennen kuin tämä uhkasi luovuttaa alueet Leopoldille. Petersin toimintatavat afrikkalaisia kohtaan olivat säälimättömiä ja aiheuttivat Saksan valtiopäivillä nurinaa, erityisesti sosiaalidemokraattien suunnalta.

Kun jokainen eurooppalainen suurvalta rupesi napsimaan paloja Afrikasta, niin tämä synnytti sekä näiden hallituksissa että myös kansalaisissa 'kolonialismikuumetta'. Pelättiin, että jos ei itse oteta sitä taikka tätä osaa Afrikasta haltuun, niin joku muu vie sen; 'ovensulkeutumispaniikki' johti lopulta käytännössä koko Afrikan paloitteluun suurvaltojen toimesta.

Löytöretkeijiöillä oli monia motiiveja: Livingstone lienee toiminut vilpittömästi humanitaarisissa tarkoituksissa, mutta monilla - kuten Cecil Rhodesilla, joka loi omaisuuden timanttikaivoksilla Etelä-Afrikassa - oli afrikkalaisen El-Doradon, rikkauden lähteen löytäminen. Toiset taas toimivat imperialismin (jolla sanaa ei tuolloin ollut mitään kielteistä vivahdetta) hengessä valtakunnan vaikutusvallan kasvattamiseksi.

Ugandan kuninkaat pitivät oikeutenaan polttaa alamaisiaan hengiltä hyvän onnen poppakonstina. Ugandan kuningas Mwanga käristi kristittyjä käännynnäisiä hitaasti hengiltä ja piti poikapalveijoita, joita käpälöi eurooppalaisten tarkkailijoiden kauhistukseksi.
Ihmissyöntikään ei ollut tuntematon asia mustalla mantereella.

Afrikan paloittelun ehkäpä julmimmat tapaukset Pakenham on jättänyt kirjan loppupuolelle. Kongon vapaavaltiossa tehtiin tulosta mm. norsunluulla, mutta erityisesti kumilla, jota kuminkeräysalueiden alkuasukkaat joutuivat keräämään käytännössä orjina. Jos kiintiöitä ei onnistuttu täyttämään, niin tavallisena rangaistuksena oli käden amputoiminen. Poltettiin myös kyliä maan tasalle, kaikki asukkaat surmaten.

Stanley sai kongolaisilta lempinimen 'Bula Matari' (kivensärkijä), koska tämä rakennettaessa Kongo-jokea seuraavaa tietä, osallistui kivien särkemiseen. Myöhemmin tämä termi tuli tarkoittamaan erityisen kielteisessä merkityksessä Kongon vapaavaltion esivaltaa ja eurooppalaisia yleensä, joiden ilmestyminen kuminkeräysalueelle oli alkuasukkaille yhtä kuin kuolema.

Saksan lounais-Afrikassa hererot nousivat kapinaan saksalaisia siirtomaaisäntiä vastaan. Samuel Mahareron johtamat kapinalliset onnistuivat aluksi yllättämään saksalaiset, mutta kapina kukistettiin ja hererot ajettiin Kalaharin autiomaahan kuolemaan. Lothar von Trotha antoi tuhoamiskäskyn, jossa kerrottiin etteivät hererot enää olleet Saksan alamaisia ja kaikki jotka tavattiin Saksan rajojen (siis lounais-Afrikan siirtomaan) sisäpuolella tuhotaan.

Kolonialismin iestä eivät onnistuneet vastustamaan kuin yllä mainitut Sudanin mahdistit, jotka tosin hekin hävisivät lopulta briteille. Ainoa afrikkalainen valtakunta joka ei tullut paloitelluksi, oli kristitty Etiopia. Siellä jälkijunassa siirtomaaseikkailuun lähtenyt Italia sai nenilleen pahasti ja tyytyi Somalimaahan. Tappion korjasi sitten Mussolinin johtama Uusi Rooma 1930-luvulla.

Zuluja vastaan käymässään sodassa brittiläiset saivat keihäin varustetuilta zuluilta selkäänsä Isandlwanan taistelussa - vaikka briteillä oli modernit kiväärit ja vuoristotykkejä. Brittiläiset joukot eivät ottaneet vastaan buurien - jotka olivat taistelleet runsaasti zuluja vastaan - kehoituksia 'laageriin' (eli leiriin) asettumisesta, jossa karjavaunut asetettiin ympyrään, missä muodostelemassa oli helppo puolustautua zulujen 'impiä' (tarkoittaen rykmenttiä) vastaan.

Mutta suurimman nöyryytyksen eurooppalaiselle suurvallalle antoivat sittenkin hollantilaisista, ranskalaisista ja saksalaisista Etelä-Afrikkaan menneistä siirtolaisista syntyneet buurit. Britit valtasivat buurien Etelä-Afrikan tasavallan eli Transvaalin vuonna 1877. Kolme vuotta myöhemmin buurit julistautuivat itsenäisiksi ja aloittivat ensimmäisen vapaussotansa. Majuba-kukkulan taistelussa brittiläiset punatakit lyötiin perusteellisesti ja tämän tappion jälkeen silloinen brittihallitus oli valmis solmimaan rauhan.

Asia ei ollut tällä taputeltu, vaan buuritasavallat (Transvaal ja Oranjen vapaavaltio) joutuivat käymään vielä toisen vapaussotansa vuosisadan vaihteessa, jonka ne tosin hävisivät Iso-Britannialle - ainakin näennäisesti, koska vuonna 1910 perustetussa Etelä-Afrikan unionissa buurit tai koko afrikaanerväestö sai käytännössä itsehallinnon takaisin.

On helppo huomata Pakenhamin käyneen monissa paikoissa, joita hän teoksessaan kuvaa. Erittäin elävästi näistä kirjoittaa. Myös siitä, kuinka valtaosa Afrikasta on täysin sopimatonta eurooppalaiselle ihmiselle ilmaston ja tautien, erityisesti malarian takia. Ja nämä taudit koituivatkin lukemattomien eurooppalaisten löytöretkeilijöiden ja siirtomaaväestön kohtaloksi. Livingstonekin kuoli malariaan ja punatautiin.

Kirjan lopussa tekijä kirjoittaa siitä kuinka kolonisaation purkaminen toisen maailmansodan jälkeen alkoi yhtä yllättäen kuin kilpajuoksu Afrikkaan oli alkanutkin. Uusien valtioiden rajoja vedettiin yhtä mielivaltaisesti kuin eurooppalaiset suurvallatkin olivat niitä siirtomaita luodessaan tehneet. Afrikkalainen väestö ei ollut kehittynyt heimoajattelustaan mihinkään, mutta nyt niillä oli keihäiden ja muiden astaloiden sijasta tuliaseita ja muuta nykyaikaista aseistusta, jota Neuvostoliitto ja kiinalaiset kommunistit näille edelleenkin lappasivat. Mitä siitä on seurannut, voidaan nähdä niiden loputtomien sotien (yleensä 'kansalaissotien', jos heimojenvälisiä voidaan sellaisiksi laskea) ja vallankaappausten muodossa, mitä eurooppalaisen kolonisaation purkamista on seurannut.

Pakenham myös kirjoittaa lopussa huvittavan optimistisesti Etelä-Afrikan sateenkaaritasavallan ottamista 'suurista harppauksista' ja siitä kuinka Cecil Rhodesin mukaan nimetyn Rhodesian seuraajavaltiota Zimbabwea johtanut Robert Mugabe ei ole osoittautunutkaan siksi 'maolaiseksi kommunistiksi', joksi häntä lännessä kuvailtiin. Teos on julkaistu vuonna 1990, joten annettaneen Pakenhamille anteeksi väärä arvio Mugaben hallitusvallasta.
 
Viimeksi muokattu:
Ei arvannut tohtori Livingstone mitä perinnöksi jätti kolmella koollaan eli korkeakulttuurillaan, kaupalla ja kristinuskolla, joiden avulla piti sytyttää valo pimeään Afrikkaan.

Skotlantilainen lähetyssaarnaaja (huonolla menestyksellä tosin) David Livingstone halusi lopettaa arabien harjoittaman orjakaupan Afrikassa, mutta tullakseen kuulluksi, tarvittiin mainetta. Niilin lähteen löytämisellä Livingstone uskoi sen saavuttavansa.

Löytämättä jäi, mutta vuosia teillä tietymättömillä ollutta Livingstonea etsimään lähetetty Henry Morton Stanley sen löysi tai paremminkin vahvisti J. F. Speken päätelmän Niilin lähteestä. Legenda kertoo Stanleyn lausuneen kuuluisat sanat 'tohtori Livingstone, otaksun?' löytäessään Livingstonen Tanganjikajärveltä.

Livingstone oli harjoittanut suhteellisen inhimillistä lähetystymistapaa toimiessaan neekeriheimojen ja yleensä afrikkalaisten kanssa. Stanley sen sijaan tarjosi 'lyijyä vatsan täydeltä' kaikille afrikkalaiselle, jotka asettuivat häntä vastustamaan löytöretkillään keski-Afrikassa.

Belgian kuninkaalla, Leopold toisella oli unelma: perustaa Belgialle siirtomaa. Esteenä tälle oli se, että belgialaisia tai Belgian hallituksia ei asia kiinnostanut. Leopold järjesti Brysselissä maantietellisen kokouksen vuonna 1876, johon osallistui noin neljäkymmentä Afrikka-asiantuntijaa ja jaloja tarkoitusperiä ajavaa rahamiestä. Kokouksen päätteeksi äänestettiin yhdistyksen perustamisesta, jonka tarkoitus olisi viedä hyvinvointia keski-Afrikkaan.

Tätä Kansainvälistä Afrikka-yhdistystä belgialaisten kuningas sitten käytti omiin tarkoitusperiinsä siirtomaan luomiseksi, näin jymäyttäen sekä kokoukseen osallistuneita että Eurooppaa yleensä kertomalla ajavansa inhimillisiä tarkoitusperiä.

Stanley toivoi saavansa Iso-Britannialta rahoitusta uusille löytöretkille keski-Afrikkaan, mutta kun tätä ei tullut, niin Stanley asettui kuningas Leopoldin (joka oli houkutellut Stanleyta palvelukseensa jo pidempään) asiamieheksi perustamaan kauppa-asemia Afrikan sydämeen. Tätä kuningas ei vielä Stanleylle kertonut (mutta joka tosin pian tajusi tarkoitusperän), mutta näiden tuli toimia sillanpääasemina kokonaisen valtion perustamiselle.

Kuninkaan myöntäessä todelliset tarkoitusperänsä siirtomaavaltion perustamisesta Stanleylle ja tehdessään selväksi, että tahtikapulaa ei annettaisi alkuperäisasukkaille, Stanley ei ollut innostunut ja uskoi afrikkalaisten pitävän tiukasti kiinni heimoasetelmistaan. Stanleyn tehtäväksi annettiin sopimusten allekirjoittaminen heimopäälliköiden (tietysti lukutaidottomien) kanssa, mutta Stanleyn laatimat sopimukset eivät olleetkaan niin ehdottomia (kaikkien oikeuksien luovuttamisen suhteen) kuin Leopold olisi toivonut. Tästä suivaantuneena kuningas väärensi Stanleylta saamiaan sopimuksia ja lähetti uusia miehiä hankkimaan parempia ehtoja.

Joka tapauksessa Stanley löi peruskiven Belgian kuninkaan siirtomaalle keski-Afrikassa, Kongo-joen valuma-alueelle.

Vuonna 1879 Leopold perusti Kansainvälisen Kongo-yhdistyksen, jolle se pyrki saamaan tunnustuksen Kongon hallinnasta. Tämä tunnustus tuli Berliinin konferenssissa vuonna 1885, jossa päätettiin Euroopan suurvaltojen kesken säännöistä Afrikassa käytävän kaupan ja tosiasiassa sen siirtomaaksi tekemisen suhteen.

Kyseinen kokous oli virallinen lähtölaukaus eurooppalaisten suurvaltojen kilpajuoksusta Afrikkaan, josta Thomas Pakenham on kirjoittanut erinomaisen teoksen 'The Scramble for Africa'.

Ranskan tiedustelu oli päässyt hajulle Leopoldin suunnitelmista Kongon suhteen ja lähetti oman löytöretkensä keski-Afrikkaan laivastoupseeri Pierre de Brazzan johdolla. Retki päätyi läntiseen osaan Kongon valuma-alueesta. Brazza kirjoitti sopimuksen Teke-heimon paikallisen kuninkaan kanssa, jolla tämä luovutti heimonsa alueen Ranskan hallittavaksi. Perustettiin löytöretken johtajan nimen mukaan Brazzaville.

Brazza kertoi alkuperäisasukkaille jokaisen Ranskan lipun alle asettuvan olevan vapaa ihminen Ranskan vallankumouksen asettamien periaatteiden hengessä. Alkujaan italialainen, mutta Ranskan kansalaisuuden saanut Pierre de Brazza on harvoja eurooppalaisia löytöretkeilijöitä, joita ei muistella Afrikassakaan huonolla, tämä kun ei turvautunut keppiin kuten esim. Stanley.

Muutamia kuukausia Berliinin konferenssin päättymisen jälkeen Leopold ilmoitti tyrmistyneille suurvalloille Kongo-yhdistyksen hallussa pitämien alueiden olevan nyt Kongon vapaavaltio. Kuningas tuli henkilökohtaisesti omistamaan tämän valtion. Belgian valtiolla ei ollut minkäänlaista hallintasuhdetta siihen, ennen kuin Leopold luovutti sen vastentahtoiselle Belgialle, vapaavaltiossa harjoitettujen julmuuksien tultua julkisuuteen ja orjuudenvastustajien saatua riittävästi julkisuutta.

Portugalilla oli vanha, mutta käytännössä hylätty siirtomaaomistus Kongossa. Leopoldin vallotuksen uhatessa Portugalin alueita, Portugali liittoutui Iso-Britannian kanssa torpatakseen Kongo-yhdistyksen laajenemisen.

Vuonna 1881 egyptiläinen upseeri Arabi aloitti kapinan Egyptin ja Sudanin nimellistä hallitsijaa, kediivi Tewfik Pashaa - joka oli virallisesti Turkin alamainen - vastaan. Alkuvuodesta 1882 Britannia ja Ranska asettuivat kediivin puolelle tunnustamalla tämän vallan ja lähettämällä sotalaivoja Aleksandrian edustalle. Kaupungissa tapahtui kristittyjä kohtaan suunnattu mellakka, jossa kymmeniä eurooppalaisia murhattiin. Brittilaivasto käski Arabin joukkoja antautumaan, johon ei suostuttu ja britit pommittivat Aleksandrian paskaksi. Arabi julisti sodan Iso-Britannialle. Britit voittivat sodan ja asettivat kediivin takaisin hallitsijaksi, mutta jättämällä Egyptiin brittiläiset miehitysjoukot ja pitämällä tätä tosiasiassa hallinnassaan pitkälle 1930-luvulle saakka.

Samaan aikaan Arabin kapinan kanssa Sudanissakin oli muhamettilainen vapahtaja (mahdi) nostamassa päätään. Muhammad Ahmad bin Abd Allah, kavereiden kesken julistettu sitten kyseiseksi Mahdiksi, oli kannattajineen tyytymättömiä Sudanin egyptiläis-turkkilaisia hallitsijoita vastaan. Vapahtaja julisti pyhän sodan Khartumissa majailevia egyptiläisiä isäntiä kohtaan, jotka lähettivät kaksi sotajoukkoa Mahdia vastaan, mutta jotka tämä joukkoineen tuhosi, joka oli polttoainetta vapahtajan kannatuksen nousulle sudanilaisten keskuudessa.

Britit nimittivät Charles Gordonin Sudanin kenraalikuvernööriksi Egyptin valtauksen jälkeen, joka lähti suorittamaan toimeansa Khartumiin. Muhammad Ahmadin joukot onnistuivat valloittamaan kuukausien piirityksen jälkeen kaupungin ja Gordon pääsi rytäkässä hengestään, kuten myös koko kaupungin egyptiläinen varuskunta ja tuhannet sudanilaiset siviilit. 'Kostakaa Gordonin kuolema!' tuli olemaan monien brittiläisten huulilla ja toiveen toteutti Herbert Kitchener (tuttu myöhemmin keskistysleirien perustamisesta ja poltetun maan taktiikasta buurien toisessa vapaussodassa) 13 vuotta myöhemmin Omdurmanin taistelussa.

Muhammad kuoli pian Khartumin valloituksen jälkeen ja tämän seuraajaksi tuli Abdullah Al-Kalifa, joka jatkoi mahdistisen valtion rakentamista. Tämä valtio kävi koko olemassaolonsa ajan sotaa Egyptiä vastaan ja Mahdin ja Kalifan aikana Sudanin talous tuhoutui täysin ja puolet väestöstä kuoli nälkään.

Eurooppalaisten suurvaltojen hallitsijat ja hallitukset, kuten myös väestö yleensä olivat haluttomia siirtomaiden perustamiseen, mutta kun yksityiset löytöretkeilijät ottivat alueita haltuunsa ja kirjoittivat sopimuksia alkuperäisasukkaiden kanssa, niin nämä joutuivat käytännössä kaikki perustamaan siirtomaavallan.

Bismarckilla ei ollut aluksi mitään kiinnostusta Afrikkaa kohtaan ja Saksan hallitus esim. ei suostunut tunnustamaan Carl Petersin siirtomaayhdistyksen (josta sittemin muodostui Saksan itä-Afrikan siirtomaa) haltuunsa ottamia alueita Saksan siirtomaiksi ennen kuin tämä uhkasi luovuttaa alueet Leopoldille. Petersin toimintatavat afrikkalaisia kohtaan olivat säälimättömiä ja aiheuttivat Saksan valtiopäivillä nurinaa, erityisesti sosiaalidemokraattien suunnalta.

Kun jokainen eurooppalainen suurvalta rupesi napsimaan paloja Afrikasta, niin tämä synnytti sekä näiden hallituksissa että myös kansalaisissa 'kolonialismikuumetta'. Pelättiin, että jos ei itse oteta sitä taikka tätä osaa Afrikasta haltuun, niin joku muu vie sen; 'ovensulkeutumispaniikki' johti lopulta käytännössä koko Afrikan paloitteluun suurvaltojen toimesta.

Löytöretkeijiöillä oli monia motiiveja: Livingstone lienee toiminut vilpittömästi humanitaarisissa tarkoituksissa, mutta monilla - kuten Cecil Rhodesilla, joka loi omaisuuden timanttikaivoksilla Etelä-Afrikassa - oli afrikkalaisen El-Doradon, rikkauden lähteen löytäminen. Toiset taas toimivat imperialismin (jolla sanaa ei tuolloin ollut mitään kielteistä vivahdetta) hengessä valtakunnan vaikutusvallan kasvattamiseksi.

Ugandan kuninkaat pitivät oikeutenaan polttaa alamaisiaan hengiltä hyvän onnen poppakonstina. Ugandan kuningas Mwanga käristi kristittyjä käännynnäisiä hitaasti hengiltä ja piti poikapalveijoita, joita käpälöi eurooppalaisten tarkkailijoiden kauhistukseksi.
Ihmissyöntikään ei ollut tuntematon asia mustalla mantereella.

Afrikan paloittelun ehkäpä julmimmat tapaukset Pakenham on jättänyt kirjan loppupuolelle. Kongon vapaavaltiossa tehtiin tulosta mm. norsunluulla, mutta erityisesti kumilla, jota kuminkeräysalueiden alkuasukkaat joutuivat keräämään käytännössä orjina. Jos kiintiöitä ei onnistuttu täyttämään, niin tavallisena rangaistuksena oli käden amputoiminen. Poltettiin myös kyliä maan tasalle, kaikki asukkaat surmaten.

Stanley sai kongolaisilta lempinimen 'Bula Matari' (kivensärkijä), koska tämä rakennettaessa Kongo-jokea seuraavaa tietä, osallistui kivien särkemiseen. Myöhemmin tämä termi tuli tarkoittamaan erityisen kielteisessä merkityksessä Kongon vapaavaltion esivaltaa ja eurooppalaisia yleensä, joiden ilmestyminen kuminkeräysalueelle oli alkuasukkaille yhtä kuin kuolema.

Saksan lounais-Afrikassa hererot nousivat kapinaan saksalaisia siirtomaaisäntiä vastaan. Samuel Mahareron johtamat kapinalliset onnistuivat aluksi yllättämään saksalaiset, mutta kapina kukistettiin ja hererot ajettiin Kalaharin autiomaahan kuolemaan. Lothar von Trotha antoi tuhoamiskäskyn, jossa kerrottiin etteivät hererot enää olleet Saksan alamaisia ja kaikki jotka tavattiin Saksan rajojen (siis lounais-Afrikan siirtomaan) sisäpuolella tuhotaan.

Kolonialismin iestä eivät onnistuneet vastustamaan kuin yllä mainitut Sudanin mahdistit, jotka tosin hekin hävisivät lopulta briteille. Ainoa afrikkalainen valtakunta joka ei tullut paloitelluksi, oli kristitty Etiopia. Siellä jälkijunassa siirtomaaseikkailuun lähtenyt Italia sai nenilleen pahasti ja tyytyi Somalimaahan. Tappion korjasi sitten Mussolinin johtama Uusi Rooma 1930-luvulla.

Zuluja vastaan käymässään sodassa brittiläiset saivat keihäin varustetuilta zuluilta selkäänsä Isandlwanan taistelussa - vaikka briteillä oli modernit kiväärit ja vuoristotykkejä. Brittiläiset joukot eivät ottaneet vastaan buurien - jotka olivat taistelleet runsaasti zuluja vastaan - kehoituksia 'laageriin' (eli leiriin) asettumisesta, jossa karjavaunut asetettiin ympyrään, missä muodostelemassa oli helppo puolustautua zulujen 'impiä' (tarkoittaen rykmenttiä) vastaan.

Mutta suurimman nöyryytyksen eurooppalaiselle suurvallalle antoivat sittenkin hollantilaisista, ranskalaisista ja saksalaisista Etelä-Afrikkaan menneistä siirtolaisista syntyneet buurit. Britit valtasivat buurien Etelä-Afrikan tasavallan eli Transvaalin vuonna 1877. Kolme vuotta myöhemmin buurit julistautuivat itsenäisiksi ja aloittivat ensimmäisen vapaussotansa. Majuba-kukkulan taistelussa brittiläiset punatakit lyötiin perusteellisesti ja tämän tappion jälkeen silloinen brittihallitus oli valmis solmimaan rauhan.

Asia ei ollut tällä taputeltu, vaan buuritasavallat (Transvaal ja Oranjen vapaavaltio) joutuivat käymään vielä toisen vapaussotansa vuosisadan vaihteessa, jonka ne tosin hävisivät Iso-Britannialle - ainakin näennäisesti, koska vuonna 1910 perustetussa Etelä-Afrikan unionissa buurit tai koko afrikaanerväestö sai käytännössä itsehallinnon takaisin.

On helppo huomata Pakenhamin käyneen monissa paikoissa, joita hän teoksessaan kuvaa. Erittäin elävästi näistä kirjoittaa. Myös siitä, kuinka valtaosa Afrikasta on täysin sopimatonta eurooppalaiselle ihmiselle ilmaston ja tautien, erityisesti malarian takia. Ja nämä taudit koituivatkin lukemattomien eurooppalaisten löytöretkeilijöiden ja siirtomaaväestön kohtaloksi. Livingstonekin kuoli malariaan ja punatautiin.

Kirjan lopussa tekijä kirjoittaa siitä kuinka kolonisaation purkaminen toisen maailmansodan jälkeen alkoi yhtä yllättäen kuin kilpajuoksu Afrikkaan oli alkanutkin. Uusien valtioiden rajoja vedettiin yhtä mielivaltaisesti kuin eurooppalaiset suurvallatkin olivat niitä siirtomaita luodessaan tehneet. Afrikkalainen väestö ei ollut kehittynyt heimoajattelustaan mihinkään, mutta nyt niillä oli keihäiden ja muiden astaloiden sijasta tuliaseita ja muuta nykyaikaista aseistusta, jota Neuvostoliitto ja kiinalaiset kommunistit näille edelleenkin lappasivat. Mitä siitä on seurannut, voidaan nähdä niiden loputtomien sotien (yleensä 'kansalaissotien', jos heimojenvälisiä voidaan sellaisiksi laskea) ja vallankaappausten muodossa, mitä eurooppalaisen kolonisaation purkamista on seurannut.

Pakenham myös kirjoittaa lopussa huvittavan optimistisesti Etelä-Afrikan sateenkaaritasavallan ottamista 'suurista harppauksista' ja siitä kuinka Cecil Rhodesin mukaan nimetyn Rhodesian seuraajavaltiota Zimbabwea johtanut Robert Mugabe ei ole osoittautunutkaan siksi 'maolaiseksi kommunistiksi', joksi häntä lännessä kuvailtiin. Teos on julkaistu vuonna 1990, joten annettaneen Pakenhamille anteeksi väärä arvio Mugaben hallitusvallasta.

Kerrotko enemmän mistä kirjasta on kyse?
 
Kohta kuunneltu Storytelissa Putinin Trollit.

Tämän sisältö on lähinnä tapahtuneiden tapausten läpikäyntiä ja lievää paatosta, jota lukija hienosti tukee.
Mukana on ihan hyvääkin sisältöä ja siinä mielessä ihan kuuntelun arvoinen.

Neutraaliksi tietokirjaksi tästä ei oikein ole mitenkään kirjoittajaa aliarvioimatta.
 
Oula Silvennoiselta ja Aapo Roseliukselta on ilmestynyt uusi teos. Aiheena suomalaiset heimosoturit. Tämänpäiväisessä Hesarissa näyttää jo olevan maksumuurin takana kirja-arvostelu. Otsikoista päätellen keskitytään mässäilemään yksityiskohtaisesti heimosotureiden Viron vapaussodassa tekemillä rikoksilla. Ja eiköhän tähänkin ole saatu ympättyä mukaan äärioikeisto ja fasistit.


Katso liite: 33743
Olen kuunnellut kirjaa reilun 9h ja melkoista touhua on ollut koko matkan..

Ei kovin juhlallista kuvaa saa hommasta :oops: oikeastaan liki kuvottavaa menoa..

Mitähän tuo hesarin arvostelu kirjasta kertoo? @Ottoville ?
 
Viimeksi muokattu:
Minun täytyy vielä kehittyä lukijana / kuuntelijana, että pystyn lukemaan / kuuntelemaan ajalta 1918 - 1930 olevaa kirjallisuutta.
 
Lienen Irtoviiksimies luettu.

Erinomainen kirja, ei mitään suuria salaisuuksia mutta hyvä katsaus millaisia persoonia noihin hommiin pääsee/joutuu/ajautuu.

Jotkut luonteen omalaatuisuudet ovat tuttuja omaltakin kohdalta...valitettavasti aikoinaan esimiehetkin tunsivat ne... :D
 
Tämä on mielenkiintoinen teos. Vihapuhe nousee hienosti esiin ja kirjailijoiden agitointi oli niin jäätävää, että vihapuhe konkretisoitui karusti.

Kapina sytytettiin enemmänkin kynällä kuin kiväärillä.


Kirja-arvio: Kuohuva vuosi 1917 saa kasvot
Pajunkissakauppaa Helsingin Kauppatorilla Ivan Timiriasevin ottamassa kuvassa. 1917-kirjan kuvitusta.

Pajunkissakauppaa Helsingin Kauppatorilla Ivan Timiriasevin ottamassa kuvassa. 1917-kirjan kuvitusta. Kuva: 1917/WSOY
1761235.jpg






Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuisma, Jukka Kukkonen
1917
WSOY 2017. 224 s.
Historioitsijoiden Kai Häggmanin, Teemu Keskisarjan ja Markku Kuisman kirjoittama ja erikoistutkija Jukka Kukkosen kuvatoimittama 1917-historiateos lukeutuu Suomi 100 -vuoden tyylikkäimpiin juhlakirjoihin.
Historiaesseet hahmottavat olosuhteita, jotka mahdollistivat Suomen itsenäistymisen ja ruokkivat kansan kahtiajakautumista. Maamme itsenäistymisessä Keskisarja painottaa ”ainutkertaista aikaikkunaa”. Moni poikkeustila osui yksiin loppuvuonna 1917, ”Suomi tarttui tilaisuuteensa, säilytti suuntansa ja otti onnettarelta sen, minkä ansaitsikin”.
Kun Lenin johti bolshevikkivallankumouksen Venäjälle marraskuussa 1917, Svinhufvudin senaatti kiirehti Suomen itsenäisyysjulistusta. Lenin oli kiireinen oman vallankumouksensa kanssa eikä harannut vastaan. Kaiketi hän luotti siihen, että työläisvallankumous koittaa Suomessakin. Tärkeää oli, että keisarillista Venäjää vastaan sotinut Saksa tuki myös Suomen itsenäistymistä.
Sekasorron vuonna 1917 suomalaisen työväen vihaa lietsoivat kurjat työolot, työttömyys, ruokapula ja nälänhätä. Helsingissä kapinamieltä nostattivat myös tuhannet venäläissotilaat. Suomen valtatyhjiö salli aseistautuneet punakaartit ja suojeluskunnat - verisin seurauksin.
Kuisma kuvaa Suomen talouskehitystä 1910-luvulla vasten maailmansotaa ja Venäjän vallankumousta. Harmillisesti kirjan artikkeliin on jäänyt parikymmentä kirjoitusvirhettä, jotka tökkäävät silmään.
Kuisma osoittaa, miten maailmansota tukki Suomen kauppareittejä merille ja länteen, mutta samalla Suomen metsä- ja paperiteollisuus hyödynsi huippuunsa Venäjän vientiä sotavuosina. Vilkas Venäjän-kauppa päättyi, kun keisarikunta ajautui valtakriisiin keväällä 1917.
Häggman kirjoittaa kulttuuriväen kahtiajakautumisesta: ”Kapina sytytettiin enemmänkin kynällä kuin kiväärillä”. Valkoisten intomieliin kuuluivat kustantaja Eino Railo ja kirjailija Ilmari Kianto. Porvarista sosialistiksi kääntynyt kirjailija Algot Untola agitoi puolestaan Työmies-lehdessä - ja päätyi valkoisten käsissä mereen Helsingin edustalla keväällä 1918.
Jukka Kukkosen kuvatoimitus kirjaan on laadukas ja monipuolinen. Valokuvat näyttävät aikakauden ajanhengen, kansan köyhyyden ja vaurauden, aktivistien kiihkomielen ja valtaisat ihmismassat mielenilmauksissa. Näin kuohuva vuosi saa kasvot. Keskisarjan sanoin: ”Sodat eivät syty ja riehu itsekseen. Ihmiset niitä sytyttävät ja niissä riehuvat”.

 
No mitä siellä on poliitikko-Silvennoisen mukaan tehty? Jätetty ottamatta vankeja, juotu viinaa ja käyty Viron rajojen ulkopuolella?
Suosittelen lukemaan tai kuuntelemaan. Esim. Storytelin 2vk tutustumisjaksolla ehtii hyvin kuuntelemaan vaikka taisi olla yli 13h kirja.

Mielestäni "poliitikko Silvennoinen" ei hyökännyt häiritsevästi esiin, tosin ei tämä mikään Heimosoturien liiton teoskaan ole.
 
Tämä kirja oli hyvä.
Ehdoton lukusuositus.

Monarkia vs tasavalta-kina on kirjan mukaan kokkareiden ja kepulaisten ikiaikaisen skisman lähde..

Harvinaiset, hätkähdyttävät kuvat ovat 1918-historiateoksen kiinnostavinta antia
Markku Kuisma erittelee sodan valkoisia motiiveja kirjan kovatasoisimmassa artikkelissa.
57dc3b33f9974b7cbace07eb712cd9ae.jpg

Valkoiset varustautuvat Pietisen puusepäntehtaassa Viipurissa. –Kirjan kuvitusta.
Veli-Pekka Leppänen
Julkaistu: 1.1. 16:06


Historia

Kai Häggman & Teemu Keskisarja & Markku Kuisma & Jukka Kukkonen: 1918. WSOY. 240 s.

Tutkijat Kai Häggman, Teemu Keskisarja ja Markku Kuisma julkaisivat viime vuonna 1917-teoksen, jonka komea kuvitus oli Jukka Kukkosen vastuulla.

 
Parhaillaan menossa entisen KGB-kenraali Oleg Kaluginin elämäkerta.

Työskenteli 60-luvulla neukkujen Washingtonin lähestystössä diplomaattipeitteellä. Kertoo mitenkä 1968 Tsekkoslovakian miehitys ja Brezhnevin hallinnon uskomaton korruptio ja mädännäisyys alkoivat murentaa uskoa kommunismiin. Teki silti tehokasta tiedustelutyötä ja junaili mm. kuuluisaa Walkerin vakoilujuttua (https://en.wikipedia.org/wiki/John_Anthony_Walker). 70-luvun alussa siirto Moskovaan ja ylennys nelikymppisenä KGB:n kenraalimajuriksi. Työskenteli sittemmin ulkomaantiedustelun vastavakoilussa.

Kalugin kertoo mielenkiintoisesti tapaamisistaan legendaaristen brittipettureiden kanssa. Niin Kim Philby kuin Donald Maclean joutuivat pettymään elämäntasoonsa Neuvostoliitossa. KGB käytännössä hylkäsi huippuvakoojansa Moskovan esikaupunkien pikkuisiin kerrostalohuoneistoihin. Kumpikin tyhjän päälle jäänyt britti oli pian tämän jälkeen alkoholisoitunut ihmisraunio. Psykologisessa mielessä mielenkiintoista kerrontaa.

80-luvulle tultaessa Kalugin siirrettiin rangaistuksena pois Moskovasta Leningradin KGB:n palvelukseen. Tämä oli avoimella kritiikillään suututtanut korkeat esimiehensä. Leningradissa Kalugin joutui hanttihommiin kuten mm. suomalaisia vodkaturisteja paimentamaan. Kirja on vielä vähän kesken, mutta tähän mennessä on ollut hyvä lukukokemus.

1031586.jpg
 
Ehkäpä paras lukemani merisotakirja. Tämä on epäilemättä tarkin ja paras kuvaus Midwayn meritaistelusta. Kirjoittajina parivaljakko, joka on parhaimpia Japanin keisarillisen laivaston historian asiantuntijoita. Kirja avaa todella tarkasti Japanin merisotastrategian ja doktriinin. Panostivat kaiken nopeasti liikkuvaan lentotukialusosastoon (Kido Butai). Pearl Harborista kesään 42 saakka japanilaiset iskivät jatkuvalla syötöllä liittoutuneita vastaan pitkin Tyyntä valtamerta ja kävivät kääntymässä Intian valtamerellä asti.

Kirja nojaa lähes kokonaan japanilaisiin arkistolähteisiin ja se näkyy taistelukuvauksen tarkkuudessa. Tähän kirjaan asti jokainen länsimainen Midway-teos perusti tietonsa japanilaisten osuudesta muutamaan englanniksi käännettyyn muistelmateokseen. Näissä on lukuisia asiavirheitä. Tullyn ja Parshallin massiivinen kirja korjasi tilanteen kertalaakista. Suosittelen merisodankäynnin historian ystäville.

Cover300.jpg
 
Onkohan muita 3.maailmasodasta kertovia kirjoja kuin Clancyn Myrsky nousee? Suosituksia?

Vastaus hieman myöhässä, mutta kova on tämä:

Red_Army_(novel).jpg




Monta muutakin hyvää kirjaa Petersiltä löytyy, mielestäni tässä paras, lähitulevaisuuteen sijoittuvaa military-scifiä:

 
Katottiin nuorison kanssa toissa viikonloppuna läpi HBO:n Generation Kill-sarja, nuoriso ei ollut tätä nähnyt, pitivät nyt nuorempikin tuoreena reservin jäsenenä kovasti sarjan otteesta ja merijalkaväen huumorista. Komppanian vääpelin alati vahtima "grooming standards" nauratti erityisesti. Kuten varmasti tiedätte, sarja perustuu Rolling Stone toimittajan Ewan Wrightin ensin artikkeliin ja sitten samannimiseen kirjaan.

Todellisuuteen perustuvan sarjan hahmoista nuori luutnantti Nate Fick on myös kirjoittanut kokemuksestaan kirjan, en tiedä ovatko sarjan fanit tietoisia joten nostetaan. Luin tämän nyt uudestaan monen vuoden jälkeen, ja on kyllä aivan erinomainen first person kuvaus nykyaikaisesta sodankäynnistä.

51IDaGmmz-L._SX330_BO1,204,203,200_.jpg


Lainataan Amazonin kirjaesittely, en osaa itsekään paremmin sanoa:

If the Marines are “the few, the proud,” Recon Marines are the fewest and the proudest. Nathaniel Fick’s career begins with a hellish summer at Quantico, after his junior year at Dartmouth. He leads a platoon in Afghanistan just after 9/11 and advances to the pinnacle—Recon— two years later, on the eve of war with Iraq. His vast skill set puts him in front of the front lines, leading twenty-two Marines into the deadliest conflict since Vietnam. He vows to bring all his men home safely, and to do so he’ll need more than his top-flight education. Fick unveils the process that makes Marine officers such legendary leaders and shares his hard-won insights into the differences between military ideals and military practice, which can mock those ideals.

In this deeply thoughtful account of what it’s like to fight on today’s front lines, Fick reveals the crushing pressure on young leaders in combat. Split-second decisions might have national consequences or horrible immediate repercussions, but hesitation isn’t an option. One Bullet Away never shrinks from blunt truths, but ultimately it is an inspiring account of mastering the art of war.


Muoks nostona vielä tuo boldaus, oli kyllä huikea kuvaus merijalkaväen upseerien koulutuksesta sekä heidän päätöksen teon malleistaan ja menetelmistään!

Taidan suosittella jokaista lukemaani kirjaa lähes aina, mutta tälle kyllä aivan erityinen lukusuositus. Sarjan faneille kirja antaa myös uutta syvyyttä. Toimittaja Ewan Wright kirjoitti kirjansa pitkälti mosurin ymmärryksellä tapahtumista ja taustoista, kun taas Fick tuo mukaan joukkueenjohtajana yleensä vähintään komppanian tason taktisen näkemyksen, välillä myös pataljoonatasoa sivutaan. Tämä näkyy mm. siinä, että sarjassa Irakin mekaaniset joukot ja osastot loistavat poissaolollaan kun taas Fick kuvaa, miten kärjen edessä ilmasta-maahan voima kertakaikkisesti tuhoaa etenkin kaupunkien ulkopuolella kaiken edessä olevan vastuksen.

Mitenkään Wrightin erinomaista kirjaa väheksymättä. Wright esiintyy kirjassa vain parissa anekdootissa, mutta etenkin yksi näistä jäi mieleen yhden erityisen kovan taistelun jälkeen, olisiko ollut se missä ajoivat väijytykseen ennen jonkun pikkukaupungin läpiajoa:

Fick näkee Wrightin: Ai, olet vielä kanssamme?
Wright: Tarkoitatko, että ihmettelet, että en ole lähtenyt kotiin, vai että olen edelleen elossa?
Joku joukkueen miehistä en muista kuka: Ollakseen siviili sillä on kyllä todella isot munat.

:salut:
 
Ja kuinka moni Generation Kill-fania on käynyt Varustelekalla tapamassa ilmielävää "Fruity" Rudy Reyes? (hän esiintyi omana itsenään tv-sarjassa).
 
Ja kuinka moni Generation Kill-fania on käynyt Varustelekalla tapamassa ilmielävää "Fruity" Rudy Reyes? (hän esiintyi omana itsenään tv-sarjassa).
No, miten on: :camo:


Despite the cold, Bravo’s Sgt. Rudy Reyes, 31, from Kansas City, Missouri, has stripped off his shirt and is washing his chest with baby wipes, every muscle gleaming in the flickering light of a nearby oil fire. Reyes doesn’t quite fit the image of the macho brute. He reads Oprah’s magazine and waxes his legs and chest. Other members of the unit call him “fruit Rudy” because he is so beautiful. “It doesn’t mean you’re gay if you think Rudy’s hot. He’s just so beautiful,” Person tells me. “We all think he’s hot.”
 
Viimeksi muokattu:
Lueskelen Matti Röngän Viktor Kärppä-sarjaa.

Hyvin suositeltavaa lukemista.
 
Back
Top