Ehdotuksessa ehdotetaan myös, että reserviläisille säädettäisiin tiettyjen edellytysten täyttyessä mahdollisuus hakea aselupaa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sotilaallisia valmiuksia palvelevassa ampumakoulutuksessa sekä muussa reserviläistoiminnassa tapahtuvaa harjoittelua varten. Henkilöistä pyydettäisiin Puolustusvoimien lausunto, jossa arvioitaisiin hakijan tarve vapaaehtoiseen ampumaharjoitteluun kansallisen puolustuksen perusteella. Käytännössä tämä tarkoittaisi niitä reserviläisiä, jotka ovat sijoituskelpoisia ja joilla Puolustusvoimat katsoisi lausunnossaan olevan tarve kyseiseen ampuma-aseeseen ja aseen osaan reservin ampumataidon ylläpitämiseksi. Puolustusvoimien lausunnolla täytettäisiin direktiivin vaatimus siitä, että lupia voidaan myöntää vain yksittäistapauksessa ja poikkeuksellisesti.
Suomen kansallinen puolustus perustuu reserviläisarmeijaan, joka muodostetaan sijoittamiskelpoisesta reservistä. Sijoitettua reserviä koulutetaan Puolustusvoimien kertausharjoituksilla. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen kursseilla koulutetaan sekä sodan ajan tehtäviin sijoitettuja, että sijoittamattomia reserviläisiä. Sijoittamattomien reserviläisten kouluttaminen on tärkeää mahdollisimman korkealaatuisen sijoittamispohjan takaamiseksi Puolustusvoimille ja tätä toimintaa on käytännössä mahdollista toteuttaa kustannustehokkaasti ainoastaan osana vapaaehtoista maanpuolustusta. Vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus on osa Puolustusvoimien reservin koulutusjärjestelmää.
Muut henkilöt voisivat käyttää A-luokan aseita valvottuna käyttönä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämässä sotilaallisia valmiuksia palvelevassa ampumakoulutuksessa. Näillä henkilöillä voisi kuitenkin olla aselupa pitkään kertasytytteistä patruunaa ampuvaan itselataavaan kertatuliaseeseen kapasiteetiltaan pienemmällä latauslaitteella ampumaharrastusperusteella lupaedellytysten täyttyessä. He voisivat halutessaan käyttää Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämässä sotilaallisia valmiuksia palvelevassa ampumakoulutuksessa näitä ampuma-aseitaan. Tätä kautta mahdollistetaan nousujohteinen ampumakoulutukseen osallistuminen ja ampumataidon kehittäminen ja kannustetaan jokaista reserviläistä ylläpitämään reserviläisen ampumataitoa. Tarkoituksena on, että aktiivinen B-luokan ampuma-aseella harjoittelu voisi Puolustusvoimien harkinnan mukaan johtaa sellaiseen sodanajan sijoitukseen tai suunniteltuun sijoitukseen, jolla myös A-luokan ampuma-aseeseen voisi muodostua tarve kansallisen puolustuksen tarkoituksessa ja henkilö voisi saada Puolustusvoimien puoltavan lausunnon A-luokan ampuma-aseen aselupahakemusta varten. Esityksen yksityiskohtaisissa perusteluissa on tarkennettu sitä, missä tilanteissa reserviläisen aktiivinen ampumaharjoittelu voidaan lukea ampumaharrastukseksi, jonka perusteella voisi hakea lupaa B-luokan ampuma-aseisiin harrastusperusteella. Lisäksi on otettava huomioon, että esityksessä ehdotetaan asedirektiivin mukaisesti ampuma-aselakiin myös siirtymäsäännöstä niihin tilanteisiin, joissa henkilöllä on erityisen vaaralliseksi ampuma-aseeksi jatkossa luokiteltavaan ampuma-aseeseen hallussapitoon oikeuttava lupa ja tämä lupa on myönnetty viimeistään 12 päivänä kesäkuuta 2017 ja ampuma-aseen yksilöintitiedot on ilmoitettu poliisille 12 päivänä kesäkuuta 2017 mennessä. Tällöin kyseisen ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttavan luvan voimassaolo jatkuisi ampuma-aselain muutosten voimaantullessa. Sama siirtymäsäännös koskee myös erityisen vaarallisten ampuma-aseiden osia. Poliisin arvion mukaan ampuma-aseita, joita siirtymäsäännös koskee, on luvitettu tällä hetkellä noin 10 000 ja niitä on noin 8 500 luvanhaltijalla. Siirtymäsäännöksen nojalla myös esimerkiksi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen jäsenjärjestöjen aselupien voimassaolo jatkuisi. Siirtymäsäännöksen nojalla hallussapidettyjä ampuma-aseita voisi myös lainata luonnollisille henkilöille tai oikeushenkilöille kuten Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle silloin, jos lainaksisaajalla on vastaavan ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttava lupa. Jäsenjärjestöt voivat myös edelleen käyttää toiminnassaan siirtymäsäännöksen nojalla hallussapitämiään ampuma-aseita ampuma-aselain säännösten mukaisesti.
Esityksellä pannaan täytäntöön myös muut 6 artiklan mahdollistamat poikkeuslupaperusteet, kuten ampumaurheilu, koulutus ja asekeräily. Lupa tiettyihin A-luokan ampuma-aseisiin ampumaurheiluperusteella voitaisiin myöntää henkilölle, joka pystyy osoittamaan aktiivisen harrastuneisuutensa A-luokan ampuma-aseella. Ampumaurheilukoulutukseen lupia voitaisiin myöntää yhteisöille tai säätiöille, kuten reserviläis- tai urheiluammuntajärjestöille, jotka voisivat järjestää näillä aseilla koulutusta, kuten sovellettua reserviläisammuntaa. Asekeräilijöiden osalta lupia A-luokan ampuma-aseisiin voidaan myöntää hyväksytyn keräilysuunnitelman pohjalta. Lupaviranomainen voi asettaa asekeräilijän hyväksyntään ehtoja ja rajoituksia.