Komissio kieltämässä itselataavat?

KIM

Eversti
Suomessa uskotaan valtamedian puhuvan ja kirjoittavan aina totta mutta mailmalla on paljastunut useita tapauksia jossa huijaus juttuja on kirjoitettu jopa vuosikausia arvostettuihin lehtiin, samat huijaus tavat ovat käytössa myös Suomessa sillä erotuksella ettei juttua ja kirjoittajaa syytetä huijariksi vaan tilanne vaijetaan korjauksen jälkeen kuoliaaksi.

Suomessa väitettiin ettei poliisi täällä tee rikoksia mutta näin on tapahtunut aina niin täällä kuin mailmalla ja se ei vähennä poliisin arvovaltaa tai uskottavuutta mutta jos ne salataan se on tuhoisaa poliisille itselleen, niin kauan kuin poliisi on rehellisempi kuin politiikot ei ole mitään hätää, poliisi on myös ihminen ja tekee virheitä mutta jos valvonta toimiin niin kaikki on hyvin.

Mutta jos lehdistö ei perkaa virheitään ja poliittista propagandaa pois toiminnastaan sillä ei ole mitään arvoa.

Jos tuosta jutusta jotain voi sanoa siinä ei ole haastateltu poliisia vaan se perustuu valheelle oli sitten kyse vaikka YLEstä niin jos juttun poliisia etsittäisiin sitä ei ole olemassakaan vaan toimittaja valehtelee, sattumalta tiedän ettei yksikään Suomalaineen poliisi tuollaista suustaan päästäisi ja tuo Vesa on esiintynyt harvinaisen monta kertaa muutamien toimittajien jutuissa että se pistää hieman epäileen onko Vesa poliisi lainkaan.
Laita selvityspyyntöä tuosta a) julkisen sanan neuvostoon b) ylen johtoon c) eduskunnan oikeusasiamiehelle (tjsp)
 

Myrskyhiiri

Kenraali
YLE:ssä masinoidaan näköjään aseidenvastaista kampanjaa:

"http://yle.fi/uutiset/metsastykseen_vedotaan_toisiamme_tapetaan/8545293

Metsästykseen vedotaan, toisiamme tapetaan
-Usein pojat ja nuoret miehet ampuvat itsensä omalla tai isänsä metsästyskiväärillä, sanoo Mielenterveysseuran professori Kristian Wahlbeck. Kuva: Yle
Suomalaisia kuolee ammuttuna suhteessa enemmän kuin muita EU-kansalaisia. Mielenterveysprofessorin mukaan aseiden helppo saatavuus on kansanterveydellinen ongelma. Silti väitteet maan ampuma-aseongelmasta tyrmätään usein, kirjoittaa Yle Newsin toimittaja Sam Kingsley.
– On todella järkyttävää, kun sellaista näkee ensimmäisen kerran. Se on järkyttävää joka kerta muutaman ensimmäisen vuoden ajan.

Pitkän uran poliisina lähinnä Etelä-Suomessa tehnyt Vesa on kutsuttu monta kertaa hoitamaan ampumatapausten ikäviä jälkimaininkeja.

– Vuosien mittaan siihen on pakko alkaa suhtautua mustalla huumorilla, Vesa myöntää.

Johan nyt, täällähän on aivoja joka puolella. Yäk!

– Sitä kävelee huoneeseen ja sanoo: ’Johan nyt, täällähän on aivoja joka puolella. Yäk!’

Suomessa tapahtuu eniten kuolemaan johtavia ampumatapauksia koko EU:n alueella. Ampuma-aseisiin liittyvien tapausten hoitaminen kuuluu Suomessa tavalliseen poliisin työhön. Selviytymisstrategia on välttämätön poliiseille, jotka joutuvat ruotimaan ampumisten seurauksia.

– Keskenämme puhumme sarkastisesti ja jopa kyynisesti, vaikka olemme selvittämässä kauheaa tilannetta. Meidän on pakko. Kukaan ei pysty käsittelemään kaikkia näkemiään kauheita asioita, jos hautoo niitä mielessään koko ikänsä.

– Joka viikko tulee kaksi tai kolme hälytystä tilanteista, joissa joku on yleensä vetänyt aseen esiin tai ampunut sillä, Vesa sanoo. Sen lisäksi tulevat uhkailijat.

– Ihmiset keksivät kaikenlaisia typeriä ideoita etenkin humalassa. He saattavat uhkailla, vaikkei heillä edes olisi asetta. Kun meidät kutsutaan paikalle ampuma-aseen takia, kysymys on useimmiten juuri aseella uhkailusta.

Ikävässä ennätyksessä ei ole kadehtimista
Saattaa vaikuttaa oudolta, että rauhan ja tyyneyden tyyssijana usein nähdyssä ja harvaan asutussa maassa on kansainvälisesti vertailtuna niin paljon aseiden omistajia.

5,4 miljoonan asukkaan maassa on lähes 1,6 miljoonaa rekisteröityä ampuma-asetta ja joka kahdeksas suomalainen omistaa laillisen ampuma-aseen. Se on korkein määrä koko EU:n alueella.

Korkean luvun sanotaan usein johtuvan siitä, että Suomessa on syvälle juurtunut metsästyskulttuuri ja ammunta on suosittu harrastus. Lisäksi aseet tulevat useimmille suomalaismiehille tutuiksi, kun he palvelevat vähintään kuusi kuukautta armeijassa.

Väitetään, että ampuma-aseet yksinkertaisesti vain kuuluvat perinteiseen suomalaiseen elämäntapaan eivätkä ampuma-aserikokset edes ole suuri ongelma Suomessa.

Suomi kuitenkin pitää hallussaan myös varsin ikävää ennätystä: Suomessa kuolee EU-maista suhteessa eniten ihmisiä joka vuosi ampuma-aseella tehdyissä murhissa, ampumaonnettomuuksissa ja itsemurhissa.

Tuorein tilasto on vuodelta 2013, jolloin Suomessa kuoli 177 ihmistä jollakin edellä mainituista tavoista. Useimmiten kuolema oli itse aiheutettu. Luku on itse asiassa pienentynyt viiden vuoden takaisesta luvusta merkittävästi, mutta suhteessa väkilukuun lukumäärä on silti huomattavasti muita EU-maita suurempi.

Paha tilanne muuttuu hengenvaaralliseksi
Onko ampuma-aseiden helppo saatavuus syynä synkkiin lukuihin? Kampanjoijat ja kansanterveyden tutkijat ovat ilman muuta sitä mieltä, että jos ase on mukana pahassa tilanteessa, tilanne muuttuu varsin pian ja usein hengenvaaralliseksi.

Suomessa juhannusjuhlintaa voidaan joka vuosi mitata ampumatapausten lukumäärällä. Usein tapauksia vauhdittaa alkoholi.

Vuoden 2015 juhannusviikonlopun aikana iäkäs nainen löytyi ammuttuna kotinsa läheltä Jyväskylästä ja toinen uhri joutui sairaalaan, kun häntä oli ammuttu riidan jälkeen rintaan pienikaliiberisella pistoolilla.

Myös kaksi muuta miestä sai vakavia vammoja, kun heitä ammuttiin. Epäillyt joutuivat myöhemmin poliisin haaviin rattijuopumuksesta.

Suomessa kävi ilmi samankaltainen perhemurha aina kuuden viikon välein.

Ampuma-aseet ovat mukana myös synkemmässä trendissä.

Kesäkuussa 2012 Pomarkussa Länsi-Suomessa äiti palasi kotiinsa nuorimman lapsensa kanssa. He löysivät sieltä perheen viisivuotiaiden kaksostyttöjen ja kolmivuotiaan tytön ruumiit. Isä oli ampunut lapset ja sitten itsensä.

Saman vuoden huhtikuussa muuan toinen isä oli ampunut kaksi pientä lastaan, vaimonsa ja sitten itsensä. Samana vuonna ennen Pomarkun verilöylyä Suomessa kävi ilmi samankaltainen perhemurha aina kuuden viikon välein. Niitä tapahtui vuoden aikana yhteensä kahdeksan.

Myöhemmin samana vuonna, saman elokuun viikonlopun aikana, Pohjois-Savossa tapahtui kaksi kammottavaa ampuma-aseonnettomuutta, jotka järkyttivät koko yhteisöä. Lauantaiaamuna 11-vuotias poika loukkaantui vakavasti ja kuoli myöhemmin, kun kivääri laukesi vahingossa lapsen ollessa isänsä kanssa metsästysreissulla veneellä.

Muutamaa tuntia aiemmin perjantai-iltana kahdeksanvuotias poika ampui vahingossa viisivuotiaan veljensä aseella, jonka lapset löysivät kotoaan. Poliisin mukaan kodissa oli useita luvallisia aseita ja lukittava asekaappi.

”180 kuolemantapausta vuodessa on liikaa”
Vaikka ampuma-aseet ovat vaatineet niin monta uhria, yritykset rajoittaa aseiden omistamista kohtaavat Suomessa usein päättäväistä vastustusta.

Syyskuussa 2007 Suomi vastusti EU:n ehdotusta nostaa ampuma-aseen omistamisen vähimmäisikä kahdeksaantoista vuoteen. Sitä perusteltiin väitteellä, että lakimuutoksen vaikutus nuorten mahdollisuuksiin käydä metsällä aiheuttaisi ”hyvin tunteenomaisia ja voimakkaita reaktioita Suomessa koko EU:ta vastaan”.

Marraskuisten Pariisin terrorihyökkäysten jälkimainingeissa Suomi vastusti eräiden muiden EU-maiden kanssa direktiiviä, jolla kiellettäisiin puoliautomaattiaseet. Sisäministeri Petteri Orpo totesi, että kielto estäisi suomalaisia reserviläisiä käyttämästä puoliautomaattiaseita harjoituksissaan.

Onko sääntelyn vastustaminen merkki siitä, että Suomi ei pysty kohtaamaan aseiden yhteiskunnallisia vaikutuksia?

Näin uskoo brittitoimittaja Iain Overton, joka kampanjoi ampuma-aseiden sääntelyn puolesta. Hän oli yksi niistä toimittajista, jotka saapuivat Kauhajoelle vuonna 2008, kun 22-vuotias ampuja oli rynnännyt oppilaitokseen ja tappanut yhdeksän luokkatoveriaan, opettajansa ja lopulta itsensä.

Overton sanoo saaneensa silloin vaikutelman, että tapauksen herättämässä keskustelussa keskityttiin enemmän tappajan psykologiseen tilaan kuin aseiden asemaan Suomen yhteiskunnassa.

– Minusta mikään ei viitannut siihen, että kukaan Suomessa olisi halunnut keskustella käsiaseita koskevan lainsäädännön tiukentamisesta. Sama tapahtui Norjassa, kun Anders Breivik oli ampunut useita ihmisiä. Ampuma-aseista keskusteltiin hyvin lyhyesti, ja sitten keskustelu siirtyi muihin asioihin.

Saattaa olla vaikeaa vakuuttaa ihmiset, joiden lapsuudenkodissa on aina ollut metsästyskivääri.

Suomi tiukensi ampuma-aseita, etenkin käsiaseita koskevaa lainsäädäntöä Kauhajoen tapauksen ja vuotta aiemmin tapahtuneen samankaltaisen kouluampumisen jälkeen. Overton varoittaa silti olettamasta, että ongelmaan on puututtu.

– Jos joku luulee, että mitään ongelmaa ei ole, sanoisin hänelle, että ongelmana on lähes 180 ampuma-aseiden aiheuttamaa kuolemaa vuodessa. Minusta se on liian korkea luku, hän sanoo.

– Suomalaisten näkökulmasta saattaa olla vaikeaa vakuuttaa ihmiset, joiden lapsuudenkodissa on aina ollut metsästyskivääri. Heidät pitäisi saada uskomaan, että tiukempi ampuma-aseiden sääntely on tarpeen.

Ampuma-aseet ovat hänen mielestään paljon hengenvaarallisempia kuin vaikkapa veitset.

– Ne voivat muuttaa kriisitilanteen itsetuhoiseksi hetkeksi, jota ei voi paeta.

”Kun tulin kotiin, auto oli poissa”
Professori Kristian Wahlbeck Mielenterveysseurasta on jo kauan ollut sitä mieltä, että ampuma-aseiden saatavuus Suomessa on kansanterveydellinen ongelma. Tämä johtuu etenkin siitä, että niin moni ampuma-aseiden aiheuttama kuolema on itsemurha. Niidenkin lukumäärä on EU:n korkein ja noin kaksinkertainen Norjaan, Ruotsiin ja Tanskaan verrattuna.

– Usein pojat ja nuoret miehet ampuvat itsensä omalla tai isänsä metsästyskiväärillä, Wahlbeck selittää.

Ritvan mies ei ollut nuori mies. Pari oli ollut naimisissa vuosikymmeniä. Tavalliselta vaikuttaneena talviaamuna Ritva hyvästeli miehensä ja lähti töihin eikä enää koskaan nähnyt häntä.

– Kuinka kukaan voi nukkua ihmisen vieressä tietämättä, että hän on päättänyt lopettaa elämänsä? hän kysyy.

– Menin sinä päivänä ruokatunnilla pankkiautomaatille ja huomasin, että tililläni oli paljon enemmän rahaa kuin yleensä. Se oli outoa. Ihmettelin, miksei mieheni vastannut, kun soitin hänelle monta kertaa iltapäivän aikana.

– Kun tulin kotiin, auto oli poissa. En siinä vaiheessa ollut huolissani, mutta jotenkin levoton olo minulla oli kyllä. Kirjauduin verkkopankkiini ja huomasin, että mieheni oli siirtänyt tililleni 10 000 euroa.

Illan mittaan Ritva huolestui yhä enemmän. Hänen miehensä esimies ilmoitti, että mies ei ollut sinä päivänä ollut töissä. Lopulta Ritva soitti poliisille, joka aloitti etsinnät.

– Ulkona oli aivan hirveä keli. Oli niin pimeää, ettei nähnyt mitään. Kiertelin kotona ja avasin mieheni työpäiväkirjan. Viimeinen merkintä kuului näin: ’Olen typerä ja ajattelematon mies.’

Miehen metsästyskivääri ei ollut omalla paikallaan.

Näkyvyys oli niin huono, että poliisi lopetti etsinnät ja aikoi jatkaa niitä seuraavana päivänä, tiistaina.

– Seuraavana aamuna poliisin ei tarvinnut sanoa mitään, kun hän saapui ovelleni. Tiesin heti.

Ritvan on vaikea ymmärtää, mikä ajoi hänen miehensä päättämään elämänsä niin väkivaltaisesti, sillä Ritvan mukaan hän pystyi puhumaan tunteistaan.

Ritva ei oikein usko, että tiukemmat ampuma-aselait olisivat juurikaan muuttaneet tilannetta.

– Ehkä hän olisi miettinyt asiaa uudemman kerran, jos hän olisi joutunut hakemaan aseensa varastosta poliisiasemalta, mutta en osaa sanoa, Ritva sanoo.

– Kynnys avun saamiseen on Suomessa jo hyvin matala. Tällä alueella voi mennä psykiatrisen sairaanhoitajan puheille jopa ilman, että varaa ajan. Apu on niin lähellä, että ongelma ei voi johtua resurssien puutteesta.

Ritvan mukaan hän on päinvastoin entistä varmempi siitä, että itsemurha ja mielenterveysongelmat ovat Suomessa vaiettu aihe. Ongelmaan voitaisiin puuttua paremmin, jos ihmiset tuntisivat voivansa puhua vaikeuksista avoimemmin.

Jos joku myöntää olevansa masentunut, sitä pidetään heikkouden merkkinä ja häpeällisenä.

– Kaikki kysyvät minulta, enkö tiennyt, että mieheni on niin vakavasti masentunut. Hän oli ehkä tavallista hiljaisempi, mutta miten ihminen voi olla niin masentunut, että haluaa tappaa itsensä ja käyttäytyä silti ulkoisesti normaalisti ja puhua normaalisti?

”Ampuma-aseet ja impulsiivisuus ovat vaarallinen yhdistelmä”
Useimmille mielenterveysongelmista kärsiville aseen omistaminen ei ole sen vaarallisempaa kuin muillekaan, huomauttaa itsemurhien ennaltaehkäisyyn erikoistunut professori Kristian Wahlbeck. Hänen mukaansa on kuitenkin äärettömän vaikeaa huomata ja ennustaa, kuka on vaarassa. Siksi paras tapa estää ampuma-aseella tehdyt itsemurhat on vähentää ampuma-aseiden määrää yhteiskunnassa.

– Pieni mutta äänekäs vähemmistö vastustaa voimakkaasti lähes kaikkia ampuma-aserajoituksia. Kansanterveyden näkökulmasta on kuitenkin nähtävissä kiistattomia todisteita siitä, että aseiden vähentäminen vaikuttaisi tilanteeseen, Wahlbeck sanoo.

Wahlbeck viittaa tutkimuksiin, joissa väitetään olevan viitteitä siitä, että ampuma-aseen säilyttäminen kotona kasvattaa itsemurhan riskiä etenkin nuorten miesten keskuudessa.

– Ampuma-aseiden helppo saatavuus ja nuorten impulsiivisuus on vaarallinen yhdistelmä. Nuorten itsetuhoinen käyttäytyminen liittyy yleensä tiettyyn ajankohtaan ja kriisiin.

Wahlbeckin mukaan niissä tilanteissa kuolemanriskiä voidaan vähentää ostamalla aikaa ja poistamalla itsemurhan mahdollistavat välineet nuoren saatavilta.

Mielenterveysseura on vaatinut hallitusta laatimaan suunnitelman itsemurhien vähentämiseksi. Wahlbeckin mukaan suunnitelmaan kuuluu todennäköisesti ampuma-aseita koskevia rajoituksia. Hallitus on luvannut puuttua ongelmaan. Sosiaali- ja terveysministeriöön on asetettu työryhmä arvioimaan suunnitelman toimeenpanoa.

Ritva sanoo, että aviomiehen itsemurhan aiheuttamaa surua on helpottanut muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien ihmisten tapaaminen vertaistukijärjestö Surunauhan tilaisuuksissa.

Yritän jatkaa elämää.

– Itsemurhasta puhuminen on yhä tabu, vaikka niitä tehdään niin paljon, hän sanoo.

– Kuoleman syytä usein halutaan peitellä, mutta minä yritän olla tekemättä niin. Yritän olla rehellinen ja avoin. Tämä on aina vaikea aika vuodesta, kun on niin pimeää. Mutta en enää ole ihan yhtä ahdistunut. Yritän jatkaa elämää.

Vesan ja Ritvan nimet on muutettu. Englannista kääntänyt Katja Juutistenaho.

Itsemurhaa ja mielenterveysongelmia koskevissa asioissa voi hakea apua ja tukea Mielenterveysseuran kriisipuhelimesta, jonka numero on 010 195 202.

Sam Kingsley
Yle
"

Ennustan tällaisia kirjoituksia pulpahtelevan lähiaikoina esiin sieltä sun täältä.
Huomatkaa että tässä brittilähtöinen mediahenkilö haastattelee ylimpänä auktoriteettinaan brittitoimittajaa, joka kertoo suomalaisille, miten tulee elää:

"– Suomalaisten näkökulmasta saattaa olla vaikeaa vakuuttaa ihmiset, joiden lapsuudenkodissa on aina ollut metsästyskivääri. Heidät pitäisi saada uskomaan, että tiukempi ampuma-aseiden sääntely on tarpeen."

Samaa brittiläistä umpimielistä ja vähä-älyistä ylemmyyttä edusti aikanaan nuori brittinainen, joka tuli kertomaan, kuinka väärin suomalainen asevelvollisuus on, samaan aikaan kun Britannia värväsi ja lähetti Afganistanin oopiumipeltoja suojelemaan 17-vuotiaita kolleja.

"To join as a regular soldier you need to be at least 16 years old, although you can start the application process earlier, with your parents' permission. If you're under 18, you'll also need parental consent to join. You should be in Army phase 1 training before your 33rd birthday."

http://www.army.mod.uk/join/How-to-join.aspx

P.S. Tämä Sam Kingsley tietää mistä pitää kirjoittaa että saa toimituksessa ilmaa siipien alle - linkissä taidonnäyte vuodelta 2013. Tavoitteena siis Suomi monikulttuuriseksi ja kantaväestöltä pyssyt pois. Homma on siinä.

http://yle.fi/uutiset/what_a_bubble_ive_been_living_in__discovering_multicultural_finland/6886942
 
Viimeksi muokattu:

Vonka

Supreme Leader
Laita selvityspyyntöä tuosta a) julkisen sanan neuvostoon b) ylen johtoon c) eduskunnan oikeusasiamiehelle (tjsp)
Mutta perusteltua ja fiksua. Kuka tahansa voi laittaa.

Massapalaute enkkupuolelle:

http://yle.fi/uutiset/yle_news_-_finlands_english-language_news_desk/6006243

Vastaava tappi:

Sananvapauslain mukaan myös verkkojulkaisuilla pitää olla vastaava toimittaja. Näistä hommista vastaa

[email protected]

Ja jos epäilette, että poliisi-Vesan haastattelu oli tekaistu omasta päästä...

Kantelun ohjeet ja lomake, JSN:

http://www.jsn.fi/kantelun_ohjeet/
 
Viimeksi muokattu:

Geronimo

Ylipäällikkö
Mutta perusteltua ja fiksua. Kuka tahansa voi laittaa.

Massapalaute enkkupuolelle:

http://yle.fi/uutiset/yle_news_-_finlands_english-language_news_desk/6006243

Vastaava tappi:

Sananvapauslain mukaan myös verkkojulkaisuilla pitää olla vastaava toimittaja. Näistä hommista vastaa

[email protected]

Ja jos epäilette, että poliisi-Vesan haastattelu oli tekaistu omasta päästä...

Kantelun ohjeet ja lomake, JSN:

http://www.jsn.fi/kantelun_ohjeet/
Luuletko että johtaa johonkin muuhun lopputulokseen kuin parin vastineen jälkeen haudataan arkistoihin?
Juttu kuivuu kokoon kun toimittaja vetoaa lähdesuojaan, tämä on tapahtumien kulku lyhyesti, ulkomaiset esimerkit ovat sen osoittaneet Esim. vuosia sitten New York Timesin toimittaja syötti vuosia tekaistuja juttuja lehteen ja sai jopa Pulitzerin palkinnon vaikka jutuista esitettiin epäilyjä niin lähdesuojaan vetoamiseen asian selvitys tyssäsi, kunnes yhden jutun tausta osoittautui täysin vääräksi vasta silloin paljastui.

Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja on Vihreän Langan entinen Päätoimittaja Elina Grundström joten asenteellisuus on valmiiksi sisäänrakennettu sen lisäksi taustaltaan Elina Grundström että on toiminut aiemmin Vihreän Langan ja Ylioppilaslehden päätoimittajana sekä Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina.

Millähän todennäköisyydellä taustaltaan Vihreä JSN`n Puheenjohtaja antaa ampuma-aseeseen liittyvästä jutusta langettavan tuomion, vaikka siellä onkin muita jäseniä todennäköisyys tällä jutulla menestyä on hyvin pieni.

Päätoimittaja tuskin vie asiaa eteenpäin koska jos juttu on julkaistu niin vastuu sisällöstä on myös hänellä joten omassa asiassaan hän kovin paljon toimii.
 

vlad

Respected Leader
Jos tuosta jutusta jotain voi sanoa siinä ei ole haastateltu poliisia vaan se perustuu valheelle oli sitten kyse vaikka YLEstä niin jos juttun poliisia etsittäisiin sitä ei ole olemassakaan vaan toimittaja valehtelee, sattumalta tiedän ettei yksikään Suomalaineen poliisi tuollaista suustaan päästäisi ja tuo Vesa on esiintynyt harvinaisen monta kertaa muutamien toimittajien jutuissa että se pistää hieman epäileen onko Vesa poliisi lainkaan.
Kieltämättä tämä "Vesa" kuulosti luodulta hahmolta, ongelmahan on se todistaminen eli kuinka todistaa onko tätä "Vesaa" olemassakaan ja jos on, niin mikä on kyseisen "Vesan" todellinen kompetenssi asiassa. Yksi vaihtoehto olisi kerätä aineistoa haastatteluista joissa viitataan lähteenä "Vesaan" ja rakentaa niiden pohjalle jotain mutta tuolloinkin mukana on olettamus ja tässä tapauksessa Yle voi kiistää kaiken lähdesuojaan vedoten.

En laisinkaan pitäisi mahdottomana sitä etteikö hahmo voi olla fiktiivinen, mutta hän "kertoo" asioita joita toimittajat poimivat eri foorumeilta ja joiden sanotaan olevan poliiseiden kommentteja (erotettuna asiayhteydestä voidaan sitten luoda omaa mielikuvaa ja tarinaa, joka voi poiketa paljonkin siitä mikä on "totuus" sanojen takana).

Tietty eräs mahdollisuus on se, että "Vesa" on joku elämäänsä kyllästynyt ex. poliisi, joka purkaa omaa kaunaansa ja löydettyään oman "hoivitoimittajan" käyttää tätä surutta oman kaunansa purkamiseen.

Mutta eniten tässä koko kuviossa ärsyttää se, että säännönmukaisesti alkaa tulla myös "korkean profiilin" ulostuloja asedirektiivin kannattajilta ja he sitten saavat paljon tilaa osassa mediaa, selvää mielipiteen muokkausta ja mielikuvan rakentamista, ja kun asetelma on usein se, että asedirektiivin vastustajat joutuvat puolustamaan asiaansa ja perustelemaan sitä, kuvio saadaan mediapelillä näyttämään siltä, että kyseessä (asedirektiivin vastustaminen) on negatiivinen asia joka on perusteltavissa vain puolustelemalla sitä. Ongelma on myös siinä, että YLE ja HS tuntuvat valinneen puolensa, kun taasen asedirektiivin vastustajat pääsevät paremmin ääneen maakuntalehdissä, internetissä (some, blogit tms.) sekä alan julkaisuissa (esim. Suomen sotilas) niin direktiivin kannattajilla on tässä tietty etu etenkin kun YLE ja HS keräävät paljon näkyvyyttä somessa.

vlad
 

Geronimo

Ylipäällikkö
Kieltämättä tämä "Vesa" kuulosti luodulta hahmolta, ongelmahan on se todistaminen eli kuinka todistaa onko tätä "Vesaa" olemassakaan ja jos on, niin mikä on kyseisen "Vesan" todellinen kompetenssi asiassa. Yksi vaihtoehto olisi kerätä aineistoa haastatteluista joissa viitataan lähteenä "Vesaan" ja rakentaa niiden pohjalle jotain mutta tuolloinkin mukana on olettamus ja tässä tapauksessa Yle voi kiistää kaiken lähdesuojaan vedoten.

En laisinkaan pitäisi mahdottomana sitä etteikö hahmo voi olla fiktiivinen, mutta hän "kertoo" asioita joita toimittajat poimivat eri foorumeilta ja joiden sanotaan olevan poliiseiden kommentteja (erotettuna asiayhteydestä voidaan sitten luoda omaa mielikuvaa ja tarinaa, joka voi poiketa paljonkin siitä mikä on "totuus" sanojen takana).

Tietty eräs mahdollisuus on se, että "Vesa" on joku elämäänsä kyllästynyt ex. poliisi, joka purkaa omaa kaunaansa ja löydettyään oman "hoivitoimittajan" käyttää tätä surutta oman kaunansa purkamiseen.

Mutta eniten tässä koko kuviossa ärsyttää se, että säännönmukaisesti alkaa tulla myös "korkean profiilin" ulostuloja asedirektiivin kannattajilta ja he sitten saavat paljon tilaa osassa mediaa, selvää mielipiteen muokkausta ja mielikuvan rakentamista, ja kun asetelma on usein se, että asedirektiivin vastustajat joutuvat puolustamaan asiaansa ja perustelemaan sitä, kuvio saadaan mediapelillä näyttämään siltä, että kyseessä (asedirektiivin vastustaminen) on negatiivinen asia joka on perusteltavissa vain puolustelemalla sitä. Ongelma on myös siinä, että YLE ja HS tuntuvat valinneen puolensa, kun taasen asedirektiivin vastustajat pääsevät paremmin ääneen maakuntalehdissä, internetissä (some, blogit tms.) sekä alan julkaisuissa (esim. Suomen sotilas) niin direktiivin kannattajilla on tässä tietty etu etenkin kun YLE ja HS keräävät paljon näkyvyyttä somessa.

vlad
Keskustelu ase asioista onkin vaikeaa varsinkin asiallinen sellainen, siihen on monta syytä osa ei tiedä aseista mitään ja osa suhtautuu niihin ideologisista syistä täysin kielteisesti ja pyrkivät todistelemaan niiden vaarallisuutta keinolla millä tahansa.

Yksi keino on osoittaa aseisilla tapahtuvat itsemurhat Suomessa lukumääräisesti suuremmiksi kuin esimerkiksi muissa pohjoismaissa, mutta samalla jätetään mainitsematta se tosiseikka että Suomessa tehdään kaksikertaa enemmän itsemurhia kuin muissa pohjoismaissa jos tekojen määrä suhteutettaisiin niin aseilla tehdyt itsemurhat olisivat pohjoismaissa kutakuinkin samalla tasolla, tosiasiassa samalla logiikalla voitaisiin sanoa että lääkkeet ovat Suomalaisille vaarallisempia kuin muille pohjoismaissa.

Aivan samoin kun verrataan kuolemantapauksia eri EU maissa jätetään vertailusta pois osa maista jolloin pienentyllä otoksella saadaan haluttu tulos.

EU on tähän asti luonut rajoittavia Direktiivejään koskemaan lähinnä vain yrityksiä ja oikeuksia on annettu kansalaisille kuten vapaaliikkuvuus ja kuluttajasuoja, mutta nyt on suunta muuttunut kun yritysten toimintaa on jo rajoitettu lähes joka asiaan uusien sääntöjen keksimisessä niille alkaa mielikuvitus loppua on sääntöjä rakentelijoiden pakko suunnata katseensa tavallisiin kansalaisiin.

EU kansalaisten kimppuun käymisessä on riskinsä kun ne suuret edut kuten vapaaliikkuvuus on osoittautunut katastrofiksi ja todella kalliiksi kaikille EU kansalaisille yhteinen raha on tullut maksamaan sekä rahaa että työttömyyttä joka puolella Eurooppaa.
Kuinkahan aseidenkielto ja aseiden sosialisointi sekä ilmastotoimien kustannusten lisäys sekä matujen aiheuttama sekasorto ja kustannukset saavat EU`n kannatuksen lisääntymään tai kääntyykö kansaisten mielipide sitä vastaan.

Mielenkiitoista on nähdä vaikka tämä liittyy hyvin löyhästi ase Direktiiviin EU eliitin suunnitelmien toteutuminen kun Britanian kansanäänestyksessä voi tulla EU eroa tukeva tulos ja EU eliitti on suunnitellut toistavansa saman mitä aijemmin kielteisen tuloksen tullessa uusitaan äänestys jotta saadaan toivottu tulos, aijemminhan tämä temppu onnistui kun ei ollut mitään kriisiä vaan tulevaisuus näytti hienolta ja nousukausi näytti myös ikuiselta.
 

KIM

Eversti
k
Suomessa uskotaan valtamedian puhuvan ja kirjoittavan aina totta mutta mailmalla on paljastunut useita tapauksia jossa huijaus juttuja on kirjoitettu jopa vuosikausia arvostettuihin lehtiin, samat huijaus tavat ovat käytössa myös Suomessa sillä erotuksella ettei juttua ja kirjoittajaa syytetä huijariksi vaan tilanne vaijetaan korjauksen jälkeen kuoliaaksi.

Suomessa väitettiin ettei poliisi täällä tee rikoksia mutta näin on tapahtunut aina niin täällä kuin mailmalla ja se ei vähennä poliisin arvovaltaa tai uskottavuutta mutta jos ne salataan se on tuhoisaa poliisille itselleen, niin kauan kuin poliisi on rehellisempi kuin politiikot ei ole mitään hätää, poliisi on myös ihminen ja tekee virheitä mutta jos valvonta toimiin niin kaikki on hyvin.

Mutta jos lehdistö ei perkaa virheitään ja poliittista propagandaa pois toiminnastaan sillä ei ole mitään arvoa.

Jos tuosta jutusta jotain voi sanoa siinä ei ole haastateltu poliisia vaan se perustuu valheelle oli sitten kyse vaikka YLEstä niin jos juttun poliisia etsittäisiin sitä ei ole olemassakaan vaan toimittaja valehtelee, sattumalta tiedän ettei yksikään Suomalaineen poliisi tuollaista suustaan päästäisi ja tuo Vesa on esiintynyt harvinaisen monta kertaa muutamien toimittajien jutuissa että se pistää hieman epäileen onko Vesa poliisi lainkaan.
Laita selvityspyyntöä tuosta a) julkisen sanan neuvostoon b) ylen johtoon c) eduskunnan oikeusasiamiehelle (tjsp)
Luuletko että johtaa johonkin muuhun lopputulokseen kuin parin vastineen jälkeen haudataan arkistoihin?
Juttu kuivuu kokoon kun toimittaja vetoaa lähdesuojaan, tämä on tapahtumien kulku lyhyesti, ulkomaiset esimerkit ovat sen osoittaneet Esim. vuosia sitten New York Timesin toimittaja syötti vuosia tekaistuja juttuja lehteen ja sai jopa Pulitzerin palkinnon vaikka jutuista esitettiin epäilyjä niin lähdesuojaan vetoamiseen asian selvitys tyssäsi, kunnes yhden jutun tausta osoittautui täysin vääräksi vasta silloin paljastui.

Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja on Vihreän Langan entinen Päätoimittaja Elina Grundström joten asenteellisuus on valmiiksi sisäänrakennettu sen lisäksi taustaltaan Elina Grundström että on toiminut aiemmin Vihreän Langan ja Ylioppilaslehden päätoimittajana sekä Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina.

Millähän todennäköisyydellä taustaltaan Vihreä JSN`n Puheenjohtaja antaa ampuma-aseeseen liittyvästä jutusta langettavan tuomion, vaikka siellä onkin muita jäseniä todennäköisyys tällä jutulla menestyä on hyvin pieni.

Päätoimittaja tuskin vie asiaa eteenpäin koska jos juttu on julkaistu niin vastuu sisällöstä on myös hänellä joten omassa asiassaan hän kovin paljon toimii.
Vaikka "valitus" ei etenisikään sillä voi olla säikäyttävä vaikutus. Toimittaja/toimitus saattaa ruveta pelkäämään, että jää kiinni valehtelusta ja ei uskalla enää valehdella niin paljon.
 

Vonka

Supreme Leader
Kieltämättä tämä "Vesa" kuulosti luodulta hahmolta, ongelmahan on se todistaminen eli kuinka todistaa onko tätä "Vesaa" olemassakaan ja jos on, niin mikä on kyseisen "Vesan" todellinen kompetenssi asiassa. Yksi vaihtoehto olisi kerätä aineistoa haastatteluista joissa viitataan lähteenä "Vesaan" ja rakentaa niiden pohjalle jotain mutta tuolloinkin mukana on olettamus ja tässä tapauksessa Yle voi kiistää kaiken lähdesuojaan vedoten.

En laisinkaan pitäisi mahdottomana sitä etteikö hahmo voi olla fiktiivinen, mutta hän "kertoo" asioita joita toimittajat poimivat eri foorumeilta ja joiden sanotaan olevan poliiseiden kommentteja (erotettuna asiayhteydestä voidaan sitten luoda omaa mielikuvaa ja tarinaa, joka voi poiketa paljonkin siitä mikä on "totuus" sanojen takana).

Tietty eräs mahdollisuus on se, että "Vesa" on joku elämäänsä kyllästynyt ex. poliisi, joka purkaa omaa kaunaansa ja löydettyään oman "hoivitoimittajan" käyttää tätä surutta oman kaunansa purkamiseen.

Mutta eniten tässä koko kuviossa ärsyttää se, että säännönmukaisesti alkaa tulla myös "korkean profiilin" ulostuloja asedirektiivin kannattajilta ja he sitten saavat paljon tilaa osassa mediaa, selvää mielipiteen muokkausta ja mielikuvan rakentamista, ja kun asetelma on usein se, että asedirektiivin vastustajat joutuvat puolustamaan asiaansa ja perustelemaan sitä, kuvio saadaan mediapelillä näyttämään siltä, että kyseessä (asedirektiivin vastustaminen) on negatiivinen asia joka on perusteltavissa vain puolustelemalla sitä. Ongelma on myös siinä, että YLE ja HS tuntuvat valinneen puolensa, kun taasen asedirektiivin vastustajat pääsevät paremmin ääneen maakuntalehdissä, internetissä (some, blogit tms.) sekä alan julkaisuissa (esim. Suomen sotilas) niin direktiivin kannattajilla on tässä tietty etu etenkin kun YLE ja HS keräävät paljon näkyvyyttä somessa.

vlad
Palaute kannattaa antaa aina. Ja jos viestin kopiokenttään laittaa muita nimiä, pääjohtajan ja kyseisen toimittajan, voi olla varma, että ainakin se laittaa jonkun varpailleen.

[email protected]
[email protected], [email protected]
 

Rauhantekijä

Respected Leader
Laita selvityspyyntöä tuosta a) julkisen sanan neuvostoon b) ylen johtoon c) eduskunnan oikeusasiamiehelle
JSN - valitettaessa oikeellisuuden puutteesta saattaisi toimiakin, tuntuisi oikealta paikalta. jos on vihervassarien valloittama instanssi, niin toivottua tulosta ei ole saatavilla ehkä....
YLE - tätä Vonka jo kommentoikin oman kokemuksensa perusteella, ehkä sopivin kohde

EOA - valvoo vain laillisuusperiaatteiden toteutumista, ei muuta. Laki Yleisradiosta ei sisällä erityista kohtaa jossa virheellinen tieto olisi kiellettyä, sen sijaan 7§ 1 kohta sanoo tehtäväksi tuoda esille:
"Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti: 1) tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia "
Näkemykseni mukaan vasemmisto on aloittanut likaisen mediapelin tuomalla esiin mielipiteitä ja kutsun vuorovaikutukseen. Mikäli oikeisto ei tartu tähän samaan mahdollisuuteen, on peli menetetty.
En usko että EOA löytää toimittajien toiminnasta mitään moitittavaa koska se on lainkohdan mukaan sallittua vaikka olisikin moraalisesti väärin levittää virheitä.


Ja jos viestin kopiokenttään laittaa muita nimiä, pääjohtajan ja kyseisen toimittajan, voi olla varma, että ainakin se laittaa jonkun varpailleen.
Uskon että tuo toimii YLEN sisällä. Muissa itse tekemissäni valitustapauksissa olen voinut todeta että jos laittaa edes tiedoksi jonkin asian toiselle instanssille, niin aika äkkiä siellä muodostuu piiri joka keskenään keskustelee ja myöhemmin saatava vastaus on sellainen, että muilla tiedoksi saaneilla ei ole siihen huomauttamista ja valituksen kohde pääsee pälkähästä. Tämän tyyppistä kohtelua olen itse kokenut julkiselta puolelta. Ei ehkä koske tässä YLE tapauksessa, mutta muuten julkisella puolella tulee toimia siten että ensin yhdeltä kortit pois käsistä ja vasta kun ne on nähty niin sitten voi toimia eri suuntiin.


.
 

Vonka

Supreme Leader
Uskon että tuo toimii YLEN sisällä. Muissa itse tekemissäni valitustapauksissa olen voinut todeta että jos laittaa edes tiedoksi jonkin asian toiselle instanssille, niin aika äkkiä siellä muodostuu piiri joka keskenään keskustelee ja myöhemmin saatava vastaus on sellainen, että muilla tiedoksi saaneilla ei ole siihen huomauttamista ja valituksen kohde pääsee pälkähästä. Tämän tyyppistä kohtelua olen itse kokenut julkiselta puolelta. Ei ehkä koske tässä YLE tapauksessa, mutta muuten julkisella puolella tulee toimia siten että ensin yhdeltä kortit pois käsistä ja vasta kun ne on nähty niin sitten voi toimia eri suuntiin.
.
Joskus pitää laittaa varpailleen ja saada pomo vähän valvomaan, ei siinä muuta. Minua ärsyttää eniten se, että jutussa on aika selvästi keksitty haastattelu, sillä poliisi esiintyy aina koko nimellään mediassa. Lisäksi itsemurhat eivät ole Sam Kingsleylle suurin ongelma, vaan aseet.
 
Tämä Sam Kingsley tietää mistä pitää kirjoittaa että saa toimituksessa ilmaa siipien alle - linkissä taidonnäyte vuodelta 2013. Tavoitteena siis Suomi monikulttuuriseksi ja kantaväestöltä pyssyt pois. Homma on siinä.
Mainitsemanne ongelmat eivät ole tässä maassa uusia. Olisi hienoa mikäli Sam Kingsley paneutuisi samanlaisella pieteetillä siihen miksi ja miten Suomessa voidaan ajaa agendoja läpi näin törkeällä tavalla verorahoitteisen valtionmedian toimesta, mutta miehen kirjoituksista paistaa jo pohjalla läpi niin vahva hoplofobia ettemme taida sitä päivää nähdä. Tämä voi valahtaa nyt offtopikin puolelle, mutta syteen tai saveen, oli aivan pakko hieman tutkailla millaisilla toimilla suomalaisten ajatusmaailmaan yritetään nyt vaikuttaa:

1. YLE:llä siis tekee töitä tämä brittiläislähtöinen kaveri joka jo ilmeisen lähtökohtaisesti vihaa aseita

2. Hän käyttää referensseinään paitsi hyvin keksityn kuulloista poliisimiestä nimeltään "Vesa" ja vanhempaa "Riitta" -nimistä leskeä, myös toista brittiläistä ex-journalistia ja ihmisoikeusaktivistia* Iain Overtonia joka on myös tullut tunnetuksi kiivaana aseiden vastustajana:
https://www.google.fi/?gfe_rd=cr&ei=bPOCVtWQAszBNPeErNgP&gws_rd=ssl#q=Iain+Overton
http://www.theguardian.com/media/greenslade/2012/nov/12/investigative-journalism-newsnight
(Vesan ja Riitan todenperäisyydestä emme voi saada varmuutta sillä molempien nimet väitetään muutetuiksi eikä taatusti tulla tuomaan julkisuuteen lähdesuojaan vedoten)

3. Toimittajamme heittää ilmoille hienon pylväsdiagrammin jossa esitellään kirkkain, painotetuin värein asekuolemien määrä Suomessa vuonna 2013 eli 177kpl (5 vuotta aiemmin luku oli 238kpl eli trendi on vahvasti laskeva mutta tätä toimittajamme ei varmaan iljennyt jättää pois vaikka veikkaan että mieli olisi tehnyt) joka tekee 3,25 / 100000 henkeä. Raflaavasti mukaan heitetään vielä alemman luvun omaavia maita (Sveitsi 3,04 jne.) ja myöskin aseilla tehdyt itsemurhat (2,94kpl / 100000 henkeä). Samoihin aikoihin olivat tupakan aiheuttamat kuolemat noin karkeasti arvioiden 92, alkoholi- 36, liikenne- 4,6, kaatumis- 30 ja huumekuolemat n. 3,72 / 100000 henkeä. Luvut googlasin ja laskin pikaisesti väkiluvun 5451000 mukaan. Korjatkaa mikäli löytyy virheitä. Tietoja mm. tuolta: http://www.stat.fi/til/ksyyt/2012/ksyyt_2012_2013-12-30_kat_001_fi.html. Tähän on vielä hyvä huomioida päälle itsemurhien muita maita korkeampi määrä Suomessa tekovälineestä riippumatta

4. Mukaan on ujutettu 28 vuotta vanha video (vuodelta 1987) jolloin hirviä metsästettiin sallittua enemmän sekä maininnat juhannuksena, humalassa ja pikaistuksissaan suoritetuista ampumisista. Metsästys- ja aselait ja -säädökset ovat muuttuneet vuoden 1987 jälkeen useampaankin otteeseen eivätkä kertaakaan löysempään suuntaan. Viimeksi aseiden säilytystä koskevaa lakia kiristettiin tämän kuun alusta joka taatusti vähentää jälleen jo valmiiksi pienilukuisia, impulsiivisesti suoritettuja aserikoksia.

Siinäpä malliesimerkkiä laadukkaasta journalismistä! Taustatyö on tehty ja juttu huolella valmistettu täsmälleen agendaa ajaen. Surullisinta on se, että suuri osa porukasta nielee nuo tarinat täysin kritiikittä. Ja ikävä kyllä, tuo JSN:n uusi puheenjohtaja ei taatusti kykene olemaan puolueeton tehtävässään, riittää kun katsoo naisen historiaa.

*tässä ei ole ominaisuutena muuten mitään pahaa, mutta kun nuo ihmisoikeusaktivistit tuppaavat järjestään unohtamaan heidän kanssaan eri mieltä olevien ihmisten oikeudet
 

Vonka

Supreme Leader
Vaikka artikkelissa ei mainita linkkiä tilastoihin, niin:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288574908122.html

Suomessa poliisi käyttää asetta noin 40 kertaa vuodessa. Aseenkäytöksi lasketaan jo aseella uhkaaminen.
Ammuttuja laukauksia poliisi on tilastoinut muutaman viime vuoden aikana kymmenkunta vuosittain. Laukauksiin lasketaan myös varoituslaukaukset.

– Viiden edellisen vuoden aikana ihmistä kohti on ammuttu yksi tai kaksi kertaa vuodessa, sanoo poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta.


Eli olisi aika erikoista, jos "Vesa" vetäisi aseen esille 1-2 kertaa per työvuoro, kun se katsotaan aseenkäytöksi. Samoin aseen käytöllä uhkaaminen, mukaanluettuna kaasusumutin ja etälamautin. Saattais loppua poliisin duuni, jos yksi poliisi osallistuisi "aseenkäyttöön" vaikkapa 200 kertaa vuodessa. Edes jenkeissä kukaan ei taida moiseen määrään pystyä.
Siis tuo on niin karmea feikkijuttu, että ihmettelen, jos Yle ei täyty protesteista. Tuosta pitäisi jo soittaa sisältöpäällikölle suoraan (tai keskuksen kautta).
 

vlad

Respected Leader
Palaute kannattaa antaa aina. Ja jos viestin kopiokenttään laittaa muita nimiä, pääjohtajan ja kyseisen toimittajan, voi olla varma, että ainakin se laittaa jonkun varpailleen.
Hyvin paljon mahdollista, että joku palaute on jollekin taholle lähetettävä sillä niin paljon tämä meno alkaa minua - perin rauhanomaista tyyppiä - riipiä.

Tähän mennessä olen asedirektiivi-asiassa tyytynyt allekirjoittamaan direktiiviä vastustavan adressin sekä laittamaan palautetta sosiaalisen median kautta useammalle taholle. Mutta tämä YLE:n sekä HS:n selkeä "profiilin nosto" tapauksen yhteydessä nostattaa sen verran voimakkaan negatiivisia tunteita, tulee tunne, että jotain muutakin on tehtävä.

vlad
 

-JP-

Alikersantti
Itse lähetin palautetta vastaavalle toimittajalle, jossa totesin mm. että mikäli tämän kaltainen asevastainen propaganda linja jatkuu YLE:lla niin seuraava vaihe on JSN:n kanteleminen.
Jokatapauksessa palautetta kannattaa antaa ja iso käsi kaikille jotka ovat auttaneet palautetta tai antamassa sitä.

Edit: ko. toimittaja on töissä seuraavan kerran 4.1. , mutta tässähän voi sitten näppärästi täyttää hänen sähköpostinsa palautteella :)
 

krd

Ylipäällikkö
YLE:ssä masinoidaan näköjään aseidenvastaista kampanjaa:

"http://yle.fi/uutiset/metsastykseen_vedotaan_toisiamme_tapetaan/8545293

Metsästykseen vedotaan, toisiamme tapetaan
-Usein pojat ja nuoret miehet ampuvat itsensä omalla tai isänsä metsästyskiväärillä, sanoo Mielenterveysseuran professori Kristian Wahlbeck. Kuva: Yle
Suomalaisia kuolee ammuttuna suhteessa enemmän kuin muita EU-kansalaisia. Mielenterveysprofessorin mukaan aseiden helppo saatavuus on kansanterveydellinen ongelma. Silti väitteet maan ampuma-aseongelmasta tyrmätään usein, kirjoittaa Yle Newsin toimittaja Sam Kingsley.
– On todella järkyttävää, kun sellaista näkee ensimmäisen kerran. Se on järkyttävää joka kerta muutaman ensimmäisen vuoden ajan.

Pitkän uran poliisina lähinnä Etelä-Suomessa tehnyt Vesa on kutsuttu monta kertaa hoitamaan ampumatapausten ikäviä jälkimaininkeja.

– Vuosien mittaan siihen on pakko alkaa suhtautua mustalla huumorilla, Vesa myöntää.

Johan nyt, täällähän on aivoja joka puolella. Yäk!

– Sitä kävelee huoneeseen ja sanoo: ’Johan nyt, täällähän on aivoja joka puolella. Yäk!’

Suomessa tapahtuu eniten kuolemaan johtavia ampumatapauksia koko EU:n alueella. Ampuma-aseisiin liittyvien tapausten hoitaminen kuuluu Suomessa tavalliseen poliisin työhön. Selviytymisstrategia on välttämätön poliiseille, jotka joutuvat ruotimaan ampumisten seurauksia.

– Keskenämme puhumme sarkastisesti ja jopa kyynisesti, vaikka olemme selvittämässä kauheaa tilannetta. Meidän on pakko. Kukaan ei pysty käsittelemään kaikkia näkemiään kauheita asioita, jos hautoo niitä mielessään koko ikänsä.

– Joka viikko tulee kaksi tai kolme hälytystä tilanteista, joissa joku on yleensä vetänyt aseen esiin tai ampunut sillä, Vesa sanoo. Sen lisäksi tulevat uhkailijat.

– Ihmiset keksivät kaikenlaisia typeriä ideoita etenkin humalassa. He saattavat uhkailla, vaikkei heillä edes olisi asetta. Kun meidät kutsutaan paikalle ampuma-aseen takia, kysymys on useimmiten juuri aseella uhkailusta.

Ikävässä ennätyksessä ei ole kadehtimista
Saattaa vaikuttaa oudolta, että rauhan ja tyyneyden tyyssijana usein nähdyssä ja harvaan asutussa maassa on kansainvälisesti vertailtuna niin paljon aseiden omistajia.

5,4 miljoonan asukkaan maassa on lähes 1,6 miljoonaa rekisteröityä ampuma-asetta ja joka kahdeksas suomalainen omistaa laillisen ampuma-aseen. Se on korkein määrä koko EU:n alueella.

Korkean luvun sanotaan usein johtuvan siitä, että Suomessa on syvälle juurtunut metsästyskulttuuri ja ammunta on suosittu harrastus. Lisäksi aseet tulevat useimmille suomalaismiehille tutuiksi, kun he palvelevat vähintään kuusi kuukautta armeijassa.

Väitetään, että ampuma-aseet yksinkertaisesti vain kuuluvat perinteiseen suomalaiseen elämäntapaan eivätkä ampuma-aserikokset edes ole suuri ongelma Suomessa.

Suomi kuitenkin pitää hallussaan myös varsin ikävää ennätystä: Suomessa kuolee EU-maista suhteessa eniten ihmisiä joka vuosi ampuma-aseella tehdyissä murhissa, ampumaonnettomuuksissa ja itsemurhissa.

Tuorein tilasto on vuodelta 2013, jolloin Suomessa kuoli 177 ihmistä jollakin edellä mainituista tavoista. Useimmiten kuolema oli itse aiheutettu. Luku on itse asiassa pienentynyt viiden vuoden takaisesta luvusta merkittävästi, mutta suhteessa väkilukuun lukumäärä on silti huomattavasti muita EU-maita suurempi.

Paha tilanne muuttuu hengenvaaralliseksi
Onko ampuma-aseiden helppo saatavuus syynä synkkiin lukuihin? Kampanjoijat ja kansanterveyden tutkijat ovat ilman muuta sitä mieltä, että jos ase on mukana pahassa tilanteessa, tilanne muuttuu varsin pian ja usein hengenvaaralliseksi.

Suomessa juhannusjuhlintaa voidaan joka vuosi mitata ampumatapausten lukumäärällä. Usein tapauksia vauhdittaa alkoholi.

Vuoden 2015 juhannusviikonlopun aikana iäkäs nainen löytyi ammuttuna kotinsa läheltä Jyväskylästä ja toinen uhri joutui sairaalaan, kun häntä oli ammuttu riidan jälkeen rintaan pienikaliiberisella pistoolilla.

Myös kaksi muuta miestä sai vakavia vammoja, kun heitä ammuttiin. Epäillyt joutuivat myöhemmin poliisin haaviin rattijuopumuksesta.

Suomessa kävi ilmi samankaltainen perhemurha aina kuuden viikon välein.

Ampuma-aseet ovat mukana myös synkemmässä trendissä.

Kesäkuussa 2012 Pomarkussa Länsi-Suomessa äiti palasi kotiinsa nuorimman lapsensa kanssa. He löysivät sieltä perheen viisivuotiaiden kaksostyttöjen ja kolmivuotiaan tytön ruumiit. Isä oli ampunut lapset ja sitten itsensä.

Saman vuoden huhtikuussa muuan toinen isä oli ampunut kaksi pientä lastaan, vaimonsa ja sitten itsensä. Samana vuonna ennen Pomarkun verilöylyä Suomessa kävi ilmi samankaltainen perhemurha aina kuuden viikon välein. Niitä tapahtui vuoden aikana yhteensä kahdeksan.

Myöhemmin samana vuonna, saman elokuun viikonlopun aikana, Pohjois-Savossa tapahtui kaksi kammottavaa ampuma-aseonnettomuutta, jotka järkyttivät koko yhteisöä. Lauantaiaamuna 11-vuotias poika loukkaantui vakavasti ja kuoli myöhemmin, kun kivääri laukesi vahingossa lapsen ollessa isänsä kanssa metsästysreissulla veneellä.

Muutamaa tuntia aiemmin perjantai-iltana kahdeksanvuotias poika ampui vahingossa viisivuotiaan veljensä aseella, jonka lapset löysivät kotoaan. Poliisin mukaan kodissa oli useita luvallisia aseita ja lukittava asekaappi.

”180 kuolemantapausta vuodessa on liikaa”
Vaikka ampuma-aseet ovat vaatineet niin monta uhria, yritykset rajoittaa aseiden omistamista kohtaavat Suomessa usein päättäväistä vastustusta.

Syyskuussa 2007 Suomi vastusti EU:n ehdotusta nostaa ampuma-aseen omistamisen vähimmäisikä kahdeksaantoista vuoteen. Sitä perusteltiin väitteellä, että lakimuutoksen vaikutus nuorten mahdollisuuksiin käydä metsällä aiheuttaisi ”hyvin tunteenomaisia ja voimakkaita reaktioita Suomessa koko EU:ta vastaan”.

Marraskuisten Pariisin terrorihyökkäysten jälkimainingeissa Suomi vastusti eräiden muiden EU-maiden kanssa direktiiviä, jolla kiellettäisiin puoliautomaattiaseet. Sisäministeri Petteri Orpo totesi, että kielto estäisi suomalaisia reserviläisiä käyttämästä puoliautomaattiaseita harjoituksissaan.

Onko sääntelyn vastustaminen merkki siitä, että Suomi ei pysty kohtaamaan aseiden yhteiskunnallisia vaikutuksia?

Näin uskoo brittitoimittaja Iain Overton, joka kampanjoi ampuma-aseiden sääntelyn puolesta. Hän oli yksi niistä toimittajista, jotka saapuivat Kauhajoelle vuonna 2008, kun 22-vuotias ampuja oli rynnännyt oppilaitokseen ja tappanut yhdeksän luokkatoveriaan, opettajansa ja lopulta itsensä.

Overton sanoo saaneensa silloin vaikutelman, että tapauksen herättämässä keskustelussa keskityttiin enemmän tappajan psykologiseen tilaan kuin aseiden asemaan Suomen yhteiskunnassa.

– Minusta mikään ei viitannut siihen, että kukaan Suomessa olisi halunnut keskustella käsiaseita koskevan lainsäädännön tiukentamisesta. Sama tapahtui Norjassa, kun Anders Breivik oli ampunut useita ihmisiä. Ampuma-aseista keskusteltiin hyvin lyhyesti, ja sitten keskustelu siirtyi muihin asioihin.

Saattaa olla vaikeaa vakuuttaa ihmiset, joiden lapsuudenkodissa on aina ollut metsästyskivääri.

Suomi tiukensi ampuma-aseita, etenkin käsiaseita koskevaa lainsäädäntöä Kauhajoen tapauksen ja vuotta aiemmin tapahtuneen samankaltaisen kouluampumisen jälkeen. Overton varoittaa silti olettamasta, että ongelmaan on puututtu.

– Jos joku luulee, että mitään ongelmaa ei ole, sanoisin hänelle, että ongelmana on lähes 180 ampuma-aseiden aiheuttamaa kuolemaa vuodessa. Minusta se on liian korkea luku, hän sanoo.

– Suomalaisten näkökulmasta saattaa olla vaikeaa vakuuttaa ihmiset, joiden lapsuudenkodissa on aina ollut metsästyskivääri. Heidät pitäisi saada uskomaan, että tiukempi ampuma-aseiden sääntely on tarpeen.

Ampuma-aseet ovat hänen mielestään paljon hengenvaarallisempia kuin vaikkapa veitset.

– Ne voivat muuttaa kriisitilanteen itsetuhoiseksi hetkeksi, jota ei voi paeta.

”Kun tulin kotiin, auto oli poissa”
Professori Kristian Wahlbeck Mielenterveysseurasta on jo kauan ollut sitä mieltä, että ampuma-aseiden saatavuus Suomessa on kansanterveydellinen ongelma. Tämä johtuu etenkin siitä, että niin moni ampuma-aseiden aiheuttama kuolema on itsemurha. Niidenkin lukumäärä on EU:n korkein ja noin kaksinkertainen Norjaan, Ruotsiin ja Tanskaan verrattuna.

– Usein pojat ja nuoret miehet ampuvat itsensä omalla tai isänsä metsästyskiväärillä, Wahlbeck selittää.

Ritvan mies ei ollut nuori mies. Pari oli ollut naimisissa vuosikymmeniä. Tavalliselta vaikuttaneena talviaamuna Ritva hyvästeli miehensä ja lähti töihin eikä enää koskaan nähnyt häntä.

– Kuinka kukaan voi nukkua ihmisen vieressä tietämättä, että hän on päättänyt lopettaa elämänsä? hän kysyy.

– Menin sinä päivänä ruokatunnilla pankkiautomaatille ja huomasin, että tililläni oli paljon enemmän rahaa kuin yleensä. Se oli outoa. Ihmettelin, miksei mieheni vastannut, kun soitin hänelle monta kertaa iltapäivän aikana.

– Kun tulin kotiin, auto oli poissa. En siinä vaiheessa ollut huolissani, mutta jotenkin levoton olo minulla oli kyllä. Kirjauduin verkkopankkiini ja huomasin, että mieheni oli siirtänyt tililleni 10 000 euroa.

Illan mittaan Ritva huolestui yhä enemmän. Hänen miehensä esimies ilmoitti, että mies ei ollut sinä päivänä ollut töissä. Lopulta Ritva soitti poliisille, joka aloitti etsinnät.

– Ulkona oli aivan hirveä keli. Oli niin pimeää, ettei nähnyt mitään. Kiertelin kotona ja avasin mieheni työpäiväkirjan. Viimeinen merkintä kuului näin: ’Olen typerä ja ajattelematon mies.’

Miehen metsästyskivääri ei ollut omalla paikallaan.

Näkyvyys oli niin huono, että poliisi lopetti etsinnät ja aikoi jatkaa niitä seuraavana päivänä, tiistaina.

– Seuraavana aamuna poliisin ei tarvinnut sanoa mitään, kun hän saapui ovelleni. Tiesin heti.

Ritvan on vaikea ymmärtää, mikä ajoi hänen miehensä päättämään elämänsä niin väkivaltaisesti, sillä Ritvan mukaan hän pystyi puhumaan tunteistaan.

Ritva ei oikein usko, että tiukemmat ampuma-aselait olisivat juurikaan muuttaneet tilannetta.

– Ehkä hän olisi miettinyt asiaa uudemman kerran, jos hän olisi joutunut hakemaan aseensa varastosta poliisiasemalta, mutta en osaa sanoa, Ritva sanoo.

– Kynnys avun saamiseen on Suomessa jo hyvin matala. Tällä alueella voi mennä psykiatrisen sairaanhoitajan puheille jopa ilman, että varaa ajan. Apu on niin lähellä, että ongelma ei voi johtua resurssien puutteesta.

Ritvan mukaan hän on päinvastoin entistä varmempi siitä, että itsemurha ja mielenterveysongelmat ovat Suomessa vaiettu aihe. Ongelmaan voitaisiin puuttua paremmin, jos ihmiset tuntisivat voivansa puhua vaikeuksista avoimemmin.

Jos joku myöntää olevansa masentunut, sitä pidetään heikkouden merkkinä ja häpeällisenä.

– Kaikki kysyvät minulta, enkö tiennyt, että mieheni on niin vakavasti masentunut. Hän oli ehkä tavallista hiljaisempi, mutta miten ihminen voi olla niin masentunut, että haluaa tappaa itsensä ja käyttäytyä silti ulkoisesti normaalisti ja puhua normaalisti?

”Ampuma-aseet ja impulsiivisuus ovat vaarallinen yhdistelmä”
Useimmille mielenterveysongelmista kärsiville aseen omistaminen ei ole sen vaarallisempaa kuin muillekaan, huomauttaa itsemurhien ennaltaehkäisyyn erikoistunut professori Kristian Wahlbeck. Hänen mukaansa on kuitenkin äärettömän vaikeaa huomata ja ennustaa, kuka on vaarassa. Siksi paras tapa estää ampuma-aseella tehdyt itsemurhat on vähentää ampuma-aseiden määrää yhteiskunnassa.

– Pieni mutta äänekäs vähemmistö vastustaa voimakkaasti lähes kaikkia ampuma-aserajoituksia. Kansanterveyden näkökulmasta on kuitenkin nähtävissä kiistattomia todisteita siitä, että aseiden vähentäminen vaikuttaisi tilanteeseen, Wahlbeck sanoo.

Wahlbeck viittaa tutkimuksiin, joissa väitetään olevan viitteitä siitä, että ampuma-aseen säilyttäminen kotona kasvattaa itsemurhan riskiä etenkin nuorten miesten keskuudessa.

– Ampuma-aseiden helppo saatavuus ja nuorten impulsiivisuus on vaarallinen yhdistelmä. Nuorten itsetuhoinen käyttäytyminen liittyy yleensä tiettyyn ajankohtaan ja kriisiin.

Wahlbeckin mukaan niissä tilanteissa kuolemanriskiä voidaan vähentää ostamalla aikaa ja poistamalla itsemurhan mahdollistavat välineet nuoren saatavilta.

Mielenterveysseura on vaatinut hallitusta laatimaan suunnitelman itsemurhien vähentämiseksi. Wahlbeckin mukaan suunnitelmaan kuuluu todennäköisesti ampuma-aseita koskevia rajoituksia. Hallitus on luvannut puuttua ongelmaan. Sosiaali- ja terveysministeriöön on asetettu työryhmä arvioimaan suunnitelman toimeenpanoa.

Ritva sanoo, että aviomiehen itsemurhan aiheuttamaa surua on helpottanut muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien ihmisten tapaaminen vertaistukijärjestö Surunauhan tilaisuuksissa.

Yritän jatkaa elämää.

– Itsemurhasta puhuminen on yhä tabu, vaikka niitä tehdään niin paljon, hän sanoo.

– Kuoleman syytä usein halutaan peitellä, mutta minä yritän olla tekemättä niin. Yritän olla rehellinen ja avoin. Tämä on aina vaikea aika vuodesta, kun on niin pimeää. Mutta en enää ole ihan yhtä ahdistunut. Yritän jatkaa elämää.

Vesan ja Ritvan nimet on muutettu. Englannista kääntänyt Katja Juutistenaho.

Itsemurhaa ja mielenterveysongelmia koskevissa asioissa voi hakea apua ja tukea Mielenterveysseuran kriisipuhelimesta, jonka numero on 010 195 202.

Sam Kingsley
Yle
"

Ennustan tällaisia kirjoituksia pulpahtelevan lähiaikoina esiin sieltä sun täältä.
Asenteellinen juttu, joka näkyy erityisesti nostoissa. Olisi pitäytynyt enemmän faktoissa niissä asenteen välittämisen sijaan. "8. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen."
http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet
Erikoista oli myös tuo poliisin vain etunimellä esiintyminen.
Samalla periaatteella esim. autoilu tulisi kieltää ja ajokortin saada vain ammattikuljettaja jne. sillä auto-onnettomuuksissa kuoli vielä enemmän, siitä saisi kirjoitettua vieläkin ikävämmän jutun, mikäli asenteen ottaisi samanlaiseksi. Esimerkiksi oheisesta jutusta kääntyisi asenteella hyvinkin ikävä kulma esille: "Tilastokeskuksen ennakkotietojen ja Liikenneturvan keräämien lehtitietojen perusteella tieliikenneonnettomuuksissa menehtyneiden määrä kääntyi selvään kasvuun kuluvana vuonna: 254 kuollutta on yli 30 enemmän kuin vastaava ennakkotieto oli edellisvuonna."
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/tieliikennekuolemat-kasvussa-lapsia-poikkeuksellisen-paljon-menehtyneissa/2204352?pwbi=55a9203668a8f6648149eca9973cfada
/
 
yle.fi/uutiset/metsastykseen_vedotaan_toisiamme_tapetaan/8545293

(ylenannon paska-linkki, en "hot-linkkaa" )

Tuolla paskapropagandasivulla, taas kerran kun aseista kyse, käytetään lähteitä jotka sopivat kommunistien ja punikkien politiikkaan, kun niitä yhdistelee sopivasti: Lähteet: Poliisin asetietojärjestelmä, Tilastokeskus, Maailman terveysjärjestö, GunPolicy.org

Eli otsikon mukaan,
Metsästykseen vedotaan, toisiamme tapetaan

... soumi olisi jonkilainen villi länsi, jossa metsästelevät punaniskat anpuvat toisiaan saluunoissa.

Katsotaanpa mitä muualla todetaan soumilaisesta "aseväkivallasta":

http://www.humanosphere.org/science/2015/10/visualizing-gun-deaths-comparing-u-s-rest-world/

ja

http://vizhub.healthdata.org/gbd-compare/#


Tuon jälkimmäisen linkin kaaviokuvan oikeasta yläkulmasta kun napsauttaa poies "Assault other means" ja "Assault sharp object", niin jäljelle jääneestä listasta voidaan todeta että ... ylläri ylläri, soumi ei olekaan EU:n kärkipaikalla "aseväkivallassa". Olipa yllätys. En olisi ikinä uskonut, kun menin Ylenannon punikkitotuutta lukemaan, että jostain toisaalta voi löytyä todenperäisempää tietoa ...
Ja huom. nuo siis "assault firearm"-tilastoa, jotka ei sisällä itsemurhia ( ja sitäpaitti, itsemurhaa ei ole kriminalisoitu suomessa joten ei se edes kuuluisi mihinkään aseväkivaltatilastoon), mutta muistakaamme tähän väliin paskapropagandatoimiston otsikko!

Samaisesta listasta voinemme myös todeta, että "väkivaltaisten asekuolemien" ratio pär 100k hapitanttia onkin .... tadaaa ... 0,37!!!!

Unpossible!

Yleispaska kertoilee ihan eritavalla ymmärrettäviä "totuuksia".Ja kahtokaas tätä, ylenomainen pelle Orwell-saarelta:

Suomi tiukensi ampuma-aseita, etenkin käsiaseita koskevaa lainsäädäntöä Kauhajoen tapauksen ja vuotta aiemmin tapahtuneen samankaltaisen kouluampumisen jälkeen. Overton varoittaa silti olettamasta, että ongelmaan on puututtu.

– Jos joku luulee, että mitään ongelmaa ei ole, sanoisin hänelle, että ongelmana on lähes 180 ampuma-aseiden aiheuttamaa kuolemaa vuodessa. Minusta se on liian korkea luku, hän sanoo.

– Suomalaisten näkökulmasta saattaa olla vaikeaa vakuuttaa ihmiset, joiden lapsuudenkodissa on aina ollut metsästyskivääri. Heidät pitäisi saada uskomaan, että tiukempi ampuma-aseiden sääntely on tarpeen.

Ampuma-aseet ovat hänen mielestään paljon hengenvaarallisempia kuin vaikkapa veitset.


Ensiksi tuli mieleen :confused: ... ja sitten taas se kuuluisa :(, koska nämä aivopestyt idiootit ovat niitä, jotka saavat äänensä kuuluville, koska "asiantuntija".

edit. piti laittaa muutakin, mutta kävin katsomassa tuon Overtonin twitterisivua ... ja ehdotan näin julkisesti ko. "ylenannon aseväkivalta-asiantuntijalle" välitöntä psyykkiseen hoitoon hakeutumista ja oikeanlaisen lääkityksen voimaansaattamista.
 

Geronimo

Ylipäällikkö
Vaikka "valitus" ei etenisikään sillä voi olla säikäyttävä vaikutus. Toimittaja/toimitus saattaa ruveta pelkäämään, että jää kiinni valehtelusta ja ei uskalla enää valehdella niin paljon.
Palaute kannattaa antaa aina. Ja jos viestin kopiokenttään laittaa muita nimiä, pääjohtajan ja kyseisen toimittajan, voi olla varma, että ainakin se laittaa jonkun varpailleen.
En missään tapauksessa tarkoittanut ettei palautetta kannata antaa vaan toin esiin mikä on palautteen vastaanottajan ja valitus instanssin taustat ettei JSN`n kohdalla edes luulla että kyseessä olis joku puolueeton instanssi.
Noin kuriositeettina voi sanoa että nykyinen JSN`n puheenjohtaja on saanut ensimmäisenä puheenjohtajana kokopäivätyön eli suojatyöpaikan kun ilmeisesti muuta hommaa ei ole ja jostakin on leipä hankittava.
 

TomiDude

Kersantti
Ylen artikkelin pää-äänenä käytetty Iain Overtonista löytyi Wikipediasta hauska huomio: "He was described by Roy Greenslade of the Guardian as 'one of journalism's nice guys, but he unfortunately has a tendency not to check his facts before publishing'[1]"

Mutta mitäpä näistä. Overtonin ja Ylenkin ongelma tuntuu olevan _aseilla_ tehdyt itsemurhat, eivät itsemurhat _sinänsä_. Haluamatta vaikuttaa taas ihan täydeltä mulukulta - tässähän taannoin joku tälläkin foorumilla toi julki ystävänsä poismenon oman käden kautta, mikä on aina tragedia - haluaisin nostaa keskustelua mikä sitten oikeasti vähentäisi aseilla tehtyjä itsemurhia?

Ymmärrän tämän olevan täysin off-topic, mutta kenties jossain toisessa threadissa?
 

Vonka

Supreme Leader
- haluaisin nostaa keskustelua mikä sitten oikeasti vähentäisi aseilla tehtyjä itsemurhia?

Ymmärrän tämän olevan täysin off-topic, mutta kenties jossain toisessa threadissa?
Avaa uusi topic. Tässä ketjussa tutkitaan komission esitystä. Epäilemättä täysbanni ja aseiden poisto vähentää luvallisilla aseilla tehtyjä itsemurhia. Ne siirtyvät sitten toksikaalisen ruumiinavauksen puolelle tai köysihommiksi ym. Virka-aseilla tehdyt itsemurhat jäisivät ja luvattomilla aseilla tehdyt.

Minusta luvalliset aseet ovat yleisesti ottaen parempi vaihtoehto kuin luvattomat.

Mutta olemme nyt jo sivupolulla ja syvällä hirvikiväärien, pistoolien ja haulikoiden parissa. EU:n komision direktiivihankkeen puoliautomaattiaseita (urheiluampujat + reserviläiset) tässä ketjussa mietitään. Tai ainakin pitäisi miettiä. Niitähän nyt suomalaisilta viedään, että Pariisin lapset pelastuisivat.
 
Top