KIINA KERTOI maanantaina lukuisista Pohjois-Koreaa koskevista tuontikielloista. Kiinan kauppaministeriö ilmoitti, että tiistaista alkaen raudan, rautamalmin, lyijyn, kivihiilen ja merenelävien tuominen Pohjois-Koreasta on kielletty. Kiinan päätös on linjassa YK:n tuoreimpien pakotteiden kanssa.
Kiinan kanssa tehtävä kauppa on Pohjois-Korealle elintärkeää, sillä jättimäinen naapurimaa on Pohjois-Korean suurin kauppakumppani. Virallista tietoa ei ole, mutta arvioiden mukaan jopa 85–90 prosenttia Pohjois-Korean kahdenvälisestä kaupasta tehdään Kiinan kanssa.
Nyt noita diktatuurin elinlankoja yritetään katkoa.
KIINA ilmoitti jo alkukeväästä pysäyttäneensä hiilen tuonnin Pohjois-Koreasta. Hiili on eristäytyneen diktatuurin tärkein vientituote ja Kiina pohjoiskorealaisen hiilen ylivoimaisesti suurin ostaja. Heinäkuussa Kiina julkaisi tilastot, joiden mukaan jäädytys toimi: pohjoiskorealaisen hiilen tuonti laski rankasti alkuvuoden aikana.
Muutoin Kiinan ja Pohjois-Korean välinen kauppa kuitenkin pysytteli kevään ajan virkeänä.
Washington Postin mukaan Kiinan tuonti Pohjois-Koreasta laski alkuvuonna 13 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, mutta Kiinan vienti Pohjois-Koreaan kuitenkin kasvoi samaan aikaan liki kolmanneksella.
Kokonaisuudessaan alkuvuoden kaupankäynti maiden välillä kasvoi 10,5 prosentilla. Kiina myi suljettuun diktatuuriin vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 1,67 miljardin dollarin edestä kiinalaisia tuotteita.
Se on kiristänyt erityisesti Yhdysvaltain presidentti
Donald Trumpia, joka on kritisoinut Kiinaa kovin sanoin kaupan kasvusta, vaikka Yhdysvallat on vedonnut Kiinaa käyttämään diplomaattista ja taloudellista valtaansa, jotta Pohjois-Korea saataisiin riisuttua ydinaseista.
YHDYSVALLAT on toistuvasti vaatinut Kiinalta tiukempia toimia Pohjois-Korean ydinaseuhkaa vastaan. Runsas viikko sitten YK:n turvallisuusneuvosto
hyväksyi yksimielisesti uudet pakotteet Pohjois-Koreaa vastaan. Kiina oli mukana päättämässä.
Uusilla pakotteilla iskettiin erityisesti Pohjois-Korean kanssa käytävään kauppaan. Niiden laskettiin haukkaavan noin kolmanneksen eli miljardin dollarin verran maan saamia tuloja.
Sekä suomalaiset että kansainväliset tutkijat ovat kyseenalaistaneet pakotteiden hyödyllisyyden. He uskovat, että niiden avulla Pohjois-Koreaa ei saada luopumaan ydinasekehittelystä, mutta ne pahentavat ruokapulaa jo ennestään nälkäisen kansan maassa.
KIINA ON korostanut jatkuvasti diplomaattisen ratkaisun tärkeyttä Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välisessä sanasodassa.
Maanantaina Kiina lähetti viestin paitsi Pohjois-Korean suuntaan, myös Yhdysvaltoihin. Presidentti Trumpin odotettiin valtuuttavan maanantaina kiinalaistuotteiden immateriaalioikeuksia koskevan tutkimuksen aloittamisen. Sen uskotaan vaikuttavan maiden välisen kauppaan ja pahimmillaan johtavan jopa kauppasotaan.
Kiinassa kauppasodan uhan väläyttäminen tulkittiin painostusyritykseksi Pohjois-Korean suhteen. Ulkoministeriön edustaja
Hua Chunying totesi lehdistötilaisuudessa maanantai-iltapäivänä, että kahden eri asian kytkeminen toisiinsa on ”ilmeisen sopimatonta”.