Deeiii
Eversti
Pahoittelu hitaasta editistä, mutta juttu on se, että meillä ei ole luontaisestikään tuhansia vuosia vanhoja "redwoodeja", vaan kierto päättyy luonnossa metsäpaloon. Joko ne poltetaan kattilassa, tai annetaan haihtua taivaan tuuliin.
Kuten sanoin, en ole asiantuntija, mutta olen näiltä ymmärtänyt, että asia on monimutkaisempi. Ilmeisesti hakkuut aiheuttavat mm. muutoksia metsäpohjan mikrobirakenteessa, mikä johtaa metsäpohjaan esim. karikkeen muodossa varastointuneen hiilen vapautumiseen. Metsäpalot ym. luontainen kierto on kyllä otettu useimmissa tutkimuksissa huomioon (poikkeuksena taitaa olla tuo Metlan 2013 paperi); niiden huomioiminen vähentää päästötasetta mutta ei riitä tekemään biomassasta Suomessakaan päästöneutraalia.
Sitten on vielä se, että mielestäni ja aika monen muun mielestä parasta käyttöä biomassalle ja aivan erityisesti puulle olisi puurakentamisen ja puukemian lisääminen. Koko Euroopan vuotuinen metsänkasvu saataisiin hyvin helposti upotettua pelkästään uudisrakentamisen tarpeisiin, ja siltikin sementtiä ja betonia tarvittaisiin vielä hitokseen. Jos vaihtoehtona on tälläinen hiiltä sitova käyttö, niin polttaminen on selvästi päästöllistä.
Toki esim. hakkuutähteitä ym. voidaan ja kannattaa polttaa, ainakin niin kauan kun vaihtoehtona ei ole liikennepolttoaineeksi sopivan biokaasun tekeminen. Näistä vaan ei kerry ihan loputtomiin poltettavaa, nyt jo hallituksen kaavailujen toteutuessa kolkutellaan hyödyntämiskelpoisen jätteen ylärajoja. Taisi olla jotain 15 TWh lämpöenergiaa vuodessa tulossa niistä yhteensä.