Recon4Life
Kapteeni
Mitä aikaväliä tarkastelussa tulisi käyttää, on mielenkiintoinen eikä ihan yksinkertainen kysymys. Tällä hetkellä esimerkiksi IPCC laskee tietääkseni referenssiarvot päästöille käyttämällä sadan vuoden aikaväliä. Tässä tarkastelussa biomassan ja esmes maakaasun päästöt ovat pienempiä kuin jos tarkastelun aikaväli olisi lyhyempi. Mutta mitään varsinaista tieteellistä perustelua juuri tälle aikavälille ei ole; kyseessä on pitkälti poliittinen ratkaisu. (Poliitikoilla on yllättävän ja mielestäni liian paljon sananvaltaa siihen, mitä IPCC:n raportteihin loppujen lopuksi sisällytetään.)
Viime vuosina on esitetty useammaltakin taholta, että tarkasteluaikaväliä tulisi lyhentää. Tuo 50 vuotta on aika yleinen esitys, mutta 20 vuottakin on näkynyt. Ongelma pitkässä aikavälissä on siinä, että vaikka vaikkapa biomassan polttamisen ilmaan päästämä hiilidioksidi tulisi ennen pitkää sidotuksi, on se laiha lohtu jos ylitämme hetkellisesti joitain mahdollisia "käännekohtia" jotka käynnistävät peruuttamattomia, itseään voimistavia prosesseja. Esimerkkinä vaikka metaanin vapautuminen sulavasta ikiroudasta.
Muistaakseni EU:n määritelmä uusiutuvasta energiasta edellyttää tuon 50 vuoden tarkasteluaikavälin käyttämistä, ja sitä, että tätä käytettäessä laskennallinen päästövähennys verrattuna fossiilisten polttamiseen on vähintään 60%. Hupaisaa tässä on, että näillä näppäimin bioenergia ei keskimäärin näitä kriteerejä täytä.
Itse olisin taipuvainen varovaisuuteen ja mieluummin lyhyemmän kuin pidemmän aikavälin käyttämiseen, varsinkin koska bioenergian käyttöön liittyy muunkinlaisia ongelmia.
Tuskin biomassalle ikinä tulee kivihiiltä vastaavaa päästökerrointa, mutta jonkinlainen kerroin on uskoakseni vain ajan kysymys. Eikä bioenergian kustannusrakenne oikein kestä juuri minkäänlaisia korotuksia, nyt jo sillä on ongelmia. Tällä hetkellä IPCC:n mediaaniarvo taitaa olla vajaa puolet maakaasun vastaavasta, ja muutaman vuoden takaisiin arvioiden nähden tuossa on jo huima nousu. Epäilen, että tässä tullaan käyttämään erilaisia arvoja, ja bioenergia täytyy sertifioida jollain luultavasti melko monimutkaisella systeemillä ennen kuin sitä saa kutsua vähäpäästöiseksi. Tämäkin sitten osaltaan kasvattaa kustannuksia.
Toki on hupaisaa, jos bioenergia tuottaa joka tapauksessa vähemmän päästöjä kuin kivihiili tai öljy, ja silti järjestelmä tuottaa bioenergialle korkeamman hinnan. Kivihiili on muodostunut maan päällä kasvaneista kasveista, jolloin pitäisi olla aika fakiiri, että pystyy perustelemaan kivihiilen käytön energiana samaan aikaan, kun metsät pitäisi jättää hiilinieluiksi. Näin suomalaisesta näkökulmasta maistuu vahva kusetus.
Edit: Tietysti fuusio tai ydinenergia ajaa bioenergian ja fossiilisten edelle, jos liikenteen ongelmatkin saadaan ratkaistua, jolloin bio ja fossiilisista energian lähteistä voidaan luopua.
Viimeksi muokattu: