Presidenttiehdokas Matti Vanhanen: Nato-oven auki pitäminen on signaali Venäjälle
Maanantai 20.6.2016 klo 12.52 (päivitetty klo 13.30)
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016062021764100_uu.shtml
Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen pitää Itämeren turvallisuustilannetta vaihtelevana.
- Venäjä on ollut Suomen suuntaan äärimmäisen tarkka. Ei ole ollut yhtään ilmatilaloukkausta, on vältytty provosoinniksi tulkitsemiselta, Vanhanen kommentoi Kultarannassa Iltalehdelle.
- Laajemmin Itämerellä on ollut selvästi entistä aktiivisempaa sotilaallista toimintaa, mutta tilanne on ollut nyt rauhallisempi. Kaikilla on yhtenäinen käsitys siitä, että ei kannata eskaloida tilannetta.
Vanhanen totesi, että jokaista tekoa seuraa aina vastareaktio. Hän tulkitsi, että tämän vuoden perusteella sotaharjoituksilla vaikuttaa olevan signaalivaikutuksia.
- Sotaharjoituksiin liittyy aina se riski, että vastataan aina voimakkaammilla harjoituksilla. Asteittain kalistelua on lisätty. Ei siitä mitään hyvää seuraa, jos kierre jatkuu. Luulen, että viisautta on se, että viedään pala palalta tilannetta normaalille tasolle.
Vanhanen pitää Naton läsnäoloa Itämerellä vakauttavana tekijänä.
- Harjoituksiin sisältyy aina väärin tulkitsemisen riski - väärässä kansainvälisessä kontekstissa, jos toinen osapuoli haluaa tulkita ne väärin, Vanhanen pohti.
- Viisautta olisi, että ensi vuoden harjoituksia ajatellen otettaisiin neljännes askel taaksepäin. Se olisi merkki siitä, että halutaan rauhoittaa.
Vanhanen täsmensi, että ei kuitenkaan pidä antaa sellaista kuvaa, että Suomen ei olisi edelleen järkevää järjestää sotaharjoituksia amerikkalaisten kanssa.
- Olemme tehneet sitä pitkään. Meidän ei pidä vetää takaisin sitä, mikä kuuluu meidän normaaliin toimintaamme. Suomen pitää osallistua aina (Naton) harjoituksiin. Ne ovat sotilasteknisiä harjoituksia.
Matti Vanhanen (JOEL MAISALMI/AL)
"Signaali Venäjälle"
Jos sinut Matti Vanhanen valitaan presidentiksi, lähteekö Suomi Natoon?
- Minun ja keskustan perustavoite on vakauden ylläpitäminen Itämerellä ja arktisella alueella. Pystymme parhaiten vaikuttamaan suurstrategiseen asemaan Itämerellä sillä, että Suomi pysyy Naton ulkopuolella. Toivon, että myös Ruotsi tekisi saman linjauksen, Vanhanen vastasi Iltalehdelle.
Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
- Emme ole hakemassa Naton jäseneksi, mutta kun näin sanotaan, pidämme kuitenkin oven auki. Poliittisissa kysymyksissä saa olla signaaleita ulospäin - samalla Venäjän suuntaan. Jos vakaus meistä riippumattomista syistä häiriintyy, Suomella pitää olla mahdollisuus harkita myös toisin.
Vanhanen muistutti myös, että sekä Ruotsi että Suomi päättävät itsenäisesti mahdollisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta.
- Ei kannata etukäteen sitoa omia viestejämme.
Milloin olisi niin uhkaava tilanne, että pitää liittyä Natoon?
- Emme lähde ennakkoon luomaan mittareita. Pienellä maalla on oikeus terveeseen itsetuntoiseen arvaamattomuuteen. Suuressa kuvassa pienen maan turvallisuus perustuu siihen, että on helposti ennakoitava. Tämän hetken lausunnoilla pitää hankkia luottamus tulevaisuutta varten.
Pitäisikö Suomen saada Ruotsin kanssa aikaan se paljon puhuttu puolustusliitto?
- Se ei ole kahden maan välillä mahdollinen, ellei siihen liitetä myös ulkopolitiikan liittoa. Eli pitäisi tehdä valtioliitto, vastasi Vanhanen.
- Puolustusliittoa tarvitaan silloin, jos ulkopolitiikot möhlivät ja töpeksivät. Mikään maa ei anna puolustusta toisen käyttöön, jos toinen ulkopolitiikallaan möhlii pahasti. Silloin pitäisi päästä vaikuttamaan myös toisen maan ulkopolitiikkaan. Sentyyppinen valtioliitto on epärealistinen, Vanhanen perusteli.
- Puolustuksen yhteistyötä voidaan kehittää valtavan paljon ilman, että siihen sisältyy puolustusliitolle yhteistä johtoa ja automaattisia turvatakuita.