Kylmän sodan salaisuudet??

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Hejsan
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Torjuntapataljoonista, alla TorjP A m/70 kokoonpano:
Katso liite: 100212

Torjuntapataljoonia A oli PTL:ssä 70-luvun alussa 16. Näistä 9 oli varustettu tykkijoukkueiden osalta 75 JvK 40 kalustolla (4 per tkij), kolmella oli 75 JvK 97-38 kalusto, ja lopuilla neljästä sekakalusto, siten että yhdellä tykkijoukkueella oli 4/95 S, muilla 4/75 JvK 40. Jälkimmäisistä kolme perustettiin Itä-Suomessa, loput 13 pitkin etelä- ja länsirannikkoa.

Torjuntapataljoonia B kuului PTL:än kahdeksan, ja ne erosivat A:sta sillä että torjuntakomppanioita oli kaksi ja tykkijoukkueilla oli kalustona 45 JvK. En nyt muista onko käyttötarkoitusta mainittu mistään, mutta perustamispaikkojen perusteella lentokenttien puolustukseen tarkoitettuja.

Pstkivj:lla oli kaksi pstkiv per pstkivr, itj:lla yksi 7,62 itkk per itr. Torjuntakomppanioiden KvKrhJ:lla oli jakovahvuus vain yksi heitin kahden sijasta (sama koski erillispataljoonien kiväärikomppanioita), tämä on luultavasti korjaantunut 81 Krh 71 hankinnoilla 70-luvulla.

TorjP:lla ei ollut rskrh:ta (luultavasti vasta 90-luvulla 120 Krh 92-sarjojen myötä?), mutta ilmeisesti 80-luvulla on liitetty aiemmin itsenäisiä erillispattereita pataljoonan organisaatioon.

Lisäksi 70-luvun alussa oli erillisiä torjuntayksiköitä yhdeksän ErTorjK:n ja yhden ErTorjJ:n verran. Näistä 1.ErTorjK perustettiin Tenholassa Harparskog-linjaa varten, 2.-7.ErTorjK:t perustivat KouSp ja LaprSp Suomenlahden ja Saimaan välillä, varmastikin Salpa-linjaa varten. MikSp perusti 1.ErTorjJ:n Puumalassa ja SavlSp 8.-9.ErTorjK:n Sulkavalla ja Kerimäellä (SavlSp perusti myös yhden edellä mainituista torjuntapataljoonista (mallia A) Kerimäellä ja Punkaharjulla.). 2.-9.ErTorjK:t koostuivat liukuvasta määrästä normaaleja kiväärijoukkueita ja torjuntajoukkueista, joihin kuului liukuva määrä kk-ryhmiä (à 3 miestä ja 1 rskk) ja/tai tykkiryhmiä (à 6 miestä ja 45 mm korsutykki).

ErTorjK:ta on varmaankin perustettu myöhemmin lisää, sillä niitä on jo 70-luvussa alun kirjeenvaihdossa ehdotettu paikoin perustettavaksi vartiokomppanioitten sijasta, mutta näihin on ollut vastaus että tutkitaan asiaa tarkemmin. Näiden käyttö lienee ollut enemmän TorjP:n kaltaista.
Kiitos paljon.
 
Hyvin mielenkiintoinen video neukkujen ydinaseohjelman alkupäiviltä. Ensimmäinen kunnon ydinonnettomuus sattui jo 1940-luvun lopulla plutoniumia tuottavan reaktorin kanssa.

 
Eikös tuo homma sopisi jokaisen lentokentän kohdalla kranaatinheittimille joille olisi katsottu ja mitattu useita tulituspaikkoja valmiiksi ?

Taustalla oli pelko Tšekkoslovakian miehityksen tyyliin toteutetusta kaappaushyökkäyksestä yllättäen ja suurella voimalla. Eli aamuyöllä pukkaa yllättäen Aeroflotin koneesta erikoisjoukkoja. Samaan aikaan Tehtaankadulta ajellaan KGB:n musta Volga kärjessä pressanlinnaan pidättämään nukkuvaa tasavallan presidenttiä. Laskuvarjodivisioona saapuu aamullä perässä kuljetuskoneilla. Tuohon olisi pitänyt vastata alussa sillä mitä oli aamuyöstä valmiudessa ja käytettävissä.
 
Eikös tuo homma sopisi jokaisen lentokentän kohdalla kranaatinheittimille joille olisi katsottu ja mitattu useita tulituspaikkoja valmiiksi ?
Varuskuntien ja linnakkeiden etuna oli tietysti se, että ne olivat jatkuvasti miehitettyinä ja vieläpä pääkaupungin kupeessa. Kriisiajan valmiudessa temppuvalikoima tietysti on paljonkin mittavampi, mutta esimerkiksi Palma de Hyrylän kasikasit olisi valmistelujen myötä saatu hyvin nopeasti toimintaan juuri ylläripyllärin tullen.
 
Kiitos paljon. Aiheesen etäisemmin liittyvä kysymys: kylmän sodan alkupuolella etenkin näkyy kuvissa usein tankkien kansilla matkustavia peltiheikeillä aseistettuja ukkoja. Miten nämä tyypit oli organisoitu, olivatko perus panssarijääkäreitä vai erikseen tankeilla ratsastamiseen koulutettu joukko? Milloin tästä luovuttiin perustaistelutapana?

Tässä 60-luvun alun koulutusfilmissä panssarijääkärit polkevat pyörillä vaunujen perässä. Tosin vaunujen takakansilla istuu myös miehiä.



En tiedä muistanko oikein, mutta kuvittelen BTR-50-kaluston tulleen aikanaan psv-komppanioihin suojajoukkueille. Sitä ennen kai poljettiin fillarilla, tai istuttiin vaunujen kansilla? Siitä ei ole tietoa onko suojamiesten organisointi, koulutus tai nimikkeet muuttuneet kuljetuspanssarien ilmestyessä kokoonpanoihin.
III/80 PsvP erään kuuluvana, ja siis T-55 alla: vaunukomppaniaan kuului (koulutuskomppaniaan siis) kevytvaunuosasto, paksujen joukkueiden lisäksi. Kevytvaunuosasto tarkoittaa 4x BTR50, joista yksi kuului komppanian komento/huoltojoukkueelle ja kolme tyypillisesti jakautui vaunujoukkueille. Komppaniaan(koulutus) kuului myös korjaamo ja kuljetus .. ryhmä (muistaisin). Komppanian päälliköllä on T55K komentovaunu, ja sillä luonnollisesti miehistö, johtajaa myöten. Tosin komppanianpäällikkö vaunussa istuessaan johtaa, paitsi komppania, myös K vaunua (eli K-vaunun johtaja siirtyy tällöin jonnekin muualle). Varapäällikkö kulkee joko jeepillä tai yhdellä BTR50:llä vähän siitä riippuen miten vääpelin/huollon tarpeet tyydyttyvät.
Oheisissa lainauksissa pohtimanne panssarijääkärit, suojamiehet, eivät olleet osa koulutuskomppaniaa. He saatiin "lainaan" pykälää nuoremmalta saapumiserältä, josta kuten meistäkin, oli erikseen määrätty jääkärikoulutukseen menevät peruskoulutuskauden jälkeen. Mutta oikeaan panssarivaunukomppaniaan jääkärijoukkue kuului - kuten nuo BTR:t.
On hyvä ehkä huomioida, että vaunukomppania oli "sotakomppania" ja siis valmis taktiseen harjoitteluun vasta siinä vaiheessa, missä tämä seuraavan saapumiserän poppoo oli saanut peruskoulutukset nippuun.

Aseistuksesta: meille koulutettiin lähes kaikki kevyet aseet mistä vain jollain tavalla lensi jokin eteenpäin (myös 55S55, ihan kovia paukuteltiin Hätilässä Cometin kylkeen). Vaunumiehen henkilökohtainen ase oli joko Beretta, Parabellum tai Lahti.. meillä oli Lahti. Vaunun aseena oli AK-47, jonka saattoi ottaa sitten jos lähti vaikka toikkaroimaan / vartioimaan.
Suojamiehet oli kasarmioloisuhteissa rynkkyjen kanssa, mutta kun meillä oli taisteluammuntoja (niitä oli muuten paljon - siis todella paljon), jääkäreillä oli Suomi-Kp:t. Suojamiehet oli siis joko niisä BTR50:sissä tai kun oltiin lähempänä kuviteltua äksöniä, vaunun päällä pareittain (kaksi per vaunu).

.. lienee paikallaan kertoa anekdootti: Niinisalossa meillä oli kahden vaunujoukkueen välinen kohtaamistaisteluharjoitus (ei toki kovilla .. ) ja siinä mentiin kovaa pöpelikössä, savua ja hiekkaa lensi, metsääkin kaatui, ja jossain vaiheessa alkoi olla vaikea tietää missä "vihollinen" menee. Olimme ilmeisesti ajoittain erittäin lähellä toisiamme, näkemättä. Ja nämä suojamiehet ryynäsi siellä vaunujen väleissä. Kumpikin osapuoli tietenkin voitti ja kun voittokkaana lähdettiin taas etenemään, suojamiehetkin oli kavunneet kannelle; selvisi että meillä oli vastapuolen heput roikkumassa tornissa. Pojat sanoi että on aika saman näköisiä nämä vaunut ..

Sotakomppania oli nimi sille vaunukomppanialle joka oli vanhin. Komppaniasta piti olla aina puolet paikalla ja me tosiaan harjoittelimme useasti hälytysharjoituksia, joissa siis kyseessä oli joko Helsinkiin tai Tampereelle tehty maahanlasku - sekä luonnollisesti prikaatin omaan alueeseen kohdistunut vaikuttaminen. So. sieltä lähdettiin yöaikaan melkoisen ripeästi, vaunuilla erityisiä uria pitkin asemiin joissa saatiin jonkinsortin aamiainen sekä ammukset. Ammuksia ei sentään täyttä settiä ollut jaossa, mutta harjoitus kalikkoja nostettiin sen verran vaunuihin että tiesi aamiaisen olevan paikallaan. Harjoitus loppui siihen että olimme lähdössä telamarssille, jotain tuntematonta reittiä kohteeseen.
 
Viimeksi muokattu:
Tyynellä valtamerellä uponneen neuvostosukellusvene K129:n merimiesten hautausseremoniat. Järjestäjänä Yhdysvaltain CIA. Kylmän sodan päättymisen myötä 90-luvun alussa tämä videonauha toimitettiin hyvän tahdon eleenä presidentti Boris Jeltsinille.

 
Tyynellä valtamerellä uponneen neuvostosukellusvene K129:n merimiesten hautausseremoniat. Järjestäjänä Yhdysvaltain CIA. Kylmän sodan päättymisen myötä 90-luvun alussa tämä videonauha toimitettiin hyvän tahdon eleenä presidentti Boris Jeltsinille.

Jännä ettei aikaisemmin. Aikomus oli kuitenkin lähettää tuo, koska se ylipäätään kuvattiin. Muuten hautajaiset olisi pidetty kuvaamatta. Vai olisiko se koulutusfilmi siitä, miten pidetään salaiset hautajaiset?

Tuo jenkkien kansallishymni ja nauhan häiriöt toivat mieleen Local 58:n.
 
Jännä ettei aikaisemmin. Aikomus oli kuitenkin lähettää tuo, koska se ylipäätään kuvattiin. Muuten hautajaiset olisi pidetty kuvaamatta. Vai olisiko se koulutusfilmi siitä, miten pidetään salaiset hautajaiset?

Tuo jenkkien kansallishymni ja nauhan häiriöt toivat mieleen Local 58:n.

Ainakin Wikin mukaan neukkuveneen nosto-operaatio oli osittainen onnistuminen, vaikkei sitä kokonaisena saatukaan meren pohjasta ylös.



The recovered section included two nuclear torpedoes, and thus Project Azorian was not a complete failure. The bodies of six crewmen were also recovered, and were given a memorial service and with military honors, buried at sea in a metal casket because of radioactivity concerns. Other crew members have reported that code books and other materials of apparent interest to CIA employees aboard the vessel were recovered.
 
Tykistöstä ja tykkimiehistä on meneillään mielenkiintoinen historiahanke.


@SatSotHist videosi ilmeisesti liittyy tähän samaan projektiin ?

 
Sain aikoinani "kunnian" tutustua ko. aseen tekniikkaan. Käsky "lukko pura ja kokoa" aiheuttaa vieläkin kauhun omaisia tunteita. En muista kuinka paljon lukko painoi, mutta PAINAVA se oli!
 
Mielenkiintoinen kanadalainen dokkari vuodelta 1983. Aiheena Naton tavanomaisin asein toteuttama puolustus Länsi-Saksassa. Forward defence, eli eteentyönnetty puolustus oli se, mitä saksalaiset vaativat. Naton aluetta tuli puolustaa tosissaan Saksojen rajalta lähtien. Sotilaallisessa mielessä venäläiset pitivät tätä järjettömänä. Perinteisten sotaoppien mukaan massiivinen Varsovan liiton invaasio olisi vaatinut hidastamista ja kuluttamista. Ja lopuksi pysäyttämistä syvyydessä.

 
Tykistöstä ja tykkimiehistä on meneillään mielenkiintoinen historiahanke.


@SatSotHist videosi ilmeisesti liittyy tähän samaan projektiin ?


Tuo minun video on kyseisen hankkeen yhden projektin sivutote. Museo ja kilta halusivat dokumentoida 130k tuliasematoimintaa, minä lähinnä tarjosin kuvausapua.
 
Mielenkiintoinen YLE:n juttu entisistä kaukopartiomiehistä NATO:n palveluksessa kylmän sodan alkuvaiheessa. Arvo Juvonen ja Viljo Suikkanen lensivät kuumailmapallolla vakoilemaan Neuvostoliittoa.

 
Mielenkiintoinen YLE:n juttu entisistä kaukopartiomiehistä NATO:n palveluksessa kylmän sodan alkuvaiheessa. Arvo Juvonen ja Viljo Suikkanen lensivät kuumailmapallolla vakoilemaan Neuvostoliittoa.

Tainnut lukea asiaa koskevan kirjan
 
Back
Top