Talvitaistelutoimintaa
Opetuselokuva joukkojen toiminnasta talviolosuhteissa: valmistautuminen hiihtomarssille, joukon hiihtotekniikkaa, latuosaston toimintaa, rekipolun avaaminen, hinaushiihto, ryhmittyminen ja muodonmuutokset, raskaiden aseiden ja tarvikkeiden kuljetusta, pikalinnoittautuminen ja puolustus, hyökkäys, kohtaamishyökkäys, etulinjan lääkintähuoltoa, majoittuminen tilapäissuojiin sekä toimintaa kelirikkoaikana.
Viihdytin itseäni tällä erinomaisella elokuvalla vuodelta 1957. Paitsi että välillä meinasi usko loppua, mutta vein nyt loppuun, kun tulin aloittaneeksi.
Ohjaus ja käsikirjoitus V. Koppinen, ja oletan, ettei kukaan muu voi olla kyseessä kuin Veikko Koppinen. Koska ensimmäisenä esiintyvänä joukkona on mainittu Savon Prikaati, niin vanhana savon jääkärinä oletan heidän olevan myös pääosasesittäjiä.
Savon Prikaati ja Veikko Koppinen, tämä yhtälö ei voi epäonnistua. Kuka jaksaa elokuvan katsoa, niin osaksi valideja neuvoja talvitoimintaan tänäkin päivänä. Mikäli olisi talvea.
https://elavamuisti.fi/aikajana/talvitaistelutoimintaa
Tätä ei sitten katso kokonaan kuin die hard -osasto, muita kehotan siirtymään suoraan kohtaan 50:45. Filmin anti on etenkin jalkaväen taistelu Panzer Nelosia vastaan. Tämä on hevosaikakautta, mutta useimmat muut käytetyt sotavarusteet ovat olleet rivissä vielä monta vuosikymmentä. Koppisen vaikutukset sotataitoomme ovat myös kaikkien tiedossa.
02:36 eteenpäin. Ei naamiointia teltoissa ilmavihollista vastaan, ja ihan joka teltta ei ole edes metsän sisällä.
03:32 ja 05:34 jonkinlainen valjastetsari. Onko meillä ollut jotakin ennen kuin M62 tuli? Vai onko tuo juuri se, vuonna 1957? Minähän olen nähnyt ao. tetsarin vain museossa.
03:58 pakki suojapussiin, etteivät muut varusteet likaannu. Hyvä neuvo.
04:11 äijillä on talvella kypärä päässä. 90-luvun alussa kypärä oli samassa joukko-osastossa välttämätön paha, jota ei pidetty päässä. Talvella taisteltiin karvalakki päässä, enkä muista sitä kesäaikaankaan käyttäneeni. Ehkä sotaharjoituksessa korkeintaan.
11:32 puinen ahkio, varmaankin sota-ajalta. Milloinkahan päästiin sotavarustuksessa täysin lasikuituisiin?
20:58 hienoa erämeininkiä. Oma ikäluokkani olisi ollut tuossa jo paljon huonompi. Heti perässä sanomalehden käyttö hiihtosaappaassa. Huopakumisaappaiden tullessa käyttöön myös jalkojen paleltumisten määrät taisivat suorastaan romahtaa. Harmi kun ei erota sanomalehden nimeä!
21:38 vaikka Kylmän sodan aikaan hevoskuljetukset olivat jo marginaalissa, kuten todettu, niin tässä niistä opetusta. Ihan heti meillä ei ollut traktorikalustoa, joka olisi vastaavissa metiköissä mennyt noin sujuvasti.
24:22 hiihtohinausta, en ole harrastanut. Päivätaival 60-80 km, jopa enemmänkin hyvissä olosuhteissa…
24:26 Mikki Hiiri! Samanlainen kaulaliina jaettiin ainakin meille. En tiennyt, että on noinkin vanha varusesine.
26:58 kaatumisen ja ruuhkan mallisuoritus elokuvaa varten. Onkohan koskaan sauvan kärki tökännyt ketään silmään… Yhtä taistelijaa huvittaa kovasti lumileikki tiellä maatessaan.
27:22 venäläinen puoliautomaatti.
37:24 minkä radion lähetti kiidättää kapteenille?
39:27 heittimen vastin hiihtäjän selässä.
39:48 nippi. Jossakin olen törmännyt tuon käytön ohjeistukseen ns. nykyaikana, ainakin paljon tuon ajan jälkeen tehdyssä ohjesäännössä.
40:05 20 kilon patruunalaatikko selässä, tulenjohtue sekä kevyt heitin nippikantoisena.
42:34 pikalinnoittaminen ja puolustus. Mukavan lähellä räjäytetään oikeaan tunnelmaan pääsemiseksi! Epäilemättä ajan turvallisuuskulttuuri oli toisenlainen kuin tänään…
43:10 kyllähän mekin tuliasemia lumeen rakennettiin, paljonkin, mutta tuo puiden käyttö tuossa mittakaavassa on uutta.
43:44 tuo on kyllä paljon parempi tuliasema kuin mitä meitä opetettiin rakentamaan. Meillä taisi olla pääpaino aseen tukipuun huolellisella kiinnittämisellä. Ihan kuin olisi taannuttu tässä suhteessa mitä kauemmaksi sotakokemukset olivat jääneet 90-luvulla.
43:44 routapanoksen käyttöä. Jonkun myöhemmin routapanokseksi tulleen tyypin alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut panssareita vastaan pohjamiinan tavoin, mutta en tiedä, oliko tuo se.
Muuten paras opetusfilmi routapanoksen ja r-aineiden käytöstä poteroiden tekoon mitä minä olen nähnyt. Koskaan en ole käyttänyt noita, saattoi olla, että Aukissa käpisteltiin harjoitusvälineinä routapanosta, mutta varmaa muistikuvaa ei ole.
48:38 valetukikohdan tekoa ja toimintaa siellä. Onko kukaan oikeasti tehnyt vale-asemia ja pitänyt niitä yllä, toki ohjesääntökirjallisuudesta tuttu, mutta ei tuota harjoiteltu.
49:34 papesisäkki vartiomiehellä viluntorjuntaan. Hienoa nämä intin termit; viluntorjunta.
50:21 kevyen singon arsenaalia.
51:03 miehet syöksyvät poteroihinsa ja sulautuvat täydellisesti maisemaan. Hieno näky jiivee-miehelle.
51:04 oma tykistö toimii, ehkä 76 K 02? Teho ei mahtanut olla huipussaan paksussa hangessa, joskin paljon parempi kuin ei mitään.
51:24 sieltä vihollisen Panzer Neloset J-mallia tulevat savun seasta. En kyllä muista nähneeni näitä muualla filmeissä kuin Tuntemattomassa.
51:33 minähän en mitään asiasta tiedä, mutta kuuluuko heittimen liikkua noin ammuttaessa? Ihan kuin se painuisi syvemmälle maaperään muutamalla ensimmäisellä murkulalla.
53:20 taistelu kuumentuu. Kevyt sinko työssään, tämäkin harvemmin nähtyä.
53:43 monelle varmaan tuttu tähtäinkuvio.
54:09 varsikäsikranaatti. Milloinkahan perunanuijasta luovuttiin? Suomalaisen mallin räjähdeosasta tuli muistaakseni Painekranaatti.
54:15 viritetään joku käsikranaattimalli iskemällä sitä aseen tukeen. PV:n käytössä olleista käsikranaateista olen itse nähnyt kattavan kokoelman vain Joroisten Asemuseossa.
54:36 hyökkäys lumessa suksin. Huhhuh… Tulee mieleen kuvaukset Summasta Talvisodassa, kun jalkaväki hyökkäsi pelkin käsiasein ja vihollinen sai panssareita avukseen… Nyt näyttää olevan tulituessa norsupyssy 56:02, mutta venäläisellä jo T54:ia ja T55:ia.
55:30 minulla on ollut käsitys, että Emmaa oli tarpeeksi jalkaväelle. Ehkä LS-pikakivääri on tässä ulkopoliittisista syistä?
56:49 tarkka-ampujia. Mikä kiikari, palstalla on varmaan tietäjiä sille
@chigeen'a ?
57:25 kevyt sinko ja tuhoojapartio.
1.00.31 heitinporukan asemaanmeno kohtaamistaistelussa umpihangessa.
1.01.57 miehekästä hommaa hyökkäyksessä. Räjähteitä käytetään aika lähellä ryhmitystä. Olisi hauska tietää mikä etäisyys noina aikoina olisi ollut ”liian lähellä”.
1.02.29 valeleiri. Mitenkä paljon näitä sinänsä järkeen käypiä ja alati ohjesäännöissä esiintyviä valetoimintaa on harjoiteltu? Itse en ole törmännyt enkä kuullut jalkaväen puolelta.
1.04.09 lääkintähuoltoa talvella. Haluavatko nykyajan lämärit kommentoida,
@Tetra ?
1.06.14 majoittuminen tilapäissuojiin.
1.07.47 tulentekoa ruudin avulla. Joku kokeillut
@Sarek1 ? jäniksenä ollessa?