Kylmän sodan salaisuudet??

tulikomento

Greatest Leader
Mikä mahtoi olla Länsi-Berliinin poliisin tehtävä kylmän sodan kuumettua? G3 käteen ja viimeiseen mieheen kommunisteja vastaan?

Varmaankin jotain tuollaista. Olen nähnyt joitain Youtube-videoita, joissa länsiliittoutuneiden joukkojen sotaharjoituksissa on mukana myös paikallisen poliisin miehiä. Länsi-Berliinin valloitus oli muuten jyvitetty Itä-Saksan joukoille.
 

taantumu

Kenraali
Aikojen saatossa itselleni on kerääntynyt Itä-Saksan armeijan NVA:n arvomerkkejä ja tein niihin pohjautuen lyhyen yhteenvedon näistä.

Nationale Volksarmee perustettiin 1956 ja siihen kuului 4 puolustushaaraa Landstreitkräfte (Maavoimat), Volksmarine (Laivasto), Luftstreitkräfte (Ilmavoimat) ja Grenztruppen (Rajajoukot). Vuonna 1973 Rajajoukot siirrettiin suoraan puolustusministeriön alaisuuteen tasaveroiseksi NVA:n kanssa.

Ensimmäiset kuusi vuotta NVA oli vapaaehtoisarmeija mutta kun järjestelmä saatiin pystyyn aloitettiin vuonna 1962 asevelvollisuus. Palvelusaika oli 18kk.

Alla olevissa kuvissa esiintyy armeijan arvomerkkien lisäksi myös Ministerium für Staatssicherheit, Mfs (Kansallisen turvallisuuden ministeriö) arvoja sillä tämä epävirallisesti Stasina tunnettu organisaatio käytti samoja arvoja kuin armeija.

Edellämainittujen lisäksi upseerien osalta identtisiä arvoja ja arvomerkkejä käyttivät poliisin (Volkspolizei, VoPo) alaiset organisaatiot joihin kuului mm. Kriminalpolizei, Kripo (rikospoliisi), Transportpolizei, TraPo (rautatiepoliisi) ja Feuerwehr (palokunta).

A.jpg
1.
A. Bausoldat, Rakennussotilas maastopuku
B. Bausoldat, Rakennussotilas, aselajin väri oliivinvihreä

DDR ainoana Varsovan liiton maana mahdollisti aseettoman palvelun rakennussotilaana. Rakennussotilaat palvelivat saman 18kk kuin aseellista palvelusta suorittavat, nämä pidettiin toisistaan erillään sillä pelkona oli "negatiivisten vaikutusten" leviäminen aseellista palvelusta suorittavien keskuuteen. Alkuun rakennussotilaat ottivat osaa suuriin rakennusprojekteihin mutta pian monet joutuivat työhön kaivoksiin ja tehtaisiin Itä-Saksan kärsiessä Neuvostoliiton tapaan kroonisesta työvoimapulasta. Rakennussotilaana palveleminen heikensi opiskelu- ja työmahdollisuuksia.

2.
A. Soldat Grenztruppen, Sotamies Rajajoukot, väri vihreä
B. Soldat Artillerie, Sotamies tykistö, väri tiilenpunainen

3.
A. Gefreiter Panzer, Korpraali Panssari, väri vaaleanpunainen
B. Gefreiter MfS, Korpraali STASI, väri burgundinpunainen
Panssarikorpraalin laatta on tehty lisäämällä peltinen palkki sotamiehen laattaan. Stasi- korpraalin laatta on valmiiksi ommeltu.

4.
A. Stabsgefreiter, Ylikorpraali, maastopuku kaikki aselajit
B. Stabsgefreiter Motorisierte Schützentruppen, Ylikorpraali Moottoroitu jalkaväki (myös tiedustelu ja musiikkijoukot), väri valkoinen

5.
A. Maat auf Zeit Volksmarine, Alikersantti Merivoimat, väri tummansininen
B. Unteroffizier Nachrichten, Alikersantti Viesti, väri keltainen

B.jpg
6.
A. Unterfeldwebel Luftstreitkräfte, Kersantti Ilmavoimat, Väri taivaansininen
B. Unterfeldwebel Mot. Schützen, Kersantti Moottoroitu jalkaväki

7.
A. Feldwebel Panzer, Ylikersantti Panssari
B.Feldwebel Luftverteidigung, Ylikersantti Ilmatorjunta, väri vaaleanharmaa

8.
A. Oberfeldwebel, Vääpeli maastopuku, kaikki aselajit
B. Obermeister Technische Laufbahn Marinefliegerkräfte, Pursimies Tekninen ala Merilentolaivue, väri tummansininen pohja taivaansinisellä reunuksella.
9.
A. Stabsfeldwebel Pioniere, Ylivääpeli Pioneeri (myös kemiallinen sodankäynti ja kuljetus) väri musta
B. Stabsfeldwebel Grenztruppen, Ylivääpeli Rajajoukot

C.jpg
Saksassa Fähnrich-arvot ovat tavallisesti vastanneet meidän kadetteja. NVA:ssa nämä arvot olivat kuitenkin tarkoitettu sotilasammattihenkilöille, tämä vastasi Puna-armeijan praporstsik-järjestelmää. Arvoasteikossa nämä miehet kuuluivat aliupseerien ja upseerien väliin. Palvelusaika oli minimissään 15 vuotta ja nämä miehet palvelivat usein erilaisissa teknisissä tai erityiskoulutusta vaativissa tehtävissä.

10.
A. Fähnrichschüler Nachrichten, Sotilasammattihenkilö-oppilas Viesti
B. Fähnrichschüler Pioniere, Sotilasammattihenkilö-oppilas Pioneeri

11.
A. Fähnrich Fallschirmjäger, Sotilasammattihenkilö 1. luokka Laskuvarjojääkäri, väri oranssi
B.Fähnrich Luftstreitkräfte, Sotilasammattihenkilö 1. luokka Ilmavoimat

12.
A. Oberfähnrich Panzer, Sotilasammattihenkilö 2. luokka Panssari
B. Oberfähnrich Medizinischen Dienst, Sotilasammattihenkilö 2. luokka Lääketieteen ala maastopuku

13.
A. Stabsfähnrich med. Dienst Rückwärtige Dienste, Sotilasammattihenkilö 3. luokka lääketieteen ala Huolto, väri tummanvihreä
B. Stabsfähnrich Volksmarine, Sotilasammattihenkilö 3. luokka Laivasto

14.
A. Staboberfähnrich Rückwärtige Dienste, Sotilasammattihenkilö 4. luokka Huolto
B. Staboberfähnrich Luftstreitkräfte, Sotilasammattihenkilö 4. luokka Ilmavoimat

D.jpg
15. Offiziersschüler, Kadetti
A. Offiziersschüler 2 Studienjahre, Kadetti 2. vuosikurssi, maastopuku kaikki aselaijit
B. Offiziersschüler der Volksmarine 4 Studienjahre Volksmarine, Merikadetti 4. vuosikurssi
Kadettiarvoja riittii kuuteen vuoteen saakka.

16.
A. Unterleutnant, Vänrikki maastopuku kaikki aselajit
B. Unterleutnant Artillerie, Vänrikki Tykistö

17.
A. Leutnant Volksmarine, Luutnantti Laivasto
B. Leutnant Mot. Schützen, Luutnantti Moottoroitu jalkaväki

18.
A. Oberleutnant Pioniere, Yliluutnantti Pioneeri
B. Oberleutnant Nachrichten, Yliluutnantti Viesti

19.
A. Hauptmann Grenztruppen, Kapteeni Rajajoukot
B. Kapitänleutnant Grenzbrigade Küste, Kapteeniluutnantti Merivartiosto
Nämä kaksi laattaa eroavat toisistaan vain napin osalta. Ankkurinapin kanssa käytetään merivoimien arvoja. Merivoimien lisäksi vain merilentolaivue ja rajajoukkojen merivartiosto käyttivät merivoimien arvoja.

E.jpg
20.
A. Major MfS, Majuri Stasi
B. Major Luftverteidigung, Majuri Ilmatorjunta

21.
A. Oberstleutnant, Everstiluutnantti maastopuku
B. Oberstleutnant Luftstreitkräfte, Everstiluutnantti Ilmavoimat

22.
A. Oberst Panzer, Eversti Panssari
B. Kapitän zur See Volksmarine, Kommodori Laivasto

Jatkuu...
 

taantumu

Kenraali
F.jpg
23.
A. Generalmajor Luftstreitkräfte, Kenraalimajuri Ilmavoimat
B. Generalmajor, Kenraalimajuri maastopuku

24.
A. Generalleutnant Luftstreitkräfte, Kenraaliluutnantti Ilmavoimat
B. Generalleutnant Grenztruppen, Kenraaliluutnantti Rajajoukot

25.
A. Generaloberst Landstreitkräfte, Kenraalieversti Maavoimat
B. Generaloberst Luftstreitkräfte, Kenraalieversti Ilmavoimat
Kenraalieversti oli korkein mahdollinen arvo ilmavoimissa ja rajajoukoissa. Kahdeksantoista miehen ura päättyi kenraalieverstin arvoon kun mukaan luetaan poliisi ja Stasi. Tunnetuin kenraalieversteistä lienee "kasvoton mies" eli Stasi-legenda Markus Wolf.

26.
A. Armeegeneral Landstreitkräfte, Kenraali Maavoimat
B. Flottenadmiral, Suuramiraali
C. Armeegeneral Minister des Innern der DDR und Chef der Deutschen Volkspolizei , Kenraali Sisäministeri ja Kansanpoliisin johtaja

Kenraalin arvoon pystyi ylenemään vain tulemalla nimitetyksi ministeriksi ja NVA:n kohdalla näitä miehiä oli kolme. Vuonna 1980 kansallisen turvallisuuden ministeri Erich Mielke sai tämän arvon ja vuonna 1984 myös sisäministeri Friedrich Dickel ylennettiin kenraaliksi. Suuramiraalin arvoon ei ehtinyt nousta yksikään mies sillä vasta viimeinen puolustusministeri Theodor Hoffmann oli laivaston miehiä ja hän nousi ministeriksi vasta marraskuussa 1989 Berliinin muurin murtumisen jälkeen.

27. Marschall der DDR, Itä-Saksan marsalkka
Itä-Saksan marsalkan arvo luotiin 25.3.1982 ja parlamentilla oli valta ylentää kenraali marsalkaksi poikkeuksellisten sotilaallisten saavutuksten ansiosta. Marsalkan arvoa ei annettu kenellekkään ja Itä-Saksan viimeinen puolustusministeri Theodor Hoffmann poisti arvon marraskuussa 1989.


G.jpg
Kenraalin kauluslaatat, vasemmanpuoleiset kuuluvat tavalliseen univormuun, oikeanpuoleiset kuuluvat ns. Gaala-univormuun joka oli kaksirivinen puvuntakki.
 

taantumu

Kenraali
@taantumu

Informatiivinen kattaus. Kiitoksia. Preussilaiset juuret näkyvät kyllä kaikkialla NVA:n kohdalla. Ja sen perustajaisistä sangen moni oli entinen Wehrmachtin mies, joka oli palannut sotavankeudesta Neuvostoliitosta pesunkestävänä kommunistina.
Alkuun n. 25% vahvuudesta oli entisiä Wehrmachtin miehiä, neljä kenraaliakin otettiin mukaan.

Kenraaleista ansioitunein oli rautaristin ritariristin saanut Vincenz Müller joka palveli Wehrmactissa ja NVA:ssa kenraaliluutnanttina. Ukko jäi vangiksi Valko-Venäjällä kesällä 1944 ja vangitsemista seuraavana päivänä ilmoitti hylännensä Hitlerin. Vuonna 1958 Müller potkittiin pihalle NVA:sta sillä hän tuli vastustaneeksi Kommunistipuolueen sekaantumista armeijan asioihin. Müller teki itsemurhan hyppäämällä parvekkelta vuonna 1961 Stasin epäillessä hänen luotettavuuttaan.
 

tulikomento

Greatest Leader
Alkuun n. 25% vahvuudesta oli entisiä Wehrmachtin miehiä, neljä kenraaliakin otettiin mukaan.

Kenraaleista ansioitunein oli rautaristin ritariristin saanut Vincenz Müller joka palveli Wehrmactissa ja NVA:ssa kenraaliluutnanttina. Ukko jäi vangiksi Valko-Venäjällä kesällä 1944 ja vangitsemista seuraavana päivänä ilmoitti hylännensä Hitlerin. Vuonna 1958 Müller potkittiin pihalle NVA:sta sillä hän tuli vastustaneeksi Kommunistipuolueen sekaantumista armeijan asioihin. Müller teki itsemurhan hyppäämällä parvekkelta vuonna 1961 Stasin epäillessä hänen luotettavuuttaan.

Juurikin näin. Ammattimiehillä oli kysyntää niin idässä kuin lännessäkin kun asevoimat piti polkaista pystyyn.

 

Tornisteri

Kersantti
@taantumu

Informatiivinen kattaus. Kiitoksia. Preussilaiset juuret näkyvät kyllä kaikkialla NVA:n kohdalla. Ja sen perustajaisistä sangen moni oli entinen Wehrmachtin mies, joka oli palannut sotavankeudesta Neuvostoliitosta pesunkestävänä kommunistina.

Toisaalta paluuta saattoi myös siivittää se tieto että pääsisi jälleen osaksi kommun.. "sosialistisen" dikta.. siis kansandemokratian todellista valtaa pitävää porukkaa eli asevoimia. Ilman asevoimia DDR ei olisi ollut mitään ja sama pätee varmaan näihin kommunisteina palanneisiinkin siinä mielessä uran kannalta.

Helpompaa se oli varmasti palata seuraavan valtaapitävän poppoon asevoimiin kuin että oltaisi tultu keskitysleiriolosuhteista takaisin saksaan tyhjin käsin siviilinä. Toisaalta onhan sakemanneissa aina ollut vahvaa kommunistista ja vasemmistolaista liikehdintää jos toista, mutta veikkaan että tässä tapauksessa kommunismi taisi olla hyvä kulkutie takaisin siedettäviin hommiin vankileirivuosien jälkeen ainakin joissain tapauksissa.
 

baikal

Supreme Leader
Niin Länsi- kuin Itä-Saksan armeijoihin sijoitettiin entisiä ihan ravakoita natsinköriläitä. Heidän ammattitaitonsa oli yksi syy, toinen oli se ehdollinen löysässä hirressä roikkuminen entisyytensä vuoksi. Usa toimi varsin tarkoituksenmukaisella tavalla niinkuin NLkin. Molemmat halusivat pitää kehitettävät armeijat ns. luisessa otteessa ja siihen sopi mainiosti se, että oli niitä hemmoja, joiden pallit olivat jämäkästi Ison Veljen kourassa.

Sama toistui Tiedustelupalveluissa ja turvallisuuspoliisissa. Molemmissa Saksoissa oli näiden palveluksessa ihmisiä, jotka olisi kaiken lain ja oikeudenmukaisuuden nimissä pitänyt hirttää lähimpään sähköpylvääseen. Mutta mistäs ottaisit yhtä lojaalin ja varman jätkän avaintehtävään kuin siitä, jonka hirttonarun olet pannut pöytälaatikkoon.....

Kiitos ja anteeksi.

Muistatteko muuten sen länsisaksalaisupseerin, joka ei meinannutkaan totella Usan käskyjä....ullattaen äijä lensi käräjille ja sai sodanaikaisista tekosistaan toistakymmentä vuotta kakkua, menetti eläkkeensä jne. Tämä tapahtui -50-luvun lopussa. Kovin montaa esimerkkiähän ei Usan tarvinnut järjestää, kun homma sujui kuin piimä kannusta.
 

skärdis

Respected Leader
@Vaultboy Löysin vastauksen kysymykseesi Länsi-Berliinin poliisivoimien sodan ajan tehtävistä. Tällä pelifoorumilla on juttua aiheesta. Harjoittelivat ihan vakavissaan kaupungin puolustamista länsivaltojen joukkojen kanssa ja aseistusta ja varustusta löytyi myös.
Sama kai se on vakavissaan tapella vastaan kun kuitenkin tapettaisiin ensimmäisten joukossa jos Länsi-Berliini kaatuisi Varsovan liiton käsiin.
 

tulikomento

Greatest Leader
Sama kai se on vakavissaan tapella vastaan kun kuitenkin tapettaisiin ensimmäisten joukossa jos Länsi-Berliini kaatuisi Varsovan liiton käsiin.

Näinhän se oli. Mahdoton puolustaa. Mutta sotasuunnitelmia kuitenkin tehtiin.


Ja vastapuoli laati omia hyökkäyssuunnitelmiaan.

 

Vaultboy

Luutnantti
@Vaultboy Löysin vastauksen kysymykseesi Länsi-Berliinin poliisivoimien sodan ajan tehtävistä. Tällä pelifoorumilla on juttua aiheesta. Harjoittelivat ihan vakavissaan kaupungin puolustamista länsivaltojen joukkojen kanssa ja aseistusta ja varustusta löytyi myös.

Mielenkiintoista. Mahtaisi olla epäkiitollinen homma jäädä mottiin syvälle VL:n alueelle, kun NATO:lla olisi kädet täynnä panssarilauttojen edetessä kohti Reiniä. Ilmatukea tuskin riittäisi, jos Länsi-Berliiniä nyt edes haluttaisiin tukea. Sitoisihan se toki runsaasti VL:n joukkoja siivoamaan Länsi-Berliiniä, että sinänsä sitä kannattaisi tukea, jos olisi kykyä.

Olikohan kolmannessa maailmansodassa suunnitelmia pystyttää vankileirejä, vai vietäisiinkö suurin osa vain kuopan reunalle?
 

Rannari

Greatest Leader
Mielenkiintoista. Mahtaisi olla epäkiitollinen homma jäädä mottiin syvälle VL:n alueelle, kun NATO:lla olisi kädet täynnä panssarilauttojen edetessä kohti Reiniä. Ilmatukea tuskin riittäisi, jos Länsi-Berliiniä nyt edes haluttaisiin tukea. Sitoisihan se toki runsaasti VL:n joukkoja siivoamaan Länsi-Berliiniä, että sinänsä sitä kannattaisi tukea, jos olisi kykyä.

Olikohan kolmannessa maailmansodassa suunnitelmia pystyttää vankileirejä, vai vietäisiinkö suurin osa vain kuopan reunalle?
Olihan Neukkulalla valmis leiriverkosto olemassa. Ja varmaan kuljetuksiin sopivia härkävaunujakin. Sitten vaan juna jyskyttämään Jakutiaan ja heikompien raadot radan varteen.
 

Vaultboy

Luutnantti
Olihan Neukkulalla valmis leiriverkosto olemassa. Ja varmaan kuljetuksiin sopivia härkävaunujakin. Sitten vaan juna jyskyttämään Jakutiaan ja heikompien raadot radan varteen.
Mutta jos odotettavissa on ydinasein käytävä konflikti, niin miksi haaskata resursseja vihollisen sotavankeihin? Muona ja juoma ei millään riittäisi leireillä olevien ruokintaan, jos maa on suurelta osin radioaktiivista jättömaata, eikä kuljetuskapasiteettia olisi yhteiskunnan romahdettua. NL tiesi varmasti, että jos sota alkaa NATO:a vastaan, niin ydinaseita tullaan käyttämään. VL suunnitteli jopa itse ydinaseiden käyttöä sotasuunnitelmissaan. Eikä se voi jäädä taktisiin, vaan tulee leviämään strategisiin aseisiin.
 
Top