Legendaarinen kommunistien toimien vakooja Veikko Puskala kuoli unohdettuna miehenä
Tänään klo 11:59
Huutolaispoika Veikko Puskalasta tuli ay- aktiivi ja taitava vakooja, joka välitti Suomen kommunisteista tietoja aina presidentti Urho Kekkoselle, Ruotsiin ja edelleen valtameren taakse Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:lle.
Veikko Puskala (oikealla) sodan aikana syventyneenä Suomen karttaan. Työväen arkisto
- Suomen kommunistisen puolueen SKP:n salaisen oppositioverkoston Puskalalle välittämiin tietoihin sisältyi huippusalaista tietoa Kremlin suunnitelmista Suomen ja Skandinavia suunnalla. Niillä oli suuri merkitys muun muassa suurlähettiläs Aleksei Beljakovin pyrkimysten torjumisessa 1970- luvun alussa.
- Puskalan tarinaa kerrotaan perjantaina ilmestyneessä Risto Reunan kirjoittamassa kirjassa: Puskalan putiikki, puoluevakoilija Veikko Puskalan kaksoiselämä (Docendo 2021)
Kalajoella vuonna 1911 syntynyt Veikko Puskala joutui isänsä talon menetyksen jälkeen huutolaispojaksi. Ankeissa oloissa renkinä toiminut Veikko karkasi 15- vuotiaana Helsinkiin, jossa hän 1930- luvun suurtyöttömyyden vallitessa kouli itsensä seospäällystäjäksi.
Hän koki toisen suuren pettymyksen, kun hänet tekaistuin syin hylättiin kutsunnoissa.
Myöhemmin eräs korkea upseeri kertoi hänelle hylkäyksen syynä olleen poliisin kirjaus hänestä kommunistina heti ensimmäisellä työpaikalla.
Tie ay-toimintaan
Suureksi käännekohdaksi nuorelle Veikko Puskalalle muodostui vuosi 1935, kun hän samanaikaisesti päätti liittyä SAK:hon ja SDP:hen.
Vanhat vaikuttajajäsenet tutustuttivat hänet siitä eteenpäin järjestöelämän syövereihin.
Häneen kiinnittivät huomionsa
Rafael Paasio, ja vähän myöhemmin myös itse
Väinö Tanner ja
Emil Skog.
Paasion kanssa Puskala ansioitui paljastamalla kommunistien solutusta ja äärioikeistolaisen IKL:n tihutyöryhmiä.
Talvisodan syttyminen järkytti hänen käsitystään rauhanomaisesta Neuvostoliitosta. Sota-ajalla hänellä syntyi yhteys sotilas- ja siviilitiedustelun päälliköihin, eversti
Kalle Lehmukseen ja professori
Kustaa Vilkunaan.
Jäsentarkkailijasta kehittyi sodanaikainen mielipidetarkkailija. Hän toimi työpataljoonien palkka- ja mielipidetarkkailijana oppien metodit, joiden avulla hän kehittyi niin sanotuksi hiljaisen työn tekijäksi. Tarkkailun kohteena olivat etenkin kommunistit.
Puskala vastaanottaa Seutulassa Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen varapuheenjohtaja Wilhelm Mellien. Kirjan mukaan Mellien mukana tietoja meni Saksaan ja sieltä edelleen CIA:lle. Työväen arkisto
Puskalan putiikki
Puskalan uran ja Suomen poliittisen elämän käännekohtia oli ylijännittynyt vuosi 1948. Puolustusministeriksi tuli Emil Skog.
Kirjan mukaan tällöin syntyi sanaton sopimus, jolla pääesikunta ulkoisti maan sisäisen tiedustelun SDP:lle. Aloitettiin uudelleen maineikas radiotiedusteluosasto ja syntyi viestiyhteyskeskus.
Puskala alkoi johtaa salaista tiedustelumiehistöä, koska mikään muu taho ei voinut valvoa SKP:tä.
Toimintaa harjoitettiin Bembölessa sijainneesta ns. Puskalan putiikista, rakennuksesta, jonka Puskala oli kunnostanut kodikseen, mutta myös vakoilua varten. Siellä oli muun muassa äänieristetty studio, jota käyttivät myös joskus päiväkausien ajan Yhdysvaltain suurlähetystön amerikansuomalaiset virkailijat.
Armeijan tiedustelusta Puskalan putiikille toimitettiin moderneinta kalustoa, muun muassa huone- ja ulkokuunteluun kehitettyjä laitteita ja signaalilähettimiä, joilla oli 100 -300 metrin vaste. Niihin kuului vastaanotin ja nauhoituslaitteet. Tiedustelijat oli varustettu radiopuhelimilla. Käytössä oli myös pieniä, helposti piilotettavia nauhureita.
Eräänlaisena taidonnäytteenä jo vuonna 1956 eräs tiedottaja toimitti Puskalalle laajan raportin. Se oli pieni tutkielma, jossa selvitettiin NKP:n ulkomaanosaston ohjaavan puoluetta, jolla Kreml hallitsi ja vaikutti ulkomaisten jäsenpuolueiden päätöksiin. Sama lähde toimitti Puskalalle tietoja usean vuosikymmenen ajan.
Putiikki toimii
Puskalan välikäsi, tiedustelijaryhmä, oli SKP:n salaisen opposition rakentama sisäinen hajotusverkosto, jonka keskustyöryhmä olivat viisi puolueen palkollista toimihenkilöä.
Puskala oli katalyytti ja ryhmän ulkojäsenenä varsin pienen määrän kommunisteja tiedossa.
Heistä päätiedottaja oli Puskalan ”kommunistiystäväkseen” nimittämä
Veikko Hauhia, joka oli SKP:n keskuskomitean sihteeristön jäsen. Tiedot tulivat siis aivan SKP:n ytimestä.
Kaikki tiedot päätyivät keskitetysti ensin Veikko Puskalalle.
Verkoston 17 piiriyhteyshenkilöä toimivat kukin itsenäisesti hankkien avustajansa. He haastoivat paikallisesti riitaa, vaikuttivat vaaleilla tiettyjen ehdokkaiden puolesta toisia vastaan ja syvensivät näin puolueriitaa.
Verkosto mietti alusta alkaen, oliko parempi, että maassa olisi yksi vai kaksi kommunistipuoluetta. Neuvostoliiton suurlähetystön KGB- päällikkö pääsi perille SKP:n sisäisestä hajotuksesta tietämättä koskaan, että Veikko Puskala oli se ulkopuolinen taho, joka valvoi verkostoa ja jolle tiedot vuodettiin.
Rafael Paasio, ministeri Unto Varjonen ja SDP:n järjestösihteeri Veikko Puskala (oikealla) vuonna 1949. Työväen arkisto
Tietoja Kekkoselle
Kommunistit siis nauhoittivat salaa toistensa keskusteluja ja vuotivat salaiset tietonsa Puskalan kautta lopulta jopa presidentti Urho Kekkoselle tämän ollessa vaikeuksissa ulkopoliittisesti kolmannella virkakaudellaan.
1970- luvulla raporttien jakelupiiriin kuului lähes 300 yhteiskunnallista vaikuttajaa, virkamiestä ja työmarkkinajohtajaa.
Tiedustelutoiminnassaan Puskala käytti salanimeä Bror Eriksson. Peitenimen hän muodosti Erkki- isänsä puhuttelunimestä.
Puskalalla oli toimivat suhteen ainakin Suomalaisen Yhteiskunnan Tuki (SYT) -säätiöön, jonka taustalla olevat teollisuuspiirit tukivat häntä. SYT oli erikoistunut kommunisminvastaiseen toimintaan. Se rahoitti myös toimintaa.
Puskalalla oli myös yhteyksiä suojelupoliisiin ja siis armeijan tiedusteluun. Vielä 1970- luvun alussa silloinen SDP:n puoluesihteeri
Kalevi Sorsa kertoi luottaneensa Puskalan raportteihin ja suositteli toiminnan tukemisen jatkamista. Hän sanoi pelänneensä raporttien joutumista Ruotsin sotilastiedustelun käyttöön.
Ruotsiin tietoja menikin.
Risto Reunan mukaan Puskalan raportteja kulkeutui myös ainakin Saksan kautta CIA:lle Yhdysvaltoihin.
Unohdettu mies
Puskala jäi lopulta eläkkeelle vuonna 1978, mutta organisaatio jatkoi raporttien lähettämistä aina 1980- luvun alkuun saakka. Niiden laatu kuitenkin heikkeni.
Salaperäiseksi jäänyt Puskala palasi kotitaloonsa Kalajoelle, jossa hänestä ei tiedetty oikeastaan mitään. Hän vältteli haastattelujen antamista ja harvoissa haastatteluissa valitteli huonoa muistiaan.
Toimintavuosinaan hän oli myös vältellyt kameraa, ja siksi kunnon tiedustelumiehen tapaan ei hänestä löytynyt montaa valokuvaa.
Hänellä oli tarve kirjoittaa muistelmansa, joita ei kuitenkaan voinut kertoa. Unohdettu mies löydettiin lopulta vuonna 1989 tuupertuneena talonsa vilpolasta.
Puskalan hautajaisten jälkeen hänen arkistonsa poltettiin kotitalon pihalla. Salaisuuksien tuhoutumista seurasi muun muassa suojelupoliisin virkailija. Paikalla kävi myös SAK:n puheenjohtaja
Pertti Viinanen.
Puskalan putiikin toiminnasta on aiemmin tehnyt kirjan
Jarkko Vesikansa (
Salainen sisällissota: työnantajien ja porvarien taistelu kommunismia vastaan kylmän sodan Suomessa, Otava 2004).
Juha Muurinen