Kysymys- ja vastaustopiikki

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Nyt kun on tarpeeksi arvottu, niin tämä herrasmies taisi olla majuri valintahetkelä:

Ewen Southby-Tailyour - cruising guide to the Falklands - 1982

Oli 1978 sijoitettuna Falklandeille ja joutoaikanaan purjehti ympäri saaria ja teki muistiinpanoja satamista ja maihinnousupaikoista, jotka sitten Falklandin sodan 1982 aikaan osoittautuivat arvokkaiksi. Näköjään aikansa "marssiopas", kuten puna-armeijalla Suomeen...

Tätä haettiin. Wikipedian kuvauksen perusteella laivasto suhtautui melkoisen yliolkaisesti Southby-Tailyorin aineistoon ja myöskin näkemykseen paikan päällä operaatiossa.

Sepeteus jatkaa.
 
Pikainen ja helppo:

Mikä yhdistää M&M karkkeja, Fanta-limua ja Kotex-terveyssiteitä...?

Kaikki edellä mainitut tuotteet ovat syntyneet maailmansotien sivutuotteena. M&M sai toisen maailman sodan aikaan suklaa pulan sekä sulamattomuutensa ansiosta sotilaiden suosion. Fanta kehitettiin Saksassa myös ms2:n aikaan, kun kokista ei saanut, niin piti kehittää saatavilla olevilla raaka-aineilla valmistettava juoma. Ensimmäisen maailmansodan aikana puuvilla pulan johdosta valmistetut kotexin siteet siteet löysivät tiensä sisar hento valkoisten pikkuhousuihin.
 
Aivan oikein Karponaattori!

Kaikki nämä ja moni muu tuote on tehty ensin sotilaille ja ne ovat sitten tulleet muidenkin käyttöön. Muita tällaisia ovat esimerkiksi Jeep, RayBan Aviator -aurinkolasit ja trenssi-takki.

Karponaattorin vuoro jatkaa.
 
Jo välirauhan aikana Suomen sotilasjohto alkoi kaipailla syöksypommittajien veroista asetta, jolla voitaisiin iskeä linnoitettuja pintamaaleja vastaan. Vastaus tähän tarpeeseen oli 300krh42.

Aseesta valmistettiin prototyyppi, jonka koeammuntoja oli Mannerheimkin seuraamassa. Ammunnan jälkeen maalialueella Mannerheimia oli mietittänyt näiden 300 millisten kranaattien iskemien jättämät kuopat.

Mikä selitys Mannerheimille annettiin näihin marsalkan makuun pieniin kuoppiin?
 
Jo välirauhan aikana Suomen sotilasjohto alkoi kaipailla syöksypommittajien veroista asetta, jolla voitaisiin iskeä linnoitettuja pintamaaleja vastaan. Vastaus tähän tarpeeseen oli 300krh42.

Aseesta valmistettiin prototyyppi, jonka koeammuntoja oli Mannerheimkin seuraamassa. Ammunnan jälkeen maalialueella Mannerheimia oli mietittänyt näiden 300 millisten kranaattien iskemien jättämät kuopat.

Mikä selitys Mannerheimille annettiin näihin marsalkan makuun pieniin kuoppiin?

Eikös siinä testiammunnassa käytetty hiekalla täytettyjä valurautaisia testiammuksia... eli ei räjähdystä.. ei isoa kuoppaa...
 
:D Ei mutta ajatukseni oli alleviivata se että joissain piireissä sotilaspuku ei ole sovelias käyttää metsästyksessä. Kuten oli Mannerheiminkin ajatus kun metsästi verryttelypuvussa.

Ja mitä olen käsittänyt, niin tämä ajatus, että sotilaspukua ei saa käyttää metsästyksessä tulee Englantilaisilta. Hyvät vastaukset, koska ei ole heti googlella löydettävissä.
 
Minä taas käsitän asian niin että yläluokkaiselle (mihin Mannerheimkin kuului) on tietyt asut tiettyyn aktiviteettiin kirjoittamaton sääntö. Kuten esim. että et pääse pelaamaan golffia ellei ole tietyn standardin vaatetus. Kahisevassa verryttelypuvussa et pääse.
 
Maakunta lehdessä oli juttu. Oli patsas pystetytty. Asiaa täällä sivuttu.

Kaks pitäjää jotka taisteli hetki aikaa.
 
Maakunta lehdessä oli juttu. Oli patsas pystetytty. Asiaa täällä sivuttu.

Kaks pitäjää jotka taisteli hetki aikaa.
Haluatko antaa lisää vihjeitä, niin saatais mahdollisesti ratkaistua?
Ei muuten, mutta itsellä on pari kyssäriä valmiina. Polttelee...
 
Haluatko antaa lisää vihjeitä, niin saatais mahdollisesti ratkaistua?
Ei muuten, mutta itsellä on pari kyssäriä valmiina. Polttelee...

Lehti on Ilkka. Kumurin taistelun muistomerkki oli pystytetty ja lehdessä oli juttu. Mutta mitkä kaksi naapuri kuntaa oli tuli taistelussa keskenään vähän ennen kyseistä taistelua.
 
Tällainen viestiketju on erinomaisen mukava, mutta vaikea keksiä kysymystä mikä ei pikaisella googlettamisella löydy. Jotkut vatipäät jopa retostelee, että ei mennyt kuin 10s ja vastaus löytyi googlesta, eikä anna "rehellisille" aikaa pohtia vastausta.
Netti on mahtava ja hyödyllinen, mutta uskoisin että ei se kirjastoautolla käynti aikoinaan ollut turhaa. Nykyään kun luen historiikkia tai elämänkertaa, tabletti on aina vieressä. Sieltä on hyvä nopeasti katsoa tarkennuksia. Minun mielestä esim wikipedia on erinomainen tietolähde, vaikkakin jatkuvasti törmää siihen väittämään, että kaikki siellä on valhetta. Jos siellä lukee, että Ruotsi on Suomen naapurimaa, niin onko sekin valetta? :-) Lähde kriittisyyttä kaipaisin, mutta jos sitä olisi, niin tuskin Suomessa montaa tohtoria olisi.

JR49 heitä vain seuraava kysymys jottei ketju kuole, jätetään tuo minun kyssäri hautumaan.
 
Ok. Huomasin vasta nyt tämän.
------------------------------
Tunnelmoidaan taas hetki:
Aamu oli valkenemassa merellä. Entinen huviristeilijä, nykyinen miinalaiva, höyrysi tarmokkaasti ensimmäistä tehtäväänsä kohden. 200 tappavaa munaa piti asettaa mahdollisimman pikaisesti ilkeämielisen vihollisen väylille.
Sota oli alkanut vasta eilisiltana virallisesti, ja aikaa muutostöihin oli ollut vain 12 tuntia. Telakalla ja miehistöllä ei ollut ollut aikaa asentaa edes alukselle LKP:ssä varattuja kahta päätykkiä, vaan oli tyydyttävä kahteen pikatykkiin. Aurinkokannen lasituskin oli jäänyt kiireessä paikalleen.
Töitä oli kuitenkin paiskittu hiki hatussa, aika vain oli yksinkertaisesti loppunut kesken. Tärkeintä oli ollut naamiointi, siinä ei oltu tingitty. Alus oli saanut pintaansa värit, jotka muistuttivat vihollisen vesillä usein nähtyjä laivoja.
Sadekuuro ja sumu auttoivat tehtävän suorittamisessa, kun miehistö alkoi laskea miinoitetta. Alus oli kuitenkin havaittu, ja meren ratsuväki oli etsimässä intiaaneja.

Kuka näki?
Ratsuväki?
Intiaani?
Mitä sitten tapahtui?
 
Vuorokausi kulunut. Lisää vihjeitä.
Tähän tapaukseen voi liittää vähintään neljä kertaa sanan "ensimmäinen".
 
Noh, tietäjät kesälomalla?
Helpotetaan vielä: Ensimmäinen maailmansota, ensimmäinen uponnut alus Saksalta, ensimmäinen uponnut alus Britannialta, ja ensimmäinen ammuttu laukaus ainakin merellisissä ympyröissä ensimmäisessä maailmansodassa.
 
Ei tätä kyllä olisi ilman googlea löytänyt:
Kalastajat näki SS Königin Luisen ja kertoivat Brittilaivastolle joka upotti sen. Brittien kevyt risteilijä upposi sitten seuraavana päivänä SS Königin Luisen laskemaan miinaan.
"Construction and early career
Königin Luise was laid down at AG Vulcan Stettin in 1913, and launched on 8 May 1913 for service with the Hamburg America Line. After serving for sometime as a ferry, she was requisitioned by the Kaiserliche Marine on 3 August 1914 to serve as an auxiliary minelayer, carrying 200 naval mines.[1] She was fitted with two revolver cannons, and there were plans to fit her with two 88 mm guns, but the British entry to the war on 4 August led to the navy pressing Königin Luise into immediate action.[1] She was disguised in the black, buff, and yellow colours of the steamers of the Great Eastern Railway that sailed between Harwichand the Hook of Holland, and sailed from Emden on the night of 4 August. Her captain, Commander Biermann, had orders to lay mines off the Thames Estuary.[2]

Minelaying and encounter with the British[edit]
Königin Luise was able to lay a number of mines off the coast during the night, but was sighted by a number of fishing vessels. The light cruiser Amphion of the Harwich Force and a number of destroyers of the 3rd Flotilla sailed early in the morning of 5 August and headed towards Heligoland Bight.[2] On the way they encountered a fishing boat, whose occupants informed the British force that they had seen an unknown ship "throwing things over the side" about 20 miles north of the Outer Gabbard.[2] Amphion and the destroyers set off to investigate.

The taskforce spotted Königin Luise at 10:25, and the destroyers Lance and Landrail moved to investigate. Königin Luise fled at her top speed, moving into a rain squall, where she proceeded to lay more mines.[2]Lance and Landrail gave chase, signalling to the rest of the force that they were engaging. Lance opened fire, the first British shot of the war. Amphion soon closed and also began to fire on the fleeing Königin Luise.[2] The German ship attempted to escape to neutral waters to the south-east, while leading the pursuing British through her minefield, but under heavy and accurate fire, Commander Biermann ordered the scuttling of the ship.[2] The surviving crew abandoned ship, and the Königin Luise rolled over to port and sank at 12:22. 46 of the 100 crew were rescued by the British ships. She was the first German naval loss of the war.[2][3]

Loss of Amphion
The British ships continued their patrol, before heading back to port that evening. Their course took them through the minefield the Königin Luise had previously laid, and at 06:45 on the morning of 6 August Amphion struck one of the mines.[2] Heavily damaged, she was abandoned, with her crew being taken off by the escorting destroyers. Amphion drifted back into the minefield, struck another mine at 07:03 and sank, becoming the first British naval war loss, with those killed being the first British casualties of the war.[2][4]"
https://en.wikipedia.org/wiki/SS_Königin_Luise_(1913)


Jos tämä meni oikein, niin heitän helpon kyssärin samalla:
Mikä Vilho Petteri Nenosen viestinnällinen tekijä palaa taas käyttöön?
 
Kyseessä on poikkiviiva numeroon 7. Nenonen kirjelmöi asiasta Kouluhallitukseen, koska hänen mielestään ilman poikkiviivaa numero 7 oli vaarasssa sekoittua numeron 1 kanssa.
 
Ei tätä kyllä olisi ilman googlea löytänyt:
Kalastajat näki SS Königin Luisen ja kertoivat Brittilaivastolle joka upotti sen. Brittien kevyt risteilijä upposi sitten seuraavana päivänä SS Königin Luisen laskemaan miinaan.
"Construction and early career
Königin Luise was laid down at AG Vulcan Stettin in 1913, and launched on 8 May 1913 for service with the Hamburg America Line. After serving for sometime as a ferry, she was requisitioned by the Kaiserliche Marine on 3 August 1914 to serve as an auxiliary minelayer, carrying 200 naval mines.[1] She was fitted with two revolver cannons, and there were plans to fit her with two 88 mm guns, but the British entry to the war on 4 August led to the navy pressing Königin Luise into immediate action.[1] She was disguised in the black, buff, and yellow colours of the steamers of the Great Eastern Railway that sailed between Harwichand the Hook of Holland, and sailed from Emden on the night of 4 August. Her captain, Commander Biermann, had orders to lay mines off the Thames Estuary.[2]

Minelaying and encounter with the British[edit]
Königin Luise was able to lay a number of mines off the coast during the night, but was sighted by a number of fishing vessels. The light cruiser Amphion of the Harwich Force and a number of destroyers of the 3rd Flotilla sailed early in the morning of 5 August and headed towards Heligoland Bight.[2] On the way they encountered a fishing boat, whose occupants informed the British force that they had seen an unknown ship "throwing things over the side" about 20 miles north of the Outer Gabbard.[2] Amphion and the destroyers set off to investigate.

The taskforce spotted Königin Luise at 10:25, and the destroyers Lance and Landrail moved to investigate. Königin Luise fled at her top speed, moving into a rain squall, where she proceeded to lay more mines.[2]Lance and Landrail gave chase, signalling to the rest of the force that they were engaging. Lance opened fire, the first British shot of the war. Amphion soon closed and also began to fire on the fleeing Königin Luise.[2] The German ship attempted to escape to neutral waters to the south-east, while leading the pursuing British through her minefield, but under heavy and accurate fire, Commander Biermann ordered the scuttling of the ship.[2] The surviving crew abandoned ship, and the Königin Luise rolled over to port and sank at 12:22. 46 of the 100 crew were rescued by the British ships. She was the first German naval loss of the war.[2][3]

Loss of Amphion
The British ships continued their patrol, before heading back to port that evening. Their course took them through the minefield the Königin Luise had previously laid, and at 06:45 on the morning of 6 August Amphion struck one of the mines.[2] Heavily damaged, she was abandoned, with her crew being taken off by the escorting destroyers. Amphion drifted back into the minefield, struck another mine at 07:03 and sank, becoming the first British naval war loss, with those killed being the first British casualties of the war.[2][4]"
https://en.wikipedia.org/wiki/SS_Königin_Luise_(1913)


Jos tämä meni oikein, niin heitän helpon kyssärin samalla:
Mikä Vilho Petteri Nenosen viestinnällinen tekijä palaa taas käyttöön?

Täysin oikein!
Königin Luisen upotti HMS Lance, joka siis ampui maailmansodan ensimmäisen laukauksen ainakin merisodan puolella. Tykki on nykyisin museossa nähtävillä, ampujan nimi on unohtunut. Luise oli Saksan eka menetys ekassa maailmansodassa, Lance ampui ekan laukauksen ja risteilijä Amphion oli taas brittien eka menetys.

Edit: pyrin tekemään sellaisia kyssäreitää, ettei ihan heti Googlella aukea kuin vihjeiden jälkeen.

QF_4_inch_Mk_IV_gun_IWM.jpg


Tässä siis tuo hävittäjän tykki. Laforey-luokan HMS Lance otettiin käyttöön 1914, selviytyi sodasta ja romutettiin 1921.

HMS_Loyal_%281913%29_IWM_SP_001136.jpg
 
Back
Top