Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Mahtavan hyvä kysymys !! eipä tosiaan tullut mieleen millainen voitto Viaporin antautuminen oli nimenomaan immateriaaliselta kannalta. Mielenkiintoista on myös, että huomattava laivasto jäi viholliselle eikä sitä esimerkiksi poltettu.. jossain muissa historian sotatoimissa ei olisi tullut kuuloonkaan moisen strategisen voiman jättäminen viholliselle.Sehän se oli! Historiankirjat puhuvat vain Viaporin antautumisesta mutta sen mukana venäläisille jäi ehjänä 110 alusta Saaristolaivastosta. Tällaiselle määrälle laivoja ei Venäjä olisi mistään saanut upseereita vaikka soutajia maassa riittikin. Puolenvaihto ei ollut ainutlaatuista aikakauden sodissa ja voisi uskoa, että Suomen rannikon tunteville upseereille taattiin erittäin hyvät edut. Euroopan upseeriston yhteinen kieli oli ranska joten tämäkään ei ollut ongelma. Ylempänä mainitut koulut perustettiin myöhemmin, jotta Venäjän laivasto jatkossakin saisi Suomesta upseereita, kuten tapahtuikin.
Edit Veli @JR49 ehti väliin, mutta Viaporin antautuminen oli siis oikea vastaus.
@Museo jatkaa!
Veikkaisin että kyseessä on Axel Berg, mutta miten hän liittyy jenkkipommikoneen aseistukseen, varmaankin tutkatekniikkaan liittyvän tutkimuksen johdosta.Jatketaan ryssänupseereihin liittyvällä kysymyksellä. Kysymykseni liittyy tosin enemmän tieteenhistoriaan. Eli kysyn miten suomensukuinen punalaivastossa palvellut amiraali liittyy toisen maailmansodan amerikkalaisten pommikoneiden tykkitorneihin?
Kuka suomalainen sotilas osallistui nuorempana retkeen kuuluisaa juutalaista sotapäällikköä vastaan ja päätyi uransa loppuvaiheessa kadettiupseerien halveksunnan kohteeksi poliittisten mielipiteidensä vuoksi?
Lisävihjeen jälkeen ei enää jää kovin monia retkeilleitä myöhempiä kenraaleja. Mieleen tulee Sihvo, Talvela, Pajari ja Wallenius. Heistä epäsuosiossa oli varmaan jokainen jossain vaiheessa uraa, mutta poliittisesti Aarne Sihvo jälkimmäisellä PV:n komentajakaudella. Juutalainen vastustaja on sitten kauempaa haettu, sillä tämä mystinen henkilö lienee Puna-Armeijan komentaja Lev Trotski (Bernstein).
Jatketaanpa vanhemmalla historialla! Miten Portsmouhissa museona oleva maineikan amiraali Nelsonin lippulaiva HMS Victory liittyy Suomeen?
Tässä ollaan jo kuumilla jäljillä, lopulta. Arvasinkin vastausten kestävän, kun ei suomenkielisestäkään wikistä ole apua. Ei kuitenkaan hyväksytä näin epämääräistä vastausta, tai arvausta. Ainakaan vielä!Arvataan. Nelsoni tais seikkailla Itämerelläkin 1800-luvun alussa, ilman isompia tuloksia. Jos purjehtivat 'pohjoista reittiä' eli Suomen puolen rannikkoa seuraillen ja sitten Tallinnaan jossa oli enemmän toimintaa, niin laiva on käynyt myös Suomessa.
Arvataan. Nelsoni tais seikkailla Itämerelläkin 1800-luvun alussa, ilman isompia tuloksia. Jos purjehtivat 'pohjoista reittiä' eli Suomen puolen rannikkoa seuraillen ja sitten Tallinnaan jossa oli enemmän toimintaa, niin laiva on käynyt myös Suomessa.
Näin oli! Joskus tuntuu siltä, että meidän johtava Suomen Sota 1808-09 auktoriteettimme on edelleen J L Runeberg. Vai mitä mieltä forumilla ollaan seuraavasta:Taisi olla kyllä amiraali Saumarez joka seilasi 1800-luvun alussa HMS Victoryllä Itämerellä