Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Pikaisestihan se Sammon ryöstö tuli, olisi varmaan pitänyt pistää Kalevalan sijasta Aku Ankka vihjeeksi, Carl Barkskin teki Sammon ryöstöstä versionsa.Hmm...Sammon ryöstö? Yksi koekäytössä ollut Sampo-kk jäi muistaakseni viholliselle, mutta en muista missä ja koska.
Jotain muisteln etta komentaja totesi hyokkayksen tulevan "from the wrong direction"... koska linnoituksen tykit eivat voineet ampua kyseiseen sektoriin, kyseessa oli vain japanilaisten harhautus paahyokkayksen alla?Löytyykö tuo menetetty Sampo jostain venäläisestä museosta, vai dumppasivatko johonkin jorpakkoon tietämättä että ase oli erikoinen? Sampo-konekiväärejä oli muuten kaksi erilaista (joilla ei käsittääkseni ollut muuta yhteistä kuin suunnittelija eli Lahti). Ensimmäinen oli kevyt kk joka oli tarkoitettu Lahti-Salorannan korvaajaksi. Armeija ei kuitenkaan ollut halukas muuttamaan tuotantoa uuteen malliin. Jos oikein muistan niin Lahti taisi pitää ensimmäistä 'Sampoa' eräänä parhaista keksinnöistään?
Vaan kysymyksiin. Kokeillaas tällaista knoppia, voi olla vaikea tietää mutta kenties helpompi päätellä. Paikka on Singapore, aika 31. tammikuuta 1942. Japanilaisten hyökkäys kohti kaupunkia etenee ja jotkut brittiläisen kansanyhteisön joukot lähtevät varikolle hakemaan linnoitustarpeita: piikkilankaa, rautatolppia, lapioita, hakkuja yms. Näitä tarvikkeita he eivät kuitenkaan saa.
Miksi eivät?
Kokeillaan helppoa vastausta.No tästä siten palstavelhoille helppo:
Mikä yhdistää NL:n 32. Armeijan ja Kalevalan 42. runon?
Miksi suomi valitsi rynnäkkökiväärin kaliperiksi 7,62*39?
Kiitos, mielenkiintoinen artikkeli!Kokeiltavana olivat SIG 510 ja Madsen M47, jotka molemmat käytti 7.62 patruunaa. Kalashnikov osoittautui niitä paremmaksi aseena ja patruunan tehokin riitti meidän oloissa. Silloinen jalkaväen tarkastaja Sakari Simelius kirjoitti aiheesta Jv:n vuosikirjaan.
Taisi olla siihen aikaan ensimmäinen lyhyt patruuna, mikä oli laajemmassa käytössä (60-luvan alku) Arska otettiin jenkkilässä käyttöön isossa mittakaavassa vasta 60-luvun lopulla. Muistaakseni suomalaiset kokeilivat AR-sukuisia aseita, mutta en muista missä kaliiberissa kun rynkkyä alettiin miettimään.
Olisiko tästä lähdettä olemassa? Meillähän on silloin ollut maailman ensimmäinen 223 cal rynnäkkökivääri. Ite olen aina luullut, että kokeilut tapahtuivat vuosikymmen tai pari myöhemmin, kun Valmet teki RK62:ta 5,56 kaliberin piipulla.Ilmeisesti patruunasta ei olut muuta tietoa kun kaliberi.
Mutta kuitenkin ladattiin koe-erä patruunoita tuolle luodille.
Koe ammunnat osoittivat että 7,62 luoti oli ylivoimainen peitteisessä maastossa