Kysymys- ja vastaustopiikki

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tutkimuksien mukaan ainakin yksi brittiläinen tehdas (Alvis car) oli Coventryssa ja se pommitettiin ja aloitti uudeleen vasta -46.
 
Ratsuväkiprikaati on oikea vastaus. Ihan tarkkaan ottaen ei panssareita saanut v. 1928 mikään joukko, sillä Lappeenrantaan perustettiin Erillinen Panssarieskadroona. Tämä nykyisestä sotilassanastosta jo noin 30 v sitten poistunut sana "erillinen" tarkoittaa itsenäistä, eli ei joukko-osastoon kuuluvaa komppaniaa. Näin ite ainakin tulkitsen; ei nyt ole mahdollista tarkistaa panssarihistorioista. 1980-luvulla sellaisia oli vielä useita, erilliset majurin johtamat viesti- ja autokomppaniat isoimmissa sotilaslääneissä.

Ei mitään uutta; samat väitteet, tai onhan ne ihan tosiasioita, esitetiin myös kun karjalaiset saivat vaununsa. Erityisesti täälläkin reippaasti rusikoitu jo edesmennyt panssarihistorioitsija evl evp Pekka Kantakoski piti tätä asiaa esillä paljon myöhemminkin. Tekninen osaaminen oli ennen Talvisotaa nykyistä vähäisempää joten pidän silloista kritiikkiä kyllä erittäin aiheellisena. Valmiuteenkaan tällä panssareiden hajottamisella ei ollu myönteistä vaikutusta, sillä panssarijoukoot kykenivät 30.11. lähettämään sotaan ainoastaan yhden (1) Landsverk-panssariauton. Toivottavasti ja tietenkin nykyisin asiat ovat paremmin.

@EK jatkaa.

Muistelen että talvisodan suojajoukkotaistelujen aikana yksi Ratsuväkiprikaatin panssariauto olisi aiheuttanut paniikkia omien riveissä kun luulivat autoa vihollisen panssariksi. Tapahtuikohan jossain Kollaan suunnalla vaiko Kannaksella ?
 
Mersua ja Opelia, joita Mersu teki. Muut eivät kait tuottaneet tavaraa sotateollisuuteen niin merkittävästi. Tämä täysin hatusta vedettynä.



"Mercedes-Benzin osaksi osui useampikin onni, suuren onnettomuuden keskellä. Mercedes-Benzin tuotantolaitoksia oli pyritty pommittamaan vähintään yhtä tarmokkaasti kuin muutakin Saksan teollisuutta. Mercedes-Benzin tuotantoyksiköiden sijainti läntisessä Saksassa tarkoitti lisäksi sitä, että pommittajien matkat olivat lyhyitä ja suunnistus helpompaa. Niinpä sodan päättymisen lähestyessä alkoi olla hyvin epävarmaa, oliko ainakaan lähitulevaisuudessa lainkaan mahdollista jatkaa tuotantoa. Tuli käymään kuitenkin niin, että Opelin kuorma-autoja valmistavat Opelin omat tehtaat ja myös vastaavat Opelin valmistukseen aiotut Borgwardin tehtaat olivat kärsineet sodassa erityisen raskaasti. Mercedes-Benzin tuotantolinja, joka vastasi Opel Blitzin tuotannosta Mannheimissa, oli sen sijaan jonkinmoisella vaivalla elvytettävissä käyttöön."
Katso liite: 52809Katso liite: 52810
Ei ole, mitä haettiin.
 
Arvaan että Toyota. Muiden tehtaiden sijainti pelasti?

Japanin teollisuus mattopommitettiin ymmärtääkseni sangen pahaan kuntoon (tosin sen juuri näkymättä tuotannossa ennen aivan sodan loppua, kuten Saksassa, myös Japanissa sotatarviketeollisuuden tuotanto kasvoi sodan edetessä pommituksista huolimatta ainakin syksyyn 1944 saakka. Mm. lentokoneteollisuuden kuukausituotanto ylitti tuolloin ensi kertaa 500) , mutta muutamia kaupunkeja ei pommitettu lainkaan, kuten Kiotoa (en muista oliko kenraali Eisenhower vai MacArthur, joka oli opiskellut kaupungissa ja vaati sitä säästettäväksi sen kultturihistoriallisen arvon vuoksi) sekä atomipommien kohteiksi säästettyjä kohteita kuten Kokura. Joku autotehtdas siis olisi voinut säästyä, mutta tuskin niinpäin, että vain yksi olisi tuhoutunut muiden säästyessä.

Mitsubishi oli Japanin varmaankin suurin yhtiö tuohon aikaan ja sen tuotantoketjut olivat varmasti strategisen pommituksen pääkohteita. Japani ei oikein sovi siis kysymyksen profiiliin, minäkin veikkaan Britanniaa ja Alvista. Luftwaffen strateginen pommitus kuitenkin jäi suhteellisen lyhyeksi operaatioksi eikä sen pääkohteena tiettävästi koskaan ollut ajoneuvoteollisuus. Lisäksi käsittääkseni toisin kuin sodan jälkeen, WW2 aikana Britannin ensisijainen keveiden panssariajoneuvojen tuottaja ei ollut Alvis, vaan Daimler, joten intressit tehtaan korjaamiseen eivät välttämättä olleet korkealla. Päinvastoin se jatkoi komponenttivalmistusta "varjotehtaissa".
 
Renault?

Tehdas Seguinin saarella oli helpompi kohde pommituksille kuin vastaavat Ranskassa.
Merkki oikein. Jatka uudella kysymyksellä.

Syy tosin oli se, että Renault toimitti kiltisti saksalaisten tilaamat ja maksamat tuotteet miehitysaikaan. Niinpä Rellun tehtaita pommitettiin. Sen sijaan muut sopivat liittoutuneiden kanssa toimittavansa tietyn osuuden tuotteistaan rikkinäisinä. Siksi Louis Renault vangittiin Ranskan vapautuksen jälkeen ja firma kansallistettiin. Louis muuten kuoli "epäselvissä" olosuhteissa ennen oikeudenkäyntiä.
 
Mulla on normi täyttämättä. Koitetaas tällaista lisää vihjeitä -tyyppistä. Alkuunsa saattaa sopia useampaankiin tapaukseen, mutta vihjeiden myötä tarkentuu.

Mikä sota?

-Voittajan menetykset olivat suuremmat kuin häviäjän.
-Ainakin 3 tässä sodassa taistellutta on esiintynyt Time-lehden kansikuvassa.

Huomenissa lisää.
 
Ainakin Vietnamin sota täyttää nämä kriteerit.
 
Mulla on normi täyttämättä. Koitetaas tällaista lisää vihjeitä -tyyppistä. Alkuunsa saattaa sopia useampaankiin tapaukseen, mutta vihjeiden myötä tarkentuu.

Mikä sota?

-Voittajan menetykset olivat suuremmat kuin häviäjän.
-Ainakin 3 tässä sodassa taistellutta on esiintynyt Time-lehden kansikuvassa.

Huomenissa lisää.

Neuvostoliiton hyökkäys Afganistaniin 1979-1989?
 
Neuvostoliiton hyökkäys Afganistaniin 1979-1989?
Ei.

Aika laittaa lisää vihjettä.

Sodan esinäytöksen aikana (jota voi myös pitää osana kysyttyä sotaa, koska varsinaista väliaikaa ei ollut) sotaa käyvässä maassa tuhottiin useita kirkollisia rakennuksia. Sotaan lähtevät joukot heittelivät heille etukäteen jaettuja mitaleita mereen.

Amerikkalaiset palkkasotilaat lensivät pommituslentoja tässä sodassa.
 
Ainakin Vietnamin sota täyttää nämä kriteerit.
Tämän pitäisi kelvata.
"En mä tätä tarkoittanut" ei voi olla oikean vastauksen kriteeri.
Yleisesti nämä "Mikä oli Guderianin kengännumero" kysymykset ovat aika typeriä.
 
Kiinan ja Japanin sota - 37-45, vähän ennen kuin homma leimahti avoimeksi jenkkien kanssa Pearl Harbourissa?
 
Tämän pitäisi kelvata.
"En mä tätä tarkoittanut" ei voi olla oikean vastauksen kriteeri.
Yleisesti nämä "Mikä oli Guderianin kengännumero" kysymykset ovat aika typeriä.
Saattaa kelvata, mutta ideana oli hakea vihjeiden perusteella. Ensimmäiseksi on vaikea antaa täysin yksilöivää vihjettä ilman, että joku nappaa siitä heti oikean vastauksen, mutta ne rajaavat jo vastauspoolia ja se kapenee edelleen seuraavaksi lisättyjen vihjeiden myötä, kunnes joku yhdistää palaset mielessään oikein.
Guderianinkin kengännumero löytynee googlettamalla, sellaisia ei voi tosiaan kysellä.
 
Kiinan ja Japanin sota - 37-45, vähän ennen kuin homma leimahti avoimeksi jenkkien kanssa Pearl Harbourissa?
Ei taida olla tietoa mitalien heittelemisestä mereen ainakaan tämän sodan yhteydessä?
 
Lisää johdattelua:

Tässä sodassa puolustajan ajoittain menestyksellisesti käyttämät taktiikat innoittivat myöhemmin mm. Mao Zedongia ja Ernesto Guevaraa.

Puolustaja varusti armeijansa tuhoamalla divisioonan vahvuisen vastapuolen osaston ja saamalla sen varustuksen omaan käyttöönsä.

Tässä sodassa taisteli ensimmäisiä taistelujaan edelleen olemassa oleva joukko-osasto, jonka perinteisiin kuuluu mm. "Kristuksen ruumiin kantaminen".
 
Viimeksi muokattu:
Rifin sota Marokossa 1920- luvulla.

Tämäpä se on haettu sota.
Aiemmista vihjeistä sen verran, että kirkollisten rakennusten tuhoaminen tapahtui Kataloniassa, erityisesti Barcelonassa Semana Tragican aikana jo 1909. Työläisjärjestöt kapinoivat Marokkoon vietävien rekryyttien pakko-ottoa vastaan, koska varakkaat ostivat korruptoituneessa järjestelmässä itsensä vapaaksi. Mitalien mereen heittely liittyi vastahakoisten pakkovärvättyjen laivaamiseen meren yli Marokkoon.

Sodassa taistelleista Timen kansikuvissa ovat esiintyneet ainakin Franco, Mola, Pétain, ja Abd el-Krim.

Annualin katastrofissa 1921 Espanja menetti arviolta 20 000 miehen varusteet muutaman tuhannen miehen vahvuiselle berberijoukolle.

Legión Española kantaa vuosittain pääsiäisen aikaan Malagassa kulkuessa mm. isoa ristiä, jossa on kiinnitettynä myös katolisen kuvaston mukainen kristushahmoinen patsas.


Vihjeitä olisi voinut jatkaa mm. taistelukaasujen käytöllä ja ensimmäisellä nykyaikaisella maihinnousulla tankkeineen, rantautumisaluksineen ja lentokoneiden tukemana. Ranskan mukaantulo ja Ranskan muukalaislegioonan taistelu Espanjan legioonan rinnalla olisi voinut olla kanssa yhtenä.
 
Back
Top