Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Vaikka unohtaisi kokonaan asian moraalisen puolen niin aika huimalta tuntuisi tehdä ruplatalletus Z-pankkiin :) Kaikkein parhaassa tapauksessa rupla liukuu sen n. 15% vuodessa mutta on myös merkittävä mahdollisuus että ko. sijoitus menetetään kokonaan.
No jos ruplan arvo menee nollaan niin siitä hyvästä voisi itse ottaa pienen sijoitustappion.
 
Näistä ryssälän talousluvuista voi olla montaa mieltä, mutta verrataanpas erään toisen historialliseen esimerkkiin, eli Natzien talous ja lopussa Länsi Saksan:
1699813648778.jpeg

Eli kun kaadetaan pääomia ja lainaa sotateollisuuteen niin kyllä se aidosti kasvattaa maan vaurautta. Mutta tässä on eräs asia mikä pitää huomata: sotaan varustautuminen on musta-aukko joka ei koskaan tuota mitään. Eli investoinnit valuvat aina hukkaan. Velkarahan ja pääomien polttaminen saa teollisuuden kasvuun ja tuottaa sitä kautta todellista kasvua. Normaalissa tilanteessa tuo kasvu on itseään ruokkivaa ainakin jollain tasolla, eli uusi tehdas tuottaa uutta tavaraa myyntiin pitkänaikaa. Ja tuo näin investoinnin takaisin niin tehtaan tasolla kuin kansantalouden tasolla.

Natzien romahdus sodan lopussa vie alle lähtotilanteen ja tämä johtui laajoista tuhoista teollisuudessa pommitusten takia. Periaatteessa tätä ei pitäisi tapahtua ryssälässä, talouden pitäisi velka-aselevytyksen jälkeen tippua noin samaan kuin ennen aloitusta. Mutta ryssän ongelma on nyt kansainväliset pakotteet. Rahakas hiilivetyvienti romahti ja näin sen tulot pitää korvata valtion velalla. Kasvaneen aseteollisuuden viennillekkin on vaikeaa nähdä tulevaisuutta, nyt aseet menee romutukseen Ukrainassa ja kolmenpäivän erikoisen jälkeen ei taida löytyä maksajaa. Siinä sitten igori saa ihmetellä tornin laakerirenkaan aarporan kanssa että kukas ostaisi kehnonlaatuista tuotosta kannattavaan hintaan.

Kohtuullisen kokoinen talous kykenee painamaan velalla vuosia varsinkin kun on pakko. Mutta jossain vaiheessa tulee se sotakassalla tuotetun huuman krapula kun rahahanat menee kiinni. Samaahan kokeiltiin Suomessakin ns. Kasinotalouden vuosina. Aina voi muutaman vuoden rellestää. Saksalaisiltakin voi kysellä että miltä se vuoden 1943 talouskasvu tuntui. Voipi olla yksittäisen kansalaisen kokemukset aika karuja niin saksanmarkan ostovoimasta kuin tavaroiden saatavuudestakin.
 
Näkymät Venäjän talouden suunnasta, ovat lievästi ilmaistuna mielenkiintoisia. Erilaisia hyvinkin vahvasti toisistaan poikkeavia arvioita ainakin osin selittää mm. se, mitä laskelmissa on huomioonotettuna (sota)talouden kuluihin. Tässä eräs näkemys asevoimien ja sotaan linkittyvien menojen osuuden kasvusta suhteessa BKT:hen.

"Ten Percent of GDP on War
War costs are not limited to paying the military and buying weapons. Expenses for treating the injured are classified in the budget as health care expenses, while expenses for debris removal, construction, and restoration of infrastructure in the occupied regions fall under “housing and utilities.” Military expenditures encompass wages for special services, police, teachers, doctors, workers in the occupied territories, and even touring artists."


Tässä Maailmanpankin vuoteen 2022 ulottuva graafi:
1699887846541.png
 

Liitteet

  • 1699887654333.png
    1699887654333.png
    64.6 KB · Luettu: 24
HS:n mukaan Jetvip-yhtiö voi kuljettaa venäläisiä yksityismatkoille EU:hun, jos matkan päämatkustaja on EU-kansalainen. Jetvip voi HS:n mukaan myös järjestää matkalle EU-kansalaisen päämatkustajaksi, jos matkasta kiinnostunut ei tunne EU:n kansalaisia itse. HS:n mukaan Jetvip kertoi venäläismatkustajaksi tekeytyneelle toimittajalle, että yhtiöllä on EU-kansalaisuuden omaavia työntekijöitä, jotka voivat esiintyä päämatkustajana.

Artikkelin mukaan venäläiset suosivat Suomessa lähellä Venäjän rajaa sijaitsevaa Lappeenrannan lentokenttää. HS:n mukaan Lappeenrannan lentokentällä on tänä vuonna rikottu ennätys yksityisten liikelentojen määrässä.


 
Se on Länsi-Venäjän metsäteollisuuskin kuoleman kielissä, tuosta uutisesta kun poimii olennaisen eli tähänkään saakka eivät ole pärjänneet ilman tukiaisia ja edessä on merkittäviä tuotantokustannusten nousuja sekä edelleen laskeva menekki tuotteelle niin se tietää muhevia konkurssipesiä ryöstettäväksi 1990-luvun malliin.

 
Vasta ensimmäinen askel ryssien alumiinituotannon saamiseksi pakotteiden piiriin on otettu, mutta tästäpä sitä on hyvä jatkaa. Ostajat ovat uutisen mukaan vähentäneet jo merkittävästi verimetallin tuontia EU:n alueelle, hyvä niin. Tässäkin on sama juttu, että tuotantolaitokset on lännessä ja uusi ostaja ryssille on idässä, lisäksi Kiina on maailman huonoin maksaja joten kun Rusal joutuu ensin kuljettamaan raaka-aineen idästä länteen, se joutuu seuraavaksi kuljettamaan tuotteen lännestä itään jo valmiiksi tukossa olevalla Siperian radalla. Tuosta yhtälöstä ei tule kannattavaa bisnestä sitten millään mutta itsepä ovat kohtalonsa sorvanneet.

Toivottavasti 13. EU:n pakotepaketti iskee sitten noihin alumiinin välituotteisiin.

 
Muistanko oikein että venäjällä itsellä ei ollut kykyä korjata isoja turbiineja?

Jos kyllä niin olisi mielenkiintoista seurata saako noin spesifistisiä varaosia salakuljetettua
Veikkaus on että tässä oli ihan itse korjattu turbiini nyt ajossa.
 
Bulgaria on lopettamassa ryssien veriöljyn tuonnin puoli vuotta etukäteen. Tämähän on aivan loistava uutinen tähän viikon loppuun. Bulgarialle oli myönnetty poikkeuslupa, mutta nyt he näyttävät että se tulee tarpeettomaksi paljon aikaisemmin kuin alunperin näytti. Ryssiltä lähtee pois yksi lyhimmistä kuljetusreiteistä pelkästään Mustan meren poikki ja tilalle tulee kuljetus Kiinaan tai Intiaan, tuo määrä on myös melkoisen suuri eli ei ole edes kovin helppoa löytää ostajaa muualta.

Pikkuhiljaa lipeää Kremlin ote EU-maiden energiapaletista kokonaan. "Putki-Paavojen" tekemää vahinkoahan tässä vain korjataan jokaisen maan kohdalla erikseen.

 
Back
Top