Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Hyvin kuvattu inflaation vaikutus, samoja kiinalaisia autoja ryssä ostaa jopa kaksi kertaa kalliimmalla kuin ennen sotaa...

Virallinen tilasto ei näe inflaatiota, aito kuin auto summa sama laadulla ei väliä....

 
Lisää pakotteita varjolaivastolle, vientikieltoja Venäjälle päin kemikaaleille ja tuontilkieltoa ryssän alumiinille hyvä hyvä. 👌


Sielläpä on ovela pikku täky. Mikäli LNG sopimuksia USAn kanssa syntyy riittävästi niin ryssien LNG menee pannaan, tuo pikku koukku pitää USA:n myös pelissä mukana kun heidän hyötynsä on asiasta riippuvainen.

Alumiiniteollisuudessa alkaa myös mennä kannattamattomia yrityksiä nurin kun Euroopan markkinat sulkeutuvat ryssiltä.
 
Viimeksi muokattu:
Turkin suurin jalostamoyritys lopettaa veriöljyn vastaanoton helmikuuhun.

Se on melkoisen suuri paukku tuo, viime vuonna keskimääräinen tahti on ollut 225 tuhatta tynnyriä päivässä eli n. 100000 t tankkerilasti joka kolmas päivä.


Tuon lystin lisäksi G7 maat miettivät öljypakotteiden ja erityisesti hintakaton kiristämistä. Hyvin on ryssillä pullat uunissa.

 
Guyanan öljyntuotanto oli n. 100 000 tynnyriä päivässä kun ryssä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan, nykyisellään se on noin 650 000 tynnyriä ja vuoden 2027 loppuun mennessä sen suunnitellaan olevan 1.3 miljoonaa tynnyriä päivässä, kaksinkertainen nykyiseen verrattuna. Lisäksi Exxon lähtee puuhaamaan kumppaneidensa kanssa maahan lannoitetuotantoa.


Puolassa ollaan tyytyväisiä tähän tuoreimpaan pakotepakettiin, joka heidän mukaansa tulisi voimaan ennen sodan kolmatta vuosipäivää.

 
ryssälässä viime maaliskuussa aloitettua polttoaineiden vientikieltoa on jatkettu kerran syksyllä. Vienti on ollut rajoitetusti sallittua kuitenkin tietyille suuren volyymin toimijoille. ryssän energiaministeriö ja kilpailuvirasto ovat nyt erimielisiä pitäisikö kaikki vienti pysäyttää.

Kilpailuvirasto pelkää hintojen nousua kevään ja viljelykauden alkaessa kun jalostamoja yhä korjataan. Bensan hinta nousi tammi- ja helmikuun puolivälien välillä yli 20%. odessajournal

The Russian Ministry of Energy wants to extend the permit for gasoline exports for large producers until the end of August.​
This was reported by the Ukrainian Foreign Intelligence Service.​
Recall that Russia imposed a gasoline export ban for the first time from March 1 to August 31, 2024. In September, the ban on gasoline exports was extended. It was initially expected that the restrictions would last until the end of 2024, but the Russian government allowed exports for large companies producing more than 1 million tons of gasoline per year until January 31, 2025. The permit was later extended until the end of February.​
Meanwhile, the Federal Anti-Monopoly Service of Russia has proposed banning gasoline exports in March for all producers to stabilize domestic prices ahead of the spring sowing season and spring repairs at refineries.​
The FAS's proposal to reinstate the full embargo comes amid a sharp increase in gasoline prices at the end of January and early February. From January 22 to February 10, the price of A-92 gasoline rose to $632.5 per ton (+22.5%), and A-95 to $654.5 per ton (+20.3%).​
The opposing proposals from the Ministry of Energy and the Federal Anti-Monopoly Service highlight the dilemma faced by the Russian government — the need to generate revenue from large oil companies while simultaneously containing domestic fuel prices amidst the intensifying attacks from Ukraine's Defense Forces and Western sanctions.​
 
Jos tuon 20% hinnannousun suhteuttaa suomalaisiin bensan hintoihin niin nousu olisi 1,75€ /litra -> 2,10 € / litra.
Vastaava nousu koettiin täälläkin vuonna -22 ja se syletti silloinkin.
 
Kauanko menee, että amerikkalaiset yhtiöt palaa ryssälään? Veikkaan perässä tulevan myös isoimpien EU maiden.. Taisi olla jo juttua aiheesta. Alkaa kilpajuoksu kun amerikka nostaa ryssän aseteollisuutta ylös ja Eurooppa omaa.
Tietenkin olisit voinut jutun laittaa, mutta kun se on alunperin Kremlistä lähtöisin niin et laittanut?

Uutinen oli alunperin Reutersilla, mutta tässä alla on sama sisältö. Sinne on hävinnyt kolmessa vuodessa 324 miljardia dollaria niin epäillä sopii halutaanko kaataa lisää rahaa perään. Ja etenkin tuo uutisen pihvi on siinä, että se on ryssien hyvinvointirahaston näkemys, heidän joilta puuttuu muutama sata miljardia rahaa joka nyt pitäisi olla, että saisivat tulevaisuudessa edes eläkkeet maksettua. Länsimaissa rahalla ei ole moraalia, mutta sillä on muisti. Sijoittajat muistavat kenen toiminnan vuoksi rahat menetettiin ja kuinka häikäilemättömästi omistuksia siellä on siirrelty venäläisten käsiin.


Tässä on vähän kypsempää analyysia asiasta ja mikäli sinne jotain palaa niin ovat mm. ruoan tuotantoon ja myyntiin liittyviä yrityksiä ja tuokin on vielä epävarmaa.




Tässä on eräs näkemys, jonka mukaan Ukrainan tekemä päätös kaasutoimitusten katkaisemisesta oli sellainen vedenjakaja historiassa, joka tarkoittaa pysyvää irtautumista Venäjän kanssa tehtävästä yhteistyöstä monella muullakin saralla. Tarve on oikeastaan poistumassa hyvin nopeasti ja katse on jo aivan muualla.


Lisäksi yksi selkeästi tuota vastaan puhuva fakta on, että mm. BRICS mailla on ollut loistava tilaisuus investoida Venäjälle kun läntiset maat ovat sieltä poistuneet, mutta siitä huolimatta ne eivät ole sitä tehneet vaan heidänkin suorat sijoitukset ovat laskeneet. Ryssää hyödyntää Intia, Kiina ja Turkki sekä muutamat Keski-Aasian maat, muilta osin se on aika yhdentekevä maailmantaloudessa.

 
Japani on tosissaan leikannut hiilen tuontia Venäjältä.

26000 tonnia ei ole oikeastaan mitään, se on 0.16 % 2025 tammikuun kulutuksesta.

Russian coal receipts decreased 45.4% from the previous year to 26,000 tonnes, which was worth 476 million yen, a 60.8% year-on-year tumble.

 
Palatakseni tuohon Venäjälle investoimiseen. Kiina, jolla on "kaikki rajat ylittävä ystävyys ja avunanto sopimus" ryssälän kanssa ei investoi sinne vaan päinvastoin harkitsee investoivansa jopa 60 miljardia Venäjän ikiaikaisen vihollisen, Turkin, tie ja rautatieverkkoon.

Miettikääpä miksi se ei investoi mitään vastaavaa Venäjälle?

Ja miksi Erdogan onkin lähestulkoon kääntänyt kelkkansa sodan aikana.

Türkiye is looking to claim its spot as an important rail hub for Eurasian traffic. The development of the Middle Corridor is offering it new opportunities, and one such opportunity may come from China. It is considering a 60 billion dollar investment in Turkish rail, to boost capacity for Eurasian traffic not transiting Russia.

 
Britannia ruoskii Venäjää uusilla pakotteilla, toivottavasti ovat todella isosti vaikuttavia...


Britannia aikoo ilmoittaa merkittävistä Venäjään kohdistuvista pakotteista, Britannian ulkoministeri David Lammy sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Britannia ilmoittaa pakotteista maanantaina 24. helmikuuta, jolloin on kulunut päivälleen kolme vuotta siitä, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

– Se on myös aika lisätä painetta [Vladimir] Putinin Venäjää kohtaan, Lammy sanoo lausunnossaan AFP:n mukaan.

– Huomenna aion julistaa suurimman pakotepaketin Venäjää vastaan sitten sodan varhaisten päivien.

Lammyn mukaan pakotteet on suunniteltu nakertamaan Venäjän sotakoneistoa sekä vähentämään tuloja, joilla Kreml rahoittaa Ukrainan tuhoamista.

– Tämä on kriittinen hetki Ukrainan, Britannian ja koko Euroopan historiassa. Nyt Euroopan on aika lisätä tukeaan Ukrainalle.

AFP kertoo, että Britannia on jo asettanut pakotteita 1 900 sellaista organisaatiota ja ihmistä vastaan, joilla on yhteyksiä Putinin hallintoon.

Pakotteet kohdistuvat Venäjän talous-, lento-, sotilas- ja energiasektoreille. Niitä on toteutettu muun muassa matkustuskieltoina, kaupparajoitteina sekä varojen jäädytyksenä.

Lammy sanoo lausunnossaan, että Britannia on tarvittaessa valmis lähettämään Ukrainaan rauhanturvaajia.

– Taistelukentän ulkopuolella työskentelemme Yhdysvaltojen ja eurooppalaisten kumppaniemme kanssa saavuttaaksemme kestävän, oikeudenmukaisen rauhan, Lammy sanoo lausunnossaan.


 
Leivän tuottajat ovat nostamassa hintoja maaliskuun alussa 10-12 %. Todella helppo yrittää valehdella, että inflaatio on alle 10 % kun käytännössä kaikkien tuoteryhmien hinnankorotukset ovat yli tuon ja joissain tuotteissa hintoja korotetaan useaan otteeseen vuoden sisällä.

Kannattaisi alkaa valmistaa 10-12% pienempiä leipiä, niin ei tarvitsisi hintaa nostaa eikä tulisi inflaatiota vaan pelkkää shrinkflaatiota...
 
Tutkiskellaas vaihteeksi ryssälän inflaatiota keskuspankin koron kautta:
1740338306015.webp
Näin jälkikäteen nähdään suoraan että noin 2023 puoleenväliin korko noudatteli inflaatiota ja ruplan ulkoista arvoa. Hyökkäyssodan alussa piti puolustaa ruplan arvoa voimakkaasti ja siitä tuo 2022 piikki. Kun tilanne stabiloituu pudottiin inflaatio + jotain korkoon. Keskuspanki näkemä inflaatio on aina enemmän tai vähemmän 12 kuukauden kumulatiivinen keski-inflaation. Vuoden 2023 aikana ryssä kytkettiin irti ulkomaisesta rahamaailmasta ja ruplan kurssi siirtyi valtion säännöstelemään tuontiin. Tällä menetelmällä kurssi on jäädytetty siihen 100rup=1usd tasoon. Näin keskuspankin korko on käytännössä vain inflaatioon pohjatuva 2023 lopussa. Joten tuo 16% korko 2023 lopussa kertoo että 2022 inflaatio oli 10-15% välimaastossa. Vuoden 2024 alussa tulee tökkäys, eli politiikka alkaa ohjata keskuspankki. Reaaliteetit tulee sitten 2024 puolessa välissä vastaan ja korko karkaa +20% lukemiin. Tältä pohjalta 2024 inflaatio täytyy olla vähintään 20%, koska keskuspankki ei voi lainata rahaa alle inflaation. Muuten homma karkaa käsistä ja pankit alkaa lihoa keskupankin kustannuksella. 2025 tämä yhteys sitten katkotaan lopullisesti ja siirrytään markkinaehtoisesta komentotalouteen

Suljetussa taloudessa inflaatio heijastelee aika suoraan liikkeellä olevan rahan määrän kasvua. Tähän mennessä tiedetään että ryssän verinen hyökkäyssota on rahoitettu eläkerahastoilla ja sotateollisuuden lainoilla. Öljyn vientituloilla sitten pyöritetään yhteiskuntaa, kuten aikaisemmin. 2022 rahoitus olis ilmeisesti +500miljardia lainoilla ja hyvinvointirahastoilla. Sama tahti on jatkutun väkisin 2023, 2024 ja edelleen 2025. Hyvinvointirahatojen kuivuttua rahoitus pohjautuu lainoitukseen. Koska rahaa ei saa ulkoa niin lainoitus on keskuspankin lainaa pankeille jotka sitten lainaa edelleen sotateollisuuteen. Käytännössä painetaan rahaa. Sotateollisuuden kautta tuo raha kiertää vuoden-kahden viiveellä talouteen joka sitten näkyy inflaationa. Ryssän GPD on noin 2000miljardia joten tuo 2022 500miljardia on aika suoraan saavutettu vuosi-inflaatio eli +20%. Käytännössä ryssä joutuu siis painamaan sotimiseen tarvittavat rahat. Tämä realisoituu siihen että kierrossa oleva rahan määrä kasvaa 20-30% joka vuosi. No käytännössä tämä ei riitä koska taloudesta ei voi tuota määrä ottaa irti jatkuvasti sotimiseen joten painettavana rahan määrä on pakko nostaa normaalin talouden tukemiseen. Nykymenolla suurin osa taloudesta on jo kannattamatonta korkotason takia ja tästä alkaa sitten se exponentiaalinen rahanpainamisen kierre. 2024 korkokäyrä kertoo juuri tästä, eli homma karkasi lapasesta ja nykyinen inflaatio lienee oikeasti 40-50% luokassa. Siihenhän tuo koronnosta osoittaisi jos 2024 ekan puoliskon suora jätetään huomiotta ja jatketaan siitä edes suoralla käyrällä ylöspäin.
1740339805806.webp
Käytännössä ryssä painoi siis jo 2024 50% ruplia GPD:stä. Vuositasolla lukemat olisi siis suurinpiirtein näin varovaisella minimiarviolla:
2022: 20%
2023: 30%
2024: 50%
2025: 80%

Tältä pohjalta on siis helposti nähtävissä että 2022-2023 sota oli vielä hallittavissa kunhan se olisi loppunut. 2024 tilanne olisi vielä täysin ok jos ulkomaiset valuutat olisi olleet käytössä. 2025 ulkomaisten valuuttavarantojen jäätyminen alkaa näkyä tosissaan koska hvyinvointirahastot on jo syöty ja setelipaino alkaa ylikuumeta kunnolla. 2026 on sitten hyvin mielenkiintoinen jos sotamenoja ei saada pikaisesti kuriin tai jostain uutta rahaa ryssän talouteen. Toistaiseksi mennään säännöstellyillä hinnoilla mutta tuo tie tulee vastaan kesän-syksyn aikaan. Loppuvuodesta ryssä on vaihdantataloudessa. Tällöin setelipainamisella ei enää saada mitään aikaan koska rupla tulkitaan sisämarkkinoillakin arvottomaksi. Inflaatio huitelee sadoissa prosenteissa.

Laskelma perustuu vahvasti keskuspankin korkoon ja sen tulkintaan historiallisten tapahtumien pohjalta. Tulkittava ajanjakso on myös lyhyt, vain 6kk ja datapisteitä on vähän. Toisaalta ryssälän uutiset todellisesta kulutus- ja ruokatarvikkeiden hinnannousuista näyttäisi osuvan aikahyvn tälle käyrälle. Ukrainan tiedot eli Budanovin lausahdus ryssän taloudesta on tällä samalla käyrällä, heillä lienee erittäin hyvät tiedot ryssälän taloudesta. Joten en ihmettele yhtään että Zelenskillä ei ole mitään kiirettä hyppiä Trumpin pillin tahtiin. Ukrainassa odotellaan varamsti mielenkiinnolla ryssän keskuhallinnon tehokasta siirtymää täydelliseen ohjattuun komentotalouteen, tästähän meillä on hyvä esimerkki eli Neuvostoliitto. Nyt vain ei ole sitä maailmanluokan teollisuuspohjaa alla.
 
Vastaus ei ole kuulemma silmien välliin, vaan
– Ainoat asiat, jotka häneen tehoavat, ovat vahvuus ja vastapuolen joukot. Vahvuus tarkoittaa Venäjään kohdistuvan taloudellisen ja sotilaallisen paineen kasvattamista, siis pakotteiden kiristämistä ja aseavun lisäämistä.
 
Intia nyt ei ole varsinaisesti länttä, mutta pakotteentapaista pukkaa sieltäkin

Lännen asettamat sanktiot venäläiselle öljylle ovat huolestuttaneet New Delhiä, koska Intia on ostanut halpaa öljyä Venäjältä. Viimeisimmän sanktiokierroksen jälkeen Intia ilmoitti, ettei se päästä venäläisiä tankkereita satamiinsa.

 
Mechel on raportoituinut monen sadan miljoonan euron tappiollisen tuloksen viime vuodelta, tarkemmin n. 442 miljoonaa dollaria tappiota 4.4 miljardin dollarin liikevaihdolla. Siis maassa joka käy sotaa heidän tuotantonsa on viime vuonna laskenut ja tulos tappiollinen.

Nyt vasta on kulut todella nousemassa, sähkö, kaasu, lainakorot, rahti, työvoima, palvelut, osat ja tarvikkeet mitä ulkomailta välttämättä tarvitsevat jne. ja pohjalla on raskaasti tappiollinen vuosi vaikka myyntiä EU-alueellekin oli vielä jonkin verran. Sekin loppuu yhtä koska.

Tänä vuonna liikevaihto tulee leikkaantumaan ainakin neljänneksen vientikaupan hyytyessä ja tulos olemaan lähemmäs miljardin tappiollinen mikäli valtio ei tuota yritystä ala pimeästi tukemaan niin nurin menee.

Sotatalous ei ole tällaista, tämä on todellisuus sumutuksen takana.

 
Teksasin Corpus Christissä otetaan käyttöön paraikaa vaiheittain valtavaa LNG vientisataman laajennusta. Aiemmin vuosikapasiteetti on ollut 10 miljoonaa tonnia ja nousee näillä laajennuksilla 25 miljoonaan tonniin ja vielä vireillä olevalla hankkeella myöhemmin 3 miljoonaa tonnia lisää. Sieltä tulee sellainen määrä kilpailua markkinoille, että ryssiä ei kaivata jakamaan sitä pottia.


Norjan tunnetut öljy ja kaasuvarat ovat nousseet entisestään.


Ja Puolakin on on löytänyt uuden kaasukentän, uutisessa myös mainitaan suuri rakenteilla oleva merituulivoimapuisto joka alkaa tuottamaan sähköä Puolalle ensivuodesta alkaen.

 
Back
Top