Ymmärrän huolesi runkojen (ja kapteenien vakanssien
) määrän alenemisesta. Toisaalta näkisin, että rajavartiolaitoksen kontribuutio sotilaalliseen maanpuolustukseen nousee tulevaisuudessa entistä suuremmaksi, kun alusten sensorivarustus parantunee ja koko kasvanee. Tällöin esimerkiksi miinantorjuntavälineistöä voidaan käyttää enenevässä määrin niiltä käsin.
IT-fregattien ajattelen noudattavan monitoimialuksen kaavaa, vähän tanskalaisten Absalonia mukaillen, vaikka ilmatorjunta tuleekin olemaan alusten keskeisin kyky. Näin ollen miinoituskapasiteetti todennäköisesti kasvaa, kun kolme miinalaivaa (Pohjanmaa, Hämeenmaa-luokka) ja kolme miinalauttaa korvautuvat neljällä monitoimialuksella (LV2020) ja kahdella fregatin kokoisella aluksella. Sellaisia spesiaalipaikkoja varmasti on, joita ei voida miinoittaa ajamalla väylää pitkin ko. kalustolla, mutta niitä poikkeuksia varten mainitsin Jehut ja miehittämättömät järjestelmät.
Joukkojenkuljetuskapasiteetin suhteen viittaan samaan kuin miinoituksessakin: kapasiteetti luultavasti kasvaa. Tässä suhteessa on tullut muutoinkin huomattavaa edistystä sitten 90-luvun, kun maavoimille on hankittu 20 keskiraskasta kuljetushelikopteria ja ilmavoimien Fokkerit ovat vaihtuneet raskaamman lastin kuljettamiseen kykeneviin Casoihin. Myös rannikkotykistöstä luopuminen vähentää kuljetustarpeita, ja Jehukin kykenee edeltäjiään raskaampien lastien kuljettamiseen rannikkojääkärien tueksi.
Tilannekuvan kannalta runkojen määrän alenemista voi pitää ongelmana äkkisilmäyksellä, mutta miinalautoilla ja miinantorjunta-aluksilla ei käsittääkseni ole varsinaisia tutkia tätä nykyä. Katanpäillä tosin on vedenalaista valvontakykyä, mutta vaikutuskyky onkin sitten syvyyspommien varassa. Kunnollista valvontakykyä on lähinnä Haminoissa, joita on ainoastaan neljä. Tilannekuvan luomista pystytään kehittämään pienemmälläkin alusmäärällä ja maalta käsin lisäämällä miehittämättömien järjestelmien käyttöä.
Miinantorjunta on itselleni varsin epäselvä alue - toimisivatko Katanpäät jollakin tavalla keskitetysti vai yleensä yksi alus kullakin suunnalla? Jos toiminta olisi keskittynyttä, en näkisi runkojen määrän laskua suurena ongelmana runkojen koon kasvaessa. Toisessa tapauksessa runkojen määrän aleneminen on toki pienoinen ongelma, mutta miinantorjunnassa lienee käyttöä muillekin kuin merivoimien omille aluksille miehittämättömien järjestelmien yleistyessä ja kehittyessä.
Eihän tuokaan ehdotuksesi toki olisi mahdoton.
@StmSvejk on foorumilla harkinnut vastaavaa (jälkimmäisen lainauksen kakkosvaihtoehto). Haminan varustuksesta osa olisi varmaankin kierrätettävissä jälleen uudelle alusluokalle.