Se mitä BAE 40mm L 70 ja Rheinmetall 35mm Millennium vertailuun tulee, molemmissa on varmaan hyvät puolensa. Pelkkä teoreettinen tulinopeus ei ole olennaista vaan torjunnan ulottuma ja tarkkuus. Ohjukset eivät väistele koko lennon ajan koska se kuluttaa kantamaa ja nopeutta vaan väistely alkanee ohjuksen lukituttua kohteeseensa ja ennen saapumista oletetun lähitorjunnan piiriin. Matkana se on varmaankin joitakin kilometrejä +/- 5 km ehkä, luulisin. En ymmärrä miten Oerlikon olisi joka suhteessa parempi tässä kuin Boforss.
Oerlikonin etuja voi olla herätesytyttimen puute häirintää kestävänä mutta muuten tärkeämpää on osuminen ja kantama eli stand-off. Tosin 3P kykenee hoitamaan ECM ongelman portti-toiminnalla (Gated Proximity Mode).
Varsinkin venäläiset ohjukset ovat nopeita ja sea-skimmereitä vastaan 35mm Rheinmetallin torjuntaetäisyys on vain 1,5km. Ok, Oerlikon ampuu 17 laukausta sekunnissa eli maalista riippuen tarvitaan alle 1 sek.- 1.5 sek. purske maalia kohden. Tämä arvio perustuu Sky-Shieldin toimintaperiaatteeseen eli ko. järjestelmässä 2 tykkiä amppuu n. 20 kranaattia jotta pieneen maaliin saadaan tarvittava, yli 3000 sirpaleen peitto. Yksi tykki joutuu tietysti ampumaan enemmän tai tarkemmin.
Luulen että 35mm kranaatin kantamaa ja tehoa alentaa eniten laskeva projektiilien nopeus kantaman lisääntyessä, koska tungsten-lieriöt "heitetään" ulos ammuksen lähestyessä maalia. Ammuksen pyörintä sirottelee sirpaleet pilveksi joka peittää ohjuksen lentoradan.
Näin ikkeesti:
35mm tykissä on ammuksia 200 (AHEAD) tai 250 (HEI, APDS-T)joten AHEADilla kyetään 10-20 torjuntaan ennen latausta.
http://www.navweaps.com/Weapons/WNGER_35mm-1000_Millennium.php
BAE:n 40mm L70 Mk4 on vertailussa jäljessä tulinopeudessa mutta kantama on maksimillaan jopa 12,5km. Tämä on todennäköisesti maamaaleihin mutta yleensä Boforssin kantama on 4 km luokkaa ilmamaaleihin, ehkä sea-skimmereihin vähemmän. Kantaman antaman edun lisäksi Mk4 torni on kevyempi kuin Millennium jopa ammuksineen.
Todellinen etu on kuitenkin 3P-ammuksen monikäyttöisyys joka on aivan omaa luokkaansa. 40 mm Mk4 kykenee myös ampumaan makasiinistaan (100 kpl)erilaista ammustyyppiä ohjelmoidusti. Toki Millenniumiin voi ladata sekaisin ammuksia vyöhön mutta silloin AHEADin määrä ja ominaisuudet putoavat eikä peittoa saada maalin eteen ehkä tarpeeksi. Mk4:llä ei ole tätä ongelmaa koska jokainen kranaatti pitää sisällään yksistään 1100 tungsten kuulaa joiden tehoa ei kantama pudota. Tämä siksi koska ne leviävät räjähdysaineen vaikutuksesta eikä ulosheitolla kuten AHEADissa. 3P-ammuksella voidaan torjua ohjusten lisäksi peräkkäin maamaaleja, merimaaleja ja muutakin lentävää, jopa kohtuudella panssaroituja maaleja.
40mm Mk 4 on siis monikäyttöisyydessään+ kantaman osalta huomattavasti edellä Oerlikonia pelkästään kaliiperin ja 3P-ammuksen ansiosta.
40mm vaikuttaisi tyypillisesti ampuvan 3, 5 tai 10 laukauksen sarjoja ja tarvittaessa yksittäin paikallaan oleviin pistemaaleihin. Tykkien kyvyssä torjua maaleja määrissä ei ole juuri eroa.
http://www.baesystems.com/en/product/40mk4-naval-gun
http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&view=article&id=621#Data
Kuten edellä sanoin, en pidä olennaisena teoreettista tulinopeutta vaan tarkkuutta, reagointikykyä ja kantamaa. Mk4 kykenee ampumaan alle 0.5 sekunnissa varoituksesta. Muutenkin teoreettinen ja käytännön tulinopeus on eri asia.
Linkki ei toimi. Painon puolesta Mk 4 vie voiton koska torni painaa ammuksineen 2550 kg vs. Millennium 3200 kg.
Kirjoitin aikaisemmin aiheesta juuri näin kun nyt sanot eli 57mm ja 40mm toimivat ihan riittävän hyvin pieniä alusmaaleja vastaan ja Hamina kykenee kyllä upottamaan saman kokoisen maalin 40mm tykillä jos tarvetta on. Huomautan että 40mm kantama on 12,5 km epäsuoralla ja siihen ei Oerlikon yllä. Kyllä 35mm on myös tehokas mutta siinä on ammustyypin osalta ongelmia koska ase käyttää spesifiä ammusta tiettyyn maaliin. 3P kykenee hoitamaan lähes kaikki maalit yhdellä ammustyypillä riittävän hyvin. Tämä on lyömätön etu.
Jos halutaan pelkästään it-tykki torjuntaan jolla sekundaarinen rooli pintatorjunnassa niin siihen Oerlikon soveltuu kyllä. Monitoimitykiksi se sopii huonosti. Jos alukselle voidaan asentaa vain 1 tykki, on minusta 40mm L70 selkeästi parempi vaihtoehto.