Buk oli aikanaan kova, mutta historiaa meidän osalta. Vanhan pommikoneen alasampuminen ei liene mikään kovin haastava tehtävä, varsinkaan Bukin suhteellisen lyhyen kantaman sisällä. Onnistuminen siinä kertoo lähinnä Venäjän surkeasta taktiikasta ja tiedustelun puutteista, kuin it järjestelmän poikkeuksellisesta kyvystä.
Buk päivitettynäkään ei tarjoaisi enää huomispäivän suorituskykyä jota tarvitaan monimaalitehtävissä ja risteilyohjusten torjuntaan. Järjestelmä käyttää puoliaktiivista ohjusta ja vaatii jatkuvaa tutkalukitusta kohteeseen. Sillä kantoi korkealle kyllä, mutta haasteita on muitakin ja uuden järjestelmän pitää pystyä muuhunkin vaikka suurta korkeuskantamaa haetaan.
Hetkinen nyt... vanhan pommikoneen? Taitaa olla kolmanneksi uusin pommikone, joka on palveluskäytössä, jos oikein muistan? Ja osuma yli 13 000 m korkeudella n. 1M lentävään koneeseen olisi jäänyt esim Suomen kaikilta it-järjestelmiltä tekemättä...
Kuinka hyvin tunnet BUK:n päivityspaketin sisällön ja uudistetun ohjuksen ominaisuudet, jos pysty sanomaan ettei se pysty monimaalitehtäviin? Tai risteilyohjusten torjuntaan? Esim verrattuna Suomen tai usean muunkaan Länsi-Euroopan maan käyttämiin ilmatorjuntajärjestelmiin se selviytyy niistä suorastaan loistavasti. Sillä pystyy osumaan lyhyen kantaman ballistiseen ohjukseen sen lentoradan loppuvaiheessa. Harvassa on järjestelmät, jotka pystyy samaan tuossa koko ja hintaluokassa.
Mitkä ovat ne huomispäivän ominaisuudet, joita kaipaat?
Täällä tuntuu tuo puoliaktiivisuus olevan joku kirosana. Kuitenkin, lähes rajattomat voimavarat uuden teknologian käyttöön ottamiseen omaava USN on sitkeästi pitänyt kiinni puoliaktiivisesta loppulähestymisestä. Ihan vaan tyhmyyttään vai? Päinvastoin kuin väität, ei se vaadi "jatkuvaa tutkalukitusta". Tutkan seuranta ja "tutkalukitus" ovat hiukan eri asioita. Myös aktiivisella hakupäällä varustettu ohjus vaatii jonkun muun seurannan siihen saakka, kun maali tulee sen ohjuksen oman tutkan kantamaan. Lennon aikana sitten päivitetään reittiä ohjukselle jollakin menetelmällä. Tässä ne kaksi järjestelmää eivät eroa millään tavoin. Ero tulee sillä hetkellä, kun joko avataan ohjuksen oma tutka tai aloitetaan valaisu. Valaisu saattaa tapahtua kokonaan eri laitteella kuin tutka, mikä tuntuu olevan täällä epäselvää. Siinä laitteessa saattaa olla tehoa ehkä 1000 - 10 000+ kertaa enemmän, kuin ohjuksen tutkassa. Se ei paljasta, missä suunnassa häirittävä vastaanotin on. On häirittävä isotrooppisesti, tehoa menee ehkä 90% hukkaan. Ohjuksen hakupää taas on helposti tunnistettavissa, silloin maalissa tosiaan on tutkalukitus ja se tietää ainakin karkeasti missä suunnassa uhka on. Kohdistetaan häirintä siis sinne. Raskaat ECM-olosuhteet nimenomaan puoltavat puoliaktiivista järjestelmää. Paras tilanne tietysti on se, että molemmat moodit ovat käytössä.. *vink vink*
En ole mikään Venäjän ihailija tai mitään sinne päinkään, mutta totuus vaan on, että BUK on kova järjestelmä ja uusimmassa versiossa vielä kovempi. Eikä sen kantamakaan ole mikään lyhyt. Se on ihan hyvä kantama.