Einomies1
Respected Leader
Oli miten oli, näin kuulin.Kuulostaa vähän länkytykseltä. Kuula-CIWSiä ei ole niin hirveästi nykyään enää asenneltu. Saksalaisten kättäpitempi RAM puolestaan ehkä hintava.
Sitäpaitsi Phalaxia menee kyllä edelleen laivoihin, kuten Queen Elizabeth- luokalle ja US NAVY Arleigh Burke Flight III- luokalle (vaikkakin vain 1 kpl etusektoriin).
Pointti keskustelussa ei ollut niinkään tuo kyseinen järjestelmä, vaan aluksen puutteellinen ilmatorjuntakyky lähellä, jota on foorumillakin kummasteltu aiheesta. Havainnekuvien perusteella piti tulla jokin takasektorin it-tykki, mutta se karsittiin pois kuvista myöhemmissä versioissa. Se kertoo kyllä jotakin.
Merivoimien ammattilaiset katsovat asiaa suorituskyvyn perusteella ja omaan kokemukseen perustuen eivätkä ehkä fiilistele nyansseilla. Ongelmana on nimenomaan se, että aluksille ei tule it-tykkiä, jossa on tj-tutka ja se on nimenomaan se ongelma. Trackfire ei kykene torjumaan kaikissa olosuhteissa lähellä lentäviä tai kohtitulevia ilmamaaleja, koska se ei kykene mittaamaan etäisyyttä kuin laserilla.
Phalanx on minusta edelleen kova järjestelmä siitä syystä että tykillisessä (vanhempi 1b) versiossakin on oma valvontatutka, tulenjohtotutka, FLIR ja se kykenee täysin automaattiseen valvontaan/torjuntaan.
Phalanxilla on torjuttu Irakissa mm. kranaatinheittimien ammuksiakin eli on se tarkka ja kykenevä edelleenkin, vaikka aseessa ei ole älykästä ammusta.
Oerlikon / Rheinmetall Millennium on sitten toinen pätevä CIWS, mutta sen sensoripakettiin ei kuulu optiona kuin tj-tutka (Ku-/ X-aalto ja FLIR). Se ei siis kykene valvomaan ja tulittamaan täysin automaattisesti maaleja. Kyky ampua 2 eri ammusta ja käyttää tuota AHEAD-kranaattia on etu. Vaihtoehtona olisi myös BAE Systems 40mm mk 4 yleistykki, joka ei vaadi kannen läpäisyä ja on kevyt. Se on jo käytössä meillä ja vaikka siinäkään ei ole omaa sensoripakettia niin CEROS 200 + 3D paukun kanssa se kykenee torjumaan varsin kaukaa lentäviä maaleja jokasäässä.
Ilma- /lähitorjunnalle haasteena ei ole pelkästään nopeat ohjusmaalit, vaan myös hitaat ja pienet lennokit, veneet sekä USV:t. Niitä on jo käytetty Ukrainan merisodassakin ja ihmettelisin jos ne eivät yleistyisi halpoina ja tehokkaina aseina. Ne pitäisi pystyä havaitsemaan ajoissa ja torjumaan kaikissa sääolosuhteissa.
Merivoimien pitäisi kyllä nyt katsoa tarkkaan että mitä he haluavat ja millä hinnalla. Pohjanmaat ovat myöhässä ja tuonkokoinen alusluokka on epäonnistuessaan valtava riski merivoimien kyvylle. Ehkä 2 suurta korvettia riittäisi? Harkitsisin vaihtoehtoja kuitenkin vielä, koska projekti on vastatuulessa. Esimerkiksi käytettyjen s-veneiden hankintaa ruotsilta ja kahden Pohjanmaan karsimista niiden sijasta. Miehittämättömien alustenkin osalta voisi pohtia hankintoja sekä meritaisteluohjusten määrän kasvattamista.