Kävin pitkästä aikaa Rannikonpuolustaja.fi -sivustolla.
Rannikonpuolustaja 2017_1 julkaisussa (sivut 38-41) oli artikkeli koskien Laivue 2020 hanketta.
Laitan kyseisen pdf:n tähän viestiin liitteeksi
Siellä oli paljon sellaista tietoa jonka jo tiesinkin, mutta kyllä sieltä minulle uusia tärppejäkin tuli.
mm.
-Eri aluskokojen yhdistelmäon todettu elinkaarikustannuksiltaan suuremmaksi, joten on päädytty neljään samanlaiseen alukseen.
-Miinoitustoiminta avomerellä silloin, kun peräportit ovat avoinna (vrt. Estonia), ei ole turvallista nykyisiä miinalaivoja pienemmillä aluksilla.
- Aluksen nopeuden on oltava riittävä siirryttäessä miinanlastauksista miinanlaskuun ja operaatioalueelta toiselle
- Aluksen koko tullaan optimoimaan siten, että se kykenee hyödyntämään saaristoninfrastruktuuria (väylästö, ankkuripaikat, suoja-alueet, laituri ja sotasatamat).
- Aluksen fyysisellä koolla ja havaittavuudellaesimerkiksi tutkassa tai lämpökamerassa ei ole suoraa korrelaatiota.
- Aluksen tutkan kapasiteetti tulee olemaan valvontakyvyn osalta lähes 400 km ilmaan, mahdollistaen satojen maalien yhdenaikaisen seurannan
- Laivue 2020 tietopyyntöjenvastausten perusteella on tehty tarkka vaihtoehtojen tarkastelu. Tässä tarkastelussa markkinoilla olevat tunnetut osajärjestelmät, niiden suorituskyky, mitat, massa, energiantarve ja budjetäärinen hinta sijoitettiin konseptialukseen. Vastaustenperusteella tunnistettiin useita mahdollisia taistelujärjestelmäkokonaisuuksia, jotka täyttävät suorituskykyvaatimukset ja mahtuvat suunniteltuun 1,2miljardin euron budjettiin
- Rakennettiin 1:15 mittakaavan laivamalli. Noin 7 m pituisella ja noin 900 kg painavalla alusmallilla tehtiin avovesikokeita kesäkuun ajan VTT:llä Otaniemessä.
- VTT on lisäksi vienyt laivamallin ohjailusimulaattoriin. Simulaattorikokeilla on jo osoitettu, että LV2020 hankkeen vaatimukset täyttävää alusta voidaan turvallisesti ohjailla myösrannikkomme vaativimmilla väyläosuuksilla.
- Elokuussa 2016 suoritettiin jääkokeet samalla mallilla Aker Arctic:lla Vuosaaressa hyvin tuloksi. Syyskuussa järjestettiin vielä propulsiokokeita Ruotsissa