Taitolaji kirjoitti:
Oheistan herroille pienen tehtävän, jota ajatellen siirrän tähän tekstinpätkän eräältä viereiseltä keskustelulinkiltä, jossa en saanut yhtään vastausta. Kuvitelkaa seuraava tilanne (yksinkertaistettu tilanpuutteen johdosta):
Elämme tammikuun 2014 pakkaskautta. Syyrian tilanteesta johtuvan nopean kansainvälisen tilanteen kiristymisen johdosta maamme sotilaallista ja siviilipuolustuksen valmiutta on nostettu marraskuun 2013 alusta lähtien. Tilanteen kiristyessä äärimmilleen (emme ole suostuteet meille esitettyihin vaatimuksiin) maamme strategisiin kohteisiin sekä sähkönjakeluun kohdistuu tammikunn 2014 lopulla sarja ohjus, raketti ja ilmaiskuja, joilla lamaannutetaan lähes koko Etelä-Suomen ja etenkin pääkaupunkiseudun sähkönjakelu.
<snip snap>
Jaaha, douhetismia taas lämmitellään. Sota ratkaistaan ilmasta ja siviilejä pommittamalla, tämähän se onkin aina toiminut juuri kuten mainostettu.
Mitä tulee selviytymiseen ilman sähköä ja lämpöä: nähdäkseni aliarvioit pahasti ihmisten kekseliäisyyden. Sarajevo ei antautunut huolimatta neljän vuoden raa'asta piirityksestä; mutta ihmeen paljon 1970-luvun elementti-ihmeisiinkin syntyi mm. kotitarvekamiinoita. Puiset perintöhuonekalut nousisivat arvoon arvaamattomaan ja tappioita tulisi aivan varmasti, mutta en usko että ne yksinään kukistaisivat maata. Puolustustahtoa tappiot saattaisivat jopa lujittaa; ihmismieli on ihmeellinen asia.
Itse asiassa, nyt kun asiaa mietin, en keksi yhtäkään sotaa jossa jotensakin puolustustahtoinen ja yhtenäinen maa olisi saatu kyykylleen pelkällä terrorikampanjalla ilmasta; näillä - jopa kuvaamaasi paljon hirvittävämmillä - on ollut käytännössä lähinnä vastarintaa lujittavia vaikutuksia. Silloin kun ilmakampanjat ovat onnistuneet muussakin kuin showmielessä, taustalla on aina ollut vakava uhka maasotatoimista, käynnissä oleva sisällissota ja/tai totaalinen sota. Mutta korjatkaapa toki jos olen väärässä.
Totta on, että tekniikan kehittyminen on tehnyt yhteiskunnan joiltain osiltaan haavoittuvaisemmaksi, mutta joiltain osin se on myös lisännyt resilienssiä ja kykyä selvitä vastoinkäymisistä. On vähän epäselvää, miten paljon ja mihin suuntaan haavoittuvuus olisi tosiasiassa muuttunut, eikä tähän tosiassa saa selvää vastausta ilman täysimittaista kokeilua. Esimerkiksi jos sähköt katkeaisivat nyt, saisin puhelimeen virtaa useiksi päiviksi lataamalla niitä läppäreiden akuista. OK, tukiasemat kaatuisivat jossain vaiheessa, mutta siltikin tilanne on
parempi kuin lankapuhelinten ja keskitettyjen puhelinvaihteiden aikaan.
Pitäisikö tähän yhteiskunnan resilienssiin sitten panostaa enemmän? Mielestäni luultavasti kannattaisi, mutten kyllä usko yhteiskunnan olevan sellainen korttitalo kuin esität.
Muuten, jos tämä yhteiskunnan infran etätuhoaminen on niin mainio keino saada aikaan suotuisia poliittisia suunnanmuutoksia, miksi ihmeessä venäläiset vielä viisi vuotta sitten vaivautuivat ollenkaan maasotaan Georgiassa? Sun teorian mukaan Iskanderit olisivat kutakuinkin riittäneet, ja sotaan valmistauduttiin sen verran huolella että iskun olisi kyllä voinut tehdä talvellakin.
Sit vielä kerran tästä NATOsta. Ottakaa nyt ihan todella huomioon sekin mahdollisuus, että venäläiset saattavat tarkoittaa mitä sanovat: että periaatteessa vihamielisen sotilasliiton ryömiminen maantieteelliseltä syvyydeltään merkittäviin asemiin ja raketinkantaman päähän valtakunnan toiseksi tärkeimmästä suurkaupungista voi, joissain epämieluisissa ja epätodennäköisissä mutta silti mahdollisissa olosuhteissa, olla sodan syy itsessään. Toissijaisesti NATOon liittyminen voi johtaa joissain täysin mahdollisissa tulevaisuuksissa siihen, että meidät vedetään mukaan konfliktiin josta liittoutumattomana voisimme ehkä pysytellä sivussa. Kylmänviileässä kalkyylissä nämä turvallisuushaitat pitää ehdottomasti ynnätä yhteen NATOsta saatavan turvallisuushyödyn kanssa.
Loppukaneettina opettavainen tarina. Olipa kerran vuoden 1928 Münchenissä poliittinen profeetta. Häneltä kysyttiin, miltä tulevaisuus näyttää viiden vuoden kuluttua. "Huonolta se näyttää. Vallassa on tasapainoton diktaattori, joka tulee tapattamaan kuusi miljoonaa juutalaista." Ah, sanoi kysyjä; sittenhän viidentoista vuoden päästä tilanne lienee mitä synkin?
"Ei suinkaan: vuonna 1943 München on osa Suur-Saksan imperiumia, joka ulottuu Jäämereltä pohjoisessa aina Välimereen etelässä." Vai niin, totesi kysyjä, sitten varmasti kahdenkymmenen vuoden kuluttua asiat ovat oikein hyvin?
"Ei aivan - vuonna 1948 München on raunioina ja Saksa on kutistunut murto-osaan aikaisemmasta." Niinkö, kysyjä jatkoi. Onko neljänkymmenen vuoden kuluttua sitten enää mitään toivoa?
"Jo vain: vuonna 1968 Saksa on maailman nopeimmin kehittyviä talouksia ja ihmiset viettävät iltansa katsoen olohuoneen nurkassa olevasta pienestä laatikosta, miten ihmiset valmistautuvat kävelemään kuussa."
Hullujenhuoneeseen profeetta lukittiin. Tietysti.