Jalkaväkimiinat korvaavan asejärjestelmän kehittely on jo testivaiheessa – Sauli Niinistön mainitsema ”hyppykaveri” on etälaukaistava ilmassa räjähtävä panos
Presidentti Sauli Niinistö sanoi tv-tentissä, että Suomi paikkaa jalkaväkimiinojen kiellosta syntyneen aukon ”hyppykavereilla”. Uuden asejärjestelmän lisäksi suorituskykyä on jo korvattu muun muassa minilennokeilla ja tuhoavalla tykistöllä.
Teija Sutinen HS, Marjukka Liiten HS16.1. 20:16
Suomessa ollaan jo pitkällä kielletyt jalkaväkimiinat korvaavien uusien asejärjestelmien kehittelyssä. Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) mukaan niitä on päästy jo testaamaan, ja vielä tämän vuoden aikana uudesta kotimaisen teollisuuden ja Puolustusvoimien innovaatiosta kuullaan lisää.
Jussi Niinistö on kutsunut uusia aseita ”jytkymiinoiksi”, joissa olennaista on räjähdepanoksen etälaukaisu. Niillä tavoitellaan sekä alue- että pelotevaikutusta eli niin sanottua miinakauhua.
”Olen jo seurannut uusien aseiden koeammuntoja”, Jussi Niinistö kertoi HS:lle tiistaina muttei tarkentanut, missä ja milloin. Niinistö on pitänyt perinteisistä miinoista luopumista virheenä muun muassa sen takia, että ne ovat varsin halpa pelote.
Keskustelu miinoista heräsi maanantaina, kun presidentti Sauli Niinistö kertoi Ylen presidenttiehdokastentissä, että Suomi on jo paikannut aukon, joka syntyi Ottawan jalkaväkimiinat kieltävästä sopimuksesta.
Presidentin mukaan tilalle on kehitetty korvaavia aseita. Hän ei kuitenkaan halunnut kuvata niitä tarkemmin vedoten siihen, että on tekniikassa huono, ja kyse on ”sotatieteellisestä jutusta”.
”Mulle on se kerrottu, että on sellaisia hyppykavereita”, Niinistö sanoi.
Tiistaina Sauli Niinistö taustoitti HS:lle maanantain lausuntojaan niin, että hän joutui olemaan tv-tentissä kovin varovainen, koska ei ollut varma, mitä jalkaväkimiinat korvaavasta uudesta asejärjestelmästä on kerrottu julkisuuteen.
Sauli Niinistön mukaan kyseessä on kokonaisuus, joka koostuu tiedustelevista lennokeista, tuhoavasta tykistöstä ja etälaukaistavista panoksista. ”Näillä etälaukaistavilla sitten tavoitellaan myös jalkaväkimiinat korvaavaa pelkovaikutusta”, Niinistö sanoi tiistaina.
Maanantain tv-tentisssä Niinistö totesi myös, että korvaavien aseiden lisäksi miinoihin on mahdollista palata, jos kansainvälisiä sopimuksia yleisesti rikotaan eli sodan sattuessa.
Julkisuudessa jo aiemmin olleiden tietojen mukaan Suomessa on ryhdytty kehittelemään asejärjestelmää, joka ylläpitää niin sanottua miinakauhua, mutta on kuitenkin Ottawan sopimuksen mukainen.
Hanke on yhä salainen.
Miinakauhu tarkoittaa pelotevaikutusta, joka voi vaikuttaa maata pitkin etenevän hyökkääjän etenemishaluihin. Ottawan sopimuksessa määritellään, että miinaan tai miinan kaltaiseen aseeseen on oltava näköyhteys räjäytyshetkellä.
Uuden asejärjestelmän kehitystyö vahvistettiin myös vuoden 2017 puolustusselonteossa.
”Puolustusvoimat selvittää kotimaisen puolustusteollisuuden innovaatioiden mahdollisuuksia ja käytettävyyttä. Tehtävä toteutetaan vuoden 2017 loppuun mennessä”, selonteossa sanotaan.
Niinistön mainitsema ominaisuus, hyppy, tarkoittaa ilmassa räjähtävää panosta, jossa tuhovoima tulee ylhäältä päin eikä maassa räjähtämällä.
Uuden asejärjestelmän kehitystyössä on mukana useita puolustusteollisuuden yrityksiä.
Puolustusministeriö on aiemmin avannut asiaa vain niukasti suurelle yleisölle.
Jussi Niinistö sanoi Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa helmikuussa 2017, että jalkaväkimiinojen korvaajaa ei ole päästy vielä koelaukaisemaan. ”Sekin hetki koittaa, kun jytkymiina lähtee taivaalle”, Niinistö sanoi.
Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen 2011. Periaatepäätös asiasta tehtiin vuonna 2004, jolloin sovittiin myös 200 miljoonan euron lisärahoituksesta miinat korvaaviin hankintoihin.
Tällä rahalla on hankittu muun muassa minilennokkeja, jotka Puolustusvoimat esitteli syksyllä 2016. Lennokkeja käytetään tiedusteluun, alueiden valvontaan ja maalien paikannukseen.
Miinojen mukana mennyttä suorituskykyä on korvattu lennokkien lisäksi myös viuhkapanoksilla, erilaisilla valvontajärjestelmillä, pimeätaistelulaitteilla ja raskailla raketinheittimillä.
Puolustusvoimilla oli ennen Ottawan sopimukseen liittymistä yli miljoona kappaletta sopimuksen kieltämiä jalkaväkimiinoja. Jalkaväkimiinojen tuhoaminen aloitettiin välittömästi sopimukseen liittymisen jälkeen kesällä 2012. Viimeiset putkimiinat räjäytettiin kesällä 2015.
Suomella on yhä pieni erä miinoja jäljellä koulutus- ja testaustarkoituksiin.
Kuten Sauli Niinistö tv-tentissä sanoi, miinoihin on mahdollista palata siinä teoreettisessa tilanteessa, että kansainväliset sopimukset menisivät romukoppaan sodan syttyessä. Jalkaväkimiinat ovat yksinkertaista tekniikkaa, joten niiden tuotanto olisi mahdollista käynnistää kotimaisin voimin nopeasti.