Maamiinojen korvaaminen uusilla aseilla

vaikka sitä toistakin meillä lähes noudatetaan, kai poliittisesta pelosta tms

Syy taisi olla yksinkertaisesti, että ei ole, ei saada, vaikka haluttaisiin. Nythän tulee kohta AW.
 
Olis toi Halonen voinut ehdottaa vaikka nollatuntisopimuksien kieltämistä olis porvaritkin kannattaneet.
 
jos tosin eduskunta hyväksyi ehdotuksen äänin 110-47.
En tiedä tapauksen taustoja saati kaikkia käänteitä, mutta Halosella ja Tuomiojalla oli iso rooli ajaa homma läpi. Ryhmäkurin allahan se eduskunta sitten tekee päätökset. Joskus asioista käydään kulisseissa kaupaa tyyliin äänestäkääpäs muut hallituspuolueet näin tai sitten tapahtuu asia X.

Kyllä minusta tässä on asian "pääpelureita" ihan aiheellista syyttää, eikä etsiä jokaisen (mahdollisesti) ryhmäkurin takia jaa-ääntä painaneen motiiveja.
 
Osa kokoomuslaisista äänesti miinakiellon puolesta. Myöhemmin sitten yksi peruste oli ettei haluttu romuttaa Halosen arvostusta tai jotain sen suuntaista.
 
Tänää HS julksissut Tuomiojan vastineen. Olisko joku kiltti ja kopsaa tänne?
 
Tätä Suomen globaali vastuu roskaa taas. SDP:tä ei voi enää äänestää tämän mentaliteetin takia.
Eivät ymmärrä niin kuin ei Hesarinkaan torvelot, että hinnan näistä viimekädessä maksaa tavallinen suomalainen nuori reservin mies. Hengellään. Siinä sitä on globaalia vastuuta. Tosin Tuomioja nyt on peittelemätön desantti joten en ymmärrä muutenkaan, että häntä äänestää kukaan.

Onnekseni en ole koskaan äänestänyt SDP:tä.
 
Viimeksi muokattu:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005514888.html
"Sotilasasiantuntijan mukaan Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta: ”Edes itänaapuri ei reagoisi”

Entisen suurlähettilään Pasi Patokallion kirjoitus rysäytti alkuviikosta käyntiin keskustelun Ottawan sopimuksesta. Sotilasasiantuntija sanoo, ettei miinoja voida korvata mitenkään. Sen sijaan puolustusvoimissa nykytilannetta pidetään hyvänä.
Jalkaväkimiinat kieltävä Ottawan sopimus nousi jälleen alkuviikosta päivänpolitiikkaan, kun entinen pitkäaikainen suurlähettiläs Pasi Patokallio suomi kovin sanoin Suomen päätöstä liittyä miinasopimukseen vuonna 2011.

Lisäksi perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari otti teemakseen ajaa Suomen eroa Ottawan sopimuksesta.

Miinat kieltävään sopimukseen liittymistä kritisoi voimakkaasti myös Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen entinen johtaja, eversti evp Heikki Hult. Hänen mielestään Suomi teki valtavan virheen tuhotessaan miinansa. Hän arvioi, ettei miinoja voi millään korvata todellisessa sotatilanteessa.

– Ei sellaisia välineitä ole olemassakaan, jotka vastaisivat jalkaväkimiinojen hyötyä maavoimien taistelussa. Maavoimien taistelussa jalkaväkimiinat ovat korvaamattomia, Hult täräyttää.

– Meidän maastomme on polveilevaa; osin peitteistä ja osin avointa. Sitä ei pystytä mitenkään valvomaan täydellisesti eikä tulta ulottamaan joka paikkaan.

”Miinat ovat tärkein osa jalkaväen taistelua”
Puolustustaistelussa miinoilla ohjataan vihollinen puolustajalle sopiviin maastokohtiin, Hult kuvailee. Hän lisää, että jalkaväkimiinoilla suojataan myös omat panssarimiinoitteet, jotta vihollinen ei pääse niitä purkamaan.

– Miinat ovat olennainen osa, itse asiassa tärkein osa jalkaväen taistelua.

Hult pitääkin Suomen päätöstä liittyä Ottawan sopimukseen oman puolustuksen kannalta historiallisen huonona. Miinat kieltävän päätöksen teki Jyrki Kataisen hallitus, joka äänesti Ottawan sopimuksen puolesta vuonna 2011. Erityisen voimakkaasti miinakieltoa ajoi silloinen presidentti Tarja Halonen ja Erkki Tuomiojan (sd) vetämä ulkoministeriö.

– Suomalaisia johdettiin harhaan. Meidän tilannetta ikään kuin verrattiin niihin maihin, joissa sotia käydään välittämättä kansainvälisistä sodan oikeussäännöistä ja joissa miinoja käytetään kontrolloimatta.

Hult sanoo, että Suomessa jalkaväkimiinat ovat rauhan aikana varastoituna. Sotatilanteessa ne sijoiteltaisiin maastoon tarkasti merkittyihin paikkoihin – joista ne voidaan tarvittaessa kerätä pois.

– Ottawan sopimus pyrkii estämään tilanteen, jossa miinoja on holtittomasti maastossa. Suomen kohdalla näin ei kuitenkaan olisi.

Hultin mielestä Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Hän arvioi, että mikään valtio ei siitä nostaisi äläkkää.

– Edes itänaapuri ei reagoisi päätökseen. Siellä vain luultavasti todettaisiin, että Suomi aikoo puolustautua.

Puolustustilanne nähdään hyvänä puolustusvoimissa
Puolustusvoimissa jalkaväkimiinojen jälkeistä aikaa ei nähdä yhtä synkästi. Operaatiopäällikkö, prikaatinkenraali Jari Kallio maavoimien esikunnasta sanoo, että Suomen puolustuskykyä on systemaattisesti rakennettu tietäen, ettei jalkaväkimiinoja voi käyttää.

– Puolustusvoimat sai päätöksen jälkeen noin 200 miljoonaa euroa lisärahaa, jolla puolustusta on vahvistettu.

Kallio sanoo, että jalkaväkimiinojen puute on pystytty ”varsin hyvin” korvaamaan. Hän pitää puheita puolustuskyvyn selvästä heikkenemisestä liioitteluna.

– Miinojen aiheuttamaa psykologista miinakauhua ei pystytä tietysti korvaamaan. Mutta uusien välineiden myötä vihollinen ei voi olla koskaan varma, etteikö hän paljastuisi meidän valvontalaitteisiin.

Miinojen aiheuttamaa psykologista miinakauhua ei pystytä tietysti korvaamaan.​
Puolustusvoimat on hankkinut viime vuosina kauko-ohjattavia lennokkeja, uutta tulenjohtovälineistöä ja muun muassa maalinpaikannuslaitteita, joilla vihollisia pystytään paikantamaan etäältä.

– Sotilaat pystyvät paikantamaan vihollisen ja kohdistamaan niihin tarvittavia voimakeinoja kauempaakin käsin.

Vaikka Suomi on iso maa ja rajat pitkiä, Kallio muistuttaa, että paikkoja, joissa pystytään liikkumaan autoilla tai muilla ajoneuvoilla, on huomattavasti vähemmän. Tällaisiin paikkoihin on hänen mukaansa olemassa riittävästi tiedusteluvälineistöä.

– Pystymme seuraamaan näitä alueita niin sanotusti livenä. Itse en näe puolustustilanteessamme mitään huolta.

Tuomioja vastasi kritiikkiin
Suomessa on tasaisin väliajoin kuultu kritiikkiä miinoista luopumisesta. Erkki Tuomioja on pitänyt kritiikkiä muun muassa ”kummallisena profiilin nostona”. Ilta-Sanomat kertoi Tuomiojan vastauksesta kritiikkiin keskiviikkona.

Myös presidentti Halonen on useaan kertaan puolustanut miinapäätöstä. Halonen sanoi vuosi sitten Helsingin Sanomissa, että jalkaväkimiinoista luopuminen ei häntä kaduta.

– Minä en päätöstä kadu. Olin tiiviisti yhteydessä armeijaan, kun ratkaisua tehtiin. Sain jopa haukut, että päätöstä ei tehty nopeammin.

– Tämän päätöksen ansiosta armeija on hankkinut modernimpia välineitä turvallisuutta parantamaan. Ja kun katsoo sotatekniikan nykyistä tasoa, käsitys, että miinoilla taataan turvallisuus, tuntuu hieman suppealta – kauniisti sanottuna, Halonen totesi HS:ssa noin vuosi sitten."
 
On päivänselvää että miinoista luopuminen heikensi puolustustamme. On yhtä selvää etteivät Puolustusvoimat voi sanoa että puolustuksemme on heikentynyt, vaikka sen itse ymmärtävät. 200 miljoonalla ei miinoja nykypäivän aseiden hinnalla korvata, edes 2 miljardia ei riittäisi. Mutta PeeVeen tehtävä on ylläpitää sekä uskottavaa puolustusta, että pitää oman kansan luotto siihen sekoili poliitikot mitä tahansa. Joten heidän on virallisissa lausonnoissa sanottava ettei puolustuskyky ole heikentynyt.
 
Kattelin yhtä videota jolla näytettiin miten venäläiset hyödyntävät Syyriassa panssaroituja päpättimiään.

Aina välillä näkyi pitkä liuta jalkaväkeä seinustoilla suojassa. Silloin kävi mielessä että nimenomaan kaupunkisodankäynnissä taitaa olla erittäin paljon mahdollisuuksia henkilömiinojen käyttämiseen.

Samalla kävi mielessä että ne miinat pitäisi sitten ihan oikeasti korjata viimeistä myöten pois kun kähinä on ohi.
 
kaupunkisodankäynnissä taitaa olla erittäin paljon mahdollisuuksia henkilömiinojen käyttämiseen.
Minusta tuntuu että enemmän siellä on hyötyä käsikranaateista, paljon kuolleita kulmia jonka takana voi vaania vihulainen. Mutta varmaan viuhkapanoksilla saa pahaa aikaiseksi seinää pitkin etenevään vihollisjoukkoon.
 
Mutta ei ollut Tarjan ja Erkin vika.

Halonen totesi, että vaakakupissa painoivat jalkaväkimiinojen aiheuttamat inhimilliset kärsimykset eri puolilla maailmaa, minkä vuoksi koko liike syntyi. Esimerkiksi Euroopassa entisen Jugoslavian alueella oli nähty, kuinka miinojen uhreiksi päätyivät yleensä siviilit.
Halonen vastaa miinakiellon arvostelijoille: Tästä syystä sopimus ei ole niin hyvä kuin voisi olla


Presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sdp) sekä presidentti Tarja Halonen osallistuivat yhdessä presidenttiehdokas Merja Kyllösen (vas.) (ei kuvassa) kanssa Naiset, valta ja unelmat -nimiseen keskustelutilaisuuteen Koko-teatterissa Helsingissä sunnuntaina. (KUVA: Antti Hämäläinen)
Julkaistu: 7.1. 20:46
Jaa180Twiittaa
Presidentti Tarja Halosen mukaan muun muassa häntä kritisoinut ex-suurlähettiläs olisi itse voinut aikanaan olla paremmin perillä siitä, mitä tapahtui pöydässä, jossa Ottawan sopimusta valmisteltiin.
Presidentti Tarja Halonen ei kadu Suomen viemistä jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Halonen otti kantaa sopimuksesta nousseeseen kritiikkiin SDP:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa sunnuntaina.

Suomi päätti liittyä 1990-luvun loppupuolella syntyneeseen Ottawan sopimukseen marraskuussa 2011. Suomen liittymistä sopimukseen ajoivat aikanaan paitsi rauhanjärjestöt myös ulkoministeriksi vuonna 1995 noussut Halonen.

Sopimus on noussut poliittisessa keskustelussa uudelleen esille useampaan otteeseen. Viimeksi heti vuodenvaihteen jälkeen entinen suurlähettiläs Pasi Patokallio ripitti aikakauslehti Kanavassa julkaistussa esseessään sekä Halosta että tämän jälkeen ulkoministeriksi noussutta Erkki Tuomiojaa. Patokallion mukaan Ottawan sopimukseen liittyminen oli raskas erhe, jonka aiheuttamaa notkahdusta Suomen puolustuskyvyssä ei ole korvattu vieläkään. Halonen ja Tuomioja eivät Patokallion mielestä ymmärtäneet itänaapurista tulleita signaaleja.

Keskustelutilaisuutta oli kuuntelemassa muun muassa ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp).

Sunnuntaina demareiden järjestämässä tilaisuudessa Halonen puolustautui, ettei sopimus ole Suomen kanalta paras mahdollinen, koska sen syntyaikoihin ulkoministeriön suurlähettiläät eivät olleet asioista tilanteen tasalla.

– Se, mikä tässä on harmittanut on se, että me koetimme saada neuvotteluja (sopimuksesta) paremmaksi, mutta nämä meidän ihmiset eivät uskoneet, että sopimus syntyy ja että se ratifioidaan, Halonen kommentoi Ilta-Sanomille.

Halonen myös totesi, ettei Suomen liittyminen sopimukseen ollut yhden tai kahden ihmisen aikaansaannos.

Aiemmin myös arvostelun kohteeksi joutunut ex-ulkoministeri Tuomioja on puolustautunut kommentoimalla muun muassa blogissaan, etteivät suurlähettiläät ottaneet asiaa vakavasti.

”He sanoivat, ettei pidä välittää”

Halonen avasi tilaisuudessa puhuessaan Ottawan sopimukseen liittymisen taustoja tarkemmin.

– Kun tätä sopimusta tehtiin (90-luvulla), meillä oli vaikeuksia saada sinne valtuuskuntaa, joka olisi terhakkaasti lähtenyt tekemään sellaista sopimusta, joka olisi antanut Suomelle mahdollisimman hyvät siirtymävaiheen säännökset, koska meillä on historiamme ja pitkä maaraja naapurin kanssa, joka on ollut välillä arvaamaton. Tässä mielessä tarvitsimme aikaa katsoa, miten asiaa hoidettaisiin.

Halonen totesi, että vaakakupissa painoivat jalkaväkimiinojen aiheuttamat inhimilliset kärsimykset eri puolilla maailmaa, minkä vuoksi koko liike syntyi. Esimerkiksi Euroopassa entisen Jugoslavian alueella oli nähty, kuinka miinojen uhreiksi päätyivät yleensä siviilit.

– Kun sopimusta tehtiin, seurasin todella tarkkaan, mitä siinä tapahtuu, vaikken päässytkään neuvotteluihin. Aina minulle vain sanottiin, että olen ihan turhan huolissani, että ei siitä mitään sopimusta tule. Kun alkoi näyttää siltä, että sopimus kuitenkin syntyy, koetettiin viime hetkellä saada siihen sopivia säännöksiä mukaan, jotta voisimme olla siinä mukana.

Halosen mukaan tämä on syy siihen, etteivät sopimustekstit ole Suomen kannalta niin hyviä kuin ne voisivat olla.

– Tämän jälkeen nämä arvoisat lähettiläät, joista jotkut ovat nyt olleet äänessäkin, sanoivat, että ei siitä kuitenkaan tule ratifioitua (vahvistettua) sopimusta. Kuten tiedätte, se ratifioitiin. Sen jälkeen he sanoivat, ettei tästä pidä välittää, että tilanne pitää vain kestää.

Lopulta asia nostettiin Suomessa kuitenkin pöydälle, jotta Suomikin voi sopimukseen liittyä.

– Asia vietiin läpi myös Puolustusvoimien kanssa, että mikä on se vaihe, jossa miinat pitäisi uusia. Tämä miina-asia on täysin rytmitetty miinojen uusimistarpeen kanssa siten, että olemme saaneet siihen uudet modernit välineet. Jotkut julkisuudessa väittävät, etteivät ne koskaan vanhenisi, mutta se ei pidä paikkaansa, Halonen sanoi.

Sekä Halonen että Tuomioja ovat sitä mieltä, että Suomen paikka on kuulua niiden reilun 160 maan joukkoon, jotka sopimukseen ovat näinä vuosina liittyneet.

Maita, jotka eivät ole sopimuksessa mukana ovat USA, Venäjä, Kiina, Israel, Egypti ja Myanmar.

– Tässä jaossa Suomen paikka ei todellakaan voi olla jälkimmäisessä ryhmässä, Tuomioja puolusteli blogissaan.
Jaana Oksanen


https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005516364.html
 
Minusta tuntuu että enemmän siellä on hyötyä käsikranaateista, paljon kuolleita kulmia jonka takana voi vaania vihulainen. Mutta varmaan viuhkapanoksilla saa pahaa aikaiseksi seinää pitkin etenevään vihollisjoukkoon.

Ajattelin enemmän sitä että jos vihuliinit pyrkivät etenemään suojaisia etenemisreittejä niin miinoittamalla sellaisia tulee tuplahyöty: tappioiden tuottaminen + näkyville ja ulos suojasta ohjaaminen.
 
Mutta ei ollut Tarjan ja Erkin vika.

Halonen totesi, että vaakakupissa painoivat jalkaväkimiinojen aiheuttamat inhimilliset kärsimykset eri puolilla maailmaa, minkä vuoksi koko liike syntyi. Esimerkiksi Euroopassa entisen Jugoslavian alueella oli nähty, kuinka miinojen uhreiksi päätyivät yleensä siviilit.



https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005516364.html
Tavja ja Evkki ei tietenkään halunneet allekivjoittaa miinasopimusta, mutta kun ne muut ei tehneet töitään... Justiinsa juu...
 
Suurlähettiläs vastaa Tarja Haloselle: Jäimme pois miinavalmistelun pöydästä
JUHA-PEKKA TIKKA | 09.01.2018 | 09:19

Hallitus päätti 1997 Suomen osallistuvan Ottawan sopimuksen valmisteluun vain tarkkailijana.

Presidentti Tarja Halonen vastasi viikonvaihteessa arvosteluun Suomen menosta mukaan Ottawan miinakieltosopimukseen. Halonen syytti, että häntä arvostellut ex-suurlähettiläs olisi itse voinut aikanaan olla paremmin perillä sopimuksen valmistelusta.

Entinen suurlähettiläs Pasi Patokallio vastaa Tarja Haloselle Helsingin Sanomain mielipideosastolla. Patokallion mukaan Halonen on antanut julkisuuteen neuvotteluista ja Patokallion osuudesta ”kovin puutteellisen kuvan”.

Ottawan sopimuksen sisältö neuvoteltiin konferenssissa Oslossa syyskuussa 1997. Patokallion mukaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (hutva) päätti, että Suomi osallistuu konferenssiin vain tarkkailijana. Tarja Halonen oli tuolloin ulkoministeri.

– Halosen mielestä olisin voinut olla paremmin perillä siitä, mitä tapahtui pöydässä, jossa Ottawan sopimusta valmisteltiin. Hutvan päätöksellä Suomi ei kuitenkaan istunut siinä pöydässä vaan oli tarkkailija, Pasi Patokallio kirjoittaa.

– Tarkkailijan roolissaan Suomi saattoi vain arvostella tämän järjestyksen (miinojen hävityksen) humanitaarista nurinkurisuutta, minkä myös teimme.

– Ulkoministeriön suurlähettiläät toteuttivat lojaalisti hutvassa päätettyä Suomen toimintalinjaa. Kunpa kaikki hutvan jäsenetkin olisivat olleet yhtä lojaaleja omille päätöksilleen.
https://www.verkkouutiset.fi/suurla...oselle-jaimme-pois-miinavalmistelun-poydasta/
 
Myös presidentti Halonen on useaan kertaan puolustanut miinapäätöstä. Halonen sanoi vuosi sitten Helsingin Sanomissa, että jalkaväkimiinoista luopuminen ei häntä kaduta.

– Minä en päätöstä kadu. Olin tiiviisti yhteydessä armeijaan, kun ratkaisua tehtiin. Sain jopa haukut, että päätöstä ei tehty nopeammin.

Minkähän maan armeijaan Halonen on ollut yhteydessä? :unsure:
 
Back
Top