vaikka sitä toistakin meillä lähes noudatetaan, kai poliittisesta pelosta tms
Syy taisi olla yksinkertaisesti, että ei ole, ei saada, vaikka haluttaisiin. Nythän tulee kohta AW.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
vaikka sitä toistakin meillä lähes noudatetaan, kai poliittisesta pelosta tms
jos tosin eduskunta hyväksyi ehdotuksen äänin 110-47.Kiitokset herroille täsmennyksestä! Täytyy itsekin todeta sama mikä tähän triidiin on varmaan tuhat kertaa jo kirjoitettu, että helvetti kun parin kommarin piti kikkailla tällainen paskasopimus meille..
En tiedä tapauksen taustoja saati kaikkia käänteitä, mutta Halosella ja Tuomiojalla oli iso rooli ajaa homma läpi. Ryhmäkurin allahan se eduskunta sitten tekee päätökset. Joskus asioista käydään kulisseissa kaupaa tyyliin äänestäkääpäs muut hallituspuolueet näin tai sitten tapahtuu asia X.jos tosin eduskunta hyväksyi ehdotuksen äänin 110-47.
Eivät ymmärrä niin kuin ei Hesarinkaan torvelot, että hinnan näistä viimekädessä maksaa tavallinen suomalainen nuori reservin mies. Hengellään. Siinä sitä on globaalia vastuuta. Tosin Tuomioja nyt on peittelemätön desantti joten en ymmärrä muutenkaan, että häntä äänestää kukaan.Tätä Suomen globaali vastuu roskaa taas. SDP:tä ei voi enää äänestää tämän mentaliteetin takia.
Minusta tuntuu että enemmän siellä on hyötyä käsikranaateista, paljon kuolleita kulmia jonka takana voi vaania vihulainen. Mutta varmaan viuhkapanoksilla saa pahaa aikaiseksi seinää pitkin etenevään vihollisjoukkoon.kaupunkisodankäynnissä taitaa olla erittäin paljon mahdollisuuksia henkilömiinojen käyttämiseen.
Halonen vastaa miinakiellon arvostelijoille: Tästä syystä sopimus ei ole niin hyvä kuin voisi olla
Presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sdp) sekä presidentti Tarja Halonen osallistuivat yhdessä presidenttiehdokas Merja Kyllösen (vas.) (ei kuvassa) kanssa Naiset, valta ja unelmat -nimiseen keskustelutilaisuuteen Koko-teatterissa Helsingissä sunnuntaina. (KUVA: Antti Hämäläinen)
Julkaistu: 7.1. 20:46
Jaa180Twiittaa
Presidentti Tarja Halosen mukaan muun muassa häntä kritisoinut ex-suurlähettiläs olisi itse voinut aikanaan olla paremmin perillä siitä, mitä tapahtui pöydässä, jossa Ottawan sopimusta valmisteltiin.
Presidentti Tarja Halonen ei kadu Suomen viemistä jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Halonen otti kantaa sopimuksesta nousseeseen kritiikkiin SDP:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa sunnuntaina.
Suomi päätti liittyä 1990-luvun loppupuolella syntyneeseen Ottawan sopimukseen marraskuussa 2011. Suomen liittymistä sopimukseen ajoivat aikanaan paitsi rauhanjärjestöt myös ulkoministeriksi vuonna 1995 noussut Halonen.
Sopimus on noussut poliittisessa keskustelussa uudelleen esille useampaan otteeseen. Viimeksi heti vuodenvaihteen jälkeen entinen suurlähettiläs Pasi Patokallio ripitti aikakauslehti Kanavassa julkaistussa esseessään sekä Halosta että tämän jälkeen ulkoministeriksi noussutta Erkki Tuomiojaa. Patokallion mukaan Ottawan sopimukseen liittyminen oli raskas erhe, jonka aiheuttamaa notkahdusta Suomen puolustuskyvyssä ei ole korvattu vieläkään. Halonen ja Tuomioja eivät Patokallion mielestä ymmärtäneet itänaapurista tulleita signaaleja.
Keskustelutilaisuutta oli kuuntelemassa muun muassa ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp).
Sunnuntaina demareiden järjestämässä tilaisuudessa Halonen puolustautui, ettei sopimus ole Suomen kanalta paras mahdollinen, koska sen syntyaikoihin ulkoministeriön suurlähettiläät eivät olleet asioista tilanteen tasalla.
– Se, mikä tässä on harmittanut on se, että me koetimme saada neuvotteluja (sopimuksesta) paremmaksi, mutta nämä meidän ihmiset eivät uskoneet, että sopimus syntyy ja että se ratifioidaan, Halonen kommentoi Ilta-Sanomille.
Halonen myös totesi, ettei Suomen liittyminen sopimukseen ollut yhden tai kahden ihmisen aikaansaannos.
Aiemmin myös arvostelun kohteeksi joutunut ex-ulkoministeri Tuomioja on puolustautunut kommentoimalla muun muassa blogissaan, etteivät suurlähettiläät ottaneet asiaa vakavasti.
”He sanoivat, ettei pidä välittää”
Halonen avasi tilaisuudessa puhuessaan Ottawan sopimukseen liittymisen taustoja tarkemmin.
– Kun tätä sopimusta tehtiin (90-luvulla), meillä oli vaikeuksia saada sinne valtuuskuntaa, joka olisi terhakkaasti lähtenyt tekemään sellaista sopimusta, joka olisi antanut Suomelle mahdollisimman hyvät siirtymävaiheen säännökset, koska meillä on historiamme ja pitkä maaraja naapurin kanssa, joka on ollut välillä arvaamaton. Tässä mielessä tarvitsimme aikaa katsoa, miten asiaa hoidettaisiin.
Halonen totesi, että vaakakupissa painoivat jalkaväkimiinojen aiheuttamat inhimilliset kärsimykset eri puolilla maailmaa, minkä vuoksi koko liike syntyi. Esimerkiksi Euroopassa entisen Jugoslavian alueella oli nähty, kuinka miinojen uhreiksi päätyivät yleensä siviilit.
– Kun sopimusta tehtiin, seurasin todella tarkkaan, mitä siinä tapahtuu, vaikken päässytkään neuvotteluihin. Aina minulle vain sanottiin, että olen ihan turhan huolissani, että ei siitä mitään sopimusta tule. Kun alkoi näyttää siltä, että sopimus kuitenkin syntyy, koetettiin viime hetkellä saada siihen sopivia säännöksiä mukaan, jotta voisimme olla siinä mukana.
Halosen mukaan tämä on syy siihen, etteivät sopimustekstit ole Suomen kannalta niin hyviä kuin ne voisivat olla.
– Tämän jälkeen nämä arvoisat lähettiläät, joista jotkut ovat nyt olleet äänessäkin, sanoivat, että ei siitä kuitenkaan tule ratifioitua (vahvistettua) sopimusta. Kuten tiedätte, se ratifioitiin. Sen jälkeen he sanoivat, ettei tästä pidä välittää, että tilanne pitää vain kestää.
Lopulta asia nostettiin Suomessa kuitenkin pöydälle, jotta Suomikin voi sopimukseen liittyä.
– Asia vietiin läpi myös Puolustusvoimien kanssa, että mikä on se vaihe, jossa miinat pitäisi uusia. Tämä miina-asia on täysin rytmitetty miinojen uusimistarpeen kanssa siten, että olemme saaneet siihen uudet modernit välineet. Jotkut julkisuudessa väittävät, etteivät ne koskaan vanhenisi, mutta se ei pidä paikkaansa, Halonen sanoi.
Sekä Halonen että Tuomioja ovat sitä mieltä, että Suomen paikka on kuulua niiden reilun 160 maan joukkoon, jotka sopimukseen ovat näinä vuosina liittyneet.
Maita, jotka eivät ole sopimuksessa mukana ovat USA, Venäjä, Kiina, Israel, Egypti ja Myanmar.
– Tässä jaossa Suomen paikka ei todellakaan voi olla jälkimmäisessä ryhmässä, Tuomioja puolusteli blogissaan.
Jaana Oksanen
Minusta tuntuu että enemmän siellä on hyötyä käsikranaateista, paljon kuolleita kulmia jonka takana voi vaania vihulainen. Mutta varmaan viuhkapanoksilla saa pahaa aikaiseksi seinää pitkin etenevään vihollisjoukkoon.
Eikä välttämättä niin itse ne miinat vaan ansoittaminen. Ottawa kun kieltää senkin. Viuhkat passiivisiksi ja ansoittaminen varsinkin aketuksessa.
Tavja ja Evkki ei tietenkään halunneet allekivjoittaa miinasopimusta, mutta kun ne muut ei tehneet töitään... Justiinsa juu...Mutta ei ollut Tarjan ja Erkin vika.
Halonen totesi, että vaakakupissa painoivat jalkaväkimiinojen aiheuttamat inhimilliset kärsimykset eri puolilla maailmaa, minkä vuoksi koko liike syntyi. Esimerkiksi Euroopassa entisen Jugoslavian alueella oli nähty, kuinka miinojen uhreiksi päätyivät yleensä siviilit.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005516364.html
https://www.verkkouutiset.fi/suurla...oselle-jaimme-pois-miinavalmistelun-poydasta/Suurlähettiläs vastaa Tarja Haloselle: Jäimme pois miinavalmistelun pöydästä
JUHA-PEKKA TIKKA | 09.01.2018 | 09:19
Hallitus päätti 1997 Suomen osallistuvan Ottawan sopimuksen valmisteluun vain tarkkailijana.
Presidentti Tarja Halonen vastasi viikonvaihteessa arvosteluun Suomen menosta mukaan Ottawan miinakieltosopimukseen. Halonen syytti, että häntä arvostellut ex-suurlähettiläs olisi itse voinut aikanaan olla paremmin perillä sopimuksen valmistelusta.
Entinen suurlähettiläs Pasi Patokallio vastaa Tarja Haloselle Helsingin Sanomain mielipideosastolla. Patokallion mukaan Halonen on antanut julkisuuteen neuvotteluista ja Patokallion osuudesta ”kovin puutteellisen kuvan”.
Ottawan sopimuksen sisältö neuvoteltiin konferenssissa Oslossa syyskuussa 1997. Patokallion mukaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (hutva) päätti, että Suomi osallistuu konferenssiin vain tarkkailijana. Tarja Halonen oli tuolloin ulkoministeri.
– Halosen mielestä olisin voinut olla paremmin perillä siitä, mitä tapahtui pöydässä, jossa Ottawan sopimusta valmisteltiin. Hutvan päätöksellä Suomi ei kuitenkaan istunut siinä pöydässä vaan oli tarkkailija, Pasi Patokallio kirjoittaa.
– Tarkkailijan roolissaan Suomi saattoi vain arvostella tämän järjestyksen (miinojen hävityksen) humanitaarista nurinkurisuutta, minkä myös teimme.
– Ulkoministeriön suurlähettiläät toteuttivat lojaalisti hutvassa päätettyä Suomen toimintalinjaa. Kunpa kaikki hutvan jäsenetkin olisivat olleet yhtä lojaaleja omille päätöksilleen.
Myös presidentti Halonen on useaan kertaan puolustanut miinapäätöstä. Halonen sanoi vuosi sitten Helsingin Sanomissa, että jalkaväkimiinoista luopuminen ei häntä kaduta.
– Minä en päätöstä kadu. Olin tiiviisti yhteydessä armeijaan, kun ratkaisua tehtiin. Sain jopa haukut, että päätöstä ei tehty nopeammin.