Puolustusvoimille on tulossa koe-erä hyppypanoksesta – Kulut noussevat pian miljoonaan euroon, vaikka lopullinen hankintapäätös puuttuu: "Polun etsimistä pimeässä"
Armeija käyttää 600 000 euroa lisää räjähteeseen, josta ei ole tehty lopullista hankintapäätöstä. Aiemmin tehtyjen testien tuloksista ei tässä vaiheessa kerrota.
Puolustusvoimien logistiikkalaitos on tilannut hyppypanoksen testausta. Kuvituskuvassa on naamioitu panssarivaunu sotaharjoituksessa Niinisalossa.
KOTIMAA Lännen Media 5:00 0
Taneli Koponen
Puolustusvoimat on tilaamassa koe-erän hyppypanoksesta helsinkiläiseltä Leijona Instituutti Oy:ltä. Kyseessä on maavoimille kaavailtu kauko-ohjattava räjähde, joka ponkaisee laukaisun jälkeen ilmaan ja ampuu alaspäin teräs- tai volframikuulia.
Yhteensä 600 000 euron arvoinen koe-erä rahoitetaan puolustushallinnon saamasta lisämäärärahasta. Hankinnan tekee todennäköisesti Puolustusvoimien logistiikkalaitos. Puolustusministeriön talousjohtajan Kristiina Olssoninmukaan lisämääräraha on lähtökohtaisesti käytettävä tämän vuoden aikana. Tilaus on siis toteutumassa nopeasti.
Koe-erästä huolimatta lopullista päätöstä hyppypanoksen ostamisesta Puolustusvoimien käyttöön ei ole vielä tehty. Puolustusministeriön materiaaliyksikön hallitusneuvos Jouko Tuloisela arvioi, että koe-erän toimitus ajoittuu mahdollisesti ensi kesään.
Ensimmäinen hyppypanokseen liittyvä tilaus tehtiin Puolustusvoimissa jo syksyllä 2017. Tuolloin logistiikkalaitos hankki puolustushallinnon aloitteesta Leijona Instituutilta hyppypanoksen testausta 400 000 eurolla.
Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tiedotuspäällikkö Juhani Kauppinen viestittää sähköpostitse, että ensimmäisen koesarjan tarkoituksena oli osoittaa hyppypanos-konseptin toimivuus ja alustava suorituskyky.
– Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hyppypanoksen tuotekonseptilla teettämä ensimmäinen koesarja on saatu päätökseen. Panoksen kehittäminen on normaalien riskinhallintaperiaatteiden mukaisesti jaettu vaiheisiin, joiden välillä voidaan arvioida tuotekehityksen etenemistä, Kauppinen kirjoittaa.
Mitä testeissä selvisi? Sitä logistiikkalaitos ei kommentoi mitenkään, koska "testien tarkat tulokset eivät ole julkisia."
Tuloiselan mukaan testien loppuraportti on työn alla ja se saadaan ministeriöön vuoden loppuun mennessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
– Puolustusministeri on puhunut pelotteen palauttamisesta taistelukentälle. Mielestäni (hyppypanos) sisältää elementtejä siihen suuntaan, hän sanoo.
Entä mitä alustavat testitulokset kertovat?
– Kehitystyö on aina polun etsimistä pimeässä. Joudumme tekemään kokeiluja ja tämä (testaus) on jatkunut koe-erän sopimusjärjestelyssä sovitun mukaisesti.
– Olen seurantaryhmässä mukana. En pysty kommentoimiaan tuloksia.
Puolustusministeriön näkemyksen mukaan hyppypanoksen ei ole suunniteltu yksin korvaavan Ottawan sopimuksen myötä hävitettyjä jalkaväkimiinoja.
Leijona Instituutin hallituksen puheenjohtaja Henry Nieminen kertoo, että yhtiö ei ole saanut vielä tilausta Puolustusvoimilta.
Tilinpäätöstietojen mukaan Leijona Instituutin liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella 115 800 euroa.
Liiketappiota kertyi 235 000 euroa. Yhtiön edellisten tilikausien tappio on yhteensä 832 000 euroa.
Maavoimien tutkimuskeskuksen majuri Tapio Saarelainenomistaa yhtiöstä 50 osaketta, Leijona-instituutin toimitusjohtaja Juho Kalliala 450 ja Puolustusvoimien strategisiin kumppaneihin lukeutuva Insta Group Oy, edustajanaan Markus Mattsson, enemmistön eli 510 osaketta.
Räjähteelle on myönnetty patentti Yhdysvalloissa.
– Tuotekehityksessä on aina omat riskinsä. On vaikea sanoa etukäteen, että millaiset (hyppypanoksen) kaupalliset mahdollisuudet ovat, Nieminen sanoo. Hän työskentelee Insta Groupin toimitusjohtajana.
Nieminen ei ota vielä kantaa siihen, kuka tuotteen voisi käytännössä valmistaa Puolustusvoimia varten.
– Kyllä nämä hankkeet ovat yleensä sellaisia, että niissä rakennetaan kumppaniverkosto.
FAKTA
Hyppypanos
Puolustusvoimien logistiikkalaitos teki hankintapäätöksen hyppypanoksen testaamisesta ensimmäisen kerran 11. lokakuuta 2017. Hankintasopimus Leijona Instituutin kanssa allekirjoitettiin 17. lokakuuta samana vuonna. Testaus maksoi 400 000 euroa.
Puolustushallinto katsoi, että Leijona Instituutin konseptin mukainen tuote olisi tarpeellinen. Lisämäärärahalla toteutettavasta 600 000 euron koe-erästä ei ole vielä tehty sopimusta.